razloga zašto vaša biljka anturijuma opada

Uobičajeni uzroci i najbolja rešenja za opadajuće biljke anturijuma
Anturijumi (poznati kao cvet flaminga, čipkasti ili repni cvet) su poznati po svojim velikim uspravnim listovima i zadivljujućim cvetovima. Zato može biti uznemirujuće kada njihovi strukturni listovi iznenada počnu da padaju. U ovom članku ćemo objasniti sve razloge zašto vaš anturijum može da visi i šta možete da uradite povodom toga.


Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša biljka anturijum opada
Opušteni anturijumi su obično rezultat ili premalog ili prekomernog zalivanja. Netačne temperature, vlažnost i uslovi osvetljenja takođe su česti uzroci, kao i obraslo korenje i štetočine i bolesti. Prepoznavanje uzroka i promena uslova trebalo bi da reši problem, pomažući da se listovi vrate u normalu.

O biljkama Anthurium

Sa velikim srcolikim listovima koji se naginju nadole i atraktivnim šiljastim cvetovima, anturijumi su biljke koje se lako identifikuju i bogate su značenjem i simbolikom. Modifikovani listovi okružuju ovo cveće u mnogim bojama, samo je jedan od razloga zašto su ove biljke toliko popularne.

Rod Anthurium je deo porodice Arum, Araceae. To ih čini srodnim drugim popularnim kućnim biljkama poput ljiljana mira i filodendrona. To takođe znači da su anturijumi toksični i za kućne ljubimce i za ljude, jer sadrže kristale kalcijum oksalata.

Ove biljke su porijeklom iz tropskih šuma Centralne i Južne Amerike. Navikle su na visoke temperature i vlažnost i najbolje rastu na pjegavim ili indirektnim jakim sunčevim zracima.

Uobičajeni razlozi zbog kojih vaša biljka anturijum opada

1) Nedostatak vlage
Najverovatniji uzrok opadanja anturijuma je nedostatak vlage. Ovim ljubiteljima vlage potrebna je konzistentna zaliha vode i boriće se ako se tlo potpuno osuši. Kada se zemlja osuši, više nema vlage koja bi popunila ćelije biljke, zbog čega listovi padaju.

Testirajte tlo da biste utvrdili da li je to uzrok. Ako je gornji sloj zemlje veoma suv ili ako je saksija veoma lagana kada je podignete, vašem anturijumu je potrebna voda.

2) Prekomerno zalivanje
Iako izgleda kontradiktorno, prekomerno zalivanje takođe može dovesti do uvenuća lišća biljke. Kada ima previše vlage u zemljištu, koreni biljke počinju da trunu. Ovo uzrokuje slabljenje stabljika, posebno u podnožju tla.

Koreni takođe gube svoju sposobnost da izvlače više vlage ili hranljivih materija, što dovodi do sušenja i pada lišća.

3) Loša drenaža
Višak vode u zemljištu nije uvek rezultat prekomernog zalivanja. Takođe može biti uzrokovano lošom drenažom, bilo u zemljištu ili u samoj saksiji.

Ako je tlo zbijeno ili lonac nema rupe na dnu, voda se lepi oko zemlje i korena. Nikakv kiseonik ne može da dopre do korena, a višak vlage dovodi do toga da oni postanu mekani i kašasti.

Uprkos tome što se zemljištu ne dodaje previše vode, pojaviće se isti simptomi kao i prekomerno zalivanje, uključujući opadanje listova.

4) Nedostatak hranljivih materija
Anthurijumima je potreban širok spektar biljnih hranljivih materija za održavanje rasta i života. Nedostatak bilo kojeg od ovih hranljivih materija će izazvati probleme sa rastom. Nedostatak azota, posebno, može dovesti do opadanja listova jer je ovo hranljiva materija koja je najodgovornija za rast stabljike i listova.

Čak i nedostatak bilo kojeg od mikronutrijenata može uzrokovati opadanje listova jer svi oni igraju važnu ulogu u zdravlju biljaka, bez obzira na količine u kojima su potrebne.

5) Prekomerno đubrenje
Kada se u zemlju doda previše đubriva, soli počinju da se nakupljaju. Ove soli mogu izazvati sagorevanje korena i listova biljke, što negativno utiče na rast. Previše oplođena biljka doživljava niz problema, uključujući žutilo i uvenuće.

Ovi problemi se javljaju kada đubrite prečesto, a da biljci ne date odmor, ili kada u zemlju dodate više đubriva nego što je preporučeno. Dodavanje pogrešnog đubriva takođe može dovesti do neravnoteže hranljivih materija u zemljištu, što dovodi do istih problema.

Anthurijumi se smatraju sporim do umerenim uzgajivačima. Ali, oni imaju ekspanzivne korenske sisteme koji mogu brzo da narastu da popune ceo lonac kada su postavljeni u pravim uslovima.

Kada biljka zauzme sav raspoloživi prostor u saksiji, više nema gde da se širi. Koreni se omotavaju jedno oko drugog, boreći se da apsorbuju vodu i nose hranljive materije tamo gde su potrebni. Koreni takođe zauzimaju veliki deo zemljišnog prostora, što znači da ima manje zemlje da zadrži vlagu na prvom mestu.

Svi ovi faktori se kombinuju i dovode do uvenulog anturijuma sa zaostalim rastom, koji se rešava tek kada se biljka presadi ili podeli.

7) Hladne temperature
Poreklom iz toplih tropskih šuma, anturijumi su navikli na tople temperature oko 75 F. Ne mogu da podnesu hladno vreme i prestanu da rastu kada temperature padnu ispod 60F. Ako doživite iznenadnu hladnoću i temperatura padne ispod 50F, biljka se može suočiti sa ozbiljnim oštećenjima, uzrokujući opadanje listova.

Ovo se takođe može desiti ako je vaša biljka postavljena preblizu prozora zimi, gde se hladno skuplja. Lišće koje je najbliže prozoru – ili još gore, dodirivanje prozora – verovatno će prvo uvenuti. Nedavno razmnožene ili presađene biljke anturijuma mogu biti posebno podložne hladnoći.

8) Nedostatak vlage

U svojim tropskim staništima, anturijumi su takođe navikli na veoma visok nivo vlažnosti. U proseku su oko 75% najmanje, i to tokom sušne sezone.

Ove biljke su veliki ljubitelji vlage i značajno trpe pri vlažnosti ispod 40%. Zajedno sa osušenim listovima i posmeđivanjem koje počinje na vrhovima, možete videti i da lišće počinje da vene zbog nedostatka vlage u vazduhu.

9) Nacrti
Iako je protok vazduha oko sobnih biljaka od suštinskog značaja za sprečavanje problema sa štetočinama i bolestima, previše može biti loša stvar. Promaja iz otvorenih prozora ili klima uređaja, posebno veoma hladna promaja, opterećuje biljku i uzrokuje brzo sušenje tla.

Promaja takođe isušuje vazduh oko biljke i može oštetiti lišće. Ovaj dodatni stres uzrokuje da listovi klonu, pa je potrebno neko vreme da se oporave kada se biljka udalji od propuha.

10) Nepravilno osvetljenje
Još jedan faktor koji može izazvati prebrzo sušenje tla je direktna sunčeva svetlost. Anturijumi se mogu prilagoditi područjima sa najviše sat ili dva direktnog jutarnjeg sunca, ali ne mogu podnijeti direktnu sunčevu svjetlost izvan toga. Ovo će spržiti listove i osušiti ih, uzrokujući da cela biljka uvenu.

Preterano slabo osvetljenje takođe može dovesti do uvenuća, ali je veća verovatnoća da će prvo izazvati žutilo na listovima. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke Anthurium u kući.

11) Štetočine i bolesti

Anthurijumi nisu imuni na probleme sa štetočinama i bolestima kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Bilo da je u pitanju priroda brašnaste bube koja sisa sok ili oštećenja od gljivica, štetočina i bolesti mogu brzo da dovedu do promene boje i deformisanja listova vašeg anturijuma.

Šteta koju nanose biljkama i iznad i ispod tla izaziva značajan stres, ostavljajući korenje opušteno i uvelo.

Kako popraviti opuštenu biljku anturijuma
Identifikovanjem osnovnog uzroka problema i pružanjem vašem Anthuriumu odličnu negu i uslove, trebalo bi da budete u mogućnosti da rešite probleme sa venućem i sprečite njihovo ponovno pojavljivanje u budućnosti.

Pošto je nedovoljno zalivanje najčešći uzrok, neophodno je održavati doslednu rutinu zalivanja. Proverite tlo svakih nekoliko dana i zalijte kada se gornja dva inča potpuno osuše. Nemojte zalivati kada je tlo još vlažno i obezbedite odličnu drenažu kako biste sprečili truljenje.

Đubrite svakih 4-6 nedelja uravnoteženim đubrivom tokom vegetacije. Ako primetite uvenuće ubrzo nakon đubrenja, isperite zemlju vodom i odložite đubrenje neko vreme. Ako je vaša biljka bila u istoj saksiji nekoliko godina sa dopunom zemlje, ili ako korenje raste kroz drenažne rupe, vreme je za presađivanje. Takođe je mudro orezati i smanjiti svaki zaostali ili propadajući rast anturijuma.

Izaberite mesto u svom domu sa puno jakog indirektnog svetla. Održavajte temperaturu oko 75 F tokom cele godine i održavajte što veću vlažnost koliko možete. Pazite na propuh i iznenadne promene uslova kako biste izbegli stres i, samim tim, uvenuće.

Česta pitanja o opuštenoj biljci anturijuma:

Šta uzrokuje opadanje listova anturijuma?
Najčešći uzrok opuštanja je nedovoljno zalivanje. Međutim, postoje i mnogi drugi mogući uzroci, od prekomernog đubrenja do prekomerne sunčeve svetlosti.

Kako izgleda preplavljeni anthurijum?
Prvi znak prekomernog zalivanja je žutilo i opušteno lišće. Stabljike će takođe verovatno biti meke i kašaste, posebno blizu osnove tla.

Da li će se opušteni listovi anturijuma oporaviti?
Kada se problem identifikuje i reši, vaši listovi anturijuma bi trebalo da se vrate u normalu. Ako to ne urade, možda ste identifikovali pogrešan uzrok ili bi biljka mogla biti predaleko otišla da bi se spasila.

Viseće biljke anturijuma – poslednja reč
Opušteni anturijumi su čest problem sa nekoliko lakih rešenja. Kada identifikujete problem, prilagodite uslove i vaša dragocena sobna biljka bi trebalo da se vrati u normalu.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.