Rodjendansko cveće Kompletan vodič za cveće za mesec rodjenjaa

Svi vole da primaju cveće na svoj rođendan, ali svoj poklon zaista možete pretvoriti u nešto značajno tako što ćete svojim voljenima poslati cveće za mesec rođenja. Kažete, ne znate koji cvet odgovara mesecu njihovog rođenja? Pa, danas je vaš srećan dan jer smo u nastavku sastavili zgodan vodič za rođendansko cveće za laku referencu.


Januar: Karanfil

Rođeni cvet za sve rođene u januaru je karanfil. Takođe je poznat kao dianthus, slatki vilijam ili gilliflover. Karanfil cveta u gotovo svim duginim bojama, poput ljubičaste, crvene, žute, pa čak i zelene. Karanfili mogu izgledati delikatno, ali mogu da rastu u ekstremnim okolnostima i cvetaće tokom zimskih meseci, sve dok ne smrzava. Ovaj cvet simbolizuje fascinaciju, ljubav i sećanje.

Januar meseca rođenja cvet znači karanfil

Sekundarni cvet za rođenje je snežna kapa, cvet koji će takođe cvetati tokom meseci od januara do marta da bi hladni zimski meseci bili malo svetliji. Divlje snežne kape obično rastu u velikim delovima i podsećaju na polje prekriveno snegom. Ovo cveće simbolizuje ponovno rođenje i nadu — kako priliči prvom mesecu u godini!

Više o cvetu karanfila pročitajte u detaljnom vodiču.
februar: Ljubičica

Najčešći porodični cvetovi za februar su ljubičica i peršun. Ljubičica, koja potiče iz roda viola, simbol je skromnosti, poniznosti i vernosti. Ljubičice su dobile ime po svojoj plavo-ljubičastoj boji, ali se mogu naći iu žutoj, plavoj i krem boji.
Februar mesec rođenja cvet znači ljubičica

Sekundarno rođeni cvet za februar, peršun, je bledožuti cvet koji je jestiv! Ako pečete rođendansku tortu za prijatelja ili člana porodice rođenog u februaru, razmislite o žutoj glazuri i nekoliko peršuna za dekoraciju kako biste personalizovali tortu.
Mart: Narcis

Narcisi prstenuju u proleće i savršeni su cvet za rođenje za mesec mart. Ovo cveće označava nadu, ponovno rođenje i podmlađivanje i često se naziva trubački narcis. Narcisi imaju različita značenja u različitim kulturama. U Kini se poklanjaju kao znak sreće za Novu godinu, dok u Velsu narcis predstavlja vernost. Stari Grci i Rimljani verovali su da cveće ima isceliteljsku moć.
Mart meseca rođenja cvet što znači narcis

Iako nema drugog martovskog cveta, anemone, lale, perunike i azaleje se često povezuju sa ovim mesecom jer njihovo cvetanje označava početak proleća. Možete saznati više o poreklu narcisa u našem detaljnom članku o martovskom cvetu.
April: Daisi

Prelepa tratinčica simbolizuje čistoću, nove početke i pravu ljubav. To je cvet za rođenje za sve koji su rođeni u aprilu i pravi je divan izbor da poklonite prolećni buket! Gerbera tratinčice su otkrili kasnih 1800-ih u Južnoj Africi od strane jednog Škota koji je doneo cveće u svoju domovinu. Odatle su brzo postali poznati i ostali su jedno od najpopularnijih cveća do danas.
April mesec rođenja cvet što znači tratinčica

Britanci su cvetu takođe dali ime, ili nam je tako rečeno. Veruje se da ime potiče od stare engleske izreke „daes eage“ ili „dnevno oko“, jer se tratinčice otvaraju na prvi dodir sunčeve svetlosti. Ako želite da saznate više o aprilskom cvetu, pročitajte o njegovom poreklu i značenju u našem detaljnom vodiču.
maj: Đurđevak

Prolećni cvet đurđevka je majski cvet. Šumski cvet slatkog mirisa karakterišu bele cvetne glavice u obliku zvona koje se otvaraju u kasno proleće. Pošto cvet cveta u maju, zove se i majska zvona. Cveće simbolizuje slatkoću, majčinstvo i poniznost i često se koristi u svadbenim buketima.
Cvet meseca maja rođenja znači đurđevak

Sekundarni cvet za sve rođene u maju je glog koji simbolizuje nadu i sreću. Glog je tehnički drvo i može da preraste u prelepu živicu sa belim ili ružičastim cvetovima. Saznajte više o istoriji cveta majskog rođenja.
Jun: Ruža

Ruža je zvanični cvet rođenja za mesec jun. Nećete se iznenaditi da je značenje ovog cveta romansa i ljubav. Stari Grci i Rimljani povezivali su cvet sa svojim boginjama lepote i ljubavi, Afroditom i Venerom, a značenje se zadržalo vekovima koji dolaze.
jun mesec rođenja cvet znači ruža

Međutim, ruže različitih boja mogu promeniti simboliku cveta. Žute ruže predstavljaju prijateljstvo, bele ruže nevinost ili čistoću, a ružičaste ruže simbolizuju savršenu sreću. Orlovi nokti su drugi cvet u mesecu rođenja u junu.

Saznajte više o istoriji i značenju junskog cveta rođenja.
jul: Larkspur

Larkspur su vrsta roda delphinium i rodnog cveta za letnji mesec jul. Rečeno je da su Tjudori cvetu dali ime jer je svojim visokim šiljcima i šarenim laticama podsećao na mamuzu ševa. Larkspur simbolizuje dostojanstvo, gracioznost i pozitivnost.
Cvet u mesecu rođenja u julu što znači larkspur

Vodeni ljiljan je sekundarni cvet za ovaj mesec. Zalaže se za nevinost, nadu i ponovno rođenje. Ako želite da znate kako je larkspur povezan sa grčkom mitologijom, pogledajte naš članak o cvetu rođenja u julu.
Avgust: Gladiolus

Rođeni cvet u avgustu je gladiola. Označava snagu, integritet i sećanje, ali se često povezuje i sa zaljubljenošću jer su viktorijanski romantičari verovali da cveće može da probode nečije srce svojom lepotom.
Avgust mesec rođenja cvet znači gladiolus

Sekundarni cvet za mesec avgust je mak. Poput gladiola, simbolizuje sećanje. Ako želite da saznate više o gladiolu ili saznate šta je avgustovski kamen za rođenje, pogledajte naš članak o avgustovskom rođenom cvetu.
Septembar: Aster

Živa astra je rođeni cvet septembra. Ovaj lep cvet dolazi u raznim bojama od narandžaste do crvene, bele i svih nijansi ružičaste i ljubičaste. Oblik podseća na zvezdu koja je cvetu dala ime. Prema grčkoj mitologiji, boginja Astreja je jednom plakala nad tamnim nebom sa premalo zvezda da bi osvetlila noć. Tamo gde su njene suze padale na zemlju, raslo je divno zvezdasto cveće. Astra simbolizuje ljubav, mudrost i kraljevstvo.
Septembar mesec rođenja cvet znači aster

Jutarnja slava, cveće koje cveta u ranim jutrima, takođe se često povezuje sa avgustom. Pročitajte više o avgustovskom rodnom cvetu i saznajte zašto leptiri vole ovo cveće čak i više od nas!
oktobar: neven

Dok je jarko narandžasta boja nevena ono po čemu ga poznajemo, oktobarski cvet takođe cveta belo i žuto. Cvet je poreklom sa Mediterana i simbolizuje kreativnost, strast i hrabrost. Sekundarni cvet rođenja za oktobar je kosmos.
Oktobar mesec rođenja cvet znači neven

Tokom godišnje proslave Dia de los Muertos, možete pronaći neven koji ukrašava ulice Meksika. U meksičkoj kulturi, cvet simbolizuje sunce i svetlost i veruje se da pomaže duhovima da pronađu put od groblja do oltara gde se slave njihovi životi.

Pročitajte više o simbolici i istoriji oktobarskog cveta rođenja.
Novembar: Hrizantema

Hrizantema, koja se često naziva i mama, jedini je cvet za mesec novembar. Značenje ovog cveta koji je prvi put kultivisan u Kini oko 15. veka je odanost, radost i dugovečnost.
Novembar mesec rođenja cvet znači hrizantema

Hrizantema nije samo cvet u novembru, već je i cvet po izboru za 13. godišnjicu braka kako bi paru poželeo dug i radostan zajednički život!
decembar: Narcis

Narcis je rođeni cvet za svakog ko slavi svoj poseban dan u decembru i predstavlja vernost, dobre želje i poštovanje. Većina cveća iz roda narcisa cveta u rano proleće, ali vrste poput papirnobelog narcisa mogu se naći u svom svom sjaju iu hladnim zimskim mesecima kao što je decembar.
Decembar mesec rođenja cvet znači narcis

Holi se takođe često povezuje sa ovim mesecom i predivan je izbor ako želite da ulepšate svoj poklon. Pročitajte više o Narcisu i saznajte zašto je rođeni cvet za decembar znak samopouzdanja i ambicije.

Ovo je savršeno cveće koje možete uključiti u rođendanski buket cveća tako da vaš prijatelj ili član porodice zna koliko ih cenite. Dodatna misao koju ste uložili da im pošaljete cveće za njihov poseban dan neće proći neprimećeno i biće odličan početak razgovora na njihovoj rođendanskoj zabavi!