Kada cvetaju bozuri Bastovanski vodic kroz sezonu bozura

Božuri su jedna od najpopularnijih ukrasnih trajnica na tržištu. Bilo da se uzgajaju zbog rezanog cveća ili jednostavno kao granične biljke za uživanje u svojim krevetima, postoji sorta božura za svaki tip baštovana. Ove biljke su poznate po neverovatno kratkoj sezoni, posebno za najtraženije vrste. U ovom vodiču ćemo pokriti specifičnosti kada su božuri u sezoni i kako učiniti da traju što duže.


Kada su božuri u sezoni
Pregled sadržaja:

Kada su božuri u sezoni? Ključne Takeavais
Kada su božuri u sezoni?
Koliko dugo traje sezona božura?
Faktori koji utiču na sezonu božura
Vrste božura u ranoj sezoni
Vrste božura srednjeg doba
Vrste božura u kasnoj sezoni
Saveti za produženje sezone

Kada su božuri u sezoni? Ključne Takeavais

Božuri cvetaju u kasno proleće i leto, uglavnom od aprila do juna. Vreme cvetanja zavisi od izabrane vrste i sorte i regiona, vremena sadnje, nege i starosti. Zasadite različite vrste i sorte božura zajedno i pružite im odgovarajuću negu kako biste produžili sezonu što je duže moguće.

Kada su božuri u sezoni?

Kao i većina ukrasnih cvetnih biljaka, božuri počinju da cvetaju u proleće. Čekaju do drugog dela sezone da proizvedu svoje zapanjujuće cvetove. Većina baštovana na severnoj hemisferi može da se raduje prvom pražnjenju krajem aprila.

U zavisnosti od odabranog tipa, sezona će se završiti oko dva meseca kasnije, u junu, baš kada počinje leto. Mnoge sorte će prestati da cvetaju još ranije – oko maja – dok druge nastavljaju da cvetaju u sledećoj sezoni.
Koliko dugo traje sezona božura?

Božuri su poznati po svojoj nažalost kratkoj sezoni cvetanja. Mnoge popularne sorte cvetaju samo nedelju dana, potencijalno produžavajući to na 10 dana ako imate sreće.

Neke vrste će cvetati dve nedelje ako im se daju pravi uslovi. Da bi sačuvale svoje cvetanje, ove vrste moraju biti u senovitim predelima zaštićenim od vrelog popodnevnog sunca i obezbediti im malo hranljivih materija kroz đubrenje . Bez ove zaštite, sezona će im biti skraćena.

Pošto su ovi cvetovi toliko voljeni, hortikulturari su hibridizovali božur da bi proizveli vrstu koja cveta još duže. Oni mogu da traju od tri do četiri nedelje, dajući vam mesec dana cveća za uživanje.

Faktori koji utiču na sezonu božura
Kolekcija ružičastih i ljubičastih cvetova božura u punom cvetu u prelepoj bašti ispunjenoj zelenim lišćem i drvećem
Tip

Božuri se dele na zeljaste, drveće i Itoh ili ukrštene. Vrsta koju odaberete značajno će uticati na to koliko dugo vaše biljke cvetaju.
Herbaceous

Zeljasti božuri imaju najkraću sezonu, oko 7-10 dana. Nažalost, ova vrsta je takođe najpopularnija, uključujući uobičajene vrste kao što su Paeonia officinalis i Paeonia lactiflora . Obično cvetaju u maju ili početkom juna, u zavisnosti od sorte.

Oslanjaju se na hladnoće da bi podstakle cvetanje i mogu se saditi samo u hladnijim zonama. Stabljike zimi odumiru i ponovo iskaču sledećeg proleća kada se tlo zagreje.
Drvo

Božuri na drvetu, poput Paeonia suffruticosa , imaju nešto dužu sezonu, sa 14 dana. Lakše se uzgajaju i ne zahtevaju iste niske temperature kao zeljaste vrste da bi proizvele cvetove.

Cveće je takođe mnogo istaknutije, a lišće se zadržava tokom cele godine umesto da umire na kraju sezone. Oni su najranija vrsta cvetanja, pojavljuju se u aprilu i drže se do maja.
Intersekcionalno

Itoh božuri su nova vrsta koju je razvio hortikulturista Toichi Itoh iz Tokija 1948. Ukrštanjem ova dva tipa, razvijen je novi hibrid sa zeljastim karakteristikama i listovima nalik drveću. Oni takođe proizvode mnogo velikih cvetova na jednoj biljci – čak 50 po sezoni.

Ne samo da daju velike i impresivne cvetove, već i cvetaju najduže od svih vrsta božura. Ukršteni božuri imaju period cvetanja od 3-4 nedelje i uglavnom cvetaju u junu.

Kada se sezona završi, ove biljke će ponovo umrijeti u svoj drvenasti rast kada dođe zima.
Raznolikost

Unutar svake od ovih vrsta postoje i različite sorte. Svaki od njih će imati određeno vreme cvetanja, podeljeno na sorte iz rane, srednje sezone i kasne sezone. Ove karakteristike će vam pomoći da identifikujete kada će vaš izabrani božur verovatno procvetati.
Region & Klima
Polje cvetanja ružičastog božura tokom sezone cvetanja

Zeljastim božurima je potrebno hladno vreme da bi pokrenuli cvetanje. Druge dve vrste takođe zahtevaju period mirovanja zimi sa padom temperature, ali ne zahtevaju da uron bude tako hladan.

Neophodno je posaditi pravu vrstu za svoj region. Ako ste posađeni na pogrešnom području, možda ćete videti malo ili uopšte ne cvetati.

Oni u regionima sa hladnijim zimama u USDA zonama 2-8 treba da posade zeljaste božure. Onima u toplijim regionima (zone 4-9) bolje je sa božurima u prečniku ili drveću. Baštovani bliže opsegu zona 7-9 treba da se odluče za Itoh božure sa većom tolerancijom na toplo vreme.

Vaš region će takođe uticati na tajming vaše sezone. Božuri će se pojaviti mnogo ranije u toplijim oblastima jer promena vremena pokreće rast. Oni će iskočiti kasnije nego obično u veoma hladnim predelima sa kasnim prolećnim mrazevima.

Božuri će generalno duže cvetati u hladnijim, umerenim regionima nego u toplijim.

Kako se godišnja doba menjaju i klima menja, važno je paziti na prilagođavanja vašeg regiona. Ako proleće dođe ranije, sadnja vaših božura ranije će stvoriti prave uslove i vreme za maksimalno cvetanje.
Vreme sadnje

Uz ono što sadite, kada sadite utiče i na sezonu cvetanja. Božuri se obično kupuju kao biljke sa golim korenom, što znači da su u mirovanju tokom sadnje.

Najbolje vreme za sadnju je jesen pre nego što nastupi prvi mraz. U zavisnosti od vašeg regiona i lokacije, ovaj datum će se razlikovati, pa proverite svoje lokalne vremenske resurse pre sadnje.

Sadnja u jesen omogućava biljkama da puste koren ( koren božura može da se smrzne zimi ) i da se rano prilagode uslovima zemljišta, ostavljajući ih pripremljenim da se fokusiraju na cvetanje do proleća. Ovo će maksimizirati potencijalnu sezonu cvetanja, sa svim ostalim faktorima jednakim.

Takođe možete posaditi božure u proleće. Međutim, kada se jednom posade, fokusiraće se na uspostavljanje korena, a ne na cvetanje u ovom trenutku. Ovo dramatično skraćuje vašu prvu sezonu cvetanja (ako biljka uopšte cveta) i može uticati na period cvetanja sledeće godine.

Sadnja u jesen je neophodna da bi vaše biljke cvetale što je duže moguće od samog početka.
Nega
Grm božura u cvetu tokom vegetacije u bašti

Kao i kod svake cvetne biljke, pravilna nega će vam omogućiti da izvučete maksimum iz sezone cvetanja.

Zeljastim i intersektivnim božurima potrebno je sunce najmanje 5 sati dnevno da bi proizvele cvetove. S druge strane, božuri više vole da budu u senci u podne i popodne jer intenzivna sunčeva svetlost i toplota mogu da opterete biljku, ograničavajući vreme cvetanja.

Nisu teški korisnici vode i piju otprilike jednom nedeljno u proleće i leto. Ova voda je esencijalna komponenta u fotosintezi, dajući biljci dovoljno energije za proizvodnju cveća, tako da će tačna količina uticati na period cvetanja.

Dobra drenaža je neophodna jer ne mogu da podnesu natopljeno zemljište, posebno kada zimi miruju. Tlo treba olabaviti i dopuniti organskom materijom pre sadnje kako bi se obezbedili pravi uslovi.

Za veće sorte, kočenje takođe može poboljšati rast podržavanjem težine velikih pupoljaka. Zavežite stabljike labavo za drveni kolac kako biste sprečili da padnu i puknu.

Božuri takođe zahtevaju izvesno održavanje da bi se smanjili, orezali i oborili svake sezone .
Starost

Jednom zasađeni, božuri mogu trajati mnogo godina u bašti – neki i više od 50. Možda ste prešli iz sadašnje bašte kada se životni ciklus božura završio. Uz odgovarajuću negu i zaštitu, ove biljke se pojavljuju iz godine u godinu da bi pouzdano cvetale.

U prvih nekoliko godina nakon sadnje, cvetanje može biti retko. Vaša sezona može biti kraća kako se biljke uspostavljaju i prilagođavaju svojim novim domovima. Ali to ne znači da će ovaj period cvetanja trajati zauvek.

Kako ove biljke stare, one će pouzdanije cvetati tokom dužeg perioda. Oni će verovatno proizvesti više cvetova koji maksimiziraju potencijalno vreme cvetanja umesto da nestanu nakon nedelju dana ili manje.

Možete uživati u ovim zadivljujućim cvećem svake godine još duže uz malo strpljenja.
Vrste božura u ranoj sezoni
Beli rani božur sa svetlo žutim središtem

Božuri u ranoj sezoni ili vrlo ranoj sezoni su poželjniji za one u toplijoj klimi. Ovo osigurava da biljke cvetaju do svog punog potencijala pre nego što temperature postanu previsoke da bi ograničile cvetanje.

Probajte ove božure iz rane sezone ako živite u toplijim krajevima:

‘Claire de Lune’ : Kremasto belo cveće sa kontrastnim crvenim stabljikama.
‘Red Charm’ : Duboki kestenjasti cvetovi sa otpornošću na toplotu i dugim vremenom cvetanja.
‘Firelight’ : Bledoružičaste latice koje potamne kada stignu do centra.
‘Earli Scout’ : Jedna od prvih sorti koje cvetaju svake godine, sa naboranim crvenim laticama .

Vrste božura srednjeg doba
Nežno roze Božuri srednjeg doba

Božuri srednjeg doba imaju širok raspon vremena cvetanja, od ranog srednjeg do kasnog srednjeg doba. Ova grupa ima mnogo raznolikosti u boji, obliku, teksturi i vrsti, dajući vam mnogo biljaka koje možete izabrati.

Isprobajte ove božure srednjeg doba za prikaz kasnog proleća:

‘Shirlei Temple’ : Dvostruki cvetovi mirisnog rumenila koji vremenom izblede u belo.
‘Singing in the Rain’ je presečna sorta sa slatkim cvetovima breskve.
‘Chocolate Soldier’ : Tačno imenu, ova sorta ima čokoladno smeđe latice sa dodirom crvene boje.
‘Karl Rosenfield’ : Popularna sorta sa tamnim crvenkasto-ružičastim cvetovima i slatkim mirisom.

Vrste božura u kasnoj sezoni
Veliki, pahuljasti, ružičasti kasnosezonski božur u cvetu

Božuri u kasnoj sezoni su savršen način da se produži sezona cvetanja. Najbolje su za hladnije regione jer više temperature mogu skratiti vreme cvetanja.

Isprobajte ove božure kasne sezone za šarenu letnju baštu:

‘Sarah Bernhardt’ : Nagrađivana i omiljena baštovanima svuda, ovo je jedna od najtraženijih sorti božura sa velikim ružičastim cvetovima.
‘Elsa Sass’ : Kompaktna biljka sa velikim belim cvetovima.
‘Tanjir za večeru’: Masivno cveće u nežnoj pastelno roze.

Saveti za produženje sezone

Iako se smatraju kratkotrajnim cvećem, postoje načini da se maksimizira potencijal cvetanja ovih zapanjujućih biljaka:

Različite vrste biljaka: Božuri cvetaju u različito vreme i u različitim periodima. Sadeći po jednu od svake vrste, možete uživati u njihovom cvetanju od aprila do juna, a ne u kratkom vremenu u kojem jedna vrsta proizvodi cveće.
Sadite različite sorte: Ako se držite jedne vrste, posadite različite sorte unutar te vrste da biste produžili sezonu. Ovo je popularna metoda za zeljaste vrste koje cvetaju samo oko nedelju dana. Sadnja božura u ranoj, srednjoj i kasnoj sezoni može produžiti sezonu do 6 nedelja, što je ogromno poboljšanje u odnosu na maksimum od 10 dana.
Posadite pravu vrstu za vaš region: Božuri u kasnoj sezoni posađeni u toplim predelima će kraće cvetati zbog povišenih temperatura. Proverite svoj lokalni rasadnik za sorte koje najbolje rastu u vašem lokalnom regionu.
Briga: Dajte ovim biljkama uslove koje preferiraju i one će vas nagraditi cvetanjem onoliko dugo koliko vam sorta dozvoljava.

Okončanje

Iako ovi omiljeni vrtovi imaju kratku sezonu, postoje načini da produže njihovo cvetanje i uživaju u njima što je duže moguće. Proverite svoje sorte, posadite u pravo vreme i pružite im odgovarajuću negu kako biste osigurali da se vaša sezona božura proteže do svog punog potencijala.