Kako oploditi cvece cinije za optimalno cvetanje

Sve što treba da znate o đubrenju cinija

Uz odgovarajuću negu, cinije mogu proizvesti smele, svetle i prelepe cvetove na čvrstim stabljikama. Cveće cinije dolazi u nekoliko pastelnih boja, kao što su ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, bela i zelena. Da bi proizvele ovo fantastično cveće, ciniji je potrebno dosta ishrane iz komposta i đubriva. Ovaj članak će objasniti sve što treba da znate o tome kada i kako oploditi cinije.


Đubrenje cinija – najvažnije
Iako se cinije malo održavaju i lako se uzgajaju, imaju koristi od redovnog hranjenja. Za najbolje moguće cveće, đubrite cinije jednom mesečno tokom sezone cvetanja. Birajte đubriva sa odnosom NPK koja obezbeđuju veće količine fosfora. Uvek razblažite đubriva vodom.

Ime: Zinnia
Naučno ime: Zinnia spp.
Domaći areal: Meksiko, jugozapadne Sjedinjene Države, delovi Centralne i Južne Amerike
Zone uzgoja: USDA zone 2 do 11
Sezona cvetanja: od početka leta do prvih jesenjih mrazeva
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, žuta, zelena, bela
Toksičnost: Cinije nisu toksične za ljude, kućne ljubimce i druge životinje.

O Ciniji

Rod Zinnia pripada porodici tratinčica (Asteraceae) i deo je plemena suncokreta (Heliantheae). Nazvan po Johanu Gotfridu Zinu, nemačkom botaničaru iz 18. veka, rod sadrži 22 prihvaćene vrste. Cinije su dostupne u velikom broju različitih tipova i sorti.

Cinije imaju kompozitne cvetove sa jednostrukim, duplim ili polu-dvostrukim cvetnim glavama. Svaki cvet ima disk centralnih cvetova okruženih slojevima latica koje se preklapaju. Dostupne boje se kreću od roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, zelene i bele. Cvetanje počinje početkom leta i nastavlja se do prvog jesenjeg mraza. Organski pesticidi su korisni tokom cele vegetacijske sezone za odbijanje uobičajenih štetočina i bolesti cvetova cinije.

Cinije su jednogodišnje biljke koje obično rastu između 1 i 4 stope. Cinije takođe prave odlično rezano cveće i mogu da izdrže do 12 dana u vazi (a čak i duže ako ste zainteresovani za sušenje ili čuvanje cinija). Ovo predivno cveće simbolizuje romantičnu i platonsku ljubav i povezuje se sa proslavom i ponovnim okupljanjem.

Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka

Pored ugljen-dioksida, vode i sunčeve svetlosti, biljkama su potrebni i razni drugi hranljivi sastojci za rast i razvoj. Ovi hranljivi sastojci su podeljeni u četiri kategorije; strukturni makronutrijenti, primarni makronutrijenti, sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti.

Strukturni makronutrijenti su ugljenik, vodonik i kiseonik. Biljke ih koriste za stvaranje šećera poput glukoze, koji podstiču rast celuloze i drugih biljnih tkiva. Dok se strukturni makronutrijenti apsorbuju iz vazduha i vode, ostale tri kategorije potiču iz zemlje i đubriva.

Azot (N), fosfor (P) i kalijum (K) su tri primarna makronutrijenta koja su biljkama potrebna za napredovanje. Azot pomaže biljci da proizvodi žbunasto lišće i pomaže u proizvodnji hlorofila, koji je od vitalnog značaja za fotosintezu. Fosfor podstiče rast cvetova, stvarajući velike, upadljive cvetove, dok kalijum pomaže u transportu vode i drugih hranljivih materija oko biljke.

Većina đubriva je usmerena na obezbeđivanje biljaka ovim primarnim makronutrijentima. Zbog toga ovi proizvodi imaju odnos NPK koji pokazuje koliko azota, fosfora i kalijuma sadrži đubrivo. Možete koristiti đubrivo da dopunite glavne hranljive materije koje je biljka apsorbovala iz zemlje.

Neka đubriva sadrže sekundarne makronutrijente kao što su kalcijum, magnezijum i sumpor. Oni takođe mogu obezbediti mikronutrijente kao što su bakar, gvožđe i cink.

Različite vrste đubriva

Sa nekoliko vrsta đubriva na tržištu, izbor pravog može biti malo zbunjujući. Većina đubriva spada u dve glavne kategorije; organska đubriva i sintetička đubriva. Oba tipa funkcionišu na isti način, tako da tip koji odaberete zavisi od ličnih preferencija.

Organska đubriva su napravljena od prirodnih sastojaka i ekološki su prihvatljivija opcija od sintetičkih đubriva. Organska đubriva obično moraju da se razbiju bakterijama u zemljištu pre nego što biljke mogu da apsorbuju hranljive materije. Uobičajene vrste organskih đubriva uključuju kompost, stajnjak, krvno ili koštano brašno i odlivke od crva.

Sintetička đubriva se proizvode u laboratorijama koristeći hemikalije i soli. Ova đubriva direktno hrane biljku, što znači da biljka može brže da pristupi hranljivim materijama. Međutim, sintetička đubriva mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta vašeg zemljišta tokom vremena. Korišćenje previše sintetičkog đubriva takođe može oštetiti vaše biljke.

Bilo da izaberete organsko ili sintetičko đubrivo, ovi proizvodi obično dolaze u dve glavne metode primene; tečna đubriva i granule. Tečna đubriva kao što su tečne morske alge ili hrana za paradajz se razblažuju vodom i primenjuju pomoću kante za zalivanje. Granule se zakopavaju ili obrađuju u zemljištu i obično polako oslobađaju hranljive materije tokom cele sezone.

Znaci da vašim cinijama nedostaju hranljive materije
Znaci da vašim cinijama nedostaju hranljive materije i da im je potrebno đubrenje
Pošto biljke toliko zavise od dobijanja pravih hranljivih materija, često možete reći da li biljci nedostaju hranljive materije. Glavni signali da vašim cinijama nedostaje adekvatna ishrana uključuju:

Usporen rast
Ako vaša cinija izgleda malo i slabo i bori se da proizvede cveće, verovatno ne dobija dovoljno hranljivih materija. Cinije treba puno ishrane da bi proizvele cveće, ali takođe neće cvetati ako rastu u punoj senci. Proverite položaj biljke pre đubrenja.

Žuti listovi
Nedostatak hranljivih materija može biti kriv ako vaša cinija ima žute listove. Tip žutenja može vam tačno reći koja hranljiva materija nedostaje vašoj ciniji. Ako su novi listovi zeleni, ali stari listovi žuti, vašoj ciniji je potrebno više azota. Biljci nedostaje magnezijuma ako su stariji listovi žuti i imaju zelene žile.

Žuto lišće je takođe simptom drugih problema kao što su prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje i nedostatak sunčeve svetlosti. Proverite uslove vaše cinije da biste eliminisali ove mogućnosti pre đubrenja.

Kada i koliko često treba da oplodite cinije?
Cinije imaju različite potrebe za đubrivom u različitim fazama rasta. Za ustaljene biljke, gnojite ih jednom mesečno tokom sezone cvetanja cinije da biste podstakli obilje cveća. Sezona cvetanja cinije obično počinje početkom leta i traje do prvih jesenjih mrazeva.

Sadnicama se može dati ¼ doza đubriva kada dostignu visinu od približno 4 inča. Ponovo ih hranite kada počnu da cvetaju i nastavite sa hranjenjem mesečno.

Najbolje đubrivo za cinije

Cinije se uzgajaju zbog svog fantastičnog cveća, koje tokom leta donosi jarke boje u baštu. Da biste dobili najbolje moguće cveće, hranite svoje cinije organskim đubrivom sa visokim sadržajem fosfora. Birajte đubriva sa odnosom NPK sličnim 5-10-5.

Izbegavajte đubriva sa većim sadržajem azota, koja biljke koriste za proizvodnju jakog, žbunastog lišća. Iako ovo koristi nekim biljkama, korišćenje đubriva bogatih azotom za cinije znači da ćete dobiti više lišća i manje cveća.

Cinijama je potrebno dobro drenirano, ali plodno tlo, tako da možete uneti neke granule organskog đubriva sa sporim oslobađanjem u zemlju pre sadnje. Alternativno, u zemlju unesite nešto koštanog brašna ili organske materije kao što je kompost. Organska materija poboljšava drenažu i sadrži hranljive materije, a koštano brašno je bogato fosforom.

Kako primeniti đubrivo
Nanošenje đubriva na vaše cinije zavisi od vrste đubriva koju koristite. Tečna đubriva moraju se razblažiti u vodi pre nego što se nanesu na vaše cinije:

Izaberite đubrivo sa odnosom NPK koji favorizuje fosfor.
Pratite uputstva na pakovanju i stavite preporučenu dozu u praznu posudu za zalivanje. U većini slučajeva dovoljna je ¼ doza đubriva.
Napunite konzervu vodom i uverite se da je đubrivo dobro umešano.
Sipajte smešu preko zemlje, izbegavajući prskanje listova ili cveća.
Ako koristite granulirana đubriva, pratite uputstva na pakovanju i pomešajte tačnu dozu granula u zemljište. Za đubriva kao što je koštano brašno, pospite malo po zemlji, a zatim ga umešajte.

Ključna razmatranja
Ključna razmatranja pri đubrenju cveća cinije
Iako je đubrivo veoma korisno za cinije, moguće je da ga koristite pogrešno ili preterano. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir:

Nemojte nanositi previše đubriva
Davanje previše đubriva vašim cinijama može ih ozbiljno oštetiti, posebno ako koristite sintetička đubriva. Uvek pratite preporučenu dozu na pakovanju. Počnite tako što ćete svojim cinijama dati male doze da vidite kako reaguju.

U zavisnosti od tla na kome raste vaša cinija, možda nećete morati da koristite mnogo đubriva. Cinije mogu da rastu na krečnim, peskovitim, ilovastim ili glinenim zemljištima sve dok dobro dreniraju. Glina i ilovača drže hranljive materije mnogo bolje od krede ili peska. Trebaće vam manje đubriva ako vaše cinije rastu na ilovastim ili glinenim zemljištima.

Česta pitanja o đubrenju cinije:

Da li je ciniji potrebno đubrivo?
Cinijama je potrebno mnogo hranljivih materija da bi proizvele dobar rod cveća. Đubriva sa visokim sadržajem fosfora mogu zaista poboljšati količinu i kvalitet cvetova cinije.

Kada treba da oplodim svoje cinije?
Đubrite cinije jednom mesečno tokom sezone cvetanja, koja traje od ranog leta do jesenjih mrazeva, kada se ovo cveće može rezati.

Koje je najbolje đubrivo za cinije?
Organska đubriva sa visokim sadržajem fosfora su najbolja opcija za cinije. Birajte đubriva sa odnosom NPK sličnim 5-10-5.

Da li je Miracle-Gro dobar za cinije?
Miracle-Gro je dobra opcija za cinije ako želite da koristite sintetičko đubrivo.

Okončanje
Cinije su poznate po svojim fantastično upadljivim i šarenim cvetovima koji cvetaju od ranog leta do prvog mraza. Da biste dobili najbolje cvetove cinije, jednom mesečno nanesite organsko đubrivo sa visokim sadržajem fosfora. Primenite ovo tokom sezone cvetanja i uvek pratite uputstva na pakovanju u vezi sa dozom.