Gde postaviti biljke anturijuma osnovni vodič

Najbolje lokacije za napredovanje anturijuma

Biljke anturijuma, od milja poznate kao flamingo ljiljani ili repno cveće, popularne su kućne biljke među baštovanima u zatvorenom prostoru i generalno ih je lako brinuti. Ove simbolične, sjajne biljke jarkih boja unose aktuelni štih u svaku prostoriju, ali koje je najbolje mesto za postavljanje anturijuma? Osigurajte da vaš Anthurium ima optimalne nivoe svetlosti i vlažnosti, kao i odgovarajući temperaturni opseg može mu pomoći da napreduje. Čitajte dalje da biste saznali o praktičnim, ekološkim i duhovnim razmatranjima kada odlučujete gde da postavite biljku anturijuma u ​​kući ili kancelariji.


Gde postaviti biljke anturijuma – najvažnije

U feng šuiju, biljke anturijuma su povezane sa pozitivnom energijom, srećom, zdravljem i prosperitetom. Postavljanje vašeg anturijuma u ​​jugozapadni ugao kuće može optimizovati ovu energiju. Idealna su mesta sa jakim, ali indirektnim svetlom, konstantnom temperaturom između 65 i 85 stepeni F i visokom vlažnošću.

O biljkama Anthurium

Biljke anturijuma pripadaju istoimenom rodu. Anthurium sadrži oko 1.000 vrsta – sve cvetne biljke – i najveći je rod u porodici Araceae. Biljke se često nazivaju svojim latinskim imenom, ali uobičajena imena uključuju flamingo ljiljan i repni cvet.

Biljke anturijuma potiču iz tropskih regiona Meksika, Kariba i delova Latinske Amerike. Kada raste u divljini, anturijum može biti epifitski – što znači da raste na drveću, strukturama i drvetu – na lozama, penjačima ili čak arborescentnim ili nalik drveću.

Botaničke karakteristike
Biljke su zimzelene, sa gustim, sjajnim lišćem. Cvetaju velikim, srcolikim peteljkama ili listovima u sjajnim, voštanim nijansama u rasponu od svetlo ružičaste do narandžaste do tamno crvene. Često se špageti pogrešno smatraju cvetovima, ali cvetovi anturijuma su zapravo mali, bledi i neupadljivi.

A. andraeanum je najčešće gajena vrsta. To je popularna kućna i baštenska ukrasna biljka u toplim krajevima. Ređe vrste uključuju Anthurium cristallinum. Svi delovi biljaka anturijuma su toksični, pa ih treba držati podalje od kućnih ljubimaca i dece. Čak i sok može izazvati iritaciju kože, a otrovan je ako se konzumira.

Anthurium se može uzgajati na otvorenom u pejzažu u toplijim klimama, kao što su Florida i Havaji. Kada rastu napolju u tropskim predelima, cvetaju u proleće i leto. Sobne biljke mogu ponovo cvetati tokom cele godine.

Iako biljke potiču iz Amerike, njihovo ime potiče od grčkog za „rep“, ili oura, i „cvet“ ili antos. Ime se odnosi na uspravni spadiks koji viri, nalik repu, iz šarene lopatice u obliku srca.

Značenje i simbolika biljaka anturijuma
Biljka Anthurium je prožeta simbolikom i značenjem u različitim kulturama. Često se povezuje sa gostoprimstvom i stavlja se na istaknuto mesto u ulazima kako bi posetioce dočekao u domovima ili kancelarijama.

Anthurium je takođe povezan sa kineskom novom godinom. Crvene, sjajne, u obliku srca lopatice označavaju sreću i prosperitet, čineći biljku savršenim poklonom za domaćinstvo u ovo doba godine.

Anthurium Biljke i Feng Shui

U feng šuiju – kineskoj praksi postavljanja predmeta u zgrade, sobe i domove – biljke igraju posebnu ulogu. Oni mogu privući (ili odbiti) određene vrste energije, čineći njihovo postavljanje u kuću ili sobu veoma važnim.

Biljke su usklađene sa „drvom“, jednim od pet elemenata u Feng Shuiju. Drvo je povezano sa energijom, rastom, akcijom, ljubaznošću i kompatibilnošću. Zelena boja, kao i kod biljnog lišća, takođe je povezana sa pozitivnim pojmom podmlađivanja. Posebno su vredne biljke sa zaobljenim listovima.

Anthurium je takva biljka. U Feng Shui-u, Anthurium privlači pozitivnu energiju. Postavljanje biljke anturijuma na Kun, ili jugozapadnu, poziciju u kući može doneti sreću i pomoći u sprečavanju loše sreće. Unutar soba, smatra se da anturijum u položaju Kun pomaže u ublažavanju lošeg zdravlja ili zaštiti od katastrofe.

Biljke anturijuma takođe mogu doneti neke veze sa ekonomskim uspehom, zahvaljujući svojim crvenim mrljama. Crvena je često povezana sa srećom i bogatstvom. Žuti prostori biljke takođe mogu biti povezani sa teškim radom, novcem i bogatstvom.

Gde postaviti biljke anturijuma u ​​kući

Korišćenje Feng Shui vodiča poznatog kao Bagua može vam pomoći da pronađete prava mesta za biljke Anthurium u vašem domu. Bagua je mapa koja se nalazi preko tlocrta vašeg doma (ili sobe). Bagua je raspoređena u mrežu od devet delova, raspoređenih u kvadratu tri sa tri.

Svaki deo odgovara oblasti života ili energije, jednom od pet Feng Shui elemenata i boji.

Kun: Ljubav i odnosi; zemlja; roze
Li: Slava i reputacija; vatra; crvena
Ksun: Bogatstvo i prosperitet; drvo; ljubičasta
Džen: Porodica i novi počeci; drvo; plava, zelena i plava
Gen: Znanje i lični rast; zemlja; tamno plavi
Kan: Karijera i životni put; zemlja; crn
Kian: Putovanje i pomaganje; metal; siva
Dui: Deca i potpunost; metal; beo
Tai Ki: Zdravlje i centar; zemlja; braon, narandžasta i žuta
Korišćenje mape Bagua
Da biste koristili Bagua, položite ga preko glavnog sprata vašeg doma ili tlocrta određene sobe, sa glavnim ulaznim vratima u donjem centru mreže. To znači da Gen, Kan i Kian treba da budu poravnati sa zidom koji sadrži glavna vrata u prostor.

Potrudite se da ravnomerno rasporedite delove mreže, tako da budu podjednako raspoređeni. Naravno, ne uklapaju se svi tlocrti uredno u mrežu. Možda ćete želeti da počnete sa samo jednom sobom, kao što je spavaća soba.

Sada možete odrediti koji delovi vašeg doma ili sobe imaju najjači protok energije za vaš Anthurium. Na primer, postavljanje biljke u oblast Kun može pomoći u odnosima. Postavljanje biljke u odeljak Ksun može upotpuniti prosperitet, bogatstvo i sreću.

Ispravno i efikasno korišćenje Bague zahteva obuku, učenje i praksu. Ali to je dobro mesto za početak, a postavljanje anturijuma u ​​određena područja Bague može pomoći da se aktiviraju energetske asocijacije tog odeljka.

Razmatranje životne sredine i Feng Shui

Pored feng šui principa, takođe je neophodno imati na umu preferirane uslove životne sredine biljke. Na primer, Anthurium uspeva kada se postavlja na mesta sa:

jarko ali indirektno svetlo
zaštita i od toplote i od hladnog propuha
temperatura koja ostaje između 65 i 85 stepeni F
nivo vlažnosti od 40 do 60 procenata
To znači izbegavanje prozora okrenutih prema jugu ili zapadu, mesta u blizini otvora za grejanje ili registra, ili mesta koja primaju hladnu propuhu. Ako ste spremni da sledite određena Feng Shui mesta, ali uslovi okoline nisu sasvim u redu, razmislite o obezbeđivanju veštačkog svetla i pružanju dodatne zaštite svom anturijumu.

Pazite na žutilo ili smeđe lišće anturijuma što može biti znak problema sa negom.

Gde ne smeti biljke anturijuma u ​​kući
Biljke anturijuma su često povezane sa bogatstvom i prosperitetom. To znači izbegavanje postavljanja biljaka u kupatilo, jer se energija novca može jednostavno isprati (zajedno sa toaletom) ili spustiti u odvod umivaonika ili kade.

Uzmite u obzir povoljne uslove rasta biljke, držeći biljke dalje od izlaganja jakom, nefiltriranom svetlu, kao što su one koje se nalaze na prozorima okrenutim prema jugu i zapadu. Ne postavljajte biljke blizu ventilacionih otvora ili toplotnih registra, što može dovesti do opuštenog anturijuma. Nedavno presađene ili razmnožene biljke anturijuma mogu biti posebno osetljive.

Loši uslovi životne sredine takođe mogu dovesti do uobičajenih anturijumskih buba, štetočina i bolesti.

Gde postaviti biljke anturijuma na otvorenom
Ako živite u toploj klimi – kao što je USDA zona otpornosti 10b ili više – možete uzgajati Anthurium na otvorenom. Izaberite zasenčeno mesto gde biljka neće biti izložena direktnom suncu.

Uzgajanje u kontejnerima na terasi ili verandi je dobra ideja; na taj način možete pomeriti Anthurium da biste pronašli idealno mesto. Samo osigurajte da kontejneri imaju odgovarajuću drenažu.

Osnovna nega biljaka anturijuma

Biljke anturijuma najbolje rastu u dobro dreniranom, vlažnom tlu sa visokim sadržajem organske materije. Kada rastu u zatvorenom prostoru, više vole jarko, ali indirektno svetlo, kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku, u prostoriji sa prozorom okrenutim prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom.

Biljke uspevaju u temperaturnom opsegu između 65 i 85 stepeni F. Idealna vlažnost se kreće između 60 i 80 procenata. Ipak, oni takođe mogu dobro da rastu u vlažnosti od 40 do 60 procenata, što je realnije za tipične kućne enterijere.

Biljke anturijuma zalivajte samo kada se gornja polovina zemlje osuši. U suprotnom, mogu se zaliti vodom, što može dovesti do truljenja korena.

Biljke anturijuma rastu sporo i ne zahtevaju mnogo đubriva. Gnojite samo tokom vegetacije biljke, a to je proleće i leto. Nanesite formulu bogatu fosforom svakih četiri do šest nedelja, kao što je 10-30-20, razblaženu na jednu četvrtinu jačine.

Pošto biljke rastu sporo, trebalo bi da presadite anturijume samo svake dve do tri godine. Naravno, ako primetite znake da biljka prerasta svoju posudu (kao što su koreni koji vire iz drenažnih rupa, koji izlaze kroz površinu zemlje ili kruže oko lonca), samo napred i presadite ranije. Takođe možete periodično orezati biljke anturijuma po potrebi.

Poslednja reč o tome gde postaviti biljke anturijuma
Biljke anturijuma dodaju dašak tropske boje i sjaj svakoj prostoriji. Postavljanje na pravo mesto može pomoći privlačenju pozitivne energije i povećanju bogatstva i prosperiteta. Korišćenje Bagua mape može vam pomoći da odaberete savršeno mesto za vašu biljku Anthurium.

Ako tražite vaša sledeća biljka anturijuma, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.