Mogu li bozuri rasti u saksijama

Božuri su neki od najomiljenijih cvetnih grmova i dostupni su u bogatoj paleti boja. Iako se često sade direktno u bašti, možete uzgajati i božure u saksijama. Nastavite da čitate da biste naučili kako da posadite i negujete božure u saksiji.


Mogu li božuri rasti u saksijama?
Da, božuri mogu rasti u saksijama!

Ako nemate pristup baštenskom prostoru, želite da ulepšate svoju terasu nekim božurima ili želite da probate nešto drugačije, božuri u saksiji mogu biti odlična opcija.

Iako ovi cvetni grmovi mogu rasti u saksijama, moraćete da imate nekoliko stvari na umu ako želite da napreduju.

Izbor saksije za božure

Ako želite da uspešno uzgajate božure u saksijama, prvi korak je da izaberete odgovarajući kontejner.

Prvo, razmotrite veličinu. Božuri razvijaju duboko korenje, što znači da su im potrebni duboki kontejneri da bi uspeli.

Trebalo bi da izaberete kontejner koji je najmanje 20 inča dubok i 20 inča širok. Međutim, pogodni su i veći kontejneri.

Još jedna stvar koju treba tražiti su drenažne rupe. Gomolji božura mogu brzo istrunuti ako sede u vlažnom tlu, tako da je neophodna odlična drenaža.

Materijal posude nije bitan. Terakota, keramika i plastika su sve pogodne opcije.

Briga o lončanim božurima

Iako je uzgoj božura u saksijama sličan uzgoju u zemlji, postoje neke razlike koje treba da uzmete u obzir.

Izbor mešavine za zalivanje
Nećete koristiti prirodno zemljište kada posadite božur u saksiju. Umesto toga, trebalo bi da koristite mešavinu zemlje dizajniranu za biljke u saksiji.

Potražite mešavinu zemlje od božura koja pruža odličnu drenažu, ali takođe zadržava malo vode. Mešavina zemljišta na bazi treseta ili kokosovog kokosa često je dobar izbor.

Neke pogodne opcije koje su lako dostupne uključuju Fok Farm Ocean Forest Potting Soil i Espoma Organic Potting Mik.

Mešanje u nekoliko šaka odležanog komposta će pomoći u dodavanju korisnih mikroorganizama, a takođe će pomoći u poboljšanju aeracije, drenaže i sposobnosti zadržavanja vode.

Sadnja božura u saksijama
Kada sadite božure, odgovarajuća dubina je od vitalnog značaja.

Ako presađujete biljku božura u saksiji, uverite se da je kruna biljke samo centimetar ili dva ispod zemlje. Preduboko zasađivanje može dovesti do truljenja i/ili smanjenja cvetanja tokom sezone božura.

Druga opcija je sadnja gomolja božura u jesen. Ako se odlučite za ovaj put, posadite gomolje jedan do dva inča ispod površine tla.

Izbor lokacije
Božure u saksiji treba da postavite na mesto koje ima puno ili delimično sunce. Ovim grmovima je potrebno najmanje šest sati dnevnog svetla da bi uspeli.

Zalivanje
Kao što je gore pomenuto, božuri mrze sedenje u vlažnom tlu. Mogu tolerisati malo suše, ali će patiti ako je tlo predugo suvo.

Stoga je cilj da zemlja bude malo vlažna, ali ne mokra.

Dobro pravilo je da zalivate zemlju kada su gornja dva inča zemlje suva. Možete zabiti prst u tlo da biste testirali nivo vlage.

Imajte na umu da će se tlo u saksijama obično sušiti brže od tla u zemlji. To znači da ćete morati da zalivate božure u saksiji češće nego božure posađene direktno u bašti.

Prezimljavanje
Većina vrsta božura može se dobro uzgajati u USDA zonama otpornosti 3–9. Međutim, možda ćete morati da obezbedite dodatnu zimsku zaštitu za božure u saksiji.

Pošto su božuri u saksiji više izloženi vazduhu od božura koji su u zemlji, oni su podložniji oštećenju od hladnoće.

Ako živite u oblasti gde zimske temperature padaju ispod 20ºF, možda ćete želeti da izolujete svoje božure u saksiji. Možete malčirati vrhove saksija drvenom ivercom ili lišćem, a ivice pokriti ćebadima ili ivericama.

Druga opcija je da premestite saksije u zaštićeno područje kao što je garaža ili natkriveni trem. Međutim, ako je vaš božur u velikoj saksiji, možda će biti teško pomerati se.

Ako ih donesete u zatvorenom prostoru, obratite pažnju na temperaturu. Božuri zahtevaju brojne sate temperature malo iznad nule da bi proizveli cveće sledeće godine.

Sorte božura pogodne za uzgoj u kontejnerima

Iako možete pokušati da uzgajate bilo koju vrstu božura u kontejneru, neke sorte su bolje opcije od drugih. Evo nekih sorti koje mogu dobro da rastu u saksijama.

‘Petite Elegance’
‘Bartzella’
‘Magična misterija turneja’
‘Dablin’
‘granični šarm’
Započnite sa božurima u saksiji
Sada kada znate kako da posadite i negujete božure u saksiji, vreme je da počnete! Ne zaboravite da izaberete veliki kontejner, koristite mešavinu za saksije koja dobro drenira i postavite svoje biljke na sunčano mesto.

Za više, pogledajte naš krajnji vodič za uzgoj božura u vašoj bašti.