DJubrenje dalija savrseno vreme za savrseno cvece

Novopridošlice u cvećarstvu često počinju sa dalijama. Iako ih nije najlakše uzgajati, posebno iz semena, nisu ni preteške i nagrađuju strpljive baštovane bojama, oblicima i simboličkom vrednošću koje zapanjujuće. Ako pokušavate da naterate svoje dalije da popiju ovog leta, moraćete da naučite sve detalje o đubrenju ove biljke. Dalije su teške hranilice i oslanjaće se na vas da im obezbedite stalnu dozu đubriva tokom cele sezone cvetanja.


Kada i kako oploditi dalije
Pregled sadržaja:

Koje je najbolje đubrivo za Dalije? Ključne Takeavais
Znaci da vašim dalijama nedostaju hranljive materije i da im je potrebno hranjenje
Kada i koliko često treba da đubrite biljke Dalije
Najbolje đubrivo za biljke Dalija
Kako primeniti đubrivo
Ključna razmatranja
Uloga đubrenja u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Česta pitanja o đubrenju biljaka dalija:

Koje je najbolje đubrivo za Dalije? Ključne Takeavais

Dalije preferiraju đubrivo sa malo azota, kao što je proizvod sa odnosom 6-24-24. Poželjna su đubriva sa sporim oslobađanjem, ali skoro svaki proizvod sa pravim odnosom NPK će raditi.
Znaci da vašim dalijama nedostaju hranljive materije i da im je potrebno hranjenje

Dalijama je potrebno više đubriva nego većini drugih cvetnih biljaka u vašoj bašti.

Kada izdrže predugo bez tri makronutrijenta koja su im potrebna, biljke imaju tendenciju da prvo zaustave u rastu. Možda nećete videti nove listove ili pupoljke koji se formiraju na biljci uprkos tome što je još uvek usred leta (za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome koliko visoki cvetovi dalije rastu ).

Ako se problem nastavi, lišće će promeniti boju i postati bledo i uvene. Listovi mogu pasti, zajedno sa pupoljcima koji se još nisu otvorili. Slabe stabljike, problemi sa bojom i podložnost štetočinama i bolestima ukazuju na nedostatak hranljivih materija.
Kada i koliko često treba da đubrite biljke Dalije
Jarko ružičaste dalije cvetaju u bašti

Biljkama dalije je potrebno đubrivo svakog meseca tokom vegetacije.

Oni miruju nakon prvog mraza, tako da nema potrebe da ih đubrite nakon tog trenutka, čak i ako ih držite u zatvorenom prostoru u saksijama tokom zime.

Nemojte početi da đubrite Dalije u saksijama ili zemlji pre nego što niknu novo lišće. Sačekajte da se na biljci pojave najmanje tri do četiri inča novih izdanaka pre nego što primenite prvu dozu đubriva u sezoni. Ovo osigurava da nepotrebni hranljivi sastojci ne sagoreju delikatno korenje.
Najbolje đubrivo za biljke Dalija

Kao i mnoge druge cvetne i plodne biljke, dalijama je potrebno manje azota nego kalijuma ili fosfora. Proizvod koji nudi ravnotežu 6-24-24 ili sličnu proporciju je najbolji izbor.

Veća doza azota može biti od pomoći na samom početku vegetacije kada je biljka usmerena isključivo na razvoj listova. Međutim, možda ćete želeti da pređete na formulu 0-10-10 do početka cvetanja da biste napravili najbolji mogući prikaz u boji.

Dalije mogu da podnesu punu primenu đubriva , ali razmislite o upotrebi upola ako vaša zemlja za dalije nije iscrpljena ili siromašna. Previše đubriva dovodi do žutih, slabih listova i lomljivih stabljika. Dobro kompostirano đubrivo je jedna od najboljih opcija, i to je nešto što lako možete napraviti kod kuće ako držite nekoliko pilića ili zečeva za kućne ljubimce.
Kako primeniti đubrivo

Rasporedite pelete, prah i organsko đubrivo oko baze svake biljke Dalije. Doći do osnove ispod žbunastog rasta može biti teško, pa pokušajte da podignete listove pre nego što raširite svaku šolju punu đubriva.

Iz tog razloga se proizvodi na bazi vode mogu lako primeniti, posebno folijarni sprejevi koji se upijaju kroz lišće. Ako koristite šiljke ili pelete sa sporim otpuštanjem, uverite se da su blizu glavnog stabljika tako da dođu do većine korenova hranilica.

Razmislite o razmaku između biljaka dalija radi lakšeg đubrenja, posebno manjih sorti dalija koje teže da rastu zajedno.
Ključna razmatranja
Velika pojedinačna ružičasta dalija u cvetu naspram zelenog lišća u bašti

Previše azota je najštetnija greška pri đubrenju dalija. To može dovesti do žbunaste, dobro razvijene biljke koja nikada ne raste ni pupoljci ni cvetovi. Tamnozeleno lišće i nedostatak stabljika ukazuju na ovaj problem.

Ako koristite pravo đubrivo, ali primenite previše, listovi mogu postati svetlozeleni do žuti i mrljavi. Slabe stabljike i uvenuće koje nisu posledica sunčeve svetlosti ili nedostatka vode takođe ukazuju na prekomerno đubrenje. Ne postoji način da se višak đubriva izbaci iz otvorenog tla, ali biljkama u kontejnerima može se zameniti mešavina zemljišta kako bi se smanjili ovi negativni efekti.

Budite pažljivi tokom primene jer nanošenje previše đubriva može biti nepovratno.
Uloga đubrenja u zdravlju, rastu i razvoju biljaka
Osoba drži dve šake zrnatog đubriva u bašti

Đubrivo su jednostavno svi hranljivi sastojci koje biljka inače uzima iz zemlje koja drži svoje korene.

Dok se biljke tehnički hrane šećerima koje proizvode fotosintezom, ovi hranljivi sastojci su i dalje ključni za rast. Bez azota, fosfora i kalijuma, biljke poput Dalija ne mogu da rastu jake stabljike ili da razviju cvetne pupoljke.

Mikronutrijenti su takođe neophodni, ali čak i najsiromašnije zemljište ima tendenciju da obezbedi više nego dovoljno ovih hranljivih materija. To je glavno NPK jedinjenje koje biljkama generalno treba dopunjavati tokom cele godine.

Uobičajene vrste đubriva uključuju:

Praškovi rastvorljivi u vodi koji se primenjuju tokom redovnog zalivanja
Peletizirane formule ili formule u obliku šiljaka dizajnirane za sporo otpuštanje
Suvi praškovi dizajnirani za posipanje tla kako bi ga sledeća kiša mogla oprati do korena
Organski proizvodi poput stajnjaka ili koštanog brašna mogu biti u prahu, peletirani ili kao tečnost.

Đubriva se uglavnom prave od prirodnog otpada poput stajnjaka, krvnog brašna ili ribljih nusproizvoda ili od rafinisanih hemikalija.

Neka hemijska đubriva se kopaju iz zemlje, a druga nastaju industrijskim reakcijama.

Organska đubriva manje utiču na životnu sredinu. Ipak, ne funkcionišu uvek tako dobro za zahtevne biljke kao što su Dalije jer mogu da isporuče pogrešne proporcije azota drugim hranljivim materijama.
Česta pitanja o đubrenju biljaka dalija:
Da li je biljkama Dalija potrebno đubrivo?

Biljke dalije zahtevaju dosta đubriva tokom vegetacije da bi uspele. Potrebna im je doza čim počnu da rastu u proleće i treba ih dopuniti jednom mesečno da bi ostali bujni i lepi.
Kada treba da oplođujem svoje biljke Dalije?

Đubrite biljke jednom mesečno, najbolje kada pada kiša. Smanjite se kako se biljka bliži poslednjem mrazu jer je manje verovatno da će prekomerno oplođeni gomolji izdržati zimu bez obzira da li su podignuti ili ostavljeni u zemlji.
Koje je najbolje đubrivo za biljke Dalije?

Potražite đubrivo sa malo azota i visokim sadržajem kalijuma i fosfora.
Da li je Miracle-Gro dobar za biljke Dalije?

Miracle Gro ima NPK odnos 24-8-16. To znači da ima previše azota za upotrebu tokom sezone cvetanja, ali može dobro da funkcioniše za prve doze đubriva koje se daju dalijama svake godine.
Da li je korišćeni talog od kafe dobar za biljke Dalije?

Dalije preferiraju blago kiselu zemlju, tako da svakodnevno širenje taloga od kafe ispod njih može pomoći u postizanju tog cilja. Iskorišćena zemlja takođe sadrži malo azota, dok povećava kalijum i fosfor, što ih čini idealnim za ovo cveće.
Okončanje

Davanje svom cveću malo đubriva tu i tamo neće se uporediti sa rezultatima stroge mesečne rutine. Kada vaše biljke počnu da dobijaju stalnu zalihu NPK, videćete razliku u njihovom rastu i cvetanju. Dajte sebi priliku da uživate u najvećim i najživopisnijim dalijama ove godine tako što ćete se posvetiti rutini đubriva. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj dalija kod kuće i sečenje cveća dalija za aranžman vaze ili buketa.