Kada i kako oploditi orhideje kod kuće

Kompletan vodič za đubrenje orhideja

Orhideje su popularne zbog svog lepog cvetanja, simbolične vrednosti i mnoštva dodatnih upotreba i prednosti. Međutim, oni mogu biti posebni u pogledu zahteva kao što su sastav đubriva, jačina i učestalost. Čitajte dalje da biste otkrili sve što treba da znate o đubrenju vaših orhideja. Uz prave korake i materijale pri ruci, vaše orhideje mogu lepo cvetati godinama koje dolaze.


Đubrenje biljaka orhideja – najvažnije
Orhideje obično zahtevaju uravnoteženo đubrivo za orhideje koje sadrži azot, fosfor i kalijum. Većina će zahtevati hranjenje svake dve do četiri nedelje, u zavisnosti od doba godine i đubriva koje koristite. Počnite polako sa svojim rasporedom hranjenja, jer previše đubriva može izgoreti i oštetiti vašu biljku.

Uloga đubrenja u zdravlju biljaka

Svim vrstama orhideja (uključujući popularne orhideje Vanda, orhideje moljca, orhideje dragulja i orhideje Ladi’s Slipper) potrebno je đubrenje da bi rasle i napredovale, baš kao i druge biljke. Primarna uloga đubriva je da obezbedi hranljive materije koje su biljci potrebne za rast i dostizanje svog punog potencijala (što im takođe može pomoći da se odbiju od uobičajenih štetočina i bolesti orhideja).

Konkretno, većini biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru biće potreban odgovarajući raspored đubrenja (pored odgovarajuće izloženosti svetlu, dobra osnova tla, odgovarajuća temperatura i vlažnost i lokacija, i redovno zalivanje). To je zato što žive van svog prirodnog staništa. Dakle, moraće da nadoknade esencijalne hranljive materije koje obično dobijaju u prirodi.

Azot, fosfor i kalijum su esencijalne komponente koje se nalaze u većini biljnih đubriva. Orhideje zahtevaju đubrivo koje sadrži ravnomeran balans ova tri ključna hranljiva sastojka.

Sada na tržištu postoji mnogo đubriva koja će zadovoljiti potrebe orhideja. Neki od njih uključuju rastvorljivo u vodi, tečno đubrivo i granulisanu suvu hranu. Međutim, neki proizvodi đubriva će biti prikladniji od drugih, u zavisnosti od vrste orhideje koju uzgajate.

Na primer, đubrivo rastvorljivo u vodi je idealan izbor za orhideje. To je zato što ovu vrstu đubriva najlakše apsorbuju koreni orhideje. S druge strane, možete koristiti i suvu hranu za svoje orhideje. Međutim, preporučujemo mešanje suvog đubriva sa vodom za najbolje rezultate sa vašim biljkama orhideja.

Znakovi da je vašoj biljci orhideja potrebno đubrivo
Jednostavno rečeno, primarni pokazatelj da je vašoj orhideji potrebno đubrivo je ako uvene tokom vegetacije. Pored toga, možda ćete primetiti nekoliko drugih simptoma, kao što su:

Stabljike postaju slabe
Listovi postaju žuti ili smeđi
Lišće poprima opušten ili zgužvan izgled

Kada i koliko često treba da đubrite biljku orhideja?

Najbolje vreme za đubrenje orhideja je kada aktivno rastu. Možete reći da biljka raste kada se ponovo oporavi nakon perioda mirovanja zimi.

Tokom ovog aktivnog perioda rasta, možete primeniti razblaženo đubrivo jednom svake nedelje ili dve. Takođe možete koristiti đubrivo pune jačine jednom mesečno ako želite.

Ako vaše orhideje nastave da rastu tokom zime, možda ćete želeti da nastavite sa režimom hranjenja. Ako primenite ovaj pristup, primenite đubrivo sa pola jačine jednom mesečno tokom hladnijih meseci.

U bilo koje doba godine, poželećete da pažljivo pratite svoje orhideje kako biste bili sigurni da njihov raspored hranjenja dobro funkcioniše. Smanjite raspored hranjenja ako primetite znake prekomernog đubrenja. Ovo opisujemo u odeljku Uobičajeni problemi sa đubrenjem orhideja u nastavku.

Najbolje đubrivo za orhideje
Najbolje đubrivo za biljke orhideja imaće jednaku ravnotežu azota, fosfora i kalijuma. Dakle, poželećete da pronađete proizvod sa odnosom 20-20-20 NPK ili napravite svoj kod kuće. Evo nekoliko ideja za prethodno mešano i domaće đubrivo za orhideje.

Najbolja spremna đubriva za orhideje

Izbalansirano đubrivo kupljeno u prodavnici savršeno je pogodno za orhideje koje se uzgajaju kod kuće. Najbolji pristup je da razblažite đubrivo i hranite svoje orhideje češće sa slabijim rastvorom, otprilike jednom nedeljno ili dve. Međutim, možete koristiti i đubrivo u većoj koncentraciji jednom mesečno.

Evo nekoliko preporučenih proizvoda koje možete isprobati ako više volite prethodno mešano rešenje za hranjenje vaših biljaka orhideja.

Miracle-Gro spremna za upotrebu magla za hranu za orhideje
Better Gro Orchid Plus Bloom Booster đubrivo
EarthPods Premium bio organska biljna hrana za orhideje
Pravljenje hrane za orhideje kod kuće
Alternativno, lako je mešati sopstveno đubrivo za orhideje kod kuće. Možete koristiti različite sastojke da biste postigli ravnotežu azota, fosfora i kalijuma. Međutim, imajte na umu da urea nije dobar izvor azota za orhideje, jer ne mogu da apsorbuju mineral u ovom obliku.

Evo nekoliko opcija sastojaka koje treba razmotriti kako biste osigurali da vaše orhideje dobiju jednaku ponudu ključnih minerala koji su im potrebni za napredovanje.

Azot: pokošena trava, mleko, čaj, talog od kafe
Fosfor: koštano brašno, krompir, talog kafe
Kalijum: mleko, melasa, krompir, mlevene pileće kosti, talog kafe

Kako primeniti đubrivo
Evo koraka koje preporučujemo da preduzmete kada primenjujete đubrivo na biljke orhideja.

Prvo, kupite đubrivo iz prodavnice sa jednakom mešavinom NPK 20-20-20. Alternativno, možete pripremiti sopstveni recept sa jednakim delovima azota, fosfora i kalijuma.
Zatim primenite đubrivo prema uputstvima na pakovanju ili prema receptu koji ste koristili za svoju domaću mešavinu.
Sada pomešajte svoje đubrivo sa vodom, u zavisnosti od toga koliko želite da razblažite rastvor.
Zatim pažljivo sipajte mešavinu u tlo vaše orhideje, ravnomerno je rasporedite po biljci.
Odatle, dozvolite da se višak rastvora iscedi iz drenažne rupe u dnu vaše biljke orhideje. Ispustite preostalu tečnost iz tanjira ispod saksije, ako je primenljivo.
Konačno, držite se doslednog rasporeda. Pratite sva dostupna uputstva, u zavisnosti od đubriva koje koristite.
Pratite svoje orhideje na znake prekomernog ili nedovoljnog đubrenja. Po potrebi prilagodite raspored hranjenja ili snagu đubriva.
Uobičajeni problemi sa đubrenjem orhideja
Prekomerno đubrenje je još jedan čest uzrok problema sa biljkama orhideja koje se uzgajaju kod kuće. Evo nekoliko znakova da ste previše hranili svoje orhideje ili da je đubrivo koje koristite prejako.

Simptomi opekotina od đubriva, uključujući odumiruće vrhove korena, smeđe vrhove listova, smeđe korenje i žuto lišće
Simptomi viška mineralnih soli, uključujući nakupljanje kore na tlu, smeđe lišće i uvenuće i opušteno lišće

Česta pitanja o đubrenju orhideja:

Da li je biljkama orhideja potrebno đubrivo?
Da, biljkama orhideja je potrebno đubrivo da bi dobile adekvatnu ishranu za rast i cvetanje u najboljem slučaju. Oni preferiraju hranu sa ravnomernom ravnotežom najčešćih sastojaka u đubrivu. To su azot, fosfor i kalijum.

Kada treba da oplodim svoju biljku orhideja?
Trebalo bi da oplodite svoju biljku orhideje tokom sezone rasta. Sada, biljka može da miruje zimi. Međutim, ako nastavi da raste, možete nastaviti sa smanjenim rasporedom đubrenja u zimskim mesecima. Većina orhideja se dobro snalazi sa razblaženim đubrivom svake jedne ili dve nedelje ili sa punim đubrivom koji se primenjuje mesečno.

Koje je najbolje đubrivo za orhideje?
Orhideje uživaju u đubrivu sa uravnoteženim odnosom 20-20-20 NPK. To možete postići đubrivom za orhideje kupljenim u prodavnici ili domaćim receptom. Jednostavno se uverite da vaša hrana ima jednake delove azota, kalijuma i fosfora.

Da li je Miracle-Gro dobar za biljke orhideja?
Da, Miracle-Gro-ove gotove mešavine su pogodan izbor za hranjenje orhideja. Pored toga, kompanija ima opcije đubriva za orhideje. Sa ovim proizvodima, znaćete da birate hranu koja je prikladna za ovu specifičnu biljku.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za biljke orhideja?
Da, korišćeni talog od kafe je odličan izvor primarnih hranljivih materija koje su potrebne biljci orhideja. Oni sadrže azot, fosfor i kalijum, između ostalih vrednih minerala. Talog od kafe će se razgraditi u zemljištu orhideje, omogućavajući biljci da sa lakoćom upije ove hranljive materije.

Okončanje
Sada kada znate o zahtevima za đubrenje orhideja, vreme je da ove informacije primenite u praksi. Prateći ove korake i prikupljajući prave materijale, možete održati svoje orhideje zdrave i lepe godinama koje dolaze. Dakle, počnite sa svojim rasporedom đubrenja već danas i dajte svojim orhidejama osnovu koja im je potrebna za napredovanje.

Ako tražite svoju sledeću biljku orhideja, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju orhideje širom zemlje.