Da li je divlje cvece otrovno za macke pse i druge zivotinje

Divlje cveće stvara šarene letnje izložbe u kojima svi možemo da uživamo. Nažalost, isto se ne može uvek reći za naše ljubimce. U ovom članku ćemo saznati da li je divlje cveće toksično za mačke, pse i druge životinje.


Da li je divlje cveće otrovno za mačke, pse i druge životinje?
Neki divlji cvetovi su toksični za mačke, pse i druge kućne ljubimce. Međutim, neke su bezbedne za sadnju oko naših ljubimaca. Od vitalnog je značaja da istražite da li je divlje cveće u vašoj bašti bezbedno za vaše krznene prijatelje.

Divlje cveće koje je otrovno za mačke i pse obično nanosi štetu ako se proguta. Mnogi divlji cvetovi klasifikovani kao toksični sadrže kalcijum oksalate. Ovi minerali izazivaju iritaciju grla ili stomaka zajedno sa dijarejom ili povraćanjem. Vaš ljubimac takođe može doživeti iritaciju kože ako trlja o toksično divlje cveće.

Ako mislite da je vaš ljubimac progutao otrovni divlji cvet, pratite njihovo stanje. Simptomi bi trebalo da prođu u roku od nekoliko sati. Ako se njihova nelagodnost nastavi, obratite se lokalnom veterinaru za savet. Zakažite svog ljubimca na hitan termin ako vam se to savetuje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o vrstama životinja koje obično jedu divlje cveće.

Da li je divlje cveće otrovno za ljude?
Neke vrste divljeg cveća su takođe toksične za ljude ako se progutaju. Ove toksične vrste mogu izazvati tešku nelagodnost u stomaku i dijareju ili povraćanje. Neki toksični divlji cvetovi takođe mogu izazvati iritaciju kože. Držite malu decu podalje od toksičnog divljeg cveća u svakom trenutku.

Koje divlje cveće je toksično za pse, mačke i druge životinje?

Neki od autohtonih divljih cveća (uključujući niz jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka) u Sjedinjenim Državama su toksični za mačke, pse i druge kućne ljubimce. Važno je istražiti koje biljke u vašoj bašti mogu naštetiti vašem ljubimcu. Kada pronađete otrovnu biljku, bezbedno je uklonite ili pronađite način da držite svog ljubimca dalje od nje.

Neki uobičajeni divlji cvetovi koji su toksični za pse, mačke i druge životinje uključuju:

Buttercups
California Poppies
Fleabane
Geraniums
Gladiole
Larkspur
Lupine
Milkveed
Poppies
Hajducka trava
Za sveobuhvatniju listu, pogledajte ASPCA liste ovde.

Koje divlje cveće je bezbedno za kućne ljubimce?

Iako je neko divlje cveće otrovno za mačke i pse, drugo je savršeno bezbedno za naše ljubimce. ASPCA pruža razumno sveobuhvatnu listu biljaka koje su bezbedne za mačke i pse. Evo nekih uobičajenih divljih cveća koje su bezbedne za naše ljubimce:

Blue-dicks
Coneflovers
Fireveed
Hollihocks
Scabious
Suncokreti
Tickseed

Kako zaštititi svoje ljubimce od toksičnog divljeg cveća
Ako je neko divlje cveće u vašoj bašti otrovno za mačke ili pse, preduzmite korake da zaštitite svoje ljubimce. Najlakše je ukloniti (ili presaditi) otrovnu biljku. Ako je divlji cvet koji želite da dodate u baštu otrovan, razmislite o tome da ga izostavite.

Takođe možete odvratiti svoje ljubimce od istraživanja otrovnih biljaka. Ovo se može postići korišćenjem sprejeva koji odbijaju mačke ili pse ili pratećih biljaka kao što su citronela ili ruzmarin. Alternativno, možete koristiti ograde ili zidove da zaštitite svoje ljubimce od toksičnog divljeg cveća.

Još jedan savet je da razmislite o uzgoju divljeg cveća u saksijama, što vam omogućava da se preselite na mesta u vašoj bašti ili terasi koja su van domašaja uobičajenih kućnih ljubimaca i životinja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada saditi divlje cveće.

Okončanje
Neki divlji cvetovi su toksični za mačke, pse i druge životinje. Međutim, neko divlje cveće je savršeno bezbedno za kućne ljubimce. Uvek istražite koje je divlje cveće u vašoj bašti potencijalno opasno za vaše ljubimce.