Značenje i simbolizam cveta božura Ultimativni vodič

Sve što treba da znate o značenju, simbolici, popularnim vrstama i darivanju cveta božura

Božuri su voljeni zbog svoje elegancije, privlačnog mirisa, boja koje oduzimaju dah i simbolike. Ova čuvena ukrasna biljka je dugo bila omiljeno cveće među cvećarama, planerima venčanja, kućnim dekoraterima, baštovanima i ljubiteljima cveća. U ovom vodiču ćete naučiti o značenju i simbolici ovih lepotica koje cvetaju tokom leta, uključujući njihovu istoriju i poreklo, popularne tipove i najbolje prilike za poklone.


Značenje i simbolizam cveta božura – ​​najvažnije
Na jeziku cveća, božur nosi simbolično značenje romantike, saosećanja, sreće, prosperiteta, srećnog braka, pa čak i stidljivosti. U njihovoj rodnoj Kini, božuri se često nazivaju “kraljicom cveća” i zvanični su državni cvet Indijane.

O cvetu božura

Božur potiče iz roda Paeonia. Smatra se da je danas poznato između 25 i 40 vrsta ove cvetne biljke, kao i mnoge sorte.

Božuri su omiljeni zbog svoje kitnjaste, delikatne strukture latica i slatkog mirisa. Takođe pokrivaju širok spektar boja uključujući belu, žutu, roze, crvenu, pa čak i ljubičastu,

Božuri su porijeklom iz nekoliko različitih regiona širom svijeta, uključujući dijelove Azije, Evrope i Sjeverne Amerike. Danas su to jedna od najpopularnijih baštenskih biljaka – posebno u umerenim regionima gde cvet zaista cveta.

Cvetovi božura su takođe poznati po svojoj kratkoj sezoni cvetanja koja se obično javlja od kasnog proleća do početka leta svake godine.

Značenje, simbolika i poreklo cveta božura:
Značenje i simbolika cveta božura
Postoji nekoliko priča o poreklu imena ovog cveća.

Neki kažu da ime božur potiče od Paeona (ili Paeana), lekara bogova u grčkoj mitologiji. Bio je učenik grčkog boga medicine, Eskulapija. Prema staroj priči, kada je Paeon izlečio Plutona koristeći koren božura, Eskulapije je postao previše zavidan i pokušao je da ga ubije. Zevs ga je spasao od sigurne smrti tako što ga je pretvorio u biljku božura koju su mnogi ljudi voleli i obožavali.

Postoji još jedna poznata priča o poreklu božura. Prema drugom mitu, prelepa nimfa po imenu Paeonia privukla je pažnju Apolona. Ali postala je samosvesna i pocrvenela čim je shvatila da ih je Afrodita gledala kako flertuju jedno sa drugim. Afrodita se naljutila i pretvorila Paeoniju u crveni božur.

Generalno, cvetovi božura simbolizuju pozitivna značenja. U zavisnosti od boje ili sorte, oni predstavljaju romantiku, saosećanje, sreću, prosperitet, srećan brak, pa čak i stidljivost.

Kulturni značaj cvetova božura

Božuri su jedno od najpoželjnijih cveća u mnogim delovima sveta. Sa bogatom istorijom upotrebe u medicini i uzgoju, ovi prekrasni cvetovi igraju vitalnu ulogu u mnogim kulturama.

Ovo visoko cenjeno cveće je poreklom iz Kine i često se naziva „kraljicom cveća“ (ili „kraljem cveća“ prema drugim izveštajima). Pre šljive, božuri su se smatrali nacionalnim cvetom zemlje.

Takođe su imali važnu ulogu tokom dinastija Sui i Tang, kraseći carsku palatu u to vreme. Zbog ove istorije, božuri takođe simbolizuju čast i bogatstvo.

Grad u Kini pod nazivom Luoiang poznat je i kao Grad božura jer se u njemu nalazi Nacionalna bašta božura i održava godišnji festival božura. Osnovan 1978. godine, Nacionalni vrt božura Luoiang prikazuje bezbroj sorti božura. Takođe sakuplja i uzgaja različite sorte božura.

Uz njihov značaj u Kini, cvet božura je zvanični državni cvet Indijane.

Ovaj čuveni ukras je uobičajen prizor na venčanjima, često se nalazi u venčanim dekoracijama ili svadbenim buketima. Takođe se smatra zvaničnim cvetom 12. godišnjice braka.

Božur je cvet meseca rođenja u novembru. Poklonite ovaj rođeni cvet nekom posebnom, birajući pravu boju da biste preneli svoju zahvalnost.

Značenje i simbolika boje cveta božura

Cveće žutih božura
Žuti božur
Slično kao i drugo žuto cveće, žuti božuri simbolizuju nove početke i sreću. Ako želite da poklonite gomilu cveća svom novom prijatelju vlasnika kuće, žuti božuri su dobra ideja. Osim svog značenja, ovi cvetovi su siguran način da ulepšate svako dosadno mesto u domu.

Žuti božuri dolaze u raznim nijansama, uključujući limun žutu, puter žutu i ​​zlatno žutu, tako da imate mnogo izbora.

Prairie Charm božur je nagrađivani Itoh božur koji proizvodi polu-dvostruke cvetove sa bledim ili puterasto žutim laticama. Nagoveštaji crvenih baklji na bazi latica dodaju više drame ovoj lepoti. Ova blago mirisna sorta božura ima dug životni vek u vazi i obično traje više od nedelju dana ako se iseče u pupoljku.

Još jedna poznata sorta žutog božura zove se Bartzella. Ovi žuti božuri Itoh pokazuju velike polu do duple cvetove koji rastu do 8 inča u širinu. U središtu svakog cveta Barcele nalazi se nagoveštaj grimizne boje za privlačniju privlačnost.

Barcela božuri su poznati po svom mirisnom mirisu nalik limunu. Kao i sorta Prairie Charm, ovaj prelepi cvet ima dug život u vazi koji obično traje više od nedelju dana.

Značenje i simbolika cveta crvenog božura

Na jeziku cveća, crveni cvet simbolizuje strastvenu ljubav i romansu, kao što je čuvena crvena ruža. Dakle, ako razmišljate o tome koji cvet da nabavite za svoju voljenu osobu ili posebnu osobu, postoji mnogo crvenih božura koje možete izabrati.

Primer su božuri Crveni Robin. Ova sorta božura pokazuje zapanjujuće dvostruko naborane, živopisne crvene latice. Ne samo da su ovi božuri spektakularni, već i zrače divnim mirisom kojem je teško odoljeti.

Značenje i simbolika cveta ružičastog božura
Značenje cveta ružičastog božura
Slavite 12. godišnjicu braka ili znate par koji je? Prepoznati kao simbol srećnog braka u Feng Shui-u, časti i bogatstva, ružičasti božuri su vrsta cveta koja savršeno odgovara prilici. Zbog takvog priznanja, nazvan je zvaničnim cvetom 12. godišnjice braka.

Ovo nežno cveće je takođe idealan poklon za Majčin dan ili druge porodične proslave.

Neke od najpopularnijih sorti ružičastih božura su božuri Big Ben, božuri Angel Cheeks, božuri Mirtle Gentri, božuri Gai Paree, božuri Blaze, božuri Do Tell, božuri Bovl of Beauti i božuri Fairi’s Petticoat.

Međutim, ako se odlučite da izaberete samo jednu vrstu božura, postoji posebna sorta koja je možda napravljena za ovu posebnu proslavu – rođendanski božur. Sorta božura za rođendan daje velike pojedinačne cvetove sa bledo ružičastim laticama i živo žutim središtem.

Značenje i simbolika cveta belog božura

Beli božur
Iako su poznati kao simbol lepote, beli božuri predstavljaju i sramotu. Zbog toga su odličan poklon ako želite da se iskreno izvinite, zamolite za oproštaj ili jednostavno kažete: „Zabrljao sam“.

Beli božuri su takođe fantastičan venčani cvet za dekoraciju ili venčani buket. Izgledaju divno u vazi kao deo bilo kog cvetnog aranžmana, bilo samostalno ili upareno sa drugim belim cvećem.

Od bezbroj dostupnih sorti belog božura, evo nekih od najpopularnijih i lako dostupnih:

Čarlijevi beli božuri
Božuri Vhite Tovers
Zdela krem božura
Festiva Makima božuri
Bride’s Dream božuri
Popularne sorte božura
Festiva Makima Božuri
Festiva Makima Božuri
Festival Makima Božur

Jedna od najpoželjnijih zeljastih sorti božura je Festiva Makima. Nagrađivana sorta prikazuje upadljive velike duple cvetove sa čistim belim naboranim laticama sa povremenim primesama grimizno crvene boje.

Poznata i kao „Kraljica cveća“, dostupnost božura može biti minimalna zbog njihove sezonske prirode – i to ih čini još posebnim i vrednijim.

Čestitajte prijatelju, porodici ili kolegi sa rumeno ružičastim božurima poput sorte božura Rosellette.

Božuri Rosellette su hibridni božuri koji rano cvetaju. Odlikuju se velike latice u obliku čaše u privlačnoj nijansi rumeno ružičaste, koja daje pravi kontrast jarko zlatno žutom centru.

Saveti koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine božura:
Saveti koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine cveća božura
Postoje faktori o kojima treba razmišljati kada kupujete pravo cveće božura za vas. Evo nekoliko brzih saveta koji će vam pomoći da pronađete najbolje božure i maksimizirate lepotu njihovog cvetanja.

Kupite najsvežije božure. Nabavite božure u obliku pupoljaka kako biste u potpunosti uživali u njihovom procesu cvetanja. Ako kupite božure koji su već u punom cvetu, neće dugo trajati – najviše nekoliko dana.
Posmatrajte listove. Pazite na bilo kakve znake štetočina i bolesti, kao i na loše zdravstvene uslove biljaka. Zdrave biljke božura ne bi trebalo da imaju vidljiva oštećenja listova kao što su žutilo, pege i fleke. Gljivične infekcije preovlađuju kod božura, pa pazite na crne ili smeđe mrlje na listovima ili rane na stabljikama jer su to tipični znaci gljivične infestacije božura.
Pregledajte stabljike. Izbegavajte božure sa mekim i obezbojenim stabljikama. Umesto toga, birajte one sa čistim i čvrstim stabljikama. Promena boje često ukazuje na prisustvo bakterija u biljci.

Kako se brinuti za božure:

Pripremite čistu posudu ili vazu sa najmanje tri do četiri inča vode sobne temperature.
Pre nego što stavite sveže donete kući božure u vazu ili kontejner, odrežite svaku stabljiku dijagonalno 0,5 do 1 inč i uklonite sve listove koji padnu ispod vodene linije.
Redovno pratite nivo vode jer božuri brzo troše vodu. Očistite vazu ili posudu i ponovo napuniti vodom po potrebi.
Uklonite što više listova ako želite da se vaši božuri brže otvore. Postavljanje u topliju prostoriju takođe podstiče povećanu brzinu cvetanja.
Izbegavajte stavljanje biljke na direktnu sunčevu svetlost ili bilo koji direktan izvor toplote da biste umanjili štetu.
Ako želite da odložite proces cvetanja, možete staviti božure na suvo mesto u frižideru. Izbegavajte da ih stavljate blizu voća i povrća jer bi to samo ubrzalo starenje cveća. Druga opcija za produženje cvetanja je postavljanje biljaka u hladnu i mračnu prostoriju u vašoj kući.
Ako rastete u svojoj bašti, božuri takođe zahtevaju malo održavanja da bi se smanjili, orezali i oborili svake sezone.
Za više, pogledajte naš vodič za sečenje cveća božura za vaze i aranžmane buketa i kako da podelite biljke božura u vašoj bašti.