Da li su biljke anturijuma otrovne ili toksične za ljude i kućne ljubimce

Sve što treba da znate o toksičnosti biljaka anturijuma

Biljke pogodne za kućne ljubimce može biti izazovno doći. Čini se da skoro svaka popularna sobna biljka na tržištu može na neki način štetiti vašim krznenim prijateljima. Može li se isto reći i za voljenu biljku Anthurium? U ovom članku ćemo razgovarati o toksičnosti biljaka Anthurium za kućne ljubimce (i ljude), sa savetima o tome kako da svoje ljubimce držite podalje i koje alternative možete izabrati.


Da li su biljke anturijuma toksične ili otrovne?

Anthurijumi sadrže kristale kalcijum oksalata koji su toksični kada se progutaju i iritiraju kožu. Otrovne su za kućne ljubimce, kao i druge biljke Araceae. Simptomi gutanja uključuju iritaciju usta, udaranje šapama po licu, slinjenje i povraćanje. Držanje biljke van domašaja, korišćenje citrusa i obuka mogu odvratiti vaše ljubimce od ovih biljaka.

O biljkama Anthurium

Anthurijumi su tradicionalne kućne biljke koje su ponovo u modi. Ove simbolične i korisne biljke imaju velike sjajne listove u obliku srca koji su odlični za ljubitelje lišća. Međutim, oni su cenjeni zbog svojih uzbudljivih cvetova spadiksa, okruženih voštanim modifikovanim listovima u nizu fascinantnih boja.

Anthuriums su deo porodice Araceae, srodne mnogim drugim uobičajenim sobnim biljkama kao što su ljiljani mira i filodendroni. Poreklom su iz Centralne i Južne Amerike gde se nalaze u toplim, tropskim kišnim šumama.

Iako su obično poznate po imenu svog roda, ove biljke takođe imaju niz zanimljivih uobičajenih imena. Flamingo cvet je najpopularniji, zahvaljujući svojim voštanim cvetovima, ali ih možete naći i pod imenom čipkasti list.

Generalno, briga o anturijumu kod kuće je relativno jednostavna sa odgovarajućim zemljištem, izlaganjem svetlosti, zalivanjem, temperaturom, đubrenjem, presađivanjem, rezidbom i kontrolom štetočina. Pazite na žutilo ili smeđe lišće anturijuma što može biti znak problema sa negom.

Da li su sve vrste biljaka anturijuma toksične?
Anthurijumi sadrže kristale kalcijum oksalata u svom soku, prisutne u svim delovima biljke. Ovi kristali su toksični kada se progutaju i takođe iritiraju kožu. Kristali su neverovatno oštri, uzrokujući oštećenja u ustima i probavnom sistemu. Svi članovi porodice Araceae sadrže ove kristale, uključujući Anthuriums.

Šta se dešava sa vašim ljubimcima ako žvaću ili progutaju deo biljke anturijuma?

Simptomi gutanja anturijuma kod mačaka i pasa su veoma slični.

Prvi problem koji možete primetiti je iritacija usta. Uobičajeno je šapanje na ustima, kao i slinjenje. Otok je takođe moguć oko usta i jezika ili, ređe, grla, što uzrokuje otežano disanje i gutanje. Opšta nelagodnost u ustima jedan je od prvih signala da nešto nije u redu.

Problemi sa varenjem takođe ukazuju na gutanje kalcijum oksalata. Vaši kućni ljubimci mogu prestati da jedu ili ukazuju na nelagodnost kada to rade. Povraćanje je takođe verovatno i kod mačaka i kod pasa.

Gutanje je zabrinjavajući problem, ali kontakt sa kožom takođe može izazvati neprijatnost za vaše ljubimce. Sok može dovesti do iritacije očiju ili plikova koje je teško videti ispod krzna. Mačke i psi će takođe verovatno lizati sok kako bi prekinuli iritaciju, što dovodi do problema sa gutanjem.

Čak i ako ne primetite simptome kod svojih ljubimaca, dokaze možete pronaći u samim biljkama. Tragovi ugriza ili oštećeno lišće, zajedno sa prljavštinom koja leži okolo, trebalo bi da vas natera da proverite svoje kućne ljubimce. Ako je biljka povučena ili oborena, pregledajte lišće da li ima znakova gutanja.

Šta učiniti ako vaš ljubimac ima simptome ili je bolestan?
Ako su vaši kućni ljubimci progutali samo malu količinu biljke i nelagodnost brzo nestaje, odlazak veterinaru možda neće biti potreban. Pazite na bilo kakve zabrinjavajuće znakove da vidite da li traju ili se pogoršavaju.

Ako je velika količina biljke progutana ili vaš ljubimac ne može da proguta ili udahne, odmah ga odnesite veterinaru. Jednom tamo, oni mogu sprovesti testove kako bi utvrdili ozbiljnost problema i savetovali lečenje.

Obratite pažnju na to koliko je biljke progutano pre nego što odete kod veterinara. Ove informacije će im pomoći da bolje razumeju stanje vašeg ljubimca, što će olakšati određivanje lečenja i rešavanja problema.

Saveti za držanje kućnih ljubimaca podalje od biljaka anturijuma

Nažalost, ne postoji način da se garantuje da će se vaši ljubimci držati podalje od vaše biljke Anthurium. Međutim, možete preduzeti korake da učinite kontakt i gutanje daleko manje verovatnim.

Prvi je da jednostavno držite biljku van domašaja. Ovo je lakše za pse nego za okretne mačke, ali je i dalje najbolji način da zaštitite kućne ljubimce. Još bolje, držite biljku u drugoj prostoriji kojoj vaši kućni ljubimci nemaju pristup.

Iako su moguće nesreće, ovo smanjuje šansu da vaši kućni ljubimci uopšte dođu u kontakt sa biljkama. Za više, pogledajte naš vodič o tome gde da postavite biljke anturijuma (uzimajući u obzir potrebe nege i feng šui prednosti).

Takođe se veruje da citrusi odvraćaju neke kućne ljubimce od biljaka. Mačke i psi uglavnom ne vole intenzivan miris citrusa, držeći ih podalje. Bacite malo kore od citrusa oko osnove biljke ili koristite citrusna ulja na loncu. Izbegavajte da ulje bude blizu zemlje jer to može oštetiti korenje. Dok se neki kućni ljubimci neće odvratiti od citrusa, mnogi jesu, tako da vredi pokušati.

Konačno, možete pokušati da obučite svoje ljubimce da se drže dalje od biljaka. Boca sa raspršivačem napunjena vodom može se koristiti da ih odvrati kad god se približe ovoj biljci. Opet, ovo neće raditi za sve kućne ljubimce, ali vam daje šansu da ih držite podalje.

Saveti i razmatranja za rukovanje biljkama anturijuma

Kao što su anturijumi toksični za kućne ljubimce, oni su toksični i za ljude. Kad god obrezujete, presađujete ili razmnožavate biljke anturijuma – bilo koja aktivnost koja može da oslobodi sok iz biljke – najbolje je nositi rukavice da biste izbegli iritaciju. Takođe držite biljku dalje od dece koja bi je slučajno očetkala ili, što je još gore, ugrizla.

5 alternativnih opcija biljaka pogodnih za kućne ljubimce

Ako volite velike i zanimljive listove anturijuma, odlična alternativa je Calathea orbifolia. Ova vrsta je poznata po svojim velikim, zaobljenim listovima sa zadivljujućim šarama koji odmah upadaju u oči. Takođe možete da se odlučite za druge vrste Calathea pogodne za kućne ljubimce kako biste popunili sve lisnate praznine. Svaki od njih ima svoje boje i karakteristike, što ih čini odličnim za kolekcionare.

Za opciju koja se lako održava, ne možete pogrešiti sa biljkom pauka. Kaskadni, kaskadni listovi ove lepotice su odlični za viseće korpe. Ali, pošto su potpuno prilagođeni kućnim ljubimcima, možete ih držati i u saksijama i postaviti na bilo koju površinu u vašem domu. Ove biljke su neverovatno niske za održavanje i odlične su za baštovane početnike.

Afrička ljubičica

Ako tražite cveće, odlučite se za afričku ljubičicu. Veoma popularne u eri kućnih biljaka 70-ih, afričke ljubičice su divne kompaktne biljke koje su u potpunosti pogodne za kućne ljubimce. Iako cveće nije tako šiljasto i strukturno kao cveće anturijuma, ono dolazi u zapanjujućem rasponu boja, uključujući uvek popularnu kraljevsku ljubičastu.

Lubenica Peperomija

Peperomije od lubenice su još jedna popularna opcija za ljubitelje lišća koji više vole nešto malo kompaktnije. Ove biljke su postale senzacija društvenih medija zahvaljujući zanimljivim šarama na listovima. Ako vam verzija lubenice nije omiljena, možete birati između bilo kog člana roda Peperomia jer su svi prilagođeni kućnim ljubimcima.

Paprat iz ptičjeg gnezda

Za one koji traže sjajno zeleno lišće, ne možete pogrešiti ako odaberete paprat iz ptičjeg gnezda. Jedna od lakših paprati za negu, ova biljka je imala prelepe kaskadne listove koji izgledaju drugačije od bilo koje druge uobičajene kućne paprati. I potpuno su bezbedni za vaše ljubimce.

Toksičnost biljaka anturijuma – poslednja reč
Biljke anturijuma najbolje je držati podalje od vaših mačaka i pasa, i svih drugih kućnih ljubimaca u vašem domu jer se smatraju toksičnim. Srećom, postoji nekoliko načina da ih držite podalje od biljke ili mnoge zapanjujuće alternative o kojima nećete morati da brinete.

Ako tražite svoju sledeću biljku anturijuma koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.