Najbolje tlo za biljke anturijuma osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu anturijuma!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu tla za biljke Anthurium. Rod Anthurium obuhvata oko 1.000 tropskih cvetnih biljaka prvenstveno poreklom iz Centralne Amerike, Južne Amerike i Kariba. Sa svojim cvetovima jarkih boja, egzotično oblikovanim cvetovima, anturijumi su takođe omiljeni za uzgoj u zatvorenim klimama širom sveta zahvaljujući brojnim upotrebama i prednostima i bogatoj simboličkoj vrednosti. Da biste osigurali da vaše biljke anturijuma imaju sve što im je potrebno za preživljavanje i napredovanje, počnite tako što ćete pravilno postaviti tlo za saksije.


Najbolje tlo za anturijum – najvažnije

Biljke anturijuma su epifiti sa vazdušnim korenovim sistemom koji zahtevaju mešavinu za saksije koja se dobro drenira koja može da podrži njihove jedinstvene korene, istovremeno obezbeđujući adekvatne hranljive materije. Anthurijumi preferiraju bogato, blago kiselo zemljište (pH 5,5 do 6,5) koje uključuje kombinaciju borove kore, treseta i perlita.

Zašto je izbor zemljišta važan

Biljke rastu na različitim tipovima zemljišta širom sveta, a svaki ekosistem nudi svoju jedinstvenu mešavinu komponenti. Odabir ili mešanje zemlje za saksije sa pravim sastojcima za podršku individualnim potrebama anturijuma pomoći će mu da napreduje.

Najbolja mešavina tla za anturijum će sadržati sve (osim vode i sunčeve svetlosti) što mu je potrebno za život. Najbolje zemljište može podstaći rast hranljivim materijama i nudi pravi nivo aeracije korena kako bi se olakšala pravilna razmena gasa. Takođe obezbeđuje prirodnu kontrolu bolesti i štetočina i zadržava odgovarajući nivo vlage.

Kiselost zemljišta (nivo pH) takođe utiče na kvalitet zemljišta; Nivo pH može da promeni toksičnost zemljišta, sadržaj bakterija, strukturu i dostupnost hranljivih materija.

Koje se primarne komponente koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Zemlja za saksije je mnogo više od prljavštine; sadrži nekoliko sastojaka, uključujući različite baze i druge sastojke koji obezbeđuju različite strukture zemljišta, hranljive materije i minerale.

Zajedničke baze tla
Kao što možete očekivati, tla se mogu prilično razlikovati. Ovo važi i za prirodna tla, kao i za proizvedene mešavine za saksije.

Kada pogledate prirodno tlo, videćete da je razbijeno na tri primarne čestice: pesak, mulj i glinu. Najveći je pesak, zatim mulj i potom glina.

Kombinacija ovih čestica utiče na teksturu tla. Naučnici koriste ovu teksturu za klasifikaciju tla.

Glina – Glina sadrži malo organske materije (hranjivih materija) i ima najmanje čestice od svih osnova zemljišta. Glina zadržava vodu i pruža malo aeracije.
Mulj – Mulj se sastoji od stena i minerala. Njegove čestice su srednje veličine i imaju prašnjavu teksturu.
Pesak – Čestice peska su nepravilnog oblika i veće su od čestica gline i mulja. Dobro drenira i pruža odličnu aeraciju.
Ilovača – Ovaj gornji sloj zemlje sadrži kombinaciju gline, peska i mulja.
Treset – koji se naziva i travnjak, treset je bogat hranljivim materijama i dolazi iz tresetnih močvara. Sadrži visok nivo delimično razložene organske materije.
Kreda – Tla od krede su napravljena od kalcijum karbonata i nude hranljive materije biljkama u mineralnom obliku. Kreda ima tendenciju da bude alkalna, dobro drenirajuća i kamena.

Uobičajeni aditivi za mešavinu zalivanja

Mnoge mešavine za zalivanje su napravljene od različitih kombinacija istih komponenti. Evo nekih uobičajenih sastojaka tla za saksije.

Organska materija/kompost – Razne žive i mrtve stvari se spajaju u tlu kako bi stvorile organsku materiju i obezbedile hranljive materije biljkama.
Sfagnum mahovina – Sfagnum mahovina potiče iz tresetnih močvara, ali se još nije razložila u treset. Osušena mahovina sfagnuma pomaže u poboljšanju zadržavanja vlage u peskovitim zemljištima.
Coco Coir – Coco Coir je napravljen od iseckane kokosove ljuske. Takođe se dodaje pesku kako bi se poboljšalo zadržavanje vlage.
Vermikulit – Ovaj kameni materijal sadrži aluminijum, magnezijum i gvožđe. Pored toga što obezbeđuje mineralne hranljive materije, može da prozrači i osvetli mešavine za saksije.
Zrna borove kore – Ovi sitni komadići borove kore poboljšavaju zadržavanje vlage i dodaju hranljive materije dok se razlažu.
Plovac – Ova vulkanska stena poboljšava aeraciju i drenažu, a istovremeno otpušta tlo.
Perlit – Vulkansko staklo, perlit pomaže u otpuštanju i poboljšanju drenaže u zemljištima na bazi gline.
Pesak – Dodan težim zemljištima, poput gline, pesak poboljšava drenažu i aeraciju dok sprečava zbijanje.
Aktivator zemljišta – Ovaj sintetički proizvod poboljšava oslobađanje i dostupnost hranljivih materija u zemljištu.
Stene/šljunak – Šljunak u zemljištu omogućava korenovom sistemu biljke da prodre u dublje nivoe tla u potrazi za vodom u sušnim klimama.

Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu tla za anturijum

Možda koristite pogrešnu mešavinu za zalivanje za vaš anturijum ako imate bilo kakvih problema sa cvetanjem vaše biljke ili znakove truleži korena kao što su požutjelo lišće, klonulo lišće, uvenuće, opušteno ili smeđe i kašaste stabljike.

Važnost dobro drenirajućeg tla za saksije za anturijum

Kao i orhideje, anturijumi su epifiti. To znači da su evoluirali da rastu sa strane drugih biljaka i u stenovitim izdancima, a ne u tlu. Kao rezultat toga, njihovi vazdušni sistemi korena su veoma podložni truleži korena. Ne tolerišu stajaću vodu ili previše vlažno, vlažno tlo. Morate biti posebno oprezni sa razmnožavanjem biljaka anturijuma.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Anthurium kod kuće.

Koji pH nivoi u tlu su najpogodniji za anturijum?

Biljke anturijuma preferiraju blago kiselu mešavinu sa pH vrednosti u rasponu od 5,5 do 6,5.

Najbolji kućni recept za mešavinu tla za anturijum

Da biste kod kuće napravili sopstvenu bogatu i dobro drenirajuću mešavinu anturijuma, kombinujte jednake delove borove kore, treseta i perlita.

Takođe možete pomešati sopstvenu zemlju za saksije za anturijume koristeći dva dela prethodno pomešane zemlje za orhideje, jedan deo treseta i jedan deo perlita.

Da biste pomešali zemlju za saksije, pomešajte sve svoje sastojke u velikom kontejneru. Dodajte malo vode; dovoljno vlage će pomoći da se sve komponente povežu zajedno. Pazite da ne dodate toliko vode, međutim, da mešavina postane vlažna.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama.

Najbolja prethodno mešana tla za anturijum

Ako nemate sopstvene sastojke za saksiju ili jednostavno tražite alternativu bez nereda, postoji nekoliko unapred pomešanih sorti koje možete kupiti. Sledeće mešavine za saksije su pogodne za anturijume i spremne su za upotrebu odmah iz vreće:

Kreativna biljka Mama Anthurium Groving Medium
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru
Ako tražite biljku anturijuma u ​​saksiji i sastavljenu spremnu za isporuku, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka za Anthurium koje nude isporuku širom zemlje.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za biljke anturijuma

Koliko često treba da menjam tlo svog anturijuma?
Anturijumi rastu umereno sporo i više vole da budu u manjim, a ne u većim saksijama, što znači da ih obično treba presađivati samo svake 2 do 3 godine. Možete održavati tlo bogato između sajenja primenom đubriva bogatog fosforom.

Mogu li koristiti tlo za kaktuse za anturijum?
Zemlja kaktusa dovoljno dobro drenira i nudi odgovarajući pH za anturijum, ali ne obezbeđuje dovoljno visok sadržaj hranljivih materija da bi se podržala uspešna biljka. U malom slučaju, najbolje je mešati orhideju sa malo treseta i perlita.

Da li anturijumi vole mokro ili suvo tlo?
Anturijumi preferiraju zemljište koje zadržava malo vlage kako bi stvorilo vlažnije okruženje, ali ga nikada ne bi trebalo ostavljati u vlažnom, previše vlažnom tlu ili stajaćoj vodi.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju anturijuma?
Prilikom presađivanja anturijuma, najbolje je da nova mešavina za saksije bude što sličnija zemljištu u kojem je živela originalna biljka. Ovo će učiniti prelaz glatkim i pomoći da se izbegne bilo kakav šok za biljku. Takođe možete orezati i podrezati svoj anthurijum po potrebi tokom procesa.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu tla za anturijum?
Anturijumi svih veličina zahtevaju blago kiselu, dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja nudi čvrstu strukturu koja podržava korenov sistem biljaka.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemlje za anturijum?
Biljke anturijuma uvek treba saditi u posudama koje dobro dreniraju. Ako vaš kontejner ne nudi adekvatnu drenažu, možete dodati malo šljunka ili šljunka na dno posude kako biste sprečili da višak vode ostane oko korena biljke.

Da li su anturijumima potrebni duboki kontejneri za saksije?
Pošto su epifiti, anturijumi imaju relativno mali vazdušni korenski sistem. Ove biljke preferiraju manje kontejnere od većih i najbolje rade kada su malo vezane za koren.

Stvorite dugotrajno prijateljstvo sa anturijumom
Biljke anturijuma simbolizuju dugotrajnu ljubav i prijateljstvo. Uz odgovarajuću vrstu tla i ekološka razmatranja, vaša nova ljubavna veza sa Anthuriumom će imati čvrstu osnovu dizajniranu da podrži dug, obostrano koristan odnos između osobe i biljke.