Karanfil na kraju sezone i nega preko zime osnovni saveti

Karanfili su atraktivne zeljaste trajnice iz roda Dianthus . Karanfili se lako uzgajaju i ne zahtevaju mnogo održavanja. Međutim, važno je pravilno brinuti o njima na kraju sezone. U ovom članku ću proći kroz sve što treba da znate o nezi karanfila na kraju sezone i zime.


Kakve uslove vole karanfili?
Karanfili su zeljaste višegodišnje biljke koje potiču iz delova Azije i Evrope . Otporne su u USDA zonama od 3 do 8 i uspevaju na bogatim zemljištima koja dobro dreniraju . Karanfili zahtevaju četiri do šest sati punog sunca svakog dana i redovne cikluse zalivanja i povremeno đubrenje da bi cvetali u svom najboljem izdanju. Većina karanfila takođe može tolerisati delimičnu senku.

Nega karanfila na kraju sezone

Karanfili su trajnice koje ne zahtevaju mnogo održavanja i ne zahtevaju mnogo nege. Međutim, trebalo bi ih smanjiti dva puta godišnje, posebno na kraju sezone. Ovo simbolično cveće cveta od kasnog proleća do kasnog leta ili ponekad rane jeseni.

Većinu vrsta karanfila treba odrezati nakon što završi njihov prvi krug cveća. Ovo podstiče drugi nalet mirisnog cveća kasnije tokom godine. Ovaj drugi krug cveća trebalo bi da se završi krajem leta ili početkom jeseni. Nakon toga, odrežite karanfile skoro do zemlje da biste ih pripremili za zimu.

Takođe možete naneti debeli sloj malča oko vaših karanfila pre nego što nastupi zima. Malč treba da bude debeo nekoliko inča. Malč pomaže vašim karanfilima da sačuvaju vodu tokom zime, a istovremeno pruža dodatnu izolaciju.

Da li karanfili zahtevaju zimsku zaštitu?

Karanfili ne bi trebalo da zahtevaju zimsku zaštitu u zonama 3 do 8. Ove zeljaste trajnice mogu da prežive u hladnijim klimatskim uslovima, sa nekim karanfilima poreklom iz alpskih regiona. Iako karanfilima nije neophodna zimska zaštita, ipak može biti od koristi.

Karanfili uspevaju u zonama od 3 do 8, ali će se boriti u hladnijim oblastima. Karanfilima će biti potrebna zimska zaštita u zonama 1 i 2. Ako ne budu zaštićeni, karanfili će rasti kao jednogodišnje biljke i na kraju će umrijeti zimi u ovim područjima.

Zimska zaštita za karanfile
Karanfili su prilično izdržljivi i vole hladne temperature. Međutim, mogu da se bore u oštrim zimama. Kao takve, dobra je ideja da svoje karanfile malčirate nakon što ih sečete. Dodavanje debelog sloja malča pomaže vašim karanfilima da sačuvaju vlagu uz dodavanje izolacije.

Kao zeljaste trajnice, karanfili umiru ponovo u zemlju tokom zime i odlaze u stanje mirovanja. Zbog toga je važno prestati sa đubrenjem karanfila tokom zime. U suprotnom, ovo može poremetiti njihov ciklus mirovanja, izlažući mladi rast niskim temperaturama.

Zimska zaštita za karanfile koji rastu u saksijama

U zonama 1 i 2, uzgajajte karanfile u saksijama ako želite da ih uzgajate kao višegodišnje biljke. Ovo vam takođe omogućava da ih lako zaštitite tokom zime. Pre nego što nastupi zima, dodajte sloj malča oko osnove vaših karanfila u saksiji da biste poboljšali izolaciju.

Umotajte saksije u hortikulturno runo kako biste zaštitili karanfile u saksiji tokom zime. Ovo održava korenje toplim. Alternativno, možete uneti karanfile u saksiji u zatvorenom prostoru i čuvati ih u garaži ili zimskim vrtovima tokom zime. Ova područja su idealna jer ostaju relativno hladna, a ne topla i suva kao unutrašnjost naših domova.

Česta pitanja o nezi karanfila na kraju sezone i zimskoj nezi:

Šta raditi sa karanfilima na kraju sezone?
Odrežite karanfile u jesen nakon što se završi drugi krug cveća. Nanesite debeli sloj malča oko vaših karanfila. Karanfili će preživeti zimu u zonama od 3 do 8.

Kako čuvate karanfile preko zime?
Karanfili bi trebalo da prežive preko zime u zonama 3 do 8 pre nego što se vrate sledeće godine. Najbolje je da pre zime isečete karanfile i nanesete debeli sloj malča da biste obezbedili dodatnu izolaciju.

Da li režete karanfile zimi?
Odrežite karanfile pre zime na kraju vegetacije. Odrežite ih blizu zemlje nakon što se završi drugi krug cveća. Biljka će tada preživeti pod zemljom pre nego što se ponovo pojavi u proleće.

Da li karanfili rastu svake godine?
Karanfili su kratkotrajne zeljaste višegodišnje biljke koje svake godine ponovo rastu. Ove biljke umiru ponovo u zemlju tokom zime pre nego što ponovo izrastu u proleće. Karanfili žive tri do četiri godine pre nego što postanu manje produktivni. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako visoki i široki karanfili rastu u optimalnim uslovima.

Hoće li karanfili preživeti zimu?
Karanfili su izdržljive zeljaste višegodišnje biljke koje mogu da prežive zimu u zonama 3 do 8. U hladnijim predelima, karanfili će rasti kao jednogodišnje biljke i zimi će odumreti. U hladnijim zonama uzgajajte karanfile u saksijama i tokom zime ih unosite u zatvorene prostore.

Nega karanfila na kraju sezone – završno
Karanfili rastu kao zeljaste trajnice u zonama 3 do 8 i ne treba im zimska zaštita. Odrežite karanfile skoro do zemlje na kraju sezone da biste ih pripremili za zimsko mirovanje. Takođe možete dodati debeli sloj malča da poboljšate izolaciju. U hladnijim krajevima uzgajajte karanfile u saksijama i umotajte ih u runo ili ih tokom zime nosite u zatvorenom prostoru.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i izvornim područjima , o upotrebi i prednostima cveća karanfila , savetima o uzgoju cveća karanfila iz semena , savetima o upravljanju necvetajućim karanfilima , prelepom cveću koje se dobro slaže sa karanfilima i kako razmnožavati i presađivati cvetove karanfila u svojoj bašti.