Zahtevi u zemljistu hibiskusa za optimalan rast i maksimalno cvetanje osnovni saveti

Cvetovi hibiskusa potiču iz delova Afrike, Azije, Evrope i Severne Amerike. Podijeljeni su u dva glavna tipa; izdržljiv hibiskus i tropski hibiskus. Obe vrste hibiskusa imaju slične zahteve prema zemljištu, koje ću detaljno proći kroz ovaj vodič.

Zahtevi u zemljištu hibiskusa za optimalan rast i maksimalno cvetanje (osnovni saveti)

Pregled sadržaja:

Zahtevi za zemljište za hibiskus
Pregled različitih tipova zemljišta
Znaci da vaš hibiskus raste na pogrešnom tlu
Izmena vašeg tla za biljke hibiskusa
Česta pitanja o zahtevima tla za hibiskus:
Okončanje

Zahtevi za zemljište za hibiskus
Biljke hibiskusa zahtevaju mnogo vode i hranljivih materija da bi najbolje rasle. Ove biljke preferiraju bogata, dobro drenirajuća tla koja i dalje ostaju blago vlažna. Međutim, biljke hibiskusa mrze da sede u vlažnom zemljištu, što dovodi do truleži korena i drugih problema.

Ilovasta, muljevita i glinena tla su najbolje vrste za biljke hibiskusa. Ova tla mogu zadržati puno vode i hranljivih materija, pomažući biljkama hibiskusa da proizvedu puno cveća. Međutim, nekim glinenim zemljištima može biti potrebna dodatna drenaža, posebno ako uzgajate hibiskus u saksijama .

Biljke hibiskusa preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 7,0. Kao takva, tla na bazi krede ili treseta nisu pogodna za hibiskus jer su ili previše alkalna ili previše kisela.

Pregled različitih tipova zemljišta

Različite vrste tla odgovaraju različitim biljkama, tako da je od vitalnog značaja da se zemljište pravilno ispravi. Postoji šest glavnih tipova zemljišta, od kojih svaki pruža raznoliku mešavinu drenaže, aeracije i hranljivih materija.

Ovih šest kategorija tla su:

Kredasta tla
Glinena tla
Tresetna tla
Ilovasta tla
Peščana zemljišta
Muljevita tla

Što je tlo rastresito, to pruža više drenaže i aeracije po cenu bržeg gubitka hranljivih materija. Gusta tla zadržavaju više vode i hranljivih materija, ali obezbeđuju lošu drenažu i aeraciju. Pesak je najbolji primer rastresitog zemljišta, dok je glina najbolji primer gustog zemljišta.

Ilovasto zemljište pruža idealnu mešavinu drenaže, aeracije i hranljivih materija, što ga čini najboljim zemljištem za većinu biljaka. Muljevita tla imaju pristojnu mešavinu ovih svojstava. Kredasta tla su promenljive gustine, ali ne pružaju mnogo hranljivih materija.

Različite vrste zemljišta takođe imaju neznatno različite nivoe pH, iako je većina zemljišta prilično neutralna. Kredasta tla su najalkalnija, dok su tla na bazi treseta najkiselija.

Znaci da vaš hibiskus raste na pogrešnom tlu
Uzgajanje biljaka hibiskusa na pogrešnom tipu zemljišta može izazvati probleme. Najveći problem je prekomerno zalivanje, koje se obično javlja kada zemljište ne obezbeđuje dovoljno drenaže ili aeracije. Prekomerno zalivanje dovodi do vlažnog tla, što uzrokuje trulež korena.

Biljke hibiskusa koje rastu u zemljištu koje nije idealno može biti podložnije bolestima i štetočinama. Mnoge gljivične bolesti poput pepelnice napreduju u vrućim, vlažnim uslovima. Ovi uslovi se javljaju kada zemljište ne obezbeđuje odgovarajuću količinu aeracije ili drenaže, posebno oko korena.

Zemljište može biti preplavljeno ako vaš hibiskus ima žute ili vene listove . Požutjelo lišće i usporen rast mogu ukazivati na probleme kao što su trulež korijena ili nedostatak hranljivih materija. Hibiskus takođe može da pati od uvenuća lišća ako se zemlja prebrzo suši, posebno tokom vrućih leta.

Izmena vašeg tla za biljke hibiskusa

Ako vaše zemljište nije pogodno za biljke hibiskusa ili izaziva probleme, možete ga izmeniti . Takođe možete izmeniti svoje zemljište da biste obezbedili više hranljivih materija za vaš hibiskus dodavanjem organske materije kao što je kompost.

Dodajte malo peska ili peska u gusta tla koja ne pružaju dovoljno drenaže ili aeracije. Ove izmene razbijaju tlo, obezbeđujući bolji protok vazduha i drenažu. Organska materija može poboljšati drenažu, a istovremeno dodati hranljive materije.

Ako vaš hibiskus raste u vrućoj klimi, zemlja bi se mogla prebrzo osušiti. Umešajte organsku materiju ili mahovinu od sfagnuma i na vrh dodajte debeli sloj malča. Ovo omogućava zemljištu da zadrži više vlage, što sprečava da se vaš hibiskus isuši.

Česta pitanja o zahtevima tla za hibiskus:

Koja je vrsta tla najbolja za hibiskus?
Najbolje tlo za biljke hibiskusa je zemljište bogato hranljivim materijama, dobro drenirano koje još uvek zadržava malo vlage. Ilovasto zemljište je idealno, ali glina dobro funkcioniše.

Da li je hibiskusu potreban kompost od erikusa?
Biljkama hibiskusa nije potreban kompost od erica, jer im nije posebno potrebno kiselo zemljište. Ove biljke preferiraju neutralna do blago kisela tla, tako da je običan kompost u redu.

Da li se hibiskus dobro ponaša u saksijama?
Biljke hibiskusa dobro rastu u saksijama, ali im je potrebno češće zalivanje i hranjenje. Uzgajanje tropskog hibiskusa u saksijama je idealno ako živite u hladnoj klimi izvan USDA zone 9 .

Okončanje

Biljke hibiskusa zahtevaju zemljište bogato hranljivim materijama, dobro drenirajuće koje ostaje blago vlažno. Biljke hibiskusa preferiraju neutralna do blago kisela tla sa pH vrednostima između 6,0 i 7,0. Tla na bazi gline ili ilovače su idealna, iako gusta glinena tla mogu zahtevati dodatnu drenažu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za rešavanje problema sa biljkama hibiskusa koji ne cvetaju i 32 neverovatne upotrebe i prednosti biljaka hibiskusa.