Zalivanje bozura Vreme i tehnike za zapanjujuce cvece

Božuri su cenjeni zbog svojih prekrasnih, šarenih cvetova koji cvetaju kratko, ali spektakularno u proleće i leto. A ako želite najbolje cvetanje, neophodno je da pravilno zalivate božure. U ovom članku ću proći kroz sve što trebate znati o tome kada i kako zalijevati božure.


Kada i kako zalijevati božure (osnovni vodič)
Pregled sadržaja:

Kada treba da zalivam svoje božure? Ključne Takeavais
Moja tehnika za uspešno zalivanje božura
Da li božuri više vole vlažno ili suvo zemljište?
Sezonske promene koje treba uzeti u obzir
Kako zalijevati božure
Znaci prekomernog zalivanja
Znaci podvodnjavanja
Važnost pravilnog zalivanja
Essential Peoni Care & Maintenance
Česta pitanja o zalivanju božura:

Kada treba da zalivam svoje božure? Ključne Takeavais

Uspostavljene božure treba zalijevati jednom svake sedmice ili dvije, osim ako su nedavno padale kiše. Mlade božure prve godine zalivajte češće dok se ne oplode. Božuri su tolerantni na sušu i svaki put im je potreban samo centimetar vode. Vodite češće u vrućem vremenu.
Moja tehnika za uspešno zalivanje božura

Božure treba zalijevati svakih 7 do 10 dana, osim ako ste nedavno imali kišu. Volim da prstom proverim zemlju ako nije bilo kiše par nedelja. Zalivam biljku ako se gornjih 2 inča zemlje oseća suvo.

Obično, kada se pojavi novi rast, počinjem da zalivam ustaljene božure u proleće. Kada cveće završi, uvek ga zalivam da bih održala zdravo lišće i podstakla rast sledeće godine.

Ako imate mlade božure ili želite da posadite novi, prve godine ih zalivajte češće. Ovo daje božuru priliku da se dobro uspostavi.

Takođe – volim da zalivam božure ujutru kad god je to moguće. Ovo pomaže biljci da zadrži više vlage tokom vrućih popodneva. Ako zalivate popodne po toplom vremenu, većina vode bi mogla da ispari pre nego što stigne do korena.
Da li božuri više vole vlažno ili suvo zemljište?
Grozd mekih ružičastih cvetova božura u cvetu tokom vegetacije

Božuri zahtevaju blago vlažno zemljište , ali mogu tolerisati kratke periode suše. Ako niste imali kišu nekoliko nedelja, zalijte božur ako vam se gornjih 2 inča zemlje osuši. Božuri mrze preplavljeno tlo jer izaziva probleme poput gljivičnih infekcija.
Sezonske promene koje treba uzeti u obzir

Sezonski vremenski uslovi mogu uticati na to koliko često zalivate svoje božure. Ako imate dugotrajnu sušu ili živite u sušnom području, morate češće zalijevati božure. U ekstremnim slučajevima, možda ćete morati da zalivate svakih nekoliko dana.

Nemojte zalivati božure tokom zime, jer im je potreban hladan period mirovanja da bi pravilno cvetali.
Kako zalijevati božure

Dajte im 1 ili 2 inča svaki put ako treba da zalijete svoje božure. Ovo pomaže u sprečavanju prekomernog zalivanja i osigurava da tlo ostane konstantno vlažno. Dajte svojim božurima piće ujutru, a ne popodne.

Iako preplavljeno zemljište predstavlja veliki problem za božure, mokro cveće i lišće takođe mogu biti problem. Vlažni božuri su skloni truljenju i podložniji su gljivičnim infekcijama. Uvek usmeravajte svoju kantu za zalivanje u dno stabljika da biste sprečili ove probleme.
Znaci prekomernog zalivanja
Biljka sa jasnim znacima prekomernog zalivanja uključujući smeđe mrlje na inače zelenim listovima

Iako božuri ne pate od mnogih bolesti ili štetočina, prekomerno zalivanje može biti veliki problem. Evo nekoliko ključnih znakova da su vaši božuri prezalivani:
Crne ili smeđe mrlje

Crne ili smeđe mrlje i lezije obično su uzrokovane gljivičnim infekcijama kao što je botritis. Ove bolesti napreduju u vlažnim uslovima i obično pogađaju božure koji se previše zalijevaju.

Ako primetite čudne tačke na svom božuru, proverite tlo. Ako se oseća vlažno, verovatno će biti pod vodom. Obrežite zahvaćeno lišće i izbegavajte zalivanje dok se gornjih 2 inča zemlje ne osuši.
Žuti ili opušteni listovi

Požutjelo lišće je jedan od glavnih simptoma truleži korijena, koju uzrokuje preplavljeno tlo. Lišće takođe može početi da visi ili vene. Proverite korene vašeg božura. Ako smrde ili izgledaju smeđe i kašaste, biljka pati od truleži korena.

Odrežite sve smrdljive smeđe korenje i presadite biljku u neko vlažno, dobro drenirano tlo. Nemojte ponovo zalivati dok se gornjih 2 inča zemlje ne osuši. Ovo daje božuru priliku da se malo osuši.
Znaci podvodnjavanja
Listovi biljaka izgledaju suvi, smeđi i uvenuli kao rezultat zalivanja

Iako su božuri otporni na sušu, oni će patiti u dužim periodima vrućeg i suvog vremena. Evo najčešćih znakova nedovoljnog zalivanja:
Smeđe, smežurano lišće

Božuri koji ne dobijaju dovoljno vode imaće smeđe, suvo ili smežurano lišće. Odrežite ove uvele listove i dajte biljci nekoliko centimetara vode.
Napuklo, suvo ili hidrofobno zemljište

Provera tla je odličan način da vidite da li je vaš božur pod vodom. Ako tlo izgleda napuklo ili suvo, biljka verovatno ne dobija dovoljno vode. Dajte božuru nekoliko centimetara vode da rehidrira tlo.

Ako živite u suvoj klimi, nanošenje malča može pomoći tlu da zadrži više vode. Dodajte nekoliko centimetara komposta ili druge organske materije. Ovo pomaže u sprečavanju isparavanja previše vlage oko božura.
Slab rast cveća

Božuri se uzgajaju zbog svojih kratkih, ali spektakularnih cvetova. Ako vaš božur proizvodi male, slabe cvetove, možda neće dobiti dovoljno vode. Usvojite redovan raspored zalivanja i obezbedite dozu razblaženog đubriva da biste pokušali da stimulišete rast cvetova.
Važnost pravilnog zalivanja
Kolekcija cvetova cvetova božura u punom cvetu u bujnoj bašti punoj zelenila i drveća

Kao i većina organizama, biljke ne mogu da prežive bez vode. Većina ćelijske mase biljke je voda – do 95% u poređenju sa oko 55 do 60% za ljude. Biljke ne mogu stvoriti novo tkivo bez vode, što znači da ne mogu rasti niti cvetati.

Biljke izvlače vodu iz zemlje koristeći svoje podzemne korene. Kroz fotosintezu , voda se meša sa ugljen-dioksidom koji se apsorbuje kroz lišće da bi se proizvela glukoza. Biljke koriste glukozu kao gorivo za proizvodnju celuloze – biološkog gradivnog bloka potrebnog za stvaranje novog biljnog tkiva.

Voda takođe omogućava biljkama da usisavaju hranljive materije kao što su azot, fosfor i kalijum iz zemlje. Ovi hranljivi sastojci se transportuju unutar vode koju apsorbuje koren. Svaki nutrijent ispunjava određenu svrhu. Na primer, fosfor se koristi za podsticanje rasta cveća.

Biljke takođe koriste vodu da spreče pregrevanje u vrućim i suvim uslovima. Listovi imaju veliku površinu, omogućavajući biljci da izgubi višak vode. Ovo isparavanje podstiče korenje da apsorbuje više vode iz zemlje, održavajući biljku hidratizovanom.
Essential Peoni Care & Maintenance
Svetlo bele, puhaste cvetne glavice božura u punom cvetu

Iako imaju reputaciju da su izbirljivi, božuri se prilično lako uzgajaju . Većina vrsta zahteva 6 do 8 sati punog sunca na zaštićenom mestu, iako božuri više vole delimičnu senku. Božuri su trajnice otporne na sušu i potrebno im je zalivanje otprilike jednom nedeljno kada se postave.

Božurima su potrebna vlažna, plodna i dobro drenirajuća tla, kao što su ilovača ili mulj. Ako želite veliko, živopisno cveće, oplodite svoje božure u proleće kada se pojave cvetni pupoljci.

Odrežite zeljaste i ukrštene božure u jesen i obrežite božure u proleće. Uklonite sve istrošene ili uvele cvetove tokom cele sezone cvetanja. Ako želite više biljaka, podelite zeljaste i ukrštene božure u jesen kada cvetanje završi.
Česta pitanja o zalivanju božura:
Koji su uobičajeni znaci da je božuru potrebno zalivanje?

Ispucala, suva zemlja i smeđi, venuti listovi ukazuju na to da je vašem božuru potrebno malo vode. Slab rast cvetova takođe može biti uzrokovan nedovoljno zalivanjem.
Da li treba da izbegavam lišće kada zalivam božure?

Uvek izbegavajte prskanje vode po listovima ili cvetovima vašeg božura. Ako cvetovi ili listovi ostanu vlažni predugo, to može dovesti do gljivičnih infekcija i drugih problema kao što je trulež korena. Obavezno usmerite kantu za zalivanje prema dnu stabljika.
Šta da radim ako prelijem svoje božure?

Ako vaš božur pokazuje znake prekomernog zalivanja, prestanite sa zalivanjem na neko vreme. Sačekajte da se gornjih 2 inča zemlje potpuno osuši pre nego što nastavite sa zalivanjem.
Okončanje

Božuri mogu biti spektakularno cveće, ali ih je lakše uzgajati nego što mislite ako ih pravilno zalivate. Božure zalivajte jednom svake nedelje ili dve, osim ako je nedavno padala kiša. Pre zalivanja, proverite da li se gornjih 2 inča zemlje osećaju suvo. Prve godine češće zalivajte mlađe božure. Nemojte zalivati božure preko zime da biste im omogućili da miruju.