Kako uciniti da sveze ruze traju duze u vazi

Ruže su jedno od najlepših cveća koje možete dodati svojoj bašti. I kao rezano cveće, može biti i prekrasan dodatak vašem domu. Međutim, sveže ruže ne traju večno. U ovom članku ću podeliti nekoliko saveta o tome kako da sveže ruže duže traju u vazi.


Kako sakupljati ruže za rezano cveće
Kako učiniti da sveže ruže traju duže u vazi
Najčešća pitanja o tome da ruže traju duže
Kako učiniti da sveže ruže traju duže u vazi – najvažnije
Sveže ruže obično traju oko nedelju dana u vazi. Međutim, to možete produžiti na deset dana redovnim menjanjem vode. Koristite cvetne konzervanse ili alum prah da obezbedite dodatne hranljive materije i pomognete vašim ružama da apsorbuju više vode. Držite svoje ruže na hladnom mestu i dalje od direktne sunčeve svetlosti.

O ružama
Sveže šarene ruže u vazi
Ruže su listopadne drvenaste višegodišnje biljke iz porodice Rosaceae. Rod Rosa sadrži stotine vrsta uglavnom poreklom iz Azije , kao i hiljade sorti. Neke ruže su takođe poreklom iz delova Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike.

Ruže imaju šarene jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove sa pet latica. Ove biljke su žbunje ili penjačice sa drvenastim stabljikama prekrivenim bodljikavim trnjem i eliptičnim listovima sa nazubljenim ivicama. Mnoge vrste cveća ruže takođe imaju prekrasne opojne ili mošusne mirise.

Većina ruža je podeljena u tri glavne grupe; stare baštenske ruže, moderne ili hibridne ruže i vrste ruža. Ruže se takođe mogu podeliti u manje grupe, uključujući Floribunda ruže, minijaturne ruže i ruže za dvorište.

Koliko dugo rezane ruže traju u vazi?
Rezane ruže obično traju otprilike 7 do 10 dana u vazi. Iako ovo ne zvuči mnogo, možete ga još malo pomeriti koristeći nekoliko saveta. Međutim, kada vam ruže počnu da padaju i venu, neće dugo trajati. Možete zadržati svoje ruže još nekoliko dana koristeći savete u nastavku.

Kako sakupljati ruže za rezano cveće
Jedan od najboljih načina da pomognete vašim ružama da duže traju u vazi je da ih pravilno uberete. Ovo osigurava da su vaše ruže što je moguće zdravije pre nego što ih stavite u vazu. Što su vaše ruže zdravije, duže će trajati. Evo sažetog vodiča koji objašnjava kako se berbe ruže za rezano cveće:

Uzmite odabranu vazu i dobro je isperite toplom vodom sa sapunom. Zatim ostavite da se osuši.
Isecite svoje ruže rano ujutru. Ruže sadrže više vode u ovo doba dana, što znači da mogu da podnesu stavljanje u vazu.
Izaberite ruže koje tek počinju da se otvaraju. Spoljašnje latice treba da se razviju, ali glavne latice i dalje treba da budu zatvorene. Ne birajte ruže koje imaju smeđe mrlje ili mlohave latice.
Isecite svoje ruže tik iznad svih neotvorenih pupoljaka ili para zdravih listova.

Malo odrežite stabljike tako da stanu u vazu. Odrežite dno stabljike pod uglom od 45 stepeni jer će to pomoći da cvet apsorbuje više vode.
Uklonite listove i sve braon ili zelene zaštitne latice. Međutim, ostavite trnje na stabljici.
Napunite otprilike tri četvrtine vaze mlakom vodom sobne temperature.
Nanesite dozu cvetnog konzervansa. Alternativno, možete ostaviti kašičicu šećera da se rastvori u vodi.
Postavite svoje ruže u vazu i rasporedite ih po želji.
Stavite vazu na hladno mesto i dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ne ostavljajte vazu blizu radijatora, ventilacionih otvora ili otvorenih prozora koji stvaraju promaju.
Promenite vodu svakih nekoliko dana. Svaki put kada zamenite vodu, odrežite još jedan inč stabljike pod uglom od 45 stepeni. Nanesite još jednu dozu cvetnog konzervansa ili šećera.

Kako učiniti da sveže ruže traju duže u vazi
Crvene ruže sa dugim stabljikama prikazane u beloj vazi
Bilo da ih kupujete u cvećari ili ih sami berete, sveže ruže bi trebalo da traju oko nedelju dana u vazi. Međutim, koristeći nekoliko trikova, možete izvući još nekoliko dana ovog prelepog cveća. Evo nekoliko načina da vaše sveže ruže duže traju u vazi:

Pravilno postavite vazu
Najlakši način da pomognete svojim ružama da traju što duže je da ih stavite na pravo mesto. Teglu sa ružama uvek stavite na hladno mesto dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ako ostavite vazu na suncu, voda će brže ispariti, skratiti život vašim ružama.

Takođe je važno da svoju vazu sa ružama držite dalje od hladnog ili suvog propuha. Ventilacioni otvori, grejači i otvoreni prozori obično izazivaju ove propuhe. Opet, suv vazduh izaziva isparavanje više vode, zbog čega vaše ruže brže venu.

Redovno menjajte vodu
Najvažnija stvar kod svakog rezanog cveća je da redovno menjate vodu. Ovo održava vaše ruže hidratizovanim, što im pomaže da traju duže. Uvek koristite mlaku vodu ili vodu sobne temperature jer hladna ili topla voda može šokirati vaše ruže. Ovaj stres uzrokuje da vaše ruže brzo venu.

Kad god promenite vodu u vazi, važno je i da obrežete stabljiku. Uvek odrežite stabljiku pod uglom od 45 stepeni, jer to pomaže vašoj ruži da apsorbuje više vode. Ovako obrezivanje stabljike svaki put kada promenite vodu pomaže da vaša ruža ostane sveža i zdrava.

Koristite cvetni konzervans ili rastvor šećera
Ruže u vašoj vazi trebaju dve stvari da bi ostale žive; vode i hranljivih materija. Da biste obezbedili obilje ishrane, dodajte dozu cvetnog konzervansa svaki put kada promenite vodu. Ako ste svoje ruže kupili od cvećara, trebalo bi da dolaze sa paketom hrane za cveće ili cvetnim konzervansom.

Ako nemate nikakve cvetne konzervanse, umesto njih možete koristiti šećer. Pustite jednu kašičicu šećera da se rastvori u vodi pre nego što ponovo dodate ruže. Međutim, cvetni konzervansi ili hrana za cveće uvek deluju bolje od šećera.

Koristite alum prah
Drugi način da vaše ruže traju duže je da koristite malo kalijum-aluminijum sulfata, takođe poznatog kao alum prah. Alum prah se pravi od kristala kalijum-aluminijum sulfata i obično se koristi za kiseljenje povrća. Trebalo bi da budete u mogućnosti da pronađete prah stipse u blizini začina za kiseljenje u vašoj lokalnoj prodavnici.

Alum prah pomaže vašim ružama da apsorbuju više vode, što im pomaže da budu sveže i zdrave. Ako odlučite da koristite alum prah, dodajte malu količinu svaki put kada promenite vodu u vazi.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako da sveže rezano cveće traje duže .

Najčešća pitanja o tome da ruže traju duže

Kako duže održavate rezane ruže sveže?
Možete duže održavati rezane ruže sveže tako što ćete redovno menjati vodu i koristiti cvetne konzervanse ili alum prah. Takođe pomaže da vaša vaza sa ružama bude na hladnom mestu dalje od direktne sunčeve svetlosti.

Da li šećer i voda čine da ruže traju duže?
Šećer i voda mogu učiniti da ruže traju duže. Jednostavno rastvorite kašičicu šećera u vodi. Međutim, cvetni konzervansi ili hrana za cveće su efikasniji.

Koliko dugo traju sveže rezane ruže u vazi?
Sveže rezane ruže obično traju oko nedelju dana u vazi. Koristeći stvari kao što su cvetni konzervansi ili alum prah, možete to pomeriti na deset dana.

Okončanje
Sveže rezane ruže obično traju oko nedelju dana u vazi. Međutim, pomoću nekoliko trikova možete ih učiniti da traju još nekoliko dana. Redovno menjajte vodu i odrežite stabljike pod uglom od 45 stepeni kako biste im pomogli da apsorbuju više vode. Takođe možete koristiti cvetne konzervanse, hranu za cveće ili prah stipse. Uvek držite svoje ruže podalje od direktne sunčeve svetlosti na hladnom mestu.