uobicajenih uzroka zutog lisca na biljkama Dracaena Marginata

Kako popraviti lišće biljke Dracaena Marginata koje postaje žuto ili smeđe
Takođe poznate kao zmajevo drveće, biljke Dracaena marginata nude mnogo upotreba i prednosti i mogu dati pravu izjavu zahvaljujući svojim listovima nalik maču sa crvenim ivicama. Međutim, ovi pripadnici roda Dracaena mogu patiti od žutih listova ako im se ne pruži odgovarajuća nega. U ovom članku ćemo objasniti kako da identifikujemo i rešimo deset uobičajenih uzroka žutog lišća na biljkama Dracaena marginata.


Uobičajeni uzroci žutog lišća na biljkama Dracaena Marginata – najvažnije
Ako listovi Dracaene marginate počnu da žute, to je obično zbog prekomernog zalivanja, nedovoljnog zalivanja, niske vlažnosti ili promenljivih temperatura. Previše ili premalo svetla, loš kvalitet vode i prekomerno đubrenje takođe mogu izazvati žuto lišće. Požuteli listovi se neće oporaviti, pa ih uklonite.

10 uobičajenih uzroka žutog lišća na biljkama Dracaena Marginata

1. Prekomerno zalivanje
Preterano zalivanje je najčešći razlog zašto listovi Dracaene marginate počinju da žute. Dracaena marginata obično treba zalivanje jednom nedeljno ili kad god se gornjih 3 ili 4 inča zemlje osuši.

Drveće zmajeva mrzi sedenje u raskvašenom zemljištu. Ovo je ili uzrokovano prečestim zalivanjem ili zemljištem koje ne drenira dovoljno dobro. Prekomerno zalivanje čini biljke Dracaena marginata ranjivijim na probleme poput truleži korena, što uzrokuje opadanje žutih listova.

Ako listovi počnu da žute, proverite da li je zemlja natopljena i pregledajte korenje. Truleće korenje će biti smeđe, kašasto i smrdljivo, pa odrežite zahvaćeno korenje. Presadite zmajevo drvo u svežu, dobro drenirajuću zemlju sa malo perlita i zalijte samo jednom nedeljno.

2. Podvodnjavanje
Podvodnjavanje vaše Dracaena marginata takođe može dovesti do žutog lišća. Iako drveće zmajeva ne voli natopljeno zemljište, ipak im je potrebno blago vlažno tlo. Ako se zemlja previše osuši, listovi mogu početi da venu i požute.

Tlo koje je previše suvo može postati hidrofobno. To znači da voda ne može da se upije do korena i umesto toga otiče pravo iz lonca. Suva zemlja takođe počinje da se udaljava od ivica lonca.

Ako vaša Dracaena marginata pati od nedovoljno zalijevanja, dajte joj male količine vode tokom nekoliko dana. Alternativno, stavite zmajevo drvo u poslužavnik i pustite ga da upije nekoliko centimetara vode kroz drenažne rupe. Ovo pomaže u rehidraciji tla.

3. Niska vlažnost
Biljke Dracaena marginata trebaju umerene do visoke nivoe vlažnosti (60 do 80%) da bi zaista uspele. Ako se stabla zmajeva ne drže u dovoljno vlažnom okruženju, mogu imati probleme kao što je žutilo lišća. Vrhovi listova takođe mogu početi da postaju smeđi. Koristite ovlaživače ili posude sa šljunkom da biste održali nivoe vlažnosti u pravom prozoru za stabla zmajeva.

4. Fluktuirajuće temperature
Pored visoke vlažnosti, većini vrsta biljaka Dracaena takođe su potrebne tople, stabilne temperature. Drveće zmajeva zahteva stalne temperature između 65 i 78ºF (18 do 25ºC). Ako temperature postanu previše hladne ili suviše divlje fluktuiraju, drveće zmajeva će pokazati znake stresa, kao što je žutilo lišća.

Hladni ili suvi promaji mogu sniziti temperaturu ili vlažnost oko vašeg zmajevog drveta, tako da je držanje biljke dalje od propuha od vitalnog značaja. Izbegavajte postavljanje biljaka Dracaena marginata blizu otvorenih prozora, ventilacionih otvora ili radijatora.

5. Previše svetla
Biljke Dracaena marginata najbolje rastu na jakoj, indirektnoj sunčevoj svetlosti ili filtriranoj svetlosti. Prozori okrenuti prema istoku ili jugoistoku pružaju najbolje svetlosne uslove za drveće zmajeva. Ako zmajeva stabla primaju previše jarke, direktne svetlosti, to može izazvati probleme.

Zmajevo drveće koje sedi na direktnoj sunčevoj svetlosti završiće sa spaljenim, opuštenim listovima koji postaju žuti ili smeđi. Ovo može prouzrokovati trajno oštećenje biljke. Premestite svoju Dracaena marginata na lokaciju sa indirektnom ili filtriranom sunčevom svetlošću da biste joj pomogli da se oporavi.

6. Nema dovoljno svetla
Dracaena marginata ne može da toleriše uslove slabog osvetljenja i može da doživi žutilo lišća ako ne dobije dovoljno sunčeve svetlosti. Drveće zmajeva koje ne dobija dovoljno svetlosti takođe može patiti od promene boje i slabog ili usporenog rasta.

Prostorije koje gledaju na sever neće obezbediti dovoljno sunčeve svetlosti za biljke Dracaena marginata, zato držite zmajeva stabla dalje od ovih područja. Postavite svoje zmajevo drvo otprilike 3 metra od prozora okrenutog prema istoku ili jugoistoku da biste obezbedili savršenu količinu svetlosti.

7. Loš kvalitet vode
Čak i ako zalivate svoju biljku Dracaena marginata u pravo vreme, ona i dalje može razviti žuto lišće. Voda iz slavine sadrži hemikalije i soli kao što su hlor ili fluor. Nakupljanje ovih hemikalija može izazvati probleme kao što su žuto ili smeđe lišće.

Zalijte svoju Dracaena marginatu destilovanom ili filtriranom vodom. Ovo sprečava hemikalije i soli da zasićuju tlo i nanose štetu biljke. Alternativno, možete ostaviti vodu iz slavine da odstoji 24 sata pre nego što je upotrebite na svom zmajevom drvetu. Ovo omogućava da sve hemikalije ili soli bezbedno ispare.

8. Previše đubriva
Iako je đubrivo korisno za stabla zmajeva, previše đubriva može zapravo oštetiti biljku. Biljkama Dracaena marginata treba davati razblaženu dozu tečnog đubriva jednom mesečno tokom proleća i leta. Međutim, đubriva sadrže soli i hemikalije koje mogu oštetiti biljke ako ostanu u zemljištu predugo.

Vremenom se nakupine ovih soli manifestuju kao bele mrlje u zemljištu. Ove naslage mogu da postanu žute ili smeđe lišće Dracaene marginata. Uklonite soli i hemikalije ispiranjem zemlje čistom vodom ako se pojavi žuto lišće.

9. Bolesti ili štetočine
Bolesti ili infestacije štetočina takođe mogu da požute lišće zmajevog drveta. Posebno, insekti koji sišu sok, kao što su lisne uši ili tripsi, mogu imati ovaj efekat. Bolesti pega na lišću takođe mogu izazvati promenu boje listova, postajući smeđe ili žute.

Većina štetočina se može ukloniti miniranjem zmajevog drveta kratkim rafalima iz creva. Alternativno, možete koristiti hortikulturna ulja kao što je neem ulje za lečenje mnogih problema. Ako vaša Dracaena marginata pati od bolesti, pružanje dobre nege obično može sprečiti da se problem pogorša.

10. Prirodno starenje
Ako vaša Dracaena marginata ima nekoliko žutih listova, to nije nužno zbog specifičnog problema. Kako zmajevo drveće stari, starije lišće će prirodno postati žuto i otpadati. To se obično dešava sa donjim listovima koji su stari najmanje godinu dana.

Drveće zmajeva može da živi oko deset godina kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Ne paničite ako jedan ili dva donja lista požute, posebno ako ne možete da otkrijete nikakve specifične probleme sa biljkom. Obezbeđivanje najboljih mogućih zahteva za negu pomaže vašem drvetu zmaja da živi dug i zdrav život.

Kako popraviti žuto lišće na biljci Dracaena Marginata

Jednom kada list zmajevog drveta požuti, šteta se ne može poništiti. Uklonite požuteli list i odložite ga. Zatim pokušajte da otkrijete šta je izazvalo promenu boje.

Prvo proverite da li je tlo preplavljeno ili potpuno suvo da biste isključili prekomerno ili nedovoljno zalivanje. Zatim proverite da li postoje bele mrlje koje mogu ukazivati na nakupljanje hemikalija ili soli usled prekomernog đubrenja. Pregledajte preostale listove da li ima znakova štetočina kao što su brašnaste bube.

Kada verujete da ste identifikovali uzrok, primenite odgovarajuće rešenje. Ovo bi trebalo da reši problem i spreči da lišće požuti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke Dracaena marginata u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.

Česta pitanja o žutom lišću na biljkama Dracaena Marginata:
Kako popraviti žuto lišće na biljkama Dracaena Marginata?
Popravljanje žutog lišća na drveću zmajeva zavisi od tačnog problema. Preterano zalivanje je najčešće, pa proverite da li je zemlja preplavljena i ostavite da se biljka osuši pre ponovnog zalivanja.

Mogu li žuti listovi Dracaene Marginata ponovo postati zeleni?
Jednom kada listovi Dracaene marginate požute, neće se oporaviti ili ponovo postati zeleni. Uklonite ih da bi biljka izgledala dobro.

Može li direktna sunčeva svetlost da izazove da listovi Dracaene Marginata postanu žuti?
Previše direktne sunčeve svetlosti može da požuti lišće zmajevog drveta, pa držite biljku negde sa indirektnim ili filtriranim svetlom.

Da li vrsta vode uzrokuje da listovi Dracaene Marginata požute?
Voda iz slavine može uzrokovati da lišće zmajevog drveta požuti zbog hemikalija kao što su hlor ili fluor. Umesto toga koristite destilovanu ili filtriranu vodu.

Može li prekomerno đubrenje uzrokovati da listovi Dracaene Marginata požute?
Primena previše đubriva može da požuti lišće zmajevog drveta zbog nakupljanja hemikalija i soli. Gnojite samo jednom mesečno tokom vegetacije.

Okončanje
Zmajevo drveće je poznato po dramatičnim listovima sa crvenim ivicama. Dakle, ne želite da izgubite tu boju jer lišće požuti. Listovi Dracaene marginate mogu da požute zbog prekomernog zalivanja, nedovoljnog zalivanja, nepravilnog osvetljenja, prekomernog đubrenja, niske vlažnosti ili fluktuirajućih temperatura. Uklonite žuto lišće, jer se neće vratiti u prvobitnu boju.

Ako tražite svoju sledeću biljku Dracaena koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Dracaena širom zemlje.