Kako oploditi anemone za maksimalno cvetanje

Sve što treba da znate o đubrenju cveća anemone

Lepa i biljka u bašti i rezani cvet u vazi, anemonu vole mnogi. Njihovo delikatno i ćudljivo cveće dolazi u raznim bojama, kao i jednostrukim i dvostrukim cvetovima. A pošto različite vrste cvetaju u proleće, leto i jesen, možete uživati u cvetanju anemona mesecima! Pravilno đubrenje je od vitalnog značaja da bi vaše biljke anemone bile zdrave i da bi proizvele puno cvetanja. Evo svega što treba da znate o tome kada i kako oploditi anemone u svojoj bašti svake godine.


Đubrenje cveća anemone – najvažnije

Da bi se maksimiziralo cvetanje svake sezone cvetanja, biljke anemone će imati koristi od vegetativnog đubriva u proleće i cvetnog đubriva tokom vrhunca letnjih meseci. Za najbolje rezultate, gnojite jednom u rano proleće i ponovo u kasno proleće ili rano leto.

Botanički pregled:
Naziv: anemona, vetar
Naučni naziv: Anemone rod
Native Range: Svi kontinenti osim Australije i Antarktika
Zone gajenja: 4-9, ali zahtevaju zaštitu u hladnijim područjima. Anemonama je potrebna delimična senka da bi uspele i treba ih saditi u dobro dreniranom tlu.
Botaničke karakteristike: Cveće ima tanke, nežne latice na dugim stabljikama
Sezona cvetanja: Mnoge vrste cvetaju u proleće, ali druge cvetaju u leto ili jesen
Boje: Cveće može biti u širokom spektru boja, uključujući belu, crvenu, ljubičastu, žutu i ​​roze

O cveću anemone:

Rod Anemone je deo porodice Ranunculaceae (putercup). Cveće anemone je poznato i kao vetrovke i bogato je značenjem i simbolikom.

Iako se pojedine vrste razlikuju po izvornom rasponu i izgledu, sve imaju neke slične karakteristike. Njihovi cvetovi sede na dugim tankim stabljikama i imaju tanke, nežne latice.

Većina vrsta anemona visoka je samo metar ili dva. Međutim, neki imaju maksimum od šest inča.

Uloga đubrenja u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Svim biljkama, uključujući anemone, potrebno je 18 hranljivih materija da bi rasle i napredovale.

Ovi hranljivi sastojci se mogu podeliti na strukturne hranljive materije, primarne hranljive materije, sekundarne hranljive materije i mikronutrijente. Dok biljke dobijaju strukturne hranljive materije iz vazduha i vode, one dobijaju ostatak kroz svoje korenje.

Zemlja često sadrži neke od potrebnih hranljivih materija. Međutim, izvorno zemljište ne uključuje uvek sve hranljive materije koje su biljci potrebne. I mnogim mešavinama zemljišta dizajniranim za biljke nedostaju neke esencijalne hranljive materije.

Možda ćete morati da se okrenete đubrivu da biste svojim biljkama anemona obezbedili sve hranljive materije koje su im potrebne.

Vrste đubriva: organsko naspram sintetičkog

Postoji mnogo različitih vrsta đubriva i morate odabrati odgovarajuću vrstu za svoju biljku. Đubriva mogu da variraju u svom stanju (čvrsto ili tečno), sastojcima i sastavu hranljivih materija.

Prvo, pogledajmo sastojke. U širem smislu, đubrivo se može praviti od organskih ili neorganskih materijala. Organski materijali uključuju prirodne supstance, dok se neorganska đubriva proizvode u laboratoriji.

Neke vrste organskih đubriva uključuju kameni prah, brašno od perja i brašno od lucerke. Ova đubriva često nisu dostupna biljkama kada se prvi put primenjuju. Umesto toga, možda će ih prvo morati razgraditi mikroorganizmi poput bakterija.

Neorganska ili sintetička đubriva se sintetišu u laboratoriji koristeći fosilna goriva. Često sadrže veću koncentraciju hranljivih materija od organskih đubriva. Pored toga, ovi hranljivi sastojci su često dostupni biljkama čim se primeni đubrivo.

Važno je napomenuti da i organska i sintetička đubriva mogu obezbediti vašim biljkama hranljive materije koje su im potrebne. Koji ćete koristiti zavisi od vas.

Znaci da vašim anemonama nedostaju hranljive materije

Pošto svaki hranljivi sastojak igra specifičnu ulogu u biljkama, znaci nedostatka hranljivih materija mogu značajno da variraju. Međutim, možete potražiti neke uobičajene znakove da ćete možda morati da oplodite.

Žuto lišće može signalizirati mnoge probleme, uključujući nedostatak hranljivih materija. Ako primetite da stariji listovi postaju svetlozeleni ili žuti, to može biti znak nedostatka azota. Ako svi listovi požute, vaša biljka može imati malo kalijuma.

Pre nego što pretpostavite da je žuto lišće znak da treba da đubrite, trebalo bi da pazite na druge uzroke. To uključuje prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje i niske temperature.

Usporen rast
Ako vaša anemona izgleda zakržljala i generalno nesrećna, možda joj nedostaju esencijalni hranljivi sastojci. Ako mislite da je to slučaj, najbolje je da počnete tako što ćete primeniti malu dozu đubriva i videti kako vaša biljka reaguje. Pored toga, mudro je pratiti sve uobičajene štetočine, bube i bolesti anemona.

Kada i koliko često treba da oplodite anemone?
Od anemone obično cvetaju u proleće ili rano leto, želećete da počnete da primenjujete đubrivo u proleće. Nanesite vegetativno đubrivo čim biljke počnu da rastu u proleće. Ovo đubrivo ćete morati da primenite samo jednom.

Zatim možete preći na cvetno đubrivo oko mesec dana nakon što primenite vegetativno đubrivo. Jedna primena sredinom proleća je uglavnom dovoljna. Međutim, možete ponovo da primenite u kasno proleće ako vaša biljka još uvek cveta.

Najbolje đubrivo za anemone

Pošto ste verovatno posadili anemone zbog njihovog raskošnog cveća, želite da izaberete đubrivo koje podstiče proizvodnju cvetanja. Ako izaberete đubrivo koje sadrži previše azota, možda ćete ostati sa robusnom biljkom bez cveća.

Kada tražite đubrivo za svoje anemone, pogledajte odnos NPK. Ovo vam govori o količini azota, fosfora i kalijuma u ​​proizvodu na osnovu težine.

Kada prvi put sadite anemone iz grmlja, najbolje je koristiti đubrivo koje podstiče vegetativni rast. To znači da birate đubrivo koje sadrži mnogo azota, kao i manje količine fosfora i kalijuma. Sintetička opcija je Miracle-Gro, a organska opcija je Espoma Organic Plant-Tone.

Takođe možete umešati malo komposta u gornjih nekoliko centimetara zemlje. Ovo će obezbediti dozu korisnih mikroba u tlu, što može pomoći u dostupnosti hranljivih materija i drugim faktorima.

Kada vaša biljka anemona proizvede puno listova i bude spremna za cvetanje, trebalo bi da pređete na drugo đubrivo. Đubrivo koje sadrži malo više fosfora i kalijuma nego azota će podstaći cvetanje i cveće. Neke opcije uključuju Dr. Earth Flover Girl i Scotts Super Bloom.

Bez obzira koje đubrivo izaberete da koristite, obavezno pročitajte uputstva za proizvod. Trebalo bi da izračunate količinu primene prateći ova uputstva. Kada ste u nedoumici, najbolje je primeniti premalo, a ne preterano đubrivo.

Kako primeniti đubrivo
Kada dođe vreme za đubrenje anemone, verovatno ćete primeniti jedan od dva proizvoda: zrnasto ili tečno đubrivo. Način na koji primenjujete ove dve vrste đubriva je veoma sličan.

Pogledajte etiketu proizvoda da biste odredili koliko đubriva treba primeniti.
Izmerite preporučenu količinu đubriva.
U zavisnosti od vrste proizvoda, ili ćete mešati đubrivo u vodu ili direktno u gornjih nekoliko inča zemlje. Mnoga neorganska đubriva su rastvorljiva u vodi i mogu se mešati sa vodom. Međutim, mnoga organska đubriva su nerastvorljiva u vodi i moraju se mešati u zemlju.
Ako đubrivo nanesete direktno na tlo, nakon toga dobro zalijte.

Ključna razmatranja

Dok sve biljke trebaju hranljive materije; postoji stvar kao što je previše đubriva! Zbog toga je važno pratiti uputstva za proizvod kada primenjujete đubrivo.

Ako primenite previše đubriva odjednom, vaše biljke anemone mogu razviti različite probleme. Vrhovi listova mogu postati žuti ili smeđi, a na kraju ceo listovi mogu pasti. Takođe možete primetiti da se na površini zemlje formira bela kora – ovo je pokazatelj nakupljanja đubriva.

Takođe treba da uzmete u obzir vrstu zemljišta kada vršite đubrenje. Zemljišta koja su teška u glini i/ili organskim materijama bolje su sposobna da zadrže hranljive materije nego peskovita tla. To znači da možda nećete morati da primenjujete đubrivo tako često.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je vrsta đubriva koju odaberete. Kao što je gore pomenuto, različitim biljkama su potrebne različite količine određenih hranljivih materija. A potrebe biljaka za hranljivim materijama se takođe razlikuju tokom života biljke.

Stoga je važan izbor đubriva koje dobro funkcioniše za anemonu, a ne samo da uzmete đubrivo koje već imate kod kuće.

Česta pitanja o đubrenju cveća anemone:

Da li je anemonama potrebno đubrivo?
Dok anemoni trebaju hranljive materije, ne moraju im nužno đubrivo. Možete izvršiti test tla da biste videli da li treba da primenite đubrivo.

Kada treba da oplodim svoju anemonu?
Najbolje vreme za đubrenje biljaka anemona je proleće i rano leto. Sačekajte mesec dana između primene đubriva.

Koje je najbolje đubrivo za cveće anemone?
Izaberite vegetativno đubrivo za vreme kada anemona proizvodi listove. Zatim pređite na đubrivo dizajnirano za cvetne biljke kada uđete u sezonu cvetanja anemona.

Da li je Miracle-Gro dobar za anemone?
Miracle-Gro može dobro da funkcioniše za anemone, ali možda nije najbolja opcija. Umesto toga, izaberite đubrivo koje je dizajnirano za cvetne biljke.

Da li je korišćeni talog kafe dobar za anemone?
Najbolje je da izbegavate nanošenje korišćenog taloga od kafe na svoje anemone. Ovo može previše smanjiti pH tla i izazvati druge probleme.

Okončanje
Sada znate osnove đubrenja biljaka anemona! Ne zaboravite da izaberite odgovarajuće đubrivo i pogrešite na strani nedovoljne primene. Ako mislite da je vašoj biljci potrebno više hranljivih materija, uvek možete da primenite više đubriva kasnije.