<a href=Kako zalijevati biljke anturijuma kod kuće osnovni saveti” width=”1024″ height=”682″ />

Sve što treba da znate o zalivanju biljaka anturijuma u ​​zatvorenom prostoru
Dok se biljke anturijuma generalno smatraju lakim za negu kod kuće, obezbeđivanje pravilnog ciklusa zalivanja ključno je za napredovanje ovih tropskih lepotica. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako pravilno zalijevati biljke anturijuma u ​​zatvorenom prostoru.


Kada i kako zalijevati biljke anturijuma – najvažnije
Ne bi trebalo da zalivate biljku anturijuma osim ako gornjih 50-75% zemlje nije suvo – obično svakih 5 do 7 dana tokom prolećnih i letnjih meseci i svakih 7 do 14 dana zimi. Uverite se da vaša posuda za lonce ima dovoljno drenaže kako biste omogućili da se višak vode rasprši. Možete reći da je anturijum previše zaliven ako vrhovi listova požute, dok smeđi vrhovi listova ukazuju na nedovoljno zalivanje.

O anturijumu

Anthurium, takođe poznat kao čipkasti list, repni cvet ili cvet flaminga, obuhvata otprilike 1.000 cvetnih biljnih vrsta (uključujući ređe vrste kao što je Anthurium cristallinum). To je najveći rod u porodici arum, Araceae, i potfamiliji Pathoideae. Ove prelepe biljke nude mnoštvo upotreba i prednosti i bogate su značenjem i simbolikom.

Biljke anturijuma su prvobitno pronađene u planinama Anda u Kolumbiji i Ekvadoru. Dok se biljke anturijuma obično uzgajaju kao kućne biljke, mogu se uzgajati i na otvorenom u blagoj klimi ili u senci. Što se tiče zahteva Anthurium zemljišta, vlažna zemlja bogata organskom materijom je idealna za uzgoj i rast.

Biljke anturijuma se takođe relativno lako razmnožavaju ako ste zainteresovani da proširite svoju kolekciju.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Pored sunčeve svetlosti i hranljivih materija, voda je neophodna za zdrav rast biljaka anturijuma jer obezbeđuje pritisak na pojedinačne ćelije. Kada biljka ima malo vode, ona vene, vidljivo se spuštajući. Ćelije se skupljaju i jednostavno ne mogu da drže stabljike i listove pod normalnim pritiskom.

Voda takođe prenosi hranljive materije iz zemlje u biljku, pomažući joj da stvori aminokiseline koje ne može da napravi samo fotosintezom.

Kada zalivati biljke anturijuma

Najkritičnije pitanje o vašoj rutini zalivanja uključuje tačno kada treba da zalivate biljku. Odgovor, međutim, zahteva kontekst.

Kako znati kada anturijumu treba zalivanje?
Da biste utvrdili da li vašoj biljci Anthurium treba zalivanje, možete koristiti jednostavan test na dodir da biste utvrdili sastav tla.

Ako je gornjih 50-75% zemlje (u zavisnosti od biljke anturijuma koju uzgajate) ili gornjih dva do tri inča zemlje suvo, to je pokazatelj da je vašoj biljci anturijuma potrebna voda.

Vizuelno, opušteni listovi anturijuma ili promena boje su dobri pokazatelji da je biljci potrebna hidratacija. Međutim, ako shvatite ove vizuelne znakove, vaša biljka je već zanemarena i to je zabrinjavajući znak koji treba ozbiljno shvatiti kako biste osigurali da se vaša biljka oporavi.

Kako proveriti kada treba zaliti anturijum
Dakle, u svetlu gore navedenih indikatora, koje su najbolje metode koje možete koristiti za kvantifikaciju suvoće ili vlage vaše biljke Anthurium?

Prvo, možete koristiti test prstima da proverite da li je tlo vlažno jednostavnim ubacivanjem prsta u gornja dva do tri inča zemlje. Ako vam se zemlja zalepi za prste, vlažna je, ali ako otpadne, suva.

Takođe možete koristiti merač vlage ili sondu; možete koristiti štap da ponovo napravite test prstima ako ne volite da prljate ruke ili jednostavno podignite biljku i osetite da li je lagana ili teška. Ako je lonac previše lagan, vašem anturijumu će možda biti potrebno zalivanje.

Koliko često je biljkama anturijuma obično potrebno zalivanje?
Pretpostavimo da uzgajate biljku Anthurium u zatvorenom prostoru u normalnom životnom okruženju koje nije podložno ekstremnim temperaturama. U tom slučaju treba da je zalivate svakih pet do sedam dana tokom proleća i leta i obično svakih 7 do 14 dana zimi.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tolerancijama temperature i vlažnosti biljaka Anthurium.

Razmatranja životne sredine koja mogu uticati na cikluse zalivanja
Trebalo bi da uzmete u obzir spoljne faktore kada birate najbolju poziciju za anturijume u vašem domu, kao što je da li živite u mestu sa toplijom klimom, ako su vaše biljke izložene klima uređajima duže vreme, ili ako se vaša biljka nalazi u blizini toplog prozor okrenut prema jugu ili zapadu. Sve ovo ima tendenciju da ubrza gubitak vlage, što zahteva češće cikluse zalivanja.

Sezonska razmatranja koja mogu uticati na cikluse zalivanja
U različito doba godine, ciklusi zalivanja (i đubrenja) anturijuma će se takođe menjati i moraju se prilagođavati tokom cele godine. Moraćete da zalivate svoju biljku anturijuma više tokom proleća i leta, a manje tokom jesen i zimu kada se pojave niže temperature i ciklus rasta vaše biljke usporava.

Kako zalijevati biljke anturijuma

Poznavanje učestalosti zalivanja Anthurium biljaka je ključno, ali ćete želeti da svaki put budete sigurni da pravilno zalivate svoj Anthurium. Postoje neki osnovni principi koje morate da primenite.

Važnost dobre drenaže
Lonac koji koristite za smeštaj biljke Anthurium je od suštinskog značaja za zalivanje i zahteva dobar sistem drenaže da bi zalivanje bilo efikasno. Vaš cilj je da izbegnete stajaću vodu, trulež korena, infekcije i bolesti, a korišćenje pogrešnog lonca može izazvati ove probleme.

Koja vrsta vode je najbolja za anturijum?
Što se tiče temperature, biljke Anthuriuma se mogu hidrirati hladnom ili mlakom vodom i uzimati iz svih izvora kao što su voda iz slavine, filtrirana voda i kišnica.

Najbolje tehnike zalivanja

Da li biljke anturijuma preferiraju zalivanje odozdo nagore potapanjem ili sa vrha kanicom za zalivanje?
Iz iskustva, biljke Anthuriuma se najbolje zalijevaju sa vrha kantom za zalivanje. Zalivanje odozdo prema gore može biti zaista neuredno i takođe dovesti do problema sa prekomernim zalivanjem i drenažom.

Vodič korak po korak za vrhunsko zalivanje
Kada proverite tlo i utvrdite da je vašoj biljci Anthurium potrebno zalivanje, morate se uveriti da ste joj dali dovoljno hidratacije da izdrži do sledećeg zalivanja. Za manje biljke (visoke od tri do šest inča) biće potrebno oko 16 tečnih unci vode.

Srednje i veće biljke zahtevaju dodatne dve tečne unce po inču visine iznad šest inča.

Sipajte stalan mlaz vode u i oko osnove biljke, izbegavajući lišće dok otprilike 20% vode koja je stavljena u saksiju ne izađe iz drenaže u tanjir ispod. Tako znate da najdublje korenje dobija dovoljno vode.

Znaci da možda previše zalivate svoj anturijum

Ako ste previše zalivali svoju biljku anturijuma, postoji nekoliko uobičajenih karakteristika koje će vaša biljka poprimiti – pre svega, vrhovi listova će početi da žute.

Najbolje rešenje je da odložite zalivanje nekoliko dana i ostavite da se podloga zemlje skoro potpuno osuši pre ponovnog pokretanja ciklusa.

Ozbiljniji znaci lošeg zdravlja biljaka uključuju opadanje lišća ili čak podizanje bolesti. Zemlja takođe može imati neprijatan miris, a stabljike mogu postati sluzave.

Da biste to ispravili, izvadite biljku anturijuma iz lonca, pregledajte njeno korenje, uverite se da je belo i hrskavo. Obrežite i odrežite trulo tkivo, promenite zemlju i presadite biljku anturijuma.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama.

Znaci da možda zalivate svoj anturijum
Listovi vaše biljke Anthurium mogu biti hrskavi ako se ne zalijevaju, a vrhovi listova će početi da postaju smeđi. Postojaće i bolesti koje se mogu vizuelno identifikovati, ili bi mogle da privlače uobičajene štetočine anturijuma, kao što su gusenice.

Česta pitanja o zalivanju biljaka anturijuma
Da li biste trebali razmisliti o zamagljivanju anturijuma između ciklusa zalivanja?
Nema potrebe da zamagljujete svoju biljku Anthurium u vlažnim uslovima, ali ako živite u posebno suvom okruženju, vaša biljka će imati koristi od laganog povremenog zamagljivanja. Samo pazite da izbegnete zasićenje lišća koje može privući štetočine.

Da li će biljke anturijuma imati koristi od sedenja na poslužavniku za vlažnost?
Biljke anturijuma uspevaju u vlažnim uslovima. Posude za vlažnost i ovlaživači u prostoriji mogu imati koristi od opšteg zdravlja biljaka Anthurium u suvim klimama.

Koji su najčešći znaci da je Anthuriumu potrebno zalivanje?
Ako vrhovi vaše biljke Anthurium postaju smeđi, listovi postaju hrskavi; ako pokazuje znake bolesti ili privlači štetočine, vašu biljku treba zaliti.

Koji je najbolji način za zalivanje biljaka Anthuriuma?
Najbolji način za zalivanje biljaka Anthuriuma je odozgo nadole, oko osnove biljke i izbegavajući bilo kakvo lišće.

Koliko vode treba Anthuriumu?
Za biljke anturijuma visoke između tri i šest inča, 16 tečnih unci vode je dovoljno da ih održe hidratizovane, dok veće biljke zahtevaju dodatne dve tečne unce za svaki inč iznad šest inča.

Da li je u redu nanositi vodu na listove anturijuma?
Listovi anturijuma mogu da se pokvase, ali nije preporučljivo da kapljice ostanu na listovima, pa obrišite višak vode koji može ostati nakon što listovi dođu u kontakt sa vodom.

Šta da radim ako zalijem svoj anturijum?
Ako je anturijum bio prekomerno zaliven, najbolji način delovanja je obično da se uzdržite od ponovnog zalivanja i dozvolite biljci da se osuši na toplom mestu u vašem domu. Želećete da uklonite biljku iz lonca i pregledate korenje u teškim slučajevima. Svi truli koreni koji ne izgledaju belo i krhotine moraju biti uklonjeni. Promenite zemlju u saksiji i ponovo zasadite biljku anturijuma sa odsečenim trulim korenima.

Zalivam li svoj Anthurium vodom iz slavine?
Anthuriums se mogu zalijevati vodom iz slavine na bilo kojoj temperaturi. Kišnica i filtrirana voda su takođe prikladne.

Okončanje

Postoji mnogo načina da utvrdite da li je vašoj biljci Anthurium potrebno zalivanje ili je bila previše zalivana. Ovaj vodič vam pokazuje sve potrebne informacije kako bi vaša biljka izgledala zdravo i lepo.