Kako seći cveće božura za vazu ili buket

Sve što treba da znate o nezi rezanog cveća božura

Božuri su na vrhu liste najomiljenijeg rezanog cveća širom sveta. Iako njihovo šareno cvetanje ne traje dugo na otvorenom, njihova lepota se može proširiti tako što ćete ih dovesti u zatvorenom prostoru. Pratite ovaj vodič da biste saznali kako najbolje seći božure, sa savetima kako da duže traju.


Kako iseći božure za vazu? – Osnovni saveti
Sezona rezanja božura će se razlikovati u zavisnosti od vrste i sorte, u rasponu od aprila do juna. Najbolje ih je seći ujutru oštrim, dezinfikovanim makazama kako bi se ograničila šteta i širenje bolesti. Čuvanje cveća na hladnom, dalje od direktne sunčeve svetlosti iu čistoj vodi produžiće njihov život. Takođe ih možete sačuvati kroz hlađenje ili sušenje.

Najbolji alati za rezanje božura

Vaš alat broj jedan pri rezanju božura su makaze za orezivanje. Trebalo bi da budu što oštrije kako bi se izbeglo oštećenje stabljike, što može uticati na život vašeg rezanog cveta i zdravlje biljke.

Zajedno sa makazama, uzmite kantu za sakupljanje i prozirnu vazu ili staklenku za izlaganje. Vašu kantu treba napuniti mlakom vodom kako bi stabljike održale zasićene dok ne dođu do konačnog prikaza. Uverite se da je vaša odabrana vaza dovoljno visoka da drži stabljike i podržava velike cvetove bez da padnu.

Vaše makaze, kantu i vazu treba očistiti sa 5% rastvorom izbeljivača pre nego što počnete. Makaze mogu sadržati bakterije i širiti klice na vaše rezano cveće i glavnu biljku, što dovodi do potencijalnih dugoročnih zdravstvenih problema.

Čišćenje kante i vaze će takođe pomoći da se produži vek vašeg rezanog cveća usporavanjem rasta i širenja bakterija.

Ako volite da vam ruke budu čiste dok radite u bašti, možete uzeti i par rukavica, ali to je nepotrebno.

Kada rezati božure za aranžmane sa rezanim cvećem

Zreli božuri su idealni za sečenje jer svake sezone daju mnogo cvetova i učvršćuju se u tlu.

Možete da isečete cveće sa biljke prve godine, ali je najbolje da ostavite što više cveća kako biste omogućili odgovarajućoj sorti božura da se fokusira na rast i uspostavljanje.

Ako ste nestrpljivi, možete da odsečete jednu ili dve, ali je mnogo bolje da sačekate sledeću godinu, ili po mogućnosti najmanje tri godine pre nego što često sečete.

Sezona rezanja
Vaša sezona rezanja zavisiće od vrste božura koji ste posadili.

Većina ukrasnih božura koji se uzgajaju u kućnim baštama su zeljaste. Ove vrste, uključujući popularne Paeonia lactiflora i Paeonia officinalis, cvetaju u maju i junu u trajanju od 7-10 dana. Božuri na drvetu cvetaju najranije – od aprila do maja – dok božuri Itoh cvetaju oko juna.

Tačno vreme zavisi od vrste i sorte. Neke zeljaste biljke božura su vrste iz rane sezone, poput „Earli Scout“ ili „Claire de Lune“, dok su druge zeljaste biljke božura srednjeg do kasnog proleća, kao što su „Karl Rosenfield“ ili „Dinner Plate“.

Stvari poput klime i nege takođe mogu uticati na vreme cvetanja božura. Pogledajte naš vodič o sezonama cvetanja božura da biste bolje razumeli kada će vaša biljka cvetati. Takođe, pogledajte naš vodič za đubrenje božura kako biste maksimizirali rast i vitalnost svake sezone.

Kada seći
Jednom kada primetite da pupoljci počinju da iskaču, neophodno je da ih pažljivo pratite da biste odredili savršeno vreme za sečenje. Treba ih seći kada su još zatvoreni i blago mekani na dodir, poznat kao faza marshmallov-a.

Nemojte seći kada su pupoljci još čvrsti i čvrsti, jer se možda uopšte neće otvoriti ako se iseku prerano. Cveće možete da isečete kada počne da se otvara, ali će imati mnogo kraći vek vaze ako se seče prekasno.

Najbolje je rezati ujutru odmah nakon zalivanja. Ovo će osigurati da stabljike budu zasićene, a cveće ima dovoljno vlage da izdrži dok ne stigne do vaze ili vašeg buketa božura. Takođe možete seći u ranim večernjim satima ako je vreme hladno.

Vodič korak po korak za sečenje božura

Rezanje božura za vazu je slično rezanju bilo koje druge višegodišnje biljke, uz nekoliko dodatnih faktora koje treba uzeti u obzir u održavanju zdravlja vaših biljaka:

Identifikujte pupoljak u fazi belog sleza. Trebalo bi da bude mekana kada se stisne i ne previše čvrsta. Takođe, potražite pupoljke koji tek počinju da se otvaraju.
Pratite stabljiku nekoliko čvorova naniže, sečeći pod uglom od 45°. Ovo povećava površinu, poboljšavajući upijanje vode i sprečavajući da dno reza sjedi u ravni sa dno vaze.
Uverite se da su najmanje dva seta listova, ali najbolje tri, ostavljena na stabljici koju sečete. Božurima je potrebno ovo lišće za skladištenje energije u kruni pre nego što ponovo umru zimi. Bez ovih listova, oni će se boriti da ponovo izniknu sledeće sezone.
Ne uklanjajte previše pupoljaka odjednom. Ovo će sa energije biljke i može dovesti do šoka.
Stavite isečene stabljike direktno u svoju kantu tople vode. Što duže stabljike ostaju van vode, kraći je njihov životni vek.
Kada sakupite sve stabljike, unesite ih u kuću. Uklonite sve listove na stabljikama koje će sedeti ispod vodene linije vašim makazama. Odrežite višak stabljika ako je potrebno da biste promenili visinu i stvorili uzbudljiv prikaz.
Postavite stabljike u svoju vazu i stavite ih na hladno mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti.
Nega posle sečenja
Direktno sunce će brzo dovesti do uvenuća božura. Držite svoje cvetne pupoljke božura što je moguće hladnijim dok se ne otvore tako što ćete ih staviti u zasjenjeno područje dalje od toplih propuha. Što su hladnije, to će cveće duže trajati.

Vodu menjajte svaka tri dana, ili ranije ako se zamuti. Čista voda sprečava rast bakterija što može skratiti životni vek cveća. Kaže se da se mlaka voda apsorbuje brže od hladne vode, ali je pogodna i voda na sobnoj temperaturi.

Jednom odsečene, stabljike će početi da stvaraju ožiljke ili da privlače bakterije koje ograničavaju upijanje vode kako bi cveće izgledalo što je moguće sveže. Kada promenite vodu, odrežite centimetar ili dva sa krajeva stabljike da biste ponovo otvorili puteve i obezbedili stalnu apsorpciju vode.

Koliko dugo će trajati sveže rezani božuri
Kada se seku u pravo vreme, vaši baštenski božuri bi trebalo da izdrže nešto više od nedelju dana u vazi. Biće im potrebno nekoliko dana da se otvore i trebalo bi da traju oko pet dana kada se otvore pre nego što uvenu.

Ako biljku božura isečete prerano, možda se uopšte neće otvoriti, ostajući u fazi pupoljaka dok ne uvenu i ne smežuraju se.

Ako jednom već otvorite cveće, trajaće samo dva ili tri dana pre nego što uvenu. Iako je ovo pogodno za trenutnu upotrebu, moći ćete da uživate u njima još malo ako ih ostavite na biljci.

Kako produžiti život sveže isečenih božura

Najbolje prakse za rezano cveće, kao što su obrezivanje i zamena vode, u velikoj meri produžavaju životni vek vašeg cveća. Ali, postoji i nekoliko trikova ili „hakova“ koji potencijalno mogu dodati još jedan ili dva dana životu u vazi.

Kao što znamo iz iskustva cvećara, najbolji način da produžite život vaših božura je da ih ohladite. Možete ih ostaviti u frižideru preko noći da biste im produžili životni vek ako imate prostora. Alternativno, ako je vreme još hladno, možete pomeriti vazu napolje uveče da biste maksimalno iskoristili hladne noćne temperature.

Dodavanje određenih predmeta za domaćinstvo ili hrane za cveće u vodu svakih nekoliko dana takođe može uticati na očuvanje cvetanja božura:

Jabukovo sirće i šećer: Jabukovo sirće ograničava rast bakterija dok šećer hrani cveće.
Soda: ½ šolje bistre sode dodaje dovoljno šećera u vodu da nahrani cveće. Međutim, to podstiče rast bakterija, tako da ćete morati češće da menjate vodu i perete vazu.
Vokda: Nekoliko kapi dodati u vodu ograničava proizvodnju gasa etilena, usporavajući otvaranje i proces starenja u cveću.
Izbeljivač: Mala količina izbeljivača u vodi će ograničiti rast bakterija. Nikada ne koristite više od nekoliko kapi da biste izbegli promenu pH vode i nikada ne kombinujte sa drugim supstancama koje mogu proizvesti opasne hemikalije.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič kako da sveže rezano cveće traje duže.

Kako sačuvati cvetove božura

Kada sečete cvetove božura, ne morate ih odmah koristiti. Ako ih očuvate u frižideru, možete ih sačuvati za kasniju upotrebu.

Hlađenje
Kada unesete stabljike u zatvoreno, skinite sve listove i pokrijte stabljike i pupoljke u novinama ili plastičnom folijom. Zatvorite ih u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu sa patentnim zatvaračem i stavite ih horizontalno u frižider.

Trebalo bi da izdrže oko tri nedelje do mesec dana u frižideru, spremni za upotrebu kad god vam zatrebaju. Kada se rehidriraju, otvoriće se i cvetati oko nedelju dana u vazi.

Sušenje
Takođe možete da osušite svoje cvetove da biste ih sačuvali mesecima. Kada se cvetovi otvore, skinite donje listove sa stabljika i zavežite ih komadom kanapa ili gumene trake. Stavite ih naopačke na suvo mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti da biste sačuvali boju.

Cvetovi bi trebalo da se osuše u roku od dve nedelje, a zatim se mogu rasporediti u vazu sa drugim suvim cvećem ili travama za dugotrajan prikaz.

Upakovati

Nije teško shvatiti zašto su božuri jedno od najpopularnijih rezanih cveća. Ovo bogato simbolično cveće voli se za svadbeno cveće i svakodnevne prilike svake godine. Uz malo dodatnog truda i malo pažnje, možete učiniti da vaše cveće ostanu sveže u vašoj vazi danima zaredom.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako podeliti i razmnožavati biljke božura i kako uzgajati božure kod kuće za početnike.