Koje boje dolaze božuri Osnovni vodič

Sve što treba da znate o sortama boja cvetova božura
Božuri su rezano cveće, koje vole ukrasni baštovani širom sveta. Iako je njihovo lišće faktor koji doprinosi, oni su najtraženiji zbog svoje bogate simbolike i zapanjujućih cvetova u raznim bojama. Ovaj vodič pokriva mnoge dostupne boje cvetova božura, sa preporukama o najboljim vrstama u svakoj kategoriji boja.


Koje boje dolaze božuri? – Osnovni saveti
Najpopularnije sorte božura su obično rumeno ružičaste, potpuno bele ili krem ili svetlo crvene. Postoji nekoliko varijanti manje uobičajenih boja, kao što su žuta ili narandžasta, pa čak i neke vrste klasifikovane kao višebojne.

Božuri, naučno poznati kao Paeonia, su rod cvetnih višegodišnjih biljaka popularnih u kućnim baštama i komercijalno uzgajane za upotrebu kao rezano cveće. Oni su jedini rod u porodici nazvanoj po njima – Paeoniaceae.

Ova porodica je ranije bila dom nekoliko blisko povezanih biljaka. Međutim, pošto su božuri toliko različiti, drugi rodovi su dobili sopstvenu klasifikaciju i preseljeni u nove porodice, kao što su Ranunculaceae.

Postoji preko 30 vrsta božura, od kojih svaka ima svoje posebne karakteristike. Neke od najpopularnijih su Paeonia officinalis i Paeonia lactiflora, zeljaste božure sa traženim cvetovima.

Prirodna staništa božura rasprostranjena su na mnogim kontinentima u Severnoj Americi, Evropi i Aziji. Oni preferiraju hladniju klimu, poreklom iz planinskih regiona na severnoj hemisferi, i zahtevaju malo održavanja da bi se smanjili, orezali i mrtvi glave svake sezone, kao i da im je potrebno puno sunčeve svetlosti. Božuri se takođe veoma lako dele i razmnožavaju i ne zahtevaju previše đubrenja.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj božura za početnike.

Vrste božura

Božuri se dele na tri vrste – zeljaste, drvene i ukrštene ili Itoh.

Zeljasti božuri su najčešći, a mnoge popularne vrste spadaju u ovu kategoriju. Cvetovi se pojavljuju na dugim stabljikama od maja do juna, sa kratkom sezonom cvetanja od manje od dve nedelje.

Božuri su drvenasti grmovi koji su daleko tvrđi od svojih zeljastih kolega. Takođe cvetaju duže od oko dve nedelje u proseku i zadržavaju svoje lišće tokom cele godine umesto da ponovo umiru u jesen.

Itoh ili intersekcionalni božuri su hibridi koje je razvio hortikulturista Toichi Itoh iz Tokija 1948. Imaju zeljaste karakteristike i razvijaju drvenaste stabljike – najbolje iz oba sveta. Oni proizvode masu cveća koje može da cveta do mesec dana.

Ove vrste božura su dalje kategorisane u šest oblika cveća, i to:

Jedno
japanski
Anemone
Semi-Double
Bombe
Full Double
Ovo cveće nije omiljeno samo zbog raznolikosti oblika, već i boja.

Sorte boje božura

Ružičasti božuri su verovatno najpopularniji. Postoji mnogo raznolikosti u ovoj nijansi, od duboke do pastelno ružičaste, osiguravajući da svaki baštovan ima opciju.

Paeonia lactiflora ‘Sarah Bernhardt’ je istaknuta i omiljena među baštovanima cveća. Dvostruki cvetovi su naborani u zadivljujućoj ružičastoj nijansi koja mu je donela mnoge nagrade, uključujući nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge.

Probajte ‘Neon’, japanski božur sa jarko ružičastim središtem za dublju ružičastu. Cvetaju sredinom sezone na visokim stabljikama do 36 inča u visinu.

Isprobajte ove druge sorte za širok spektar ružičastih nijansi i oblika:

Recite
Komanči
Lejdi Aleksandra Daf
Martha Bulloch
Dinner Plate

Beli božuri

Beli božuri su pravi način za prigušenu paletu boja. Upareni sa drugim belim ukrasima kao što su dalije, stvaraju zadivljujuću predstavu cveća u svojim godišnjim dobima.

Rane i srednje sezonske sorte su odlične za baštovane u toplijim zonama. Hrskava bela ‘Duchesse de Nemours’ je starija sorta (preko 150 godina), koja prikuplja mnoge nagrade i zahvalnost u srcima dugogodišnjih baštovana.

„Nevestin san“ je japanska sorta Paeonia lactiflora koja proizvodi masu belih cvetova sa kremastim središtem. Veliki cvetovi se apsolutno izdvajaju u bilo kom višegodišnjem krevetu.

Ali, krajnji favorit svih belih sorti je mirisni ‘Shirlei Temple’. Romantični cvetovi počinju nežno roze i blede do bele tokom sezone cvetanja, pružajući stalno interesovanje.

Druge bele sorte uključuju:

Elsa Sass
Gardenia
Miss Amerike
Krinkled Vhite

Ako tražite mekši beli božur, kremaste sorte su idealne. Kombinuju lakoću belih sorti sa mekoćom rumenila ili žutih vrsta.

Ova kategorija boja sadrži jedan od najranijih božura koji su cvetali od zeljastih vrsta – „Claire de Lune“. Pojedinačni cvetovi su kremasto žuti sa velikim, svetlim zlatnim središtima.

Favorit kategorije rumenila je „Majčin izbor“. Ova sorta je osvojila zlatnu medalju Američkog društva božura za zadivljujuće duplo cveće sa gusto zbijenim laticama. Takođe ima predivan miris, savršen za senzorne bašte.

Još jedna popularna opcija je „Zdela kreme“, omiljena zbog svojih velikih cvetova prečnika 12 inča.

Crveni božuri

Za ljubitelje jarko crvenog cveća, u rodu božura nema nedostatka izbora. Nijanse se kreću od tamno crvene do neonske, koje odgovaraju svakom dizajnu bašte.

Nagrađivani hibrid „Amerika“ jedan je od najpopularnijih božura sa jednim cvetom na tržištu. Snažan uzgajivač koji podnosi oštre vremenske uslove, ova sorta pouzdano daje nekoliko baršunasto crvenih cvetova rano u sezoni.

Ova grupa boja takođe ima dvostruke cvetove, kao što su „Henri Bokstos“ i „Karl Rozenfild“. Obe imaju jarko crvene nijanse, pri čemu ovaj drugi ima dodir jarko ružičaste kako bi veliki cvetovi izgledali skoro blistavi.

To nije sve što se tiče crvenih božura. Probajte ove sorte:

Buckeie Belle
Citherea
Crveni šarm
Scarlett O’Hara

Mnogi tamni i misteriozni crveni božuri zaslužuju svoju kategoriju zbog svoje lepote i popularnosti.

Najtamniji od svih crvenih cvetova, hibrid ‘Čokoladni vojnik’ je (kao što se vidi u imenu) skoro čokoladno smeđe-crvene boje sa jarko žutim središtem. Oblici se razlikuju po cvetu, stvarajući stalno interesovanje tokom cele sezone.

„Earli Scout“ se pridružuje „Claire de Lune“ kao jedan od prvih u sezoni koji je procvetao. Grimizne latice pojavljuju se iznad gustog zelenog lišća, ostajući kompaktne visine 24 inča.

Nekoliko varijanti karakteriše ova sanjiva grimizna nijansa, uključujući:

Topeka Garnet
Merri Maishine
Illini Varrior

Žuti božuri su manje uobičajeni, ali ne manje voljeni od drugih vrsta. Većina je pastelno ili krem žuta, ali postoje i svetlije opcije za ljubitelje boja.

Itoh sorta ‘Prairie Charm’ ima velike polu-dvostruke cvetove sa gustim laticama koje iskaču sredinom sezone. Ovo je još jedan nagrađivani cvet sa odanom bazom obožavatelja.

Probajte ‘Bartzella’ – još jedan božur sa zlatnim žutim cvetovima od 8 inča za nešto malo svetlije. Ove popularne biljke mogu da proizvedu do 60 cvetova po sezoni, obezbeđujući mnogo za uživanje tokom leta.

Slično žutim božurima u tonu, postoji i nekoliko vrsta korala sa zadivljujućim narandžastim laticama koje savršeno dopunjuju svaku letnju baštu.

„Pevanje na kiši“, božur Itoh, ima ton breskve u lepim, delikatnim laticama. Pojavljuju se na visokim stabljikama visine 3-4 stope i mogu tolerisati toplo vreme bolje od drugih vrsta.

Za kombinaciju ružičaste i narandžaste, odlučite se za „Pink Havaiian Coral.“ Cvetovi čine odlično rezano cveće ili dodaju dašak narandžasto-ružičaste svetlosti vašim krevetima na početku sezone.

Pojedinačni tonovi nisu jedine opcije u rodu božura. Postoji i nekoliko višebojnih vrsta koje višegodišnjim baštama dodaju dodir nečeg drugačijeg.

Golli: Kombinacija rumenila i belih latica, sa oreolom žutih staminoda u sredini.
Cora Louise: Veliko cveće sa jasno belim laticama i duboko ljubičastim bazama.
Festiva Makima: Uglavnom belo cveće prošarano ružičastom malinom koja izgleda skoro naslikana.
Atena: Latice boje breskve sa svetlo ružičasto-ljubičastim bazama i kontrastnim zlatnim središtem.

Okončanje

Postoji vrsta božura za skoro svaku boju duge. Bez obzira na dizajn bašte ili paletu boja, postoji sorta božura za vas.