Kada i kako presaditi ZZ biljku osnovni vodič

Sve što treba da znate o presađivanju ZZ biljaka kod kuće

Da li ste se ikada zapitali zašto je ZZ biljka tako popularan izbor za baštovane u zatvorenom prostoru? Zamioculcas zamiifolia, takođe poznata kao zanzibarski dragulj ili biljka zuzu, jedna je od najlakših dostupnih kućnih biljaka za negu. Ovaj vodič će proći kroz sve što trebate znati o tome kada i kako presaditi svoju ZZ biljku kod kuće.


Presađivanje ZZ biljaka – najvažnije
Biljke ZZ rastu sporo, tako da ih je potrebno presađivati samo svake dve do tri godine. Presadite u novi kontejner sa dobrom drenažom koji je samo 1 do 2 inča veći u prečniku. Sadite samo tokom aktivne sezone rasta biljke ZZ u proleće ili rano leto.

Zašto bi presađivanje ZZ biljaka moglo biti neophodno

ZZ biljke sporo rastu, tako da im nije potrebno presađivanje prečesto. Ali postoje slučajevi kada ZZ biljkama može biti potreban novi kontejner.

Jedan od najčešćih razloga za presađivanje ZZ biljke je rast. Ako ZZ biljka naraste prevelika za svoj trenutni kontejner, koreni biljke mogu ispuniti lonac. Ako vidite da korenje viri kroz vrh zemlje ili kroz drenažne rupe na dnu saksije, to je znak da je vašoj biljci potreban veći kontejner.

Kada rast biljke premaši veličinu kontejnera i ostane predugo, koren biljke može postati vezan za saksiju ili za koren. To znači da koreni mogu da formiraju gustu prostirku ili da okružuju ceo kontejner. Nijedna situacija nije dobra za zdravlje vaše ZZ biljke/

Koreni koji su previše zbijeni ne mogu uzeti vodu i hranljive materije koje su biljci potrebne da preživi i napreduje. Rast lišća vaše ZZ biljke zavisi od rasta korena, tako da cela biljka pati kada nema dovoljno prostora za korenje da obavlja svoj posao.

Presađivanje može biti neophodno i zbog bolesti ili zaraze štetočinama. Problemi kao što su buđ, trulež korena, gljivične gljivice i drugi problemi u vezi sa zemljištem mogu se rešiti presađivanjem biljke u svežu mešavinu saksije.

Ta sveža mešavina za saksije će takođe obezbediti vašoj ZZ biljci hranljive materije koje su joj potrebne. Vremenom, tlo u kontejneru će odustati od svih hranljivih materija, što otežava biljkama da dobiju hranu (što može dovesti do opuštenih ZZ biljaka). Presađivanje pomaže da se nadoknade esencijalni makronutrijenti i mikronutrijenti koji su ZZ biljkama potrebni za napredovanje i rast.

Koliko često ZZ biljke trebaju presađivanje?

ZZ biljke rastu sporo, tako da im nije potrebno često presađivanje. Obično bi trebalo da presadite svoju ZZ biljku jednom u dve ili tri godine.

Međutim, stopa rasta vaše ZZ biljke zavisi od nekoliko različitih okolnosti. Na primer, ako je vaša biljka izložena slabom svetlu, može sporije rasti.

Obratite pažnju na svoju biljku da biste utvrdili kada bi trebalo da je premestite u veći kontejner. Možda ćete morati češće da presađujete ako primetite sledeće:

Koreni guraju nagore kroz površinu tla
Koreni koji vire iz drenažnih rupa u kontejneru
Koreni postaju čvrsto povezani ili formiraju gustu prostirku
Sporiji od normalnog rasta (ne zbog uslova okoline)
Problemi kao što su trulež korena, gljivične gljivice ili buđ
Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Kao i mnoge biljke autohtone u tropskoj klimi, aktivna sezona rasta biljke ZZ je u prolećnim i letnjim mesecima. Najbolje je presađivati (i razmnožavati) tokom vegetacije kako bi vaša biljka imala energiju i resurse da se oporavi od promene i prilagodi novom kontejneru.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju ZZ biljaka

ZZ biljke su poznate po tome što tolerišu niz uslova uzgoja, uključujući različite tipove zemljišta. Međutim, najbolje rastu kada im se obezbedi odgovarajuća mešavina zemljišta.

Za uspešnu ZZ biljku, presadite u posudu napunjenu mešavinom za saksije koja zadržava vlagu i hranljive materije, ali se brzo odvodi. Mešavina od dva dela višenamenske mešavine za zalivanje, 1 dela peska i 1 dela perlita je dobar izbor.

Ciljajte na blago kiseli pH nivo, od 6,0 do 7,0. Možete dodati sitne čestice borove kore ako treba da zakiselite svoj pH nivo.

Koji će mi alati trebati prilikom presađivanja ZZ biljaka

Kada presađujete svoju ZZ biljku, prikupite sledeće alate:

Novi kontejner sa 1 do 2 inča većim prečnikom od trenutnog lonca
Sveža mešavina za saksije
Cerada ili novine za zaštitu površina
Isecite ili makaze za sadnju ako treba da obrezujete ili podrezujete korenje vezano za saksiju
Nosite rukavice kada rukujete ZZ biljkom i saksijom. Biljni sok sadrži kristale kalcijum oksalata, koji mogu izazvati iritaciju kože i očiju.
Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Kada birate novi kontejner za svoju ZZ biljku, nemojte biti previše veći od trenutnog lonca. Ako koristite preveliki kontejner, tlo može ostati previše vlažno po želji ZZ biljke. Koreni možda neće moći tako efikasno da pristupe vodi i hranljivim materijama u prevelikoj saksiji.

ZZ biljke preferiraju suve, a ne vlažne uslove. Izaberite saksije od terakote, jer one omogućavaju da se zemlja osuši brže od plastičnih ili keramičkih saksija.

Najvažnije je da izaberete posudu koja ima odgovarajuće drenažne rupe. Iako su ZZ biljke poznato tolerantne na različite uslove, one ne rastu dobro u vlažnom tlu.

Kako presaditi svoju ZZ biljku

Evo kako da presadite svoju ZZ biljku, korak po korak:

Prikupite svoje zalihe (novi kontejner, svežu mešavinu za saksije, nešto za pokrivanje vašeg radnog prostora, rukavice i makaze za biljke)
Rasprostrite ceradu ili novine preko radnog područja da biste zaštitili površine od zemlje
Uhvatite svoju ZZ biljku čvrsto oko njene osnove (na liniji tla) i pažljivo izvucite biljku iz kontejnera
Lagano protresite svoju ZZ biljku da biste uklonili zgrudanu zemlju
Ako su koreni vezani, olabavite ih makazama
Dodajte nekoliko inča mešavine za saksije na dno nove posude
Postavite svoju ZZ biljku na vrh zemlje i proverite da li je na pravom nivou; dodajte/uklonite zemlju dok ne dostignete odgovarajući nivo
Držeći svoju ZZ biljku u sredini kontejnera, napunite otvorene prostore oko korena zemljom sve dok biljka ne bude na istom nivou kao u originalnoj saksiji
Nežno utapkajte tlo da biste stabilizovali biljku
Zalijte lagano

Nega posle presađivanja
Presađivanje može biti teško za biljke, čak i za tolerantnu ZZ biljku. Dajte vašoj biljci dovoljno vremena da se oporavi od šoka zbog transplantacije.

Vratite svoju ZZ biljku na mesto na kome je bila pre nego što ste presađivali, obezbeđujući odgovarajuću temperaturu i vlažnost okoline gde je to moguće. Biti u istim uslovima okoline može pomoći u oporavku, pa pokušajte da minimizirate promene.

Ne gnojite nekoliko nedelja nakon presađivanja. Zalivajte svoju ZZ biljku po svom uobičajenom rasporedu ili kada se zemlja osuši.

Česta pitanja o presađivanju ZZ biljaka:

Da li treba da potopim svoju ZZ biljku pre presađivanja?
Ne morate da natapate svoju ZZ biljku pre presađivanja. ZZ biljke ne vole vlažno zemljište i preferiraju suše uslove.

Da li ZZ biljku treba zaliti odmah nakon presađivanja?
Posle presađivanja možete štedljivo zalivati. U većini slučajeva, jednostavno bi trebalo da nastavite sa rasporedom zalivanja vaše biljke (svake tri do četiri nedelje) ili zalivati kada se zemlja osuši.

Da li ZZ biljke vole velike saksije?
ZZ biljke ne vole nužno velike saksije; kada su saksije prevelike, mogu zadržati previše vode, što ZZ biljke ne vole. Umesto toga, izaberite novi lonac koji je samo malo veći od originalnog lonca.

Zašto moja ZZ biljka mloha nakon presađivanja?
Presađivanje može biti teško za biljke. Presađujte samo tokom proleća i ranog leta, sezone rasta biljke, kada imaju energije da se oporave. Nakon presađivanja, držite svoju ZZ biljku u istim uslovima životne sredine u kojima se koristi da biste smanjili šok.

Da li treba da zamaglim svoju ZZ biljku nakon presađivanja?
Ne, ne morate da zamaglite svoju ZZ biljku nakon presađivanja. Oni preferiraju sušnije uslove.

Da li treba da đubrim svoju ZZ biljku nakon presađivanja?
Ne, nemojte đubriti vašu ZZ biljku nakon presađivanja. Potrebno im je minimalno đubrivo, pa se držite planiranog hranjenja.