Koliko dugo dalijama treba da cvetaju Osnovni vodič

Sve što treba da znate o tome kako brzo cvetaju dalije

Pripadnice porodice Asteraceae, Dalije su raznobojno cveće blisko povezano sa suncokretom i tratinčicama. Ovo cveće je neke od najsmelijih biljaka koje se još uvek lako uzgajaju, posebno iz krtola, a vole ih zbog svojih korisnih svojstava i simbolične vrednosti. Cvetovi su veličine od sitnih cvetova ispod 2 inča u prečniku do takozvanih „tanjira za večeru“ koji mogu biti prečnika do 14 inča. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome koliko dugo dalijama treba da cvetaju svake godine.


Zone: Tretira se jednogodišnja biljka u zonama USDA 3 do 7, prezimi i vraća se kao trajnica u zonama 8 do 11.
Visina / širina: U zavisnosti od sorte ili sorte, kreće se od 1 stope do 6 stopa visine i 1 stope do 4 stope široke.
Izloženost: Puno sunce, sa delimičnom senkom prihvatljivom popodne ili u vrućim klimama.
Vreme cvetanja: Većina sorti dalija cveta krajem leta i nastavlja se do ubijanja mraza, a svaki cvet traje između dva i pet dana.
Boje: narandžasta, roze, crvena, bela, crna, bordo, losos, ljubičasta, svetlo zelena, krem, žuta i višebojna.
Vrste: Pom pom, minjoneta, anemona, ovratnik, tanjir za jelo, ukrasni, kaktus, drvo, sa cvetom božura, patuljak, bordura i posteljina, lopta i minijaturna lopta, lokvanj i jednocvetna.

Sadnja Dalija

Dalije se uglavnom uzgajaju iz gomoljastog korena, a ne iz semena. Iako se često prodaju sa lukovicama i drugim cvećem zasađenim iz korenskih reznica, imaju gomolje poput krompira ili đumbira, a ne okrugle lukovice. To znači da su još osetljivije na sadnju u pravo doba godine zbog mogućnosti oštećenja od smrzavanja.

Ista pravila važe za Dalije počevši od semena. Dalije rastu presporo za direktnu setvu, pa započnite bilo koje seme 8 do 12 nedelja pre poslednjeg datuma mraza da biste im dali vremena da rastu. Posadite ih samo u pravo vreme ili rizikujete da ne izrastu.

Kada posaditi dalije:
Sadite dalije samo nakon što prođe svaka šansa za kasni mraz i temperatura zemljišta se zagreje do 60 stepeni F. Kasni mraz može ubiti gomolje za godinu, gubeći vaše vreme i novac.

Bolje je saditi nekoliko nedelja kasnije nego što je potrebno nego pokušavati da posadite prerano. U toplim klimama u USDA zoni 8 i više, dalije se mogu saditi u jesen. Ako vam je poslednji mraz bio posle 1. maja, razmislite o tome da korenje u saksiji započnete mesec dana pre sadnje kako biste im dali prednost.

Gde saditi:
Postavite biljke dalija u oblastima gde će dobiti puno sunca i dovoljno vlage. Više vole zaklon od vetra i direktnog sunca u popodnevnim satima, pa se preporučuje zaštićeno područje.

Južna i istočna ekspozicija im daju puno svetla, a izbegavaju najgore popodnevno sunce koje može da ispeče njihovu zemlju i isuši korenje. Postavljanje uz zid je dobar način da povećate toplotu i reflektovanu svetlost.

Kako saditi:

Ako su biljke pokrenute iz semena, jednostavno presadite sadnice kao bilo koji drugi cvet ili povrće. Za krtole, izvadite korenje iz materijala za pakovanje i isperite ih. Potopite ih jedan sat u toplu vodu da biste ih rehidrirali.

Iskopajte rupu koja je samo jedan do dva inča dublja od visine mase korena i njegovog stabljika. Postavite ih u rupu i čvrsto utisnite zemlju, lagano pokrijući stabljiku. Dalije temeljno zalijte nakon sadnje, a zatim zalijte svake druge nedelje dok se ne pojave listovi.

Drugi faktori koje treba uzeti u obzir:
Gomolji dalije obično miruju od niskih temperatura, čak i nakon što uđu u zemlju. Donošenje krtola u zatvorenom prostoru i držanje u blizini blagog izvora toplote dve nedelje pre sadnje može im pomoći da brže prođu iz stanja mirovanja, što će dovesti do bržeg rasta i cvetanja.

Međutim, morate posmatrati krtole i biti spremni da ih posadite u saksije ako pokazuju znake nicanja. Proklijala gomolja Dalije brzo gubi svoju uskladištenu energiju osim ako nije u zemlji.

Očekivanja rasta i vremenski rokovi

Kada stavite krtole u ​​zemlju, morate biti strpljivi. Može proći do mesec dana da se pojave bilo kakvi znaci rasta.

Iskopavanje ili čak otkrivanje gomolja da se proveri da li još uvek raste samo će oštetiti vrhove i uništiti šanse za zdravu biljku Dalije. Ako ne vidite nikakve znake rasta nakon dva meseca, koren verovatno nije uspeo da nikne ili je postao plen štetočine. Dalije mogu niknuti za samo jednu do dve nedelje kada su temperature zemljišta tople, a korenima se pravilno rukuje tokom zime.

Nakon pojavljivanja prvih nekoliko vrhova listova, rast se ubrzava prilično brzo kod Dalije. Često mogu dostići svoju maksimalnu visinu u roku od dva meseca od nicanja prvog lista. Međutim i cveta da se pojave. Ne brinite ako Dalija još uvek dostiže svoju maksimalnu visinu do otvaranja prvog cveta. Ovo može da varira u zavisnosti od sorte i uslova uzgoja.

Dobro đubrenje će dovesti do toga da grm dostiže punu veličinu pre nego što procveta, dok nedostatak svetlosti, vode ili đubriva može usporiti rast. Dalije ne cvetaju u proleće ili čak sredinom leta u većini delova zemlje, ali bi trebalo da počnu da cvetaju do kasnog leta ako rastu zdravo.

Dalijama je potrebno puno svetla da bi bile srećne i pomogle im da rastu velike cvetove. Zalijte biljku najmanje jednom nedeljno i obezbedite najmanje centimetar vode.

Ako je klima ekstra topla ili sušna, razmislite o podeli zalivanja na dve nedeljne primene od ½ inča svaki put. Stavite izuzetno visoke i izuzetno velike cvetove Dalije tako da se stabljike ne savijaju pod težinom.

Koristite đubrivo za cveće opšte namene jednom mesečno u punoj snazi kako biste održali stabilan rast biljaka tokom cele sezone. Izbegavajte đubrivo sa visokim sadržajem azota od sredine leta pa nadalje da biste sprečili kašnjenje u cvetanju.

Faktori koji utiču na rast biljaka Dalije

Loša drenažna zemlja je problem broj jedan za rast Dalije. Dalije u teškoj glini će sporo rasti i neće cvetati. Rastresiti pesak takođe nije sjajan jer se prebrzo isušuje i suši. Pokušajte da umešate dosta organskog materijala. Pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za dalije ovde.

Amandmani i đubrivo:
Kompost, tresetna mahovina i odležani stajnjak pomažu u dodavanju hranljivih sastojaka dok otpuštaju tlo. Đubrivo za dalije opšte namene može se mešati u tlo pre sadnje, ali nije zamena za tekuće hranjenje tokom vegetacije.

Zalivanje:
Neravnomerno zalivanje dovodi do sporog rasta i prekida cvetanja. Održavajte nivo vode stabilnim tako što ćete pratiti vremenske prilike i zalivati svaki put kada Dalija ne dobije najmanje 1 inč vode nedeljno. Ne dozvolite da se zemlja osuši više od prvog inča.

Bolesti i štetočine:
Dalije mogu privući tripse, lisne uši, grinje i brašnaste bube. Takođe su skloni gljivičnim bolestima i truleži. Čuvajte nivoe vlage od previsokih i tretirajte sve štetočine organskim pesticidima.

Ostali faktori:
Dalije su osetljive na niske noćne temperature. Ako ste zabrinuti zbog letnjeg padanja pre nego što počne cvetanje, razmislite o tome da biljke držite u saksijama kako bi mogle da uđu u hladnoj noći.

Okončanje
Dalijama obično treba oko dva meseca da procvetaju nakon što se pojave prve klice, ali uzgoj dalija je prvenstveno igra strpljenja. Sve dok možete da se posvetite nedeljnom zalivanju i mesečnom đubrenju, trebalo bi da budete nagrađeni lepim i šarenim cvetovima do početka jeseni.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.