Cvece koje pocinje sa E prelepih sorti kojima se divite

Cvećari, baštovani i ljubitelji prirode svi cene raznolikost cveća koje raste širom sveta. Međutim, sa ogromnom raznolikošću, jedinstvenim karakteristikama i brojem vrsta, sorti i hibrida, može biti izazovno sortirati sve cveće da biste pronašli svoje omiljene. Zato radimo svoj put kroz cveće sveta, slovo po slovo, da bismo vam pomogli da otkrijete nove cvetove na zabavan i drugačiji način. Da biste otkrili 50 prelepih cveća koje počinju slovom E – zajedno sa fotografijama, opisima, zabavnim činjenicama, simboličkim značenjima i izvornim rasponom – nastavite da čitate!


50 prelepih cveća koje počinju slovom ‘E’:

1. Uskršnji kaktus
Uskršnji kaktusi su prelepo cveće koje počinje slovom E
Uskršnji kaktus je zaista epifit (a ponekad i litofit) jer najčešće raste sa ivica drveća u brazilskoj prašumi. (Oni takođe ponekad izrastaju iz stenovitih izdanaka.)

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ formiraju grozdove mesnatih, segmentiranih stabljika u obliku rozete sa zaobljenim zarezima duž strana svake stabljike. Cvetovi pupolje iz areola na krajevima ovih stabljika. Cvetovi su grimiznocrveni sa svetlo-žutim prašnicima. Cvetovi se otvaraju sa zvezdastim raširenim laticama na krajevima njihovih cevastih struktura.

Imaju tendenciju da cvetaju u proleće, u blizini Uskrsa, pa otuda i uobičajeno ime.

Naučno ime: Rhipsalidopsis gaertneri (aka Hatiora gaertneri, Schlumbergera gaetneri )
Izvorni opseg: Južni Brazil
Sezona cvetanja: Proleće

2. Uskršnji ljiljan
Uskršnji ljiljan je prelepo cveće koje počinje slovom E
Sa grudvama jajastih listova i čvrstim, kružnim, trščanim stabljikama, biljke uskršnjih ljiljana narastu do visine od oko metar (3,25 stopa). Na vrhovima svojih stabljika proizvode velike cvetove u obliku trube koje su čisto bele. Iz središta cvetova proizvode zelenkaste prašnike sa zlatnim vrhovima.

Uskršnji ljiljani imaju jaku povezanost sa hrišćanstvom i bogatom istorijom simbolike u religiji. Oni simbolizuju vaskrsenje Isusa Hrista, a takođe se kaže da su iznikli u Getsimanskom vrtu gde su kapi Isusovog znoja padale tokom molitve. Hrišćanske crkve su često ukrašene uskršnjim ljiljanima tokom posta i uskršnje sezone.

Naučno ime: Lilium longiflorum
Izvorni opseg: Japan (Rjukju ostrva), Tajvan i Filipini
Sezona cvetanja: Proleće

3. Eastern Bluestar
Eastern Bluestar je prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Apocinaceae (dogbane), istočna plava zvezda je poreklom iz Sjedinjenih Država. To je zeljasta trajnica koja raste u uspravnim grudvama stabljika sa zelenim, kopljastim listovima. Biljke mogu narasti do oko tri stope visoke i proizvoditi okrugle grozdove zvezdastog, puderasto plavog cveća. Uobičajena imena uključuju plavi pas, vrba Amsonia i šumska plava zvezda.

Naučno ime: Amsonia tabernaemontana
Izvorni opseg: Centralne i istočne Sjedinjene Države (osim Floride i Misisipija) i Nevade
Sezona cvetanja: Proleće

4. Eastern Red Columbine
Eastern Red Columbine su prelepo cveće koje počinje slovom E
Još jedan domorodac iz Severne Amerike, istočni crveni kolumbin , pripada porodici biljaka Ranunculaeae (putir). Kao i druge vrste kolumbina, istočna crvena kolumbina ima cveće sa oštrom. Mogu narasti do visine od oko tri stope i proizvesti obilne, klimave žute cvetove koji su podstaknuti dubokom nijansom crvene boje.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ pomaže u izdržavanju nekoliko autohtonih kolibrija, pčela, zeba, strnadki, moljaca i leptira, a deluje kao biljka domaćin za larve kolumbina.

Na jeziku cveća, crvene kolumbine simbolizuju osećaj anksioznosti i drhtanja.

Naučno ime: Akuilegia canadensis
Izvorni opseg: Severno-centralni i severoistočni Meksiko, istočne i centralne Sjedinjene Države i južni centralni i jugoistočni Meksiko
Sezona cvetanja: Kasna zima do rano leto (u zavisnosti od lokacije)

5. Eastern Redbud
Eastern Redbud je prelepo cveće koje počinje slovom E
Višegodišnje, listopadno drvo koje raste između 15 i 30 stopa visoko, istočni crveni pupoljak ima braonkasto-kestenjasto deblo i proizvodi proliferaciju pupoljaka crvene boje i cvetova ružičaste boje svakog proleća, stvarajući zaslepljujuću predstavu.

Nakon cveća, drvo proizvodi plodove nalik mahunama graška koji vise sa grana i mogu se jesti sirovi ili kuvani. Cvetovi istočnog crvenog pupoljka su takođe jestivi i bogati vitaminom C. Imaju blago kiselkast ukus i mogu se dodati salatama, hlebu ili palačinkama da bi dobili boju i kiselost. Grančice se takođe mogu koristiti za proizvodnju prirodne žute boje.

Naučno ime: Cercis canadensis
Izvorni opseg: Istočne i južno-centralne Sjedinjene Države i istočni Meksiko
Sezona cvetanja: Proleće

6. Ehinacea
Ehinacea je prelepo cveće koje počinje slovom E
Uobičajeno nazvana ehinacea , ježeva šišarka ili istočnoljubičasta šišarka, Echinacea purpurea je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici biljaka Asteraceae (aster, tratinčica, suncokret ili kompozit).

Biljke rastu u grozdovima stabljika sa kopljastim listovima. Cvetovi se stvaraju na završnim kapitulama i sastoje se od konusnih izbočina žutih cvetova okruženih krugom ljubičastih jezičastih cvetova.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ privlači i leptire i pčele i nudi širok spektar moćnih zdravstvenih prednosti . Često uzimana kao biljni dodatak ili kuvana u biljnom čaju, ehinacea pomaže u podršci imunološkom sistemu. Tradicionalno, ehinacea se koristi za lečenje nekoliko različitih medicinskih problema.

Naučno ime: Echinacea purpurea
Izvorni opseg: Istočne i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Od sredine leta do prvog mraza

7. Echinops
Echinops su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Član porodice biljaka Asteraceae , rod Echinops sadrži 218 prihvaćenih vrsta zeljastih cvetnih biljaka koje se obično nazivaju čičak. Ovo ime se odnosi na sferni oblik šiljastih cvetnih glava. Biljke imaju bodljikave listove, a cvetovi su obično plave ili bele boje. Ove biljke su domaćini vrste žižaka Larinus vulpes . Kuglasti čičak simbolizuje plemenitost i nezavisnost. Na jeziku cveća, oni predstavljaju strogost.

Naučno ime: Echinops spp.
Izvorni opseg: Evropi, Aziji i severnoj i centralnoj Africi
Sezona cvetanja: Leto

8. Edelveiss
Edelveiss je prelepo cveće koje počinje slovom E
Iako su članovi porodice biljaka Asteraceae – porodice vaših tipičnih tratinčica i suncokreta – cvetovi runolika nisu baš tipičnog izgleda. Bele dlake prekrivaju listove i cvetove runolika, dajući grudvicama vunasti izgled.

U divljini, cveće obično ne raste više od osam inča. U kontrolisanom uzgoju mogu dostići duplo veću veličinu. Svaka cvetna glava ima oko pet ili šest malih, okruglih grozdova žutih cvetova zvanih klasovi. Oni su okruženi istaknutijim listovima koji su nejasni i beli i imaju formaciju sa dvostrukom zvezdicom.

Cveće runolika je snažno povezano sa Alpima i grubošću regiona. Obično su zastupljeni u umetničkim delima, arhitektonskim ukrasima i tekstilu ovog područja. Ovo cveće koje počinje slovom ‘E’ takođe je dobilo dodatna simbolička značenja tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Naučno ime: Leontopodium nivale subsp. alpinum
Izvorni opseg: Evropa
Sezona cvetanja: Proleće do ranog leta

9. Egipatska zvezdana jata
Egipatski zvezdani jat je prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Rubiaceae (madder), egipatsko zvezdano jato je cvetajući, višegodišnji grm. Proizvodi bujne, jajaste listove sa istaknutim žilama i zaobljenim, četiri inča grozdovima sitnih zvezdastih cvetova. Cveće cveta u nekoliko nijansi crvene, ružičaste, svetloljubičaste i bele.

Oni privlače leptire, pčele i kolibrije, a posebno je popularan izbor za uzgoj u vrtovima leptira. Na čvrstim stabljikama, cvetni grozdovi su takođe dugotrajni u buketima rezanog cveća.

Naučno ime: Pentas lanceolata
Izvorni opseg: Istočna centralna Afrika, Arapsko poluostrvo i Bangladeš
Sezona cvetanja: Tokom celog leta

10. Elderberri
Član porodice biljaka Adokaceae (moschatel), rod Sambucus sadrži samo 22 prihvaćene vrste cvetnih grmova koje se obično nazivaju bazga. Prirodno rastu u umerenim i suptropskim regionima svih kontinenata, osim Antarktika. Grmovi imaju atraktivno lišće i proizvode grozdove malih zvezdastih cvetova u nijansama bele i krem sa blago nijansom lavande.

Bazga je, međutim, najpoznatija po svojim obilnim grozdovima skoro crnih bobica koje se koriste za pravljenje soka od bazge koji se široko koristi kao prirodna boja i dodatak hrani. Dok su kuvane bobice jestive i čak nude nekoliko prednosti u biljnoj medicini, sirove bobice i svaki drugi deo biljke su toksični.

Naučno ime: Sambucus spp.
Izvorni opseg: Svaki kontinent osim Antarktika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

11. Elephant Bush
Član porodice biljaka Didieraceae , Portulacaria afra je vrsta grmlja ili malog drveta koje je obično poznato kao slonov grm, drvo portulak ili svinjski grm.

Ove biljke imaju meko drvo i zimzelene su. Obično rastu između 15 i 30 stopa u visinu. Imaju mesnate, sočne listove koji su mali i okrugli. Kada cvetaju, daju zvezdaste cvetove svetle, ružičasto-bele.

Grm slona se obično sadi zbog svoje ukrasne vrednosti, ali je takođe jestiv i ima mnogo upotreba u tradicionalnoj medicini kao melem za lečenje kožnih oboljenja. Pazite da ne pomešate grm slona sa biljkom žada, jer ova dva izgledaju slično, jer je žad toksičan.

Naučno ime: Portulacaria afra
Izvorni opseg: Istočna i južna obalna Afrika
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta

12. Elephant Ear
Član porodice biljaka Araceae (arum), Colocasia esculenta je višegodišnja, cvetna biljka koja se obično naziva slonovskim ušima zbog svojih velikih listova veličine slonskih ušiju koji mogu biti duži od 15 inča i devet inča u prečniku.

Biljke takođe daju cvetove bele do boje mandarine koji imaju sličan oblik listova i cvasti kao i oni koje proizvode drugi arum kao što su kala.

Ove biljke se najčešće uzgajaju kao korenasto povrće koje proizvodi taro zrna koja se koriste u raznim jelima i aromama.

Naučno ime: Colocasia esculenta
Izvorni opseg: Jugoistočna Azija
Sezona cvetanja: Tokom cele godine u svom rodnom staništu, inače retko cveta

13. Emerald Blue Creeping Phlok
Emerald Blue Creeping Phlok su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Višegodišnja ‘Emerald Blue’ sorta Phlok subulata ima puzavu naviku rasta koja dovodi do toga da njene zimzelene mase pokriju zemlju prelepim prostirkama cveća u lepoj nijansi zelene ili lavandino plave.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ privlači leptire i popularno je za sadnju u kamenim baštama, na stenama, duž padina, kao ivice u ivicama i kao pokrivač zemlje gde god želite da uzgajate tepih u boji. Samo budite sigurni da posadite na punoj sunčevoj svetlosti da bi biljka bila zdrava i rasla.

Naučno ime: Phlok subulata ‘Emerald Blue’
Izvorni opseg: Istočne i centralne Sjedinjene Države i Kanada
Sezona cvetanja: Srednje do kasno proleće

14. Engleska Daisi
Engleske Daisi su prelepo cveće koje počinje slovom E
Bellis perennis, koji se često naziva engleska tratinčica, obična tratinčica, tratinčica ili jednostavno tratinčica, je član porodice biljaka Asteraceae i cvet koji najverovatnije zamišljate kada razmišljate o tratinčicama.

Njegovo cvast se sastoji od žutih, diskastih cvetova okruženih cvetovima bele zrake, stvarajući savršeno veselu, kružnu cvetnu glavicu. Na viktorijanskom jeziku cveća, ove tratinčice simbolizuju nevinost .

Naučno ime: Bellis perennis
Izvorni opseg: Evropi, centralnoj Aziji i Mediteranu
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do početka leta

15. Engleski bršljan
Član porodice biljaka Araliaceae , Hedera helik je vrsta cvetne loze koja se obično naziva engleski bršljan, obični bršljan, evropski bršljan ili skraćeno samo bršljan. Engleski bršljan proizvodi kišobrane malih, zelenkasto-belih cvetova.

Biljka se, međutim, najviše uzgaja zbog svog atraktivnog, smaragdnozelenog, brzorastućeg, zimzelenog lišća koje se može penjati ili pratiti do 100 stopa. Na jeziku cveća, bršljan simbolizuje brak i vernost .

Naučno ime: Hedera helik
Izvorni opseg: Evrope i zapadne Azije
Sezona cvetanja: Rano do sredine jeseni

16. engleska lavanda
Član porodice biljaka Lamiaceae (žalfija, menta ili mrtva kopriva), Lavandula angustifolia je zeljasti, višegodišnji, aromatični grm koji se obično naziva engleska lavanda ili prava lavanda.

Grmlje raste u grudvama i može dostići visinu do šest i po stopa. Široko se uzgajaju i koriste zbog svojih intenzivnih, ali prijatno mirisnih ljubičastih cvetova, koji privlače leptire i pčele. Cveće se koristi u biljnoj medicini i aromaterapiji zbog svojih umirujućih prednosti.

Takođe se popularno koriste za aromatiziranje hrane i deserta i za njihov miris u raznim mirisnim proizvodima. Na viktorijanskom jeziku cveća, lavanda simbolizuje nepoverenje .

Naučno ime: Lavandula angustifolia
Izvorni opseg: Španija, Francuska i Italija
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rano leto

17. Engleska ruža
Engleska ruža je prelepo cveće koje počinje slovom E
Rosa je rod koji sadrži 268 prihvaćenih vrsta biljaka koje se obično nazivaju ruže. Rod pripada porodici biljaka Rosaceae (ruža) u okviru potfamilije Rosoideae i plemena Roseae . Engleske ruže prvi put je uzgajao profesionalni odgajivač David Austin 1969. godine.

Ovo cveće koje počinje slovom ‘E’ daje prelepo velike duple cvetove sa gustim naborima latica nalik božuru u raznim bojama, uključujući ljubičastu, crvenu, žutu, narandžastu, ružičastu, koraljnu i belu. Na jeziku cveća, ruže uglavnom predstavljaju ljubav. Međutim, svaka boja i vrsta ruže imaju drugačije značenje .

Naučno ime: Rosa spp.
Izvorni opseg: Umereni regioni Severne Amerike, Evrope, Afrike i Azije
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rane jeseni, u zavisnosti od vrste

18. Epakris
Epacris je prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Ericaceae (vrijesak ili vresak), rod Epacris sadrži 55 prihvaćenih vrsta cvjetnih grmova koji mogu biti u visini od oko tri do skoro sedam stopa.

Oni proizvode jednostavne listove i redove visećih, cevastih ili mršavih cvetova u obliku zvona duž pazuha listova prema krajevima drvenastih grana žbuna. Cvetovi su uglavnom magenta ili grimizne boje sa belim ili svetlo-ružičastim režnjevima na krajevima.

Naučno ime: Epacris spp.
Izvorni opseg: Centralna i Istočna Australija, Nova Kaledonija i Novi Zeland
Sezona cvetanja: Kasna jesen do kasno proleće

19. Epimedium
Epimedium su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Epimedium je rod od 64 prihvaćene vrste zeljastih višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Berberidaceae (žutika). Ove biljke se obično nazivaju jalovina, kozji korov, jin jang huo, vilinska krila i biskupski šešir.

Ovo intrigantno cveće koje počinje slovom ‘E’ može biti zimzeleno ili listopadno i značajno se razlikuje među vrstama u pogledu njihovih navika rasta, oblika listova i cvasti. Cvetovi, međutim, obično imaju četiri unutrašnje i spoljašnje čašice i mamuze. Obično su zelenkaste, žute ili bele boje, a ponekad i ružičaste ili crvene.

Naučno ime: Epimedium spp.
Izvorni opseg: Uglavnom Kina i nekoliko vrsta u mediteranskom regionu
Sezona cvetanja: Proleće do kasnog leta

20. Epifilum
Član porodice biljaka Cactaceae (kaktus) u okviru potfamilije Cactoideae i Hilocereeae Trive, Epiphillum je rod koji sadrži deset prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju kaktusi orhideje , kaktusi penjači ili kaktusi sa listovima.

Ove biljke su epifitske, što znači da rastu sa ivica drveća. Oni formiraju vazdušne korenove sisteme i bujne, jajolike listove duboke, sjajne zelene boje. Oni proizvode veliko cveće koje može biti između tri i šest inča u prečniku. Cvetovi su uglavnom u obliku čaše, ali raspored latica i čašica može varirati između vrsta. Mogu biti bele, krem, žute, ružičaste, crvene ili ljubičaste.

Naučno ime: Epiphillum spp.
Izvorni opseg: Meksiko, Centralna Amerika i severna i istočna Južna Amerika
Sezona cvetanja: Proleće i leto

21. Eranthis
Eranthi su prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Ranunculaceae ( ljutica ), rod Eranthis sadrži 12 prihvaćenih vrsta cvetnih, zeljastih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju zimski akonit (jer cvetaju u kasnu zimu i podsećaju na cvetove iz roda Aconitum ) .

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ narastu oko osam inča u visinu i formiraju grudve zelenog lišća u obliku rozete. Cvetovi su u obliku čaše sa po šest izduženih latica i grozdovima nejasnih, žutih prašnika u njihovim središtima.

Naučno ime: Eranthis spp.
Izvorni opseg: Azije i Mediterana
Sezona cvetanja: Kasna zima i rano proleće

22. Eremurus
Pedeset devet prihvaćenih vrsta cvetnih, listopadnih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju pustinjskim svećama ili lisičjim ljiljanima pripadaju rodu Eremurus u okviru porodice biljaka Asphodelaceae i potfamilije Asphodeloideae .

Cveće ovog roda se popularno uzgaja zbog ukrasne vrednosti svojih upadljivih cvetnih gruda u obliku konusa koji mogu da narastu do osam stopa. Kladovi sadrže živopisne, sitne cvetove u nijansama narandžaste, žute, ružičaste i bele. Prilično su mirisne, prave divno rezano cveće, a takođe se njišu na vetru.

Naučno ime: Eremurus spp.
Izvorni opseg: Zapadna i centralna Azija i istočna Evropa
Sezona cvetanja: Kasno proleće do rano leto

23. Erica
Erika je prelepo cveće koje počinje slovom E
Ogromnih 839 prihvaćenih vrsta cvjetnih, zimzelenih biljaka koje se obično nazivaju vrijesak , vrućina ili metla pripadaju rodu biljaka Erica u okviru porodice biljaka Ericaceae , potfamilije Ericoideae i plemena Ericeae . Većina vrsta su kratki grmovi. Iako, neki mogu biti viši, a najviša vrsta ( Erica scoparia ) dostiže više od 20 stopa u visinu.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ proizvode bodljikave listove nalik na igle i redove cveća duž klasova ili završnih kišobrana. Cvetovi su u obliku čaše, zvona ili cevasti, obično vise nadole sa grana u nijansama u rasponu od tamno ružičaste do bele.

Naučno ime: Erica spp.
Izvorni opseg: Evropi, Bliskom istoku i Africi
Sezona cvetanja: Rano proleće do jeseni

24. Erigeron
Erigeron je prelepo cveće koje počinje slovom E
Erigon je rod od 449 prihvaćenih cvetnih biljnih vrsta koje pripadaju porodici biljaka Asteraceae ,potfamiliji Asteroideae , plemenu Astereae i podplemenu Conizinae .

Biljke erigona su blisko povezane sa običnim tratinčicama i starim asterima, koje se obično nazivaju buvama. Mogu biti jednogodišnje, višegodišnje ili dvogodišnje i daju uspravne, razgranate stabljike iz kojih cveta obilno cveće.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ proizvodi se u grupama, a svi cvetovi imaju žute disk cvetove okružene žutim, ružičastim, lavandinim ili belim cvetovima. Neke vrste nemaju cvetove zraka.

Naučno ime: Erigeron spp.
Izvorni opseg: Cosmopolitan (najveća koncentracija autohtonih vrsta u Severnoj Americi)
Sezona cvetanja: Kasno proleće do ranu jesen

25. Erodium
Član porodice biljaka Geraniaceae (geranijum), rod Erodium sadrži 120 prihvaćenih cvetnih grmova koji se obično nazivaju rode, čaplji kljunovi ili filaree.

Mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje i daju grozdove cvetova sa pet latica ljubičaste, ružičaste i bele. Oni su rođaci poznatijih biljaka rodova Geranium i Pelargonium i jako podsećaju na ove cvetove.

Naučno ime: Erodium spp.
Izvorni opseg: Evropa, Azija, severna Afrika, Australija, zapadna i južna Južna Amerika, jugozapad Sjedinjenih Država i severni Meksiko.
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do rane jeseni

26. Eringium
Član porodice biljaka Apiaceae (celer, šargarepa ili peršun) u okviru potfamilije Apiodieae i plemena Saniculeae , Eringium je rod koji sadrži 248 prihvaćenih vrsta zeljastih biljaka koje se obično nazivaju morska božikovina ili eringo. Morske božikovine mogu biti godišnje ili višegodišnje.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ imaju bodljikave listove i jednako bodljikave cvetne listove koji okružuju kišobrane plavih ili srebrno obojenih cvetova nalik na čičak. Ovi simboli divljenja privlače pčele i leptire, a takođe su fantastični za aranžmane od suvog cveća.

Naučno ime: Eringium spp.
Izvorni opseg: Širom sveta, ali uglavnom u Južnoj Americi
Sezona cvetanja: Kasno proleće do leta

27. Eritrina
Eritrina je prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Fabaceae (grašak) u okviru potfamilije Faboideae i plemena Phaseoleae, rod Erithrina sadrži 123 prihvaćene vrste cvjetnog drveća koje se ponekad obično naziva koralnim drvećem ili drvećem plamena u odnosu na svoje jarkocrvene cvjetove. Uprkos zajedničkom crvenom cveću , neka stabla Eritrine proizvode cveće u nijansama žute, lososove, narandžaste, bele ili zelene.

Naučno ime: Naučno ime: Erithrina spp.
Izvorni opseg: Tropski i suptropski regioni Severne Amerike, Južne Amerike, Afrike, Azije i Australije
Sezona cvetanja: Ranog proleća do početka leta

28. Eschscholzia
Eschscholzia je prelepo cveće koje počinje slovom E
Rod Eschscholzia sadrži 15 prihvaćenih vrsta cvetnih, jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka koje pripadaju porodici biljaka Papaveraceae (mak) u potporodici Papveroideae i plemenu Eschscholzieae .

Biljke se sastoje uglavnom od bazalnog lišća. Oni proizvode lepršave cvetove sa četiri latice u živim nijansama žute ili narandžaste. Kalifornija tvrdi da je najpopularnija vrsta, Eschscholzia californica ( kalifornijski mak ), svoj državni cvet.

Naučno ime: Eschscholzia spp.
Izvorni opseg: Zapadne Sjedinjene Države i severni Meksiko
Sezona cvetanja: Od proleća do jeseni, u zavisnosti od vrste

29. Eucomis
Član porodice biljaka Asparagaceae (špargle) u okviru potfamilije Scilloideae, rod Eucomis sadrži 13 prihvaćenih vrsta cvetnih, lukovičastih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju ljiljanima ananasa ili cvetovima ananasa.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ formiraju rozete čvrstih, bazalnih listova. Debele stabljike izbijaju iz sredine listova, a cvetovi u obliku zvezda u zelenoj, beloj ili crvenoj boji pokrivaju centralnu stabljiku, koja je prekrivena čuperkom zelenih listova nalik na pompon. Neobična cvast podseća na oblik ananasa.

Naučno ime: Eucomis spp.
Izvorni opseg: Južna Afrika
Sezona cvetanja: Leto

30. Eucriphia
Eukrifije su prelepo cveće koje počinje slovom E
Samo sedam prihvaćenih vrsta velikih, cvetnih grmova i drveća pripadaju rodu Eucriphia iz porodice biljaka Cunoniaceae . Drvenaste biljke su prvenstveno zimzelene, sa izuzetkom jedne listopadne vrste.

Oni formiraju jajaste ili peraste listove u grozdovima grupisanim prema krajevima grana. Cvetovi se formiraju sa belim lepršavim laticama i nizom narandžastih ili žutih prašnika i stilova u njihovim središtima. Rod sadrži još tri vrste koje su sada izumrle.

Naučno ime: Eucriphia spp.
Izvorni opseg: Južna Južna Amerika, istočna Australija i Tasmanija
Sezona cvetanja: Krajem leta ili početkom jeseni

31. Eulalija Gras
Miscanthus sinensis (obično nazvana eulalia trava ili kineska srebrna trava) pripada porodici biljaka Poaceae (trava) u okviru potfamilije Panicoideae . Formira guste grudve koje mogu narasti do 30 inča.

Oni proizvode perjanice upadljivih, pernatih cvetova koje se drže iznad lišća da se njišu na povetarcu. Mogu biti ljubičaste, srebrnaste, bele, roze ili krem boje, a popularna su ukrasna biljka koja takođe može da napravi odlične aranžmane od suvog cveća.

Naučno ime: Miscanthus sinensis
Izvorni opseg: Istočna Azija
Sezona cvetanja: Kasno leto do kasne zime

32. Eupatorium
Eupatorium su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Član porodice biljaka Asteraceae u okviru potfamilije Asteroideae i plemena Eupatorieae , rod Eupatorium sadrži 65 prihvaćenih vrsta cvjetnih grmova i zeljastih višegodišnjih biljaka koje se obično nazivaju bonesets, snakeroots ili thoroughvorts.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ proizvode nazubljeno, lancetasto lišće koje raste prema spolja u šarama zvezdanog praska iz centralnih stabljika. Cvasti su u obliku kišobrana sa sitnim, šiljastim cvetovima u nijansama od bele do tamno ružičaste. Na jeziku cveća, eupatorijum simbolizuje kašnjenje.

Naučno ime: Eupatorium spp.
Izvorni opseg: Pre svega umereni regioni severne hemisfere, pored malog regiona u centralnom Brazilu
Sezona cvetanja: Rano leto do sredine jeseni

33. Euphorbia
Euphorbia je prelepo cveće koje počinje slovom E
Euphorbia je rod od 2.101 prihvaćene vrste biljaka koje pripadaju porodici biljaka Euphorbiaceae (spurge) u okviru potfamilije Euphorbioideae , plemena Euphorbieae i podplemena Euphorbiinae . Ovaj rod sadrži široku raznolikost biljaka u rasponu od lisnatih jednogodišnjih biljaka, kaktusa i sukulenata do drveća koje naraste do skoro 100 stopa visoko. Neki od najpopularnijih članova ovog roda su božićna zvezda i biljka trnova kruna ( Euphorbia milii ).

Naučno ime: Euphorbia spp.
Izvorni opseg: Cosmopolitan
Sezona cvetanja: Proleće ili leto

34. Eufrasije
Eufrazija je prelepo cveće koje počinje slovom E
Rod Euphrasia sadrži 215 prihvaćenih vrsta zeljastih cvetnih biljaka u okviru plemena Rhinantheae iz porodice biljaka Orobanchaceae (bromrape). Biljke Eufrazije su hemiparazitske, jer većinu svoje ishrane dobijaju iz korena susednih trava i drugih biljaka.

Daju ljubičaste ili bele cvetove sa uvijenom gornjom laticom i većom donjom usnom sa režnjevima. Žuta mrlja označava svaki od tri primarne latice.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ naziva se očni cvet, što se odnosi na korišćenje nekoliko vrsta kao tretman za različite očne bolesti u biljnoj medicini.

Naučno ime: Eufrazije
Izvorni opseg: Cosmopolitan
Sezona cvetanja: Kasno proleće do kasno leto

35. Euriops
Rod Euriops sadrži 103 prihvaćene vrste zeljastih cvetnih biljaka u okviru plemena Senecioneae iz potfamilije Asteroideae u porodici biljaka Asteraceae . Oni proizvode visoke sastojine lišća sa tankim, skoro papratnim lišćem. Cveće se proizvodi terminalno. Velike su i svetle sa zlatnim diskastim cvetovima okruženim limunasto žutim cvetovima.

Naučno ime: Euriops spp.
Izvorni opseg: Arapsko poluostrvo, rog Afrike i južna Afrika
Sezona cvetanja: Rano leto do sredine jeseni

36. Eustoma
Eustoma je prelepo cveće koje počinje slovom E
Eustoma je rod cvetnih biljaka koje pripadaju porodici Gentianaceae (gentian) koje se obično nazivaju lisianthus . Cvetovi nalik ruži su prilično atraktivni i široko se uzgajaju zbog svoje ukrasne vrednosti.

Rod sadrži Eustoma russellianum , ili prerijski encijan, koji proizvodi kovrčasto, zvonasto ljubičasto ili belo cveće i prirodno raste u centralnim Sjedinjenim Državama.

Naučno ime: Eustoma russellianum (aka Eustoma grandiflorum )
Izvorni opseg: Centralne Sjedinjene Države i severoistočni Meksiko
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

37. noćurka
Evening Primrose su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Rod Oenothera sadrži 157 prihvaćenih vrsta zeljastih cvetnih biljaka koje pripadaju porodici Onagraceae (večernji jaglac) u okviru potfamilije Onogroideae i plemena Onagreae . Dok različite vrste imaju svoja različita specifična imena, biljke iz roda se obično nazivaju noćurcima.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ je obično žuto, ali može biti i crveno, ružičasto, ljubičasto ili belo. Cvetovi su kratkog veka, otvaraju se uveče i venu do jutra. Na jeziku cveća, noćurka simbolizuje nepostojanost .

Naučno ime: Oenothera spp.
Izvorni opseg: Severna Amerika i Južna Amerika
Sezona cvetanja: Ranog leta do rane jeseni

38. Večernja zvezda
Član porodice biljaka Iridaceae (iris), rod Hesperantha sadrži 89 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje proizvode bele, crvene ili ljubičaste cvetove u obliku zvezda sa elegantno uvijenim prašnicima. Pored uobičajenih naziva grimizna zastava i grimizni rečni ljiljan, ove biljke se ponekad obično nazivaju večernjim zvezdama jer je bog grčke mitologije, Hesperus, bio povezan sa planetom Venerom takođe poznatom kao večernja zvezda.

Naučno ime: Hesperantha spp.
Izvorni opseg: Afrika
Sezona cvetanja: Kasno leto do prvog mraza

39. Evening Stock
Evening Stock su prelepo cveće koje počinje slovom E
Uobičajeno nazvana večernja ili noćna zaliha, Matthiola longipetala pripada porodici biljaka Brassicaceae (crucifers). Biljka proizvodi vretenaste grozdaste cvetove sa četiri latice koje mogu biti bele do ljubičaste.

Noću oslobađaju jak i sladak miris. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ može se posaditi ispod prozora ili koristiti u rezanim aranžmanima da biste uživali u njihovom mirisu u svom domu.

Naučno ime: Matthiola longipetala
Izvorni opseg: Severna Afrika, Bliski istok i Zapadna Azija
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do jeseni

40. Evergreen Alkanet
Pentaglottis sempervirens je jedina vrsta iz svog roda u porodici biljaka Boraginaceae (boražina). Njegovi uobičajeni nazivi uključuju zimzeleni alkanet, zeleni alkanet i zimzeleni buglos. Višegodišnja biljka je čekinjasta sa zimzelenim lišćem u obliku lopate. Proizvodi labave grozdove sitnih plavih cvetova.

Naučno ime: Pentaglottis sempervirens
Izvorni opseg: Francuska, Španija i Portugal
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do početka leta

41. Evergreen Candituft
Evergreen Candituft su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Iberis sempervirens je cvetna, zeljasta, višegodišnja vrsta grmlja koja pripada porodici biljaka Brassicaceae (crucifer). Biljka je drvenasta i niskog rasta, sa raširenim rastom. Ima divno tamnozeleno, zimzeleno lišće koje proizvodi velike, okrugle, spljoštene grozdove belih cvetova sa žutim tačkama koje privlače leptire. Na jeziku cveća, simbolizuje ravnodušnost .

Naučno ime: Iberis sempervirens
Izvorni opseg: Mediteranski region
Sezona cvetanja: Proleće

42. Evergreen Clematis
Clematis vitalba je cvetajuća, zimzelena loza ili penjačica iz porodice biljaka Ranunculaceae (ljutica). Proizvodi proliferaciju malih, belih cvetova sa slatkim mirisom koji privlači kolibriće i leptire.

Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ ima naviku da se penje i večno lišće, što ga čini prelepim ekranom za privatnost. Na jeziku cveća, zimzeleni klematis simbolizuje siromaštvo .

Naučno ime: Clematis vitalba
Izvorni opseg: Evrope i mediteranskog regiona
Sezona cvetanja: Proleće i zima

43. Zimzelena orlovi nokti
Evergreen Honeisuckle su prelepi cvetovi koji počinju slovom E
Uobičajeno poznat kao zimzeleni orlovi nokti ili koralni orlovi nokti, Lonicera sempervirens je cvetna loza koja pripada porodici biljaka Caprifoliaceae ( orlovi nokti ).

Proizvodi sjajno, zeleno lišće i grozdove mirisnih cevastih cvetova koji su obično u jarkoj nijansi grimizne boje sa zlatno-žutim prašnicima koji vire iz blago proširenih vrhova cvetova.

Oni privlače pčele, leptire i kolibrije. Ove biljke su zapaljive, pa im se ne preporučuje da se penju na vaš dom ili drvenu ogradu.

Naučno ime: Lonicera sempervirens
Izvorni opseg: Južne, istočne i centralne Sjedinjene Države
Sezona cvetanja: Od sredine proleća do prvog mraza

44. Evergreen Huckleberri
Vaccinium ovatum (kalifornijska borovnica ili zimzelena bobica ) je mali do srednje veliki žbun koji pripada porodici biljaka Ericaceae (vrijes ili vrijesak).

Ovi grmovi su lepi tokom cele godine. U proleće proizvode sveže lišće koje je crvenkasto-narandžasto i sazreva u zeleno. Viseći cvetovi u obliku urne su beli ili ružičasti, pojavljuju se u grozdovima i privlače oprašivače.

Crne ili borovnice, zvane borovnice, prate cveće i popularne su za upotrebu u svim vrstama hrane.

Naučno ime: Vaccinium ovatum
Izvorni opseg: Priobalna Britanska Kolumbija, Vašington, Oregon i Kalifornija
Sezona cvetanja: Proleće

45. Everlasting Daisi
Everlasting Daisi su prelepo cveće koje počinje slovom E
Rod Kserochrisum sadrži 13 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka iz plemena Gnaphalieae u okviru potfamilije Asteroideae porodice Asteraceae . Oni proizvode cvetove poput tratinčice sa redovima i redovima latica u nijansama žute, narandžaste i crvene.

Biljke ovog roda dobile su uobičajeno ime večna tratinčica u odnosu na sposobnost njihovog cveća da zadrži svoje žive boje dugo nakon što se osuše. Ovo prelepo cveće koje počinje slovom ‘E’ je trendi dodatak sušenim cvetnim aranžmanima i drugim dizajnom.

Naučno ime: Kserochrisum spp.
Izvorni opseg: Australija i Papua Nova Gvineja
Sezona cvetanja: Od proleća do prvog mraza

46. ​​Večni cvet
Član iste porodice biljaka, podfamilije i roda kao i večna tratinčica, večni cvetni rod Helichrisum sadrži 556 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka.

Biljke proizvode spljoštene metlice sitnih cvetova u žutim, belim i ružičastim nijansama. Nekoliko vrsta se uzgaja kao ukrasno bilje, cenjeno zbog svog osušenog cveća i koristi se za proizvodnju esencijalnog ulja koje miriše slatko kao med.

Na jeziku cveća, simbolizuje neprestano sećanje.

Naučno ime: Helichrisum spp.
Izvorni opseg: Africi, Evropi, Aziji i Australiji
Sezona cvetanja: Kasno proleće do prvog mraza

47. Večni grašak
Everlasting Pea je prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Fabaceae (grašak) i potfamilije Faboideae , Lathirus latifolius je vrsta zeljaste višegodišnje biljke koja se obično naziva večni grašak, višegodišnji grašak ili širokolisni večni grašak. Ovo zapanjujuće cveće koje počinje slovom E proizvodi plavo-zeleno lišće i grozdove koji sadrže četiri do 11 cvetova slatkog mirisa. Na jeziku cveća, simbolizuje trajno zadovoljstvo.

Naučno ime: Lathirus latifolius
Izvorni opseg: Evropi i delovima severne Afrike
Sezona cvetanja: Sredinom proleća do kasnog leta

48. Ekacum
Ekacum su prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Gentianaceae (gentijan), rod Ekacum sadrži 75 prihvaćenih vrsta cvetnih biljaka koje se obično nazivaju persijske ljubičice. Ove biljke formiraju neobične gomile lišća u obliku lopatice, svetlo-zelenih pupoljaka i elegantnih ljubičastih cvetova sa žutim sredinama. Imaju sladak miris i obično se uzgajaju u baštenskim krevetima i kontejnerima.

Naučno ime: Ekacum spp.
Izvorni opseg: Afrika, Arapsko poluostrvo, jugoistočna Azija i Australazija
Sezona cvetanja: Rano proleće do kasno leto

49. Egzotična ljubavna loza
Član porodice biljaka Convovulaceae (jutarnja slava), Ipomoea lobata je višegodišnja cvetna biljka sa navikom rasta koja se penje . Pored egzotične ljubavne loze, njena uobičajena imena uključuju špansku zastavu , vatrenu lozu i lozu petarde.

Ovi prelepi cvetovi koji počinju slovom ‘E’ proizvode terminalne grozdove cveća u obliku čilija sa gradijentom boje koji se kreće od bele prema osnovi do žute do narandžaste do crvene do tamnoljubičaste na vrhu.

Naučno ime: Ipomoea lobata
Izvorni opseg: Jugozapadni Meksiko
Sezona cvetanja: Od početka leta do prvog mraza

50. Tigrovo oko
Tigrovo oko su prelepo cveće koje počinje slovom E
Član porodice biljaka Iridaceae (iris), Tigridia pavonia je zeljasta, lukovičasta višegodišnja biljka sa listovima u obliku koplja i trouglastim cvetovima sa tri latice. Cveće je jako uprljano sa grimizom u sredini, što im daje šaru u obliku oka poput tigrovog kaputa. Cveće može biti crveno, žuto, roze, ljubičasto ili narandžasto.

Naučno ime: Tigridia pavonia
Izvorni opseg: Meksiko i Centralna Amerika
Sezona cvetanja: Leto

Cveće koje počinje sa E Česta pitanja:

Koja su popularna ružičasta cveća koja počinju sa E?
Neki popularni ružičasti cvetovi koji počinju sa E uključuju noćni peršun, eriku, engleske tratinčice i eustomije.

Koja su popularna crvena cveća koja počinju sa E?
Najpopularnije cveće crvene boje koje počinju sa E uključuju Euphorbia cianthophora , večne tratinčice, cveće Emilije i engleske tratinčice.

Koje su to jedinstveno cveće koje počinje sa E?
Postoji nekoliko neobičnih ili jedinstvenih cvetova koji počinju slovom E uključuju ehinopsis, koji raste na kaktusima i ima bodljikave ružičaste listove i zelenkasto-bele centralne zrake cveća. Cveće iz roda Echium je takođe jedinstveno jer raste grupe cvetova u obliku zvezda sa dugim, vitkim, plavim vrhovima prašnika.

Ima li retkih ili ugroženih cveća koje počinju sa E?
Postoji nekoliko retkih i ugroženih cvetova koji počinju slovom E, uključujući istočnu patuljastu imelu ( Arceuthobium pusillum ), Eatonove kljuse ( Bidens eatonii ) , estuarske krpelje ( Bidens hiperborea ), istočnu bodljikavu krušku ( Opapunti humi fu ). estuarski vrh strelice ( Sagittaria montevidensis ssp. spongiosa ), i istočna srebrnasta astra ( Simphiotrichum concolor ).

E je za eklektičnu eleganciju
Bilo da odaberete svo cveće koje počinje slovom E ili posadite celu abecedu, možete stvoriti maštovit i eklektičan vrt ispunjen bojama, elegantnom lepotom, ćudljivošću i višegodišnjim zadovoljstvom. Posadite cveće koje se vraća iz godine u godinu ili jednogodišnje biljke u kojima možete uživati u sadnji svake sezone.