Kada cvetaju ruze Potpuni vodic kroz sezonu cvetanja ruza

Malo cveća je tako kultno ili popularno kao cvetovi ruže. Ovi prekrasni, šareni cvetovi dolaze u pojedinačnim, dvostrukim i polu-dvostrukim oblicima sa elegantnim, mirisnim laticama. U ovom članku ću objasniti kada ruže cvetaju i kako maksimalno iskoristiti sezonu cvetanja.


Kada cvetaju ruže? – Ključne Takeavais
Većina ruža cveta negde između kasnog proleća i jeseni, ali su najbolje u letnjim mesecima. Neke vrste ruža cvetaju samo jednom godišnje, dok druge cvetaju ponovo. Modernim ružama koje ponovo cvetaju potrebno je oko 6 do 8 nedelja da proizvedu novo cveće. Cvetovi ruže traju između 5 i 14 dana na biljci.

Kada cvetaju ruže?
Ruže obično cvetaju od kasnog proleća do jeseni u USDA zonama 4 do 11 . Većina sorti ruža su najbolje tokom leta , posebno u junu. Ruže koje rastu u hladnijim klimatskim uslovima obično cvetaju do prvog mraza. Međutim, neke sorte koje rastu u blagim klimama zona 9 do 11 mogu cvetati tokom cele godine.

Neke vrste ruža, obično starije sorte kao što su Alba ili lutajuće ruže, cvetaju samo jednom godišnje. Međutim, mnoge moderne sorte su ruže koje cvetaju više puta i cvetaju svakih nekoliko meseci. Ponovljenim cvetajućim ružama potrebno je otprilike šest do osam nedelja da proizvedu svaki krug cvetanja.

Ruže koje cvetaju samo jednom godišnje daju cveće na prošlogodišnjem rastu. U međuvremenu, ponovo cvetajuće ruže cvetaju na novom drvetu. Zapamtite ovo kada obrezujete svoje ruže u slučaju da odsečete cvetne pupoljke koji se razvijaju.

Ispod sam uključio tabelu u kojoj su navedene neke od najpopularnijih sorti ruža i njihova tipična vremena cvetanja. Zapamtite, periodi cvetanja mogu varirati u zavisnosti od geografije i specifičnih lokalnih klimatskih uslova.

Raznolikost : Period cvetanja : Pregled:
Hibridni čaj: Kasno proleće do jeseni Poznati po dugim stabljikama i elegantnim cvetovima, dolaze u raznim bojama poput crvene, žute i roze.
Floribunda: Kasno proleće do rane jeseni Plodni cvetovi se često koriste za živopisne, šarene prikaze u baštama.
Grandiflora: Kasno proleće do rane jeseni Ukrštanje hibridnog čaja i floribunda, poznatog po velikim cvetovima na visokim stabljikama.
Ruže penjačice: Kasno proleće do leta Snažni uzgajivači mogu da se penju na rešetke, ograde i zidove.
Minijaturne ruže: Kasno proleće do jeseni Mala i kompaktna, savršena za kontejnere ili male baštenske prostore.
grmove ruže: Proleće do jeseni Izdržljivi i laki za negu, često se koriste u pejzažnom dizajnu.
Stare baštenske ruže (antikviteti): Kasno proleće do početka leta Poznati su po snažnom mirisu i romantičnom izgledu.
Prizemne ruže: Kasno proleće do rane jeseni Nisko rastuće ruže koje se koriste za pokrivanje tla, veoma otporne na bolesti.
Dejvid Ostin (engleski): Kasno proleće do rane jeseni Kombinuje miris stare ruže sa modernim ponavljanim cvetanjem.
Rugosa ruže: Kasno proleće do rane jeseni Poznati po svojoj izdržljivosti i naboranim listovima, često se koriste za žive ograde.

Koliko dugo cvetovi ruže traju?
U zavisnosti od tačne sorte i uslova, cvetovi ruže traju otprilike pet do sedam dana nakon što procvetaju. Neke moderne sorte cvetaju i do 14 dana pre nego što latice počnu da padaju ili venu. Uopšteno govoreći, što više latica svaki cvet ima, duže će trajati.

Sušniji ili topliji uslovi skraćuju životni vek cvetova ruže. Zbog toga je neophodno da grmlje ruža bude dobro hidrirano tokom leta. Zaštitite svoje grmove ruža od oštre, direktne popodnevne sunčeve svetlosti gde god je to moguće tako što ćete im dati malo senke.

Ruže takođe čine neke od najlepših rezanih cveća za vaze i bukete. Rezano cveće ruže obično traje oko nedelju dana u vazi. Srećom, postoji nekoliko načina da produžite životni vek rezanog cveća ruže. Takođe možete pokušati da osušite svoje ruže da biste ih sačuvali godinama.

Kako uzgajati ruže za maksimalno cvetanje
Uz malo pažnje, možete podstaći svoje ruže da proizvedu fenomenalan prikaz cveća. Evo nekoliko saveta o tome kako uzgajati ruže za maksimalno cvetanje:

Pogodne lokacije za uzgoj
U zavisnosti od tačne sorte, ruže se mogu uzgajati kao višegodišnje biljke u USDA zonama 4 do 11. Neke ruže preferiraju hladnije uslove, dok druge vole toplije zone. Međutim, ruže treba saditi na zaštićenom mestu koje ih štiti od hladnog ili jakog vetra.

Zahtevi za sunčevu svetlost
Ružama je potrebno otprilike šest do osam sati sunca dnevno da bi proizvele svoje najbolje cveće. Posadite ruže negde gde pruža mnogo sunčeve svetlosti tokom jutra, a ne popodne. U toplim, suvim letima, popodnevna sunčeva svetlost može biti previše intenzivna za ruže i skratiti život cvetanja.

Soil Rekuirements
Ružama su potrebna tla bogata hranljivim materijama, dobro drenirajuća koja još uvek mogu zadržati malo vlage. Ilovasta ili glinena tla su idealna, iako glinena tla treba pomešati sa šljunkom, perlitom ili peskom da bi se poboljšala drenaža. Ruže takođe preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 7,0.

Zalivanje
Zalivajte postavljene ruže jednom nedeljno , a novozasađene ruže svaka tri ili četiri dana. Ruže vole vlažna tla, ali mrze da se suši ili preplavi. Uvek usmerite svoju kantu za zalivanje u dno biljke kako biste izbegli prskanje vode na cveće ili lišće. Vodite ruže češće tokom toplih i suvih leta kako bi cveće bilo zdravo.

Đubrenje
Ruže zahtevaju pažljivo đubrenje tokom cele sezone. Koristite đubriva bogata azotom rano u sezoni dok novi rast ne dostigne približno 4 ili 5 inča. Zatim koristite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora da biste podstakli proizvodnju cveća. Upotreba đubriva koja sadrže previše azota znači da će vaša ruža proizvoditi mnogo žbunastih listova, a ne cvetova.

Obrezivanje i odsecanje glave
Mrtve ruže tokom cele sezone, posebno ako imate ruže koje cvetaju više puta. Orezujte ruže u kasnu zimu ili rano proleće nakon što prođe poslednji mraz. Što je vaša klima blaža, ranije možete orezati svoje ruže. Međutim, ruže koje su jednom procvetale, kao što su lutalice, treba da se orezuju nakon što završe cvetanje.

Razlozi zašto vam ruže ne cvetaju

Nedostatak sunčeve svetlosti
Glavni razlog zašto ruže ne cvetaju je taj što ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti. Ružama je potrebno puno sunca da bi proizvele svoje najbolje cveće. Ruže koje su ostavljene u punoj hladovini će se boriti da proizvedu bilo kakvo cveće. Međutim, izlaganje vaših ruža previše intenzivnoj popodnevnoj sunčevoj svetlosti zapravo može oštetiti cveće.

Nepravilno zalivanje
Ružama je potrebna odgovarajuća količina vode da bi proizvele zdravo, živopisno cveće. Prekomerno zalivanje čini vaše ruže ranjivijim na gljivične bolesti i probleme poput truleži korena. U međuvremenu, nedovoljno zalivanje uzrokuje da vaše ruže venu i klonu, posebno u toplim i suvim ljetima.

Pogrešno đubrivo
Ironično, korišćenje pogrešnog tipa đubriva može sprečiti vašu ružu da proizvodi cveće. Đubriva bogata azotom koriste se da pomognu ružama da proizvedu mnogo zdravih novih listova rano u sezoni. Međutim, nastavak upotrebe đubriva sa visokim sadržajem azota tokom sezone cvetanja primorava vašu ružu da proizvodi lišće, a ne cvetove.

Prečesto obrezivanje
Većinu ruža treba orezati tek u kasnu zimu ili proleće kada prođe poslednji mraz. Ako prečesto obrezujete ruže, mogli biste da odsečete cvetne pupoljke u razvoju. Posebno vodite računa kada obrezujete jednom procvetale ruže koje cvetaju na prošlogodišnjem rastu.

O cveću ruže
O cveću ruže
Ruže su listopadni višegodišnji grmovi ili penjačice iz roda Rosa iz porodice ruža (Rosaceae). Rod Rosa se sastoji od oko 300 priznatih vrsta ruža. Ruže su kultivisane vekovima, a hiljade sorti uzgajali su hortikulturari širom sveta.

Ruže su autohtone širom severne hemisfere. Većina vrsta ruža je porijeklom iz Azije, ali neke su porijeklom iz dijelova Evrope, Sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Ruže se takođe komercijalno uzgajaju širom sveta u zemljama poput Ekvadora.

Većina ruža je podeljena u grupe na osnovu karakteristika rasta i drugih faktora. Ruže se obično dele u tri glavne grupe; moderne ruže, stare baštenske ruže i divlje ili vrste ruža. Mnoge ruže se takođe dalje dele na manje grupe, kao što su ruže penjačice, Floribunda ruže i hibridne ruže čaja.

Ruže proizvode jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove koji imaju pet latica. Cvetovi ruže dolaze u nekoliko prelepih boja i nijansi, uključujući lavandu, roze , plavu , ljubičastu, narandžastu , crvenu, žutu i ​​belu (pored kestenjastih, tamnocrvenih i skoro crnih ruža ). Mnoge ruže proizvode opojne, mošusne ili voćne mirise jer se esencijalna ulja oslobađaju iz latica kako bi privukla oprašivače.

Većina grmova ruža ima drvenaste stabljike prekrivene zakrivljenim bodljama koje se obično nazivaju trnjem. Ruže takođe imaju peraste listove sastavljene od otprilike 13 eliptičnih ili ovalnih listića sa nazubljenim ivicama. Kada se cvetovi opraše, ruže počinju da razvijaju plodove nalik bobicama koje se nazivaju šipak.

Česta pitanja kada cvetaju ruže:

U kom mesecu cvetaju ruže?
Većina vrsta ruža cveta nekoliko meseci, od kasnog proleća do jeseni. Ruže obično cvetaju negde između maja i oktobra u pogodnim klimatskim uslovima. U zavisnosti od tačne sorte, ruže cvetaju u USDA zonama od 4 do 11.

Zašto moji grmovi ruža ne cvetaju?
Grmovi ruža možda neće cvetati iz različitih razloga. Međutim, najčešći razlog zašto grmovi ruža ne cvetaju je taj što ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti. Većini ruža treba otprilike šest do osam sati punog sunca svakog dana.

Da li ruže cvetaju u svim godišnjim dobima?
U većini podneblja, ruže cvetaju negde između kasnog proleća i jeseni. Leto je obično vrhunac sezone za ruže. Međutim, neke ruže mogu cvetati tokom cele godine u blažim klimama u USDA zonama 9 do 11.

Koji je najbolji mesec za cvetove ruže?
Ruže obično cvetaju negde između kasnog proleća i jeseni. Međutim, većina ruža je najbolja tokom leta. Jun se smatra jednim od najboljih meseci za cvetove ruže jer pruža tople temperature i mnogo sunca.

Da li se ruže vraćaju svake godine?
Ruže su drvenaste listopadne trajnice, što znači da se vraćaju svake godine. Kao listopadne biljke, ruže opadaju lišće u jesen i odlaze u stanje mirovanja tokom zime. Ruže tada počinju da proizvode novo lišće i cveće u proleće.

Okončanje
Većina ruža proizvodi predivno, kultno cveće negde između kasnog proleća i jeseni. Neke ruže, kao što su Alba ili lutajuće ruže, daju jedno cveće svake godine. Mnoge moderne ruže su ruže koje cvetaju ponavljano i cvetaju svakih šest do osam nedelja. Ruže imaju najbolje cveće kada im daju puno sunca, vode i đubriva bogatog fosforom.