Kosmos u punom cvetu navigacija prema njihovim zahtevima za suncevom svetloscu

Cveće kosmosa je jedno od istaknutih u bašti. Takođe su odlične letnje biljke zbog svoje sposobnosti da podnose sunčevu svetlost. Dati svom kosmosu pravu količinu sunčeve svetlosti je ključno za dobijanje najboljeg cveća.

U većini regiona, kosmos cveće zahteva 6 do 8 sati punog sunca tokom dana. U veoma sušnim ili vrućim regionima, kosmos se najbolje uzgaja u delimičnoj senci. Ako je moguće, dajte svom kosmosu puno sunca tokom jutra. Cveće kosmosa uspeva kada se uzgaja u oblastima sa istočnim, južnim ili zapadnim aspektima.

Zahtevi za Cosmos Sunlight
Niz jarko ružičastog i ljubičastog kosmos cveća u punom cvetu raste pod idealnim svetlosnim uslovima na otvorenoj livadi

Kosmos biljke uspevaju na punom suncu i treba im najmanje 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana. Ova velika izloženost suncu pomaže biljkama kosmosa da proizvedu svoje kultno cveće . Cveće kosmosa može da izdrži puno sunca u većini oblasti u USDA zonama od 2 do 11.

Ovim jednogodišnjim biljkama koje vole sunce treba toplo, sunčano mesto u vašoj bašti. Izaberite oblasti koje imaju istočne, južne ili zapadne aspekte. Ove lokacije će obezbediti dosta sunca tokom jutra i popodneva.

Kosmos je poreklom iz meksičkih otvorenih livada i šikara i drugih regiona Centralne ili Južne Amerike. Ova staništa obezbeđuju minimalni pokrivač tla od sunca i sklona su suši. Međutim, kosmos može srećno da se nosi sa ovim uslovima.

Možda ćete morati da zaštitite svoj kosmos od direktnog popodnevnog sunca ako živite negde sa izuzetno toplom ili suvom klimom. U ovim uslovima, kosmos cveće će srećno rasti uz delimično sunce ili delimično senku. Zalivajte svoj kosmos češće u neočekivano toplim ili suvim uslovima.
Uzgajanje kosmosa u uslovima manje od idealnih
Cveće kosmosa u saksiji raste na sunčanom baštenskom mestu

Cosmos cveće može da se nosi sa punim suncem ili delimičnom senkom. Međutim, kosmos biljke će patiti kada se uzgajaju u punoj senci. Ako kosmos cveće ne dobije najmanje 6 sati direktnog sunca tokom dana, neće moći da proizvede jako, zdravo cveće.

Svako cveće koje se proizvede biće malo, dok biljka može patiti od zastoja u rastu. U mnogim slučajevima, kosmosnim biljkama će biti teško da proizvedu cveće ako ih ostave da rastu u punoj senci. Kosmos sadnice i mlade biljke počeće da daju dug, slab rast ako ne dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti.

Ako vaša bašta ne pruža idealne svetlosne uslove za kosmos cveće, možete ga uzgajati u saksiji u labavom, dobro drenirajućem zemljištu . Ovo vam omogućava da pomerite svoj kosmos u bilo koju sunčevu svetlost koja je dostupna tokom dana. Ovo cveće će takođe imati koristi od đubrenja tokom cele vegetacije.
Kosmos Native Regions
Polje rascvetalog kosmosovog cveća izloženo jakom punom suncu

Većina kosmos vrsta potiče iz Meksika i drugih delova Centralne i Južne Amerike. Neke vrste su postale naturalizovane u Sjedinjenim Državama, Južnoj Africi i delovima Azije i Australije. Kosmos obično raste na izloženim staništima kao što su livade i šipražje. Takođe su prilično otporne na sušu, ali će im trebati određena zaštita u ekstremno toplim i suvim regionima.
Uloga sunčeve svetlosti u zdravlju i razvoju biljaka
Sunce zalazi na polju kosmosa poljskog cveća u cvetu

Sunčeva svetlost je ključna za zdravlje i razvoj većine biljaka. Kroz fotosintezu , sunčeva svetlost stvara šećere koji podstiču izgradnju ćelija. Zauzvrat, ovo pomaže biljci da razvije zdravo lišće i zapanjujuće cveće.

Tokom fotosinteze, biljke koriste zeleni pigment u svom lišću – hlorofil – da apsorbuju energiju sunčeve svetlosti. Koristeći ovo gorivo, biljka može pretvoriti ugljen-dioksid i vodu u glukozu i kiseonik.

Glukoza se zatim koristi kao gradivni blok za nova tkiva, pomažući biljci da se poveća. Glukoza se takođe skladišti u semenu kao skrob, koji je trenutni izvor goriva koji omogućava semenu da klija.

Pošto glukoza proizvedena tokom fotosinteze stvara nova tkiva, biljka može proizvesti cveće kako bi privukla oprašivače. Ova vitalna stvorenja prenose polen između muških i ženskih reproduktivnih delova srodnih biljaka. Na ovaj način sunčeva svetlost omogućava reprodukciju većine biljaka.

Sunčeva svetlost je takođe kritična za zdravlje biljaka. Bez dovoljno sunčeve svetlosti, biljke neće biti dovoljno jake da pravilno rastu i biće podložnije štetočinama i bolestima .
Objašnjene vrste sunčeve svetlosti
Jarko ružičasto kosmos cveće u cvetu naspram duboko plavog neba sa razbacanim oblacima po veoma sunčanom danu

Svim biljkama je potrebna različita količina sunčeve svetlosti, tako da je od vitalnog značaja da obezbedite da dobiju ono što im je potrebno. Srećom, izloženost sunčevoj svetlosti je podeljena u četiri kategorije koje pomažu da se ilustruje koliko sunčeve svetlosti treba biljci:
Full Sun

Biljke kojima je potrebno puno sunca zahtevaju otprilike 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Ove biljke mogu tolerisati vruće, suve uslove u kojima su izložene sunčevoj svetlosti veći deo dana. Ako je moguće, obezbedite preporučene sate punog sunca tokom jutra kada je sunčeva svetlost manje intenzivna. Direktno popodnevno sunce može oštetiti većinu biljaka, čak i onih kojima je potrebno puno sunca.
Delimično ned

Biljkama kojima je potrebno delimično sunce treba dati između 3 i 6 sati direktnog sunca tokom dana. Nakon toga, biljka će biti srećna u filtriranom svetlu, što znači nedirektnu sunčevu svetlost. Ove biljke će takođe rado sedeti u senci tokom popodneva.
Delimična senka

Iako se čini da uslovi delimičnog senka i delimičnog sunca izgledaju slični, postoje važne razlike. Biljke koje zahtevaju delimičnu senku su malo osetljive na direktnu sunčevu svetlost. Ove biljke najbolje rastu kada im je kratak period punog sunca, a zatim senka veći deo dana. Biljke koje su osetljive na sunčevu svetlost treba zaštititi od žestokog popodnevnog sunca.
Full Shade

Ako biljci treba puna senka, treba je zaštititi od direktnog sunca veći deo dana. Biljke koje preferiraju punu hladovinu idealne su za uzgoj ispod viših biljaka i drveća. Nešto sunčeve svetlosti će proći, ali najgori sunčevi zraci neće uticati na biljku. Većina biljaka u punoj senci može tolerisati rano jutarnje ili večernje sunce.
Česta pitanja o sunčevoj svetlosti cveta kosmosa:
Da li Kosmos voli sunce ili senku?

Cveće kosmosa preferira puno sunca gde god je to moguće jer im to pomaže da proizvede mnogo cveća. Kosmičko cveće može da raste u delimičnoj senci u izuzetno toplim ili suvim područjima.
Može li Kosmos dobiti previše sunca?

Ako su uslovi izuzetno vrući ili suvi, kosmos cveće može patiti od previše sunca tokom popodneva. Pokušajte da obezbedite puno sunca tokom jutra gde god je to moguće i zalivajte češće.
Da li Kosmos više voli jutarnje ili popodnevno sunce?

Cveće kosmosa preferira puno sunca tokom jutra ako je moguće. U nekim klimatskim uslovima, direktno sunce tokom popodneva može naškoditi biljkama u kosmosu.
Može li Kosmos dobro da raste u senci?

Kosmos biljke mogu tolerisati delimičnu senku, ali neće dobro rasti u punoj senci. Kosmos koji raste u ovim uslovima će se boriti da proizvede cveće i patiti od dugog ili zakržljalog rasta.
Da li je Kosmosu potrebna svetlost da bi proklijao?

Kosmos semenu je potrebno mnogo svetlosti da bi klijalo. Posejte semena kosmosa u poslužavnik i stavite ih negde toplo koje dobija puno sunca. Sadnice bi trebalo da izniknu za otprilike 7 do 10 dana.
Okončanje

Kosmos je jedno od najpoznatijih letnjih cveća. Ove jednogodišnje biljke uspevaju kada im daju 6 do 8 sati punog sunca tokom dana. Ako su uslovi spari i suvi, kosmos može rasti na delimičnom suncu ili u senci. Kosmos najbolje uspeva u oblastima sa aspektima okrenutim prema istoku, jugu ili zapadu.