Kako seci cinije za vazu ili buket

Sve što treba da znate o rezanju cveća cinije za cvetne aranžmane
Cinije su neke od najveselijih i najšarmantnijih rezanih cvetova koje možete uzgajati. Ovo fantastično cveće je lako uzgajati kao rezano cveće i za početnike i za iskusne baštovane. Možete čak da primenite pristup „režite i vratite se ponovo“ da biste uživali u obilnoj žetvi tokom cele sezone. Štaviše, rezano cveće cinije ima dug životni vek u vazi, uglavnom ako ga pravilno berete. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome kada i kako seći cveće cinije za vazu ili buket cvetni aranžman.


Kako seći cinije za vazu ili buket – najvažnije
Berite cinije za rezano cveće kada stabljike budu čvrste, ali pre nego što se cvetovi potpuno otvore. Uvek koristite čiste, oštre alate i isecite ih prema dnu stabljike. Berite rano ujutru i rezite pod uglom od 45 stepeni. Rezano cveće cinije traje otprilike 7 do 12 dana u vazi.

Cinije pripadaju plemenu suncokreta (Heliantheae) iz porodice astera ili marjetice (Asteraceae). Rod Zinnia sadrži 22 prihvaćene vrste i dobio je ime po nemačkom botaničaru Johanu Gotfridu Zinu iz 18. veka. Većina vrsta cinija daje prekrasne useve rezanog cveća.

Cinije su cvetne jednogodišnje biljke sa složenim pojedinačnim, dvostrukim ili polu-dvostrukim cvetovima koji cvetaju od ranog leta do jeseni. Kompozitni cvetovi imaju centralne cvetove koji su okruženi zracima latica jarkih boja. Cveće cinije dolazi u nekoliko boja, uključujući ružičastu, ljubičastu, narandžastu, crvenu, zelenu i belu. Ovo cveće može dostići visinu do 4 stope i treba im oko 40 do 60 dana da procveta iz semena. Takođe se smatraju netoksičnim za ljude, kućne ljubimce i druge životinje.

Većina vrsta cinije potiče iz Meksika i sada raste širom jugozapadnih Sjedinjenih Država i delova Centralne i Južne Amerike. Cinije vole vruće, sunčane uslove i mogu tolerisati sušu. Cinije cvetaju od ranog leta do prvih mrazeva u jesen.

Cinije su povezane sa romantičnom ljubavlju i naklonošću prema prijateljima. Na viktorijanskom jeziku cveća, cinije su izražavale naklonost i želju da vide odsutne prijatelje. Cvetovi cinije su jestivi i takođe privlače oprašivače kao što su pčele i muhe.

Gajenje cinija u vašoj bašti
Cinije su jednogodišnje biljke koje zahtevaju izuzetno malo održavanja i mogu da daju velike useve rezanog cveća. Cinijama je potrebno 6 do 8 sati punog sunca dnevno i preferiraju dobro drenirajuća, plodna tla. Zalivajte cinije jednom nedeljno i đubrite ih svakih jedan ili dva meseca da biste dobili najbolje moguće cvetove.

Berba cinija za rezano cveće zapravo podstiče biljku da proizvede više cvetova. Ostavite malo cveća na biljci zbog sezonskog interesa, ali uklonite sve uvele ili istrošene cvetove. Cinije neće trebati rezanje jer su jednogodišnje biljke koje odumiru kada padne prvi mraz u jesen.

Najbolji alati za rezanje cveća cinije
Oštre škare ili makaze za rezidbu idealne su za sečenje cveća cinije. Od vitalnog je značaja da koristite čiste alate da biste sprečili širenje uobičajenih bolesti i štetočina cinije. Sterilizujte svoje makaze sa 5% rastvorom izbeljivača pre nego što sečete cinije. Uverite se da su vaši alati oštri da biste napravili čiste rezove koji neće oslabiti biljku.

Kada seći cinije za rezano cveće
Cinije možete seći u bilo kom trenutku tokom sezone cvetanja, koja traje od ranog leta do jeseni. Da biste imali najduži mogući vek vaze, isecite stabljike cinije sa cvećem koje još nije potpuno otvoreno. Cveće će nastaviti da se otvara u vazi, pomažući da displej traje duže.

Važno je samo seći zrele stabljike cinije za rezano cveće. Možete koristiti „test pomeranja“ da proverite da li je stabljika pogodna za sečenje. Držite stabljiku cinije nekoliko centimetara ispod cvetne glave i nežno je pomerajte.

Ako je stabljika čvrsta i cvet se ne pomera, spreman je za rezanje. Ali ako se cvet mnogo ljulja, a stabljika je mekana i lomljiva, ostavite ga nekoliko dana. Zatim pokušajte ponovo.

Najbolje vreme za rezanje cinija za rezano cveće je rano ujutro. Cvetne stabljike drže najviše vode u ovo doba dana. Jednom kada dođe popodnevna toplota, stabljika će brzo izgubiti vodu, pogoršavajući njen životni vek u vazi.

Vodič korak po korak za sečenje cveća cinije
Uverite se da su vaše makaze za rezidbu ili škare čiste i oštre pre sečenja.
Napunite kantu ili drugu odgovarajuću posudu čistom mlakom vodom.
Potražite stabljike sa cvetovima koji još nisu potpuno otvoreni. Lagano ih protresite da proverite čvrstoću stabljike.
Pronađite spoj pupoljaka prema dnu stabljike i napravite rez od 45 stepeni iznad zgloba. Odrežite stabljiku što je duže moguće da biste kasnije mogli da promenite veličinu. Ovo takođe omogućava vašoj ciniji da proizvodi novo cveće.

Uklonite većinu listova sa stabljike, ostavljajući jedan ili dva para listova u blizini cvetne glavice. Uklonite i sve izdanke stabljike, čak i ako imaju neotvorene pupoljke.
Stavite isečenu stabljiku cinije u posudu sa mlakom vodom da stabljika ne bi umrla.
Uzmite čistu, sterilnu vazu i napunite je mlakom vodom. Umešajte neku hranu za cveće ili konzervans.
Izrežite stabljike cinije na veličinu kako bi odgovarale vazi. Uvek sečite pod uglom od 45 stepeni kako biste pomogli stabljici da efikasnije apsorbuje vodu.
Stavite svoje stabljike cinije u vazu i uživajte!

Koliko dugo će sečene cinije trajati?
Rezano cveće cinije može imati dug vek vaze, tako da možete uživati u njima nekoliko dana. Ako se čuvaju u optimalnim uslovima, isečene cinije mogu da izdrže između 7 i 12 dana u vazi. Čuvajte ih na hladnom, suvom mestu i dalje od direktne sunčeve svetlosti. Redovno menjajte vodu u vazi da bi vaše cinije bile hidrirane.

Saveti za produženje života rezanog cveća cinije
Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da produžite vek vaze vašeg rezanog cveća:

Redovno menjajte vodu
Kada koristite cinije kao rezano cveće, od vitalnog je značaja da ih pravilno hidratizujete. Koristite mlaku vodu i menjajte je svakih 1 do 2 dana. Rezanje stabljike pod uglom od 45 stepeni povećava površinu, pomažući da stabljika apsorbuje više vode.

Nikada ne dozvolite da vaše rezane stabljike cinije ostanu bez vode. Kad god promenite vodu, vredi dodati hranu za cveće ili konzervanse. Ovo obezbeđuje više hranljivih materija koje pomažu da stabljike održe malo duže.

Za više saveta o produženju životnog veka vaših stabljika cinije, pogledajte ovaj sveobuhvatni vodič.

Čuvajte vazu dalje od sunčeve svetlosti
Ako se vaša vaza od cinije ostavi na direktnoj ili jakoj sunčevoj svetlosti, vaše stabljike će brže izgubiti vodu. To dovodi do toga da uvenu i umru. Držite vazu na hladnom, zasjenjenom mjestu kako biste pomogli da vaše rezane cinije traju što je duže moguće. Pokušajte da održite temperaturu što je moguće stabilnijom i izbegavajte promaje u blizini otvora za vazduh ili prozore.

Tretman ključale vode
Osim što gubi vodu, rezano cveće cinije može izgubiti sok, što stabljici oduzima energiju. Da biste pomogli vašim stabljikama cinije da zadrže sok, koristite brzo ključalo vodeno kupatilo da ih opečete. Pre nego što stavite stabljike u vazu, uronite odrezani kraj stabljike u ključalu vodu na oko 20 sekundi.

Dodajte cvetne konzervanse
Dodajte cvetne konzervanse ili hranu za cveće u vodu u vašoj vazi od cinije da biste pomogli da cvetanje traje duže. Ovi proizvodi neguju vaše stabljike cinije, održavajući ih jakima i produžavajući vek vaze.

Koristite alum prah
Takođe možete koristiti alum prah, poznat kao kalijum-aluminijum sulfat, da produžite vek vaze vaših stabljika cinije. Alum prah podstiče stabljike rezanog cveća da apsorbuju više vode i hranljivih materija, pomažući im da ostanu živi. Dodajte malo alum praha svaki put kada promenite vodu u vazi.

Kako čuvate ili osušite cinije?
Drugi način da uživate u usevu rezanog cveća cinije je da ih osušite. Možete ih okačiti naopačke na hladnom, tamnom mestu ili koristiti silika gel i kartonsku kutiju. Silika gel je sredstvo za sušenje koje uklanja vlagu sa nečega da bi ga sačuvalo.

Pogledajmo kako možete da osušite rezane cinije koristeći silika gel i kartonsku kutiju:

Izaberite čvrstu stabljiku cinije i isecite je oko 2 inča ispod otvorenog cveta čistim, oštrim makazama.
Napunite dno kartonske kutije silika gelom, koji možete nabaviti u zanatskim prodavnicama.
Stavite svoje isečene cvetne glave cinije naopako u kartonsku kutiju tako da cvetne glavice dodiruju gel.
Potpuno pokrijte cvetove sa drugim slojem silika gela, ostavljajući stabljiku vidljivom.
Stavite kutiju negde na hladno i tamno oko dve nedelje dok se vaše cinije ne osuše.
Alternativno, možete iseći neke stabljike cinije i vezati ih u snop. Zatim ih obesite naopačke na hladnom, tamnom mestu dok se potpuno ne osuše. Ovo obično traje nekoliko nedelja.
Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sušenje i očuvanje cveća cinije.

Okončanje
Ako želite raskošno rezano cveće da ulepša vaš dom, cinije su idealne. Ovo prelepo cveće može se brati tokom cele sezone korišćenjem pristupa seci i ponovo dolazi. Izaberite čvrste stabljike sa cvetnim glavama koje se nisu potpuno otvorile i isecite ih pod uglom od 45 stepeni. Rezani cvetovi cinije mogu da izdrže 7 do 12 dana u vazi sve dok im se voda redovno menja.