uobicajenih stetocina i bolesti cesara

Kako popraviti i ublažiti uobičajene štetočine i bolesti češnjaka
Šišarke su neke od najotpornijih divljih cveća u Severnoj Americi – sposobne da se nose sa sušama i visokim temperaturama u prerijama pečenim suncem. Ali čak i ove šarene, čvrste trajnice mogu patiti od štetočina i bolesti u našim baštama. U ovom osnovnom vodiču ćemo pokriti deset uobičajenih štetočina i bolesti češnjaka i kako ih identifikovati i nositi sa njima.


Suočavanje sa uobičajenim štetočinama i bolestima češera – najvažnije
Uprkos svojoj izdržljivosti, sve vrste šišarki (Echinacea spp.) mogu patiti od bolesti i štetočina. Uobičajene bolesti šišarki uključuju žutu boju astre, pegavost listova, pepelnicu i trulež stabljike ili korena. Uobičajene štetočine uključuju lisne uši, japanske bube i bele mušice. Rešenja za lečenje ovih problema uključuju insekticide i neem ulje.

Najčešće štetočine i bolesti češnjaka i kako ih identifikovati
Iako su šišarke neverovatno izdržljive, bolesti i štetočine i dalje mogu izazvati probleme. Bolesti mogu zaraziti šišarke zbog loših uslova uzgoja ili kontaminacije od nesterilizovanog alata za sečenje. Štetočine mogu privući šišarke koje ne rastu u idealnim uslovima jer su ove biljke slabije i podložnije.

Evo pregleda 10 uobičajenih štetočina i bolesti češnjaka i simptoma koje možete koristiti da biste ih identifikovali:

1) Žuta astera

Žuta astera je jedna od najizraženijih bolesti koja može trajno zaraziti češarke. Uzrokuju ga paraziti slični bakterijama zvani fitoplazma, koji inficiraju sok češera. Leafhoppers obično šire ove parazite dok putuju od biljke do biljke, hraneći se sokom.

Simptomi žute astere uključuju žutilo ili crvenilo listova i zastoj u rastu. Čudne zelene izrasline takođe mogu početi da izbijaju iz centralnog konusa biljke. Ako žuti asteri zaraze vaš češar, cvetne glavice se možda neće pravilno razviti.

Teško je boriti se sa žutom asterom i zahteva ciljanje na šikare koje šire bolest. Očuvajte područje oko češarki bez korova i posadite beli luk, mentu ili hajdučke trave kao prateće biljke da biste sprečili šiške.

2) Fusarijumska trulež

Fusarijumska trulež je gljivična bolest koja pogađa krune i korenje češnjaka. Uzrokuje ga gljivica Fusarium okisporum koja se prenosi u tlu, koja ulazi u šišarke kroz oštećene delove biljke.

Glavni simptom fuzarijumske truleži je čudno uvenuće ponašanje koje pokazuju zaraženi šišari. Cveće će uvenuti tokom toplijeg dela dana pre nego što će se naizgled oporaviti noću. Ostali simptomi uključuju usporavanje rasta i žutilo donjih listova na jednoj strani biljke.

Da biste se borili protiv fuzarijumske truleži, pokušajte da ne oštetite šišarke kada ih delite ili presađujete. Izbegavajte previše zalivanja, jer natopljeno zemljište može pogoršati fuzarijumsku trulež.

3) Pegavost lista

Različite bolesti pegavosti listova, kao što je alternaria, mogu da pogode i ubiju šišarke. Pegavost na listovima je uzrokovana gljivičnim oboljenjima i može čak zaraziti seme češnjaka. Simptomi pega na listovima uključuju smeđe ili crne mrlje na listovima ili ružne lezije na stabljikama.

Da biste zaštitili svoje šišarke od pegavosti listova, dajte im dovoljno prostora kako bi vazduh mogao da struji oko biljke. Izbegavajte prekomerno zalivanje tla jer gljivične bolesti poput pega na lišću vole vlažne uslove. Pre setve možete takođe potopiti seme u 1% rastvor izbeljivača oko pet minuta.

4) Pepelnica

Pepelnica utiče na širok spektar biljaka, uključujući i šišarke. To je još jedna gljivična bolest koja uspeva u vlažnim, vlažnim uslovima. Pepelnica se lako prepoznaje po prašnjavom belom prahu koji se pojavljuje na lišću zaraženih šišarki.

Ako je vaš češnjak zaražen pepelnicom, uklonite zahvaćeno lišće i ponovo procenite uslove rasta biljke. Uverite se da vaš šišar ima dovoljno prostora za dobru cirkulaciju vazduha. Držite biljku negde na sunčanom mestu i pazite da izbegavate prekomerno zalivanje.

5) Trulež stabljike i korena sklerotinije

Sklerotinia trulež stabljike i korena je još jedna gljivična bolest koja može da napadne vaše šišarke. Bolest je uzrokovana Sclerotinia sclerotiorum i preovlađuje u vlažnim uslovima. Neke vrste šišarki, kao što su Echinacea purpurea ili ljubičasti šišari, otpornije su na bolest od drugih.

Zaraženi šišari mogu pokazati crne ili tamno smeđe lezije prema dnu stabljika blizu vrha tla. Na biljci se mogu pojaviti mrlje i bele izrasline koje podsećaju na vatu. Šišarke će ponovo umrijeti ako trulež stabljike sklerotinije prođe punim tokom.

Najbolji način kontrole je obezbeđivanje dobrog protoka vazduha i prostora oko vaših češara. Pokušajte da izbegnete i prekomerno zalivanje.

6) Lisne uši

Lisne uši su jedan od glavnih neprijatelja baštovana širom sveta i ponekad mogu da zaraze šišarke. Pojavljuju se kao sićušni crni ili zeleni insekti koji se hrane biljnim sokom i jesu povremeno uzgajaju mravi. Lisne uši se skupljaju na donjoj strani lišća, tako da ih možete odmah uočiti.

Ostali simptomi zaraze lisnim ušima uključuju crnu buđ na listovima, deformisano žuto lišće i usporen rast. Lisne uši se mogu izbaciti prskanjem donje strane listova šišarke vodom iz creva. Takođe možete koristiti insekticide kao što je ulje neema ili insekticidni sapun.

7) Eriofidne grinje

Takođe poznate kao žučne grinje, eriofidne grinje su sitni insekti nevidljivi golim okom. Ove grinje mogu da zaraze cvetne glavice češera, a simptomi zaraze mogu izgledati slično bolesti žute astere. Deformisani cvetovi na centralnom konusu, bronzani ili žuti listovi i čudne grudvice zvane žuči su simptomi eriofidnih grinja.

Iako eriofidne grinje mogu učiniti da vaše češarke izgledaju čudno, one zapravo neće ubiti biljku. Ako želite da ih se rešite, koristite hortikulturna ulja kao što su neemovo ulje ili insekticidni sapuni.

8) Japanske bube

Japanske bube su uobičajena letnja štetočina koja cilja na šišarke. Ove grabljive bube se hrane i cvetovima i lišćem češarki. Lako se uočavaju zahvaljujući svojim prelivim zelenim oklopima.

Ako su listovi vašeg šišarki zapaprili rupama, verovatno pati od japanskih buba. Pokupite sve odrasle koje nađete i zgnječite ih. Dodajte mere biološke kontrole kao što su nematode u zemlju da kontrolišete larve.

9) Leafhoppers

Kao što je ranije pomenuto, šikare mogu preneti bolest žute astere na vaše češarke. Ako vaš šišar pokazuje znake bolesti žute astere, imate posla sa šikarama.

Kontrolišite ove štetočine tako što ćete redovno plijeviti oko svojih češara ili saditi prateće biljke koje odvraćaju šiške. Beli luk, menta i hajdučka trava su odlični izbori za ovo. Takođe možete ohrabriti ili dovesti grabljivce lišćara kao što su bube ubice.

10) Vhiteflies slatkog krompira

Poznate i kao srebrne mušice, bele mušice slatkog krompira su dosadna štetočina koja može napasti vaše češarke. Poput lisnih uši, ovi insekti se skrivaju na donjoj strani listova i izvlače sok. Simptomi uključuju crnu plijesan na lišću i žutilo ili opadanje lišća.

Koristite insekticidni sapun ili ulje od neema da biste uklonili invazije. Takođe možete pokušati da ohrabrite prirodne predatore kao što su bube ubice.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Iako štetočine i bolesti koje ciljaju na šišarke mogu izgledati zastrašujuće, mogu se pobediti. Dostupne su mnoge opcije za insekticide i pesticide, a neke se čak mogu naći u prodavnici. Uvek pratite uputstva na paketu.

Hortikulturna ulja
Hortikulturna ulja poput ulja repice i neema su laki, isplativi načini za borbu protiv štetočina češnjaka. Ulje kanole možete pronaći u prodavnicama prehrambenih proizvoda, a neem ulje u baštenskim prodavnicama. Oba ulja mogu eliminisati štetočine kao što su lisne uši i čak poremetiti njihov ciklus razmnožavanja.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapun je usmeren ka eliminisanju štetočina koje bi mogle da napadnu vaše češarke. Deluje tako što dehidrira i guši štetočine i razbija njihove ćelije. Insekticidni sapun je idealan za borbu protiv lisnih uši, ali možete koristiti i mešavinu sapuna za suđe i tople vode.

Biološke kontrole
Biološka kontrola je oblik kontrole štetočina koji koristi predatorske organizme da cilja na određene štetočine. Ove kontrole obično dolaze u obliku nematoda – mikroskopskih životinja kao što su sićušni crvi. Nematode mogu pomoći da se eliminišu larve japanske bube koje mogu napasti vaše šišarke.

Pesticidi
Hemijski pesticidi bi trebalo da budu poslednje sredstvo jer mogu kontaminirati zemljište i uticati na biodiverzitet. Uvek prvo pokušajte da koristite prirodne metode ili sami uklonite insekte kao što su japanske bube i čičkari. Pesticidi se mogu koristiti za uništavanje većih infestacija lisnih uši i drugih štetočina.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Najbolji način da upravljate ili sprečite štetočine i bolesti koje muče vaše češarke je da obezbedite dobre uslove za rast. Ovo održava vaše šišarke jake i zdrave, a minimizira uslove koji odgovaraju bolestima.

Šišarke se prilično lako uzgajaju i zahtevaju malo održavanja sve dok imaju sunčanu, suvu klimu. Takođe ih je relativno jednostavno presaditi ili podeliti ako treba da se preselite ili ste zainteresovani za proširenje svoje kolekcije.

Uvek obezbedite dovoljno prostora oko svojih češera kako bi vazduh cirkulisao oko stabljika, dostižući visinu od 4 ili 5 stopa. Ovo pomaže u borbi protiv bolesti poput pepelnice. Koristite dobro drenirajuću krečnu, ilovastu ili peskovitu zemlju da biste obezbedili dobar protok vazduha do korena. Dajte svojim češarima sunčano mesto sa šest do osam sati direktnog svetla dnevno.

Pokušajte da izbegnete prekomerno zalivanje šišarki, jer to može pogoršati bolesti kao što je fusarijumska trulež. Zrelim češarima nije potrebno zalivanje osim ako su uslovi izuzetno suvi. Mlade biljke treba samo zalijevati ce nedeljno tokom prvih 6 do 12 meseci.

Šišarke takođe mogu imati koristi od laganog đubrenja tokom sezone cvetanja i povremenog osipanja, pa je mudro smanjiti ovo cveće dok se približavamo kraju jeseni.

Šišarke su cenjene zbog svoje ukrasne vrednosti, a takođe izgledaju prelepo kao rezano cveće za aranžiranje vaza ili buketa.

Završna reč
Šišarke su simbolične, lepe, izdržljive trajnice koje su odlične za početnike. Međutim, mogu da pate od nekoliko bolesti i štetočina, kao što su žutila astra, lisne uši i japanske bube. Održavajte svoje šišarke zdravim pružanjem dobrih uslova za uzgoj. Ako uočite štetočine ili bolesti, koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun i biološku kontrolu da biste eliminisali problem.