Mogu li orhideje rasti u vodi

Osnovni saveti i razmatranja prilikom uzgoja orhideja u vodi
Malo je sobnih biljaka tako lepih i značajnih kao orhideje, koje dolaze u mnogo različitih vrsta. Orhideje imaju reputaciju da ih je teško uzgajati, ali to nije nužno slučaj. Neki uzgajivači su čak uspeli da uzgajaju orhideje u vodi. U ovom članku ćemo ispitati da li možete uzgajati orhideje u vodi.


Orhideje generalno spadaju u dve vrste; epifitske orhideje i kopnene orhideje. Epifitske orhideje se zakače za biljke domaćine ili drveće, dok zemaljske orhideje moraju da rastu u tlu.

Epifitske orhideje mogu da rastu u vodi, ali zemaljske orhideje ne mogu tako da provere koju vrstu imate. Uobičajene vrste epifitskih orhideja uključuju orhideje Dendrobium, orhideje Phalaenopsis i orhideje Vanda. Uobičajene kopnene orhideje uključuju dragulj orhideje i orhideje ženskih papuča.

Uzgajanje orhideja u vodi poznato je kao hidroponika ili vodena kultura. Iako epifitske orhideje ne zahtevaju tlo za rast, ne vole da sede u vodi sve vreme. Najčešći metod uključuje držanje u vodi dva dana, a zatim ostavljanje da se osuše pet dana.

Mnogo je lakše uzgajati nove ili mlade orhideje u vodi nego starije biljke. Ako je vaša orhideja godinama rasla u mešavini orhideja, možda se neće dobro prilagoditi rastu u vodi.

Kako uzgajati orhideje u vodi

Iako uzgoj epifitskih orhideja u vodi zvuči relativno jednostavno, dolazi sa specifičnim zahtevima za negu. Moraćete pažljivo pratiti korenje i paziti na bilo kakve znake truleži korena. Evo detaljnog vodiča za uzgoj epifitskih orhideja u vodi:

Izaberite kontejner koji je dovoljno velik da zadrži korenje, a istovremeno pruža dodatnu prostoriju za uzgoj. Takođe je vredno izabrati prilično visok kontejner koji će pomoći vašoj orhideji.
Ako je vaša orhideja ranije rasla u zemlji, izvadite je iz prethodnog kontejnera. Nežno isperite sav stari medijum za rast od korena.
Pregledajte korenje i uklonite sve koji su mrtvi, bolesni ili truli tako što ćete ih odrezati oštrim, sterilnim makazama. Nežno razdvojite sve zamršene korene.
Da biste bolje učvrstili svoju orhideju, dodajte sloj šljunka koji će držati korenje na mestu.
Stavite svoju orhideju u posudu i dodajte dovoljno vode da pokrije 1/3 do 2/3 korena. Uvek koristite destilovanu ili filtriranu vodu sobne temperature. Pokušajte da ne dođe do vode na listove jer će istrunuti.
Za najbolje rezultate, ostavite vašu orhideju u vodi dva dana. Zatim izbacite vodu i ostavite svoju orhideju da sedi u vazi pet dana. Zatim dodajte malo sveže vode dva dana i ponovite.
Alternativno, možete ostaviti svoju orhideju da trajno sedi u vodi i menjati vodu jednom nedeljno. Ako koristite ovu metodu, svaki put pokrijte samo 1/3 korena vodom.

Okončanje
Iako epifitske orhideje možete uzgajati u vodi, ova metoda nije pogodna za kopnene orhideje. Pustite da vaša orhideja odstoji u vodi dva dana pre nego što je pustite da se osuši pet dana. Ovo pomaže u sprečavanju truljenja korena i drugih problema.