Kako djubriti Clematis za optimalno cvetanje

Sve što treba da znate o đubrenju klematisa

Klematis je listopadna penjačka loza koja proizvodi šareno, mirisno cveće tokom cele godine. Cvetovi klematisa imaju bogato značenje i simboliku i takođe privlače oprašivače. Međutim, za proizvodnju tako živog, izvrsnog cveća potrebno je mnogo energije, koju možete obezbediti korišćenjem đubriva. U ovom članku ćemo objasniti kada i kako oploditi klematis da biste dobili najbolje cveće.


Kada i kako đubriti Klematis – najvažnije
Gnojite klematis od ranog proleća do pojave cvetova. Izbegavajte đubrenje kada cvetovi izniknu, jer to smanjuje vreme cvetanja. Nastavite sa hranjenjem nakon završetka cvetanja da biste podstakli više cveća. Hranite klematis svakih 4 do 6 nedelja đubrivima sa visokim sadržajem kalijuma kao što su koštano brašno ili hrana za paradajz.

Ime: Klematis
Naučno ime: Klematis spp.
Native Range: Delovi severne hemisfere, uključujući Aziju, Evropu i Severnu Ameriku
Zone uzgoja: USDA zone 4 do 9
Sezona cvetanja: Kasna zima do kasne jeseni, u zavisnosti od vrste
Boje: plava, roze, ljubičasta, crvena, žuta, bela, zelena

O Klematis
Rod Klematis pripada porodici ljutića (Ranunculaceae) i sadrži oko 300 vrsta. Klematis su brzorastuće listopadne ili zimzelene biljke sa penjačim vinovom lozom i drvenastim stabljikama. Klematisi su autohtoni u hladnim, umerenim delovima severne hemisfere.

Sve vrste klematisa su podeljene u tri glavne grupe u zavisnosti od toga kada cvetaju. Ovo takođe reguliše kada svaku vrstu klematisa treba orezati.

Grupa 1 Klematis su ranocvetne vrste koje cvetaju u kasnu zimu ili proleće.
Grupa 2 Klematis obično ima veliko, upadljivo cveće i cveta u proleće i leto.
Grupa 3 Klematis su kasnocvetne sorte koje cvetaju od leta do jeseni.
Klematis se takođe može podeliti između klematisa sa velikim cvetovima i klematisa sa malim cvetovima. Postoji nekoliko vrsta klematisa sa malim cvetovima, kao što su Armandii, zimzeleni, zeljasti, Nelli Moser i Montana klematis.

Uloga đubriva u zdravlju, rastu i razvoju biljaka

Biljkama su potrebne četiri glavne vrste hranljivih materija; strukturni makronutrijenti, primarni makronutrijenti, sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti.

Ugljenik (C), vodonik (H) i kiseonik (O) su strukturni makronutrijenti. Ovi vitalni građevinski blokovi potiču iz vazduha i vode koje biljke apsorbuju kroz svoje lišće ili korenje. Ovi strukturni makronutrijenti se koriste za proizvodnju glukoze i celuloze za stvaranje novog biljnog tkiva, što omogućava rast.

Biljke takođe apsorbuju tri primarna makronutrienta iz zemljišta; azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Azot pomaže u stvaranju grmolikog lišća i hlorofila potrebnog za fotosintezu. Fosfor je važan nutrijent za proizvodnju cveća, dok kalijum pomaže biljci da cirkuliše vodu, hranljive materije i minerale.

Sekundarni makronutrijenti su minerali koji takođe pomažu biljkama da rastu i razvijaju se. Ovi minerali uključuju kalcijum (Ca), bakar (Cu), gvožđe (Fe), magnezijum (Mg) i sumpor (S).

Različite vrste đubriva
Đubriva su podeljena u dve grupe; organska đubriva i sintetička đubriva. Obe vrste đubriva se obično prodaju kao tečna hrana ili granule sa sporim oslobađanjem.

Organski organizmi u zemljištu moraju razgraditi organska đubriva pre nego što ih biljka može koristiti. Ova đubriva su napravljena od prirodnih sastojaka, što ih čini ekološki prihvatljivijim od sintetičkih đubriva. Uobičajena organska đubriva uključuju kompost, krvno brašno, koštano brašno, stajnjak i odlivke od crva.

Sintetička đubriva ne moraju da se razgrađuju u tlu, tako da biljke mogu trenutno da pristupe hranljivim materijama. Ali iako sintetička đubriva deluju brže od organskih, ona su manje ekološka. Sintetička đubriva se prave korišćenjem hemikalija i soli koje prodiru u zemljište, ubijajući korisne bakterije i smanjujući kvalitet zemljišta.

Sva đubriva koriste odnos NPK da bi vam pomogli da odredite koliko azota, fosfora i kalijuma sadrži svako đubrivo. Koristite đubriva bogata azotom ako želite puno žbunastog lišća, posebno ako uzgajate lisnato povrće poput kelja. Ako želite da vaše biljke daju puno cveća, izaberite đubriva sa većom količinom fosfora.

Znaci da vašem klematisu nedostaju hranljive materije

Cveće se ne pojavljuje
Ako se vaš klematis bori da cveta, to može biti zbog nedostatka ishrane. Klematisima su potrebna plodna, dobro drenažna tla koja sadrže puno fosfora za proizvodnju cveća. Dodajte organsku materiju kao što je kompost da biste povećali sadržaj hranljivih materija u zemljištu i redovno đubrite.

Neravnoteža hranljivih materija u zemljištu takođe može izazvati nedostatak cveća. Ako je ulje sadrži previše azota, vaš klematis će se fokusirati na proizvodnju puno žbunastog lišća po cenu cveća. Da biste rešili ovu neravnotežu, koristite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora, kao što je koštano brašno ili hrana za paradajz.

Simptomi bolesti
Vinova loza klematisa može patiti od raznih gljivičnih bolesti, kao što su klematis i pepelnica. Ako vaš klematis ne dobije adekvatnu ishranu, onda može biti ranjiviji na gljivične infekcije.

Kada i koliko često treba da đubrite Klematis?

Klematis treba oplođivati svakih 4 do 6 nedelja tokom vegetacije. Počnite da hranite svoj klematis u rano proleće i nastavite dok ne počnu da se pojavljuju prvi cvetovi. Izbegavajte đubrenje dok biljka cveta jer prekomerno đubrenje može smanjiti trajanje cvetova.

Kada vaš klematis završi cvetanje, nastavite sa hranjenjem jednom nedeljno do sredine jeseni. Ovo bi trebalo da podstakne vaš klematis da proizvede još jedan krug cveća pre nego što nastupi zima. Koristite đubrivo sa visokim sadržajem fosfora da biste postigli optimalnu proizvodnju cveća.

Klematis koji raste u saksiji treba da se oplođuje nešto drugačije od biljaka koje rastu u zemlji. Dodajte granule đubriva sa sporim oslobađanjem u tlo u kontejneru dva ili tri puta tokom vegetacije. Koristite granule sa visokim sadržajem fosfora za promovisanje cvetanja.

Najbolje đubrivo za Klematis

Đubriva sa visokim sadržajem fosfora su idealna za klematis jer fosfor pomaže da se proizvede više cveća. Birajte đubriva koja imaju odnos NPK od 5-10-5 ili 5-10-10. Zapamtite da će đubriva koja sadrže previše azota proizvesti žbunasto lišće na račun cveća.

Birajte organska đubriva sa visokim sadržajem fosfora gde god je to moguće, jer sintetička đubriva mogu da sadrže štetne hemikalije. Koštano brašno je dobar izbor jer je široko dostupno i brzo se apsorbuje. Tečna hrana za paradajz takođe može dobro da funkcioniše jer će dodatni kalijum dopuniti proizvodnju cveća.

Uvek pratite uputstva na pakovanju da biste izbegli prekomerno đubrenje vašeg klematisa.

Kako primeniti đubrivo

Način primene đubriva se menja u zavisnosti od vrste đubriva koje koristite. Zrnasta đubriva sa sporim oslobađanjem mogu se jednostavno ukopati u tlo na početku vegetacije. Međutim, tečna đubriva su najčešći tip. Evo kratkog vodiča za nanošenje tečnog đubriva na vaš klematis:

Birajte tečna đubriva sa visokim sadržajem fosfora sa odnosom NPK od 5-10-5 ili 5-10-10.

Razblažite đubrivo prema uputstvima na pakovanju. Dodajte preporučenu dozu u praznu posudu za zalivanje pre nego što dopunite preporučenu količinu vode.

Nanesite đubrivo kao da zalivate biljku. Sipajte razblaženo đubrivo oko stabljike vašeg klematisa. Vodite računa da ne prskate đubrivo po listovima.

Takođe je vredno napomenuti da se svi delovi biljke klematisa smatraju otrovnim, pa je pametno nositi zaštitne rukavice kada nadgledate bilo koji oblik nege sa ovim biljkama.

Ključna razmatranja

Dok đubriva mogu pomoći vinovoj lozi klematisa da proizvedu više cveća, previše đubriva može učiniti više štete nego koristi. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir prilikom đubrenja klematisa.

Prekomerno đubrenje
Davanje previše đubriva vašem klematisu može izazvati probleme – posebno ako koristite sintetička đubriva. Mnoga đubriva sadrže hemikalije i soli koje se mogu nakupiti u zemljištu. Uvek pratite uputstva na pakovanju i svaki put primenite samo preporučenu dozu.

Klematisima su potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja sadrže puno hranljivih materija, kao što su ilovasta ili muljevita tla. Ako koristite kredačna ili peskovita tla siromašna hranljivim materijama, možda ćete morati češće da đubrite. Alternativno, možete dodati malo komposta, organske materije ili koštanog brašna u ova tla da biste poboljšali hranljive materije.

Česta pitanja o đubrenju Klematisa:

Da li je klematisima potrebno đubrivo?
Klematis brzo raste i treba im puno hranljivih materija, pa ih redovno đubrite tokom vegetacije.

Kada treba da oplodim svoj Klematis?
Gnojite klematis jednom u 4 do 6 nedelja od ranog proleća dok cvetovi ne počnu da se pojavljuju. Prestanite sa đubrenjem dok cveće cveta, a zatim nastavite kada cvetanje završi. Ovo može doneti drugo ispiranje cveća u jesen.

Koje je najbolje đubrivo za Klematis?
Organska đubriva sa visokim sadržajem fosfora, poput koštanog brašna, idealna su za klematis. Birajte đubriva sa odnosom NPK sličnim 5-10-5 ili 5-10-10.

Okončanje
Klematis su brzorastuće penjačice, koje zahtevaju puno ishrane da bi podstakle njihov rast. Počnite da đubrite klematis u rano proleće i hranite svakih 4 do 6 nedelja dok ne niknu cvetovi. Zatim prestanite sa đubrenjem dok cvetanje ne završi. Zatim možete ponovo početi da hranite da biste dobili više cveća. Koristite high-fosforna đubriva da dobijemo što više cveća.