Ultimativni vodic za srecnu negu biljaka bambusa kod kuce

Sve što treba da znate o uzgoju i brizi o srećnim biljkama bambusa kod kuće
Ako tražite biljku laku za negu koja takođe donosi sreću, dodajte malo srećnog bambusa u svoj život. Iako je ova biljka savršena za početnike koji brinu o biljkama, ona takođe omogućava naprednim uzgajivačima da tkaju i oblikuju njene stabljike. Iako je briga o ovoj biljci jednostavna, raznovrsnost oblika i stilova stabljike čini srećni bambus zanimljivim. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i brizi o srećnim biljkama bambusa kod kuće, plus naučiti o njihovoj istoriji, poreklu i simbolici u današnjem svetu.


Briga za Srećni Bamboo – najosnovnije
Srećne biljke bambusa su izdržljive i lake za negu. Stavite svoju biljku u vazu sa par inča vode ili u posudu napunjenu mešavinom za saksije koja dobro drenira. Obezbedite temperaturu vazduha između 65-90ºF, umerenu vlažnost i jako, ali indirektno svetlo.

Poreklo, istorija i etimologija
Dok srećne biljke bambusa potiču iz Centralne Afrike, već dugo se uzgaja i neguje u Kini. Neki Kinezi koriste ovu biljku u zatvorenom prostoru više od 4.000 godina.

Pravi bambus je izazovan za uzgoj u zatvorenom prostoru, ali srećni bambus je dobar varalica.

Dok je srećni bambus već dugo popularan u Kini i Tajvanu, u Sjedinjenim Državama je postao popularan tek u poslednjih 20 godina.

Naziv vrste sanderiana odnosi se na baštovana nemačkog porekla Henrija Frederika Konrada Sandera.

Rod, vrsta i porodica biljaka
Iako ove biljke podsećaju na bambus, one zapravo nisu povezane sa ovom dobro poznatom biljkom. Usko su povezani sa biljkom kukuruza i zmijom.

Porodica biljaka: Asparagaceae (porodica šparoga)
Rod: Dracaena
Vrsta: sanderiana

Botaničke karakteristike Srećni Bambusa
U svom rodnom staništu, Dracaena sanderiana raste kao grm koji može dostići i do pet stopa visine. Ima uspravne stabljike koje podržavaju izdužene listove.

Međutim, stručnjaci za hortikulturu transformišu ovu biljku u srećnu kućnu biljku bambusa koju verovatno poznajete. Ovaj oblik biljke ima tanke stabljike sa nekoliko listova na vrhu. Broj i raspored stabljika varira između biljaka.

Stabljike mogu biti visoke nekoliko inča ili nekoliko stopa. Pored toga, mogu biti ravne, uvrnute ili zakrivljene.

Iako možda mislite da je porijeklom iz Kine, srećne biljke bambusa zapravo potiču iz Centralne Afrike. Naći ćete ih u Kamerunu i drugim obližnjim zemljama.

Najpopularnije sorte kućnih biljaka Srećni Bambusa
Iako postoji samo jedna vrsta srećnog bambusa, naći ćete mnogo različitih oblika ove biljke. Neki popularni aranžmani uključuju pletene stabljike, uvrnute stabljike i stabljike u obliku srca.

Takođe možete pronaći biljke sa različitim brojem stabljika različite visine.

Toksičnost i prihvatljivost za kućne ljubimce
Srećni bambus je toksičan i za pse i za mačke, pa ga držite van domašaja vašeg ljubimca. Iako nije bezbedan za kućne ljubimce, nije toksičan za ljude.

Značenje i simbolika srećnih biljaka bambusa

Srećni bambus je jedna od najpopularnijih feng šui biljaka. Praktičari veruju da ove biljke donose sreću i prosperitet, iako tačna simbolika varira u zavisnosti od broja stabljika:

Jedna stabljika: posvećenost i jednostavnost
Dve stabljike: ljubav ili dvostruka sreća
Tri stabljike: sreća, bogatstvo i dug život za sve
Četiri stabljike: loša sreća, smrt
Pet stabljika: mir i ravnoteža
Šest stabljika: blagoslov
Sedam stabljika: dobro zdravlje i sreća

Postavljanje srećne biljke bambusa takođe utiče na njeno značenje. Kada neko postavi biljku na istočnu ivicu kuće, nada se da će privući dobro zdravlje. Kada se smjeste u jugoistočni ugao, nadaju se da će privući bogatstvo.

Kako uzgajati srećne biljke bambusa kod kuće

Šta uraditi pre nego što posadite srećni bambus
Srećni bambus možete uspešno uzgajati u zemljištu ili vodi. Pre nego što donesete biljku kući, odredite koji metod ćete koristiti.

Ako ćete koristiti samo vodu, poželećete da potražite teglu ili vazu bez ikakvih rupa. Međutim, ako želite da posadite u zemlju, trebalo bi da izaberete kontejner sa drenažnim rupama.

Dok srećni bambus može da poraste u visini u svom prirodnom okruženju, on obično ostaje manji u zatvorenom prostoru. Možete očekivati da će vaše stabljike rasti između šest i 24 inča svake godine.

Kako posaditi srećni bambus
Kao što smo gore pomenuli, srećni bambus možete posaditi u zemlju ili u vodu. Iako postoje zagovornici svake metode, biljke obično žive duže kada se uzgajaju u zemljištu.

Kada kupite svoju srećnu biljku bambusa, verovatno će sedeti u vodi. Uklonite biljku iz originalne posude i stavite je u novu posudu.

Ako ga stavljate u kontejner dodajte dovoljno vode tako da jedan inč vode pokrije bazu stabljike. Ako želite, možete dodati kamenje na dno posude.

Ako sadite svoj srećni bambus u zemlju, stavite stabljike u saksiju sa drenažnim rupama. Zatim napunite sadilicu zemljom za saksiju tako da bude pokriveno jedan do tri inča stabljika.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za srećne biljke bambusa?
Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Ako uzgajate svoj srećni bambus u zemlji, važno je odabrati odgovarajuću mešavinu zemlje. Srećni bambus zahteva dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja može zadržati pravu količinu vlage. Potražite neutralan do blago kiseli pH.

Mešavina za saksije na bazi treseta dizajnirana za kućne biljke je dobar izbor. Ako želite da napravite sopstvenu mešavinu, možete kombinovati jednake delove tresetne mahovine i perlita.

Srećni bambus može izdržati različite svetlosne uslove. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da ga čuvate od direktne sunčeve svetlosti.

Idealno osvetljenje za srećni bambus je jarko, indirektno svetlo. Ovo se može naći usred svetle sobe ili blizu prozora okrenutog prema jugu prekrivenog prozirnim zavesama.

Srećne biljke bambusa mogu da podnesu tamnije uslove, ali neće uspevati kao na jakom svetlu.

Postavke temperature i vlažnosti Srećni Bambusa

Srećne biljke bambusa mogu da podnesu širok raspon temperatura, sve dok ne postane previše hladno. Da bi biljka bila srećna, održavajte temperaturu između 65-90ºF.

Takođe treba izbegavati promaje ili dramatične promene temperature. To znači da biljku treba držati dalje od vrućih ili hladnih propuha.

Srećne biljke bambusa rade dobro u prosečnoj vlažnosti. Takođe mogu da podnesu suve i vlažne uslove.

Kako se brinuti za srećne biljke bambusa:

Kada i kako zalijevati srećne biljke bambusa:
Kao i druge biljke Dracaena, srećni bambus je osetljiv na hlor, fluor i druge hemikalije u vodi iz slavine. Zbog toga je najbolje koristiti destilovanu vodu ili kišnicu.

Ako uzgajate svoj srećni bambus u vodi, trebalo bi da promenite vodu jednom nedeljno. Ovo će pomoći u sprečavanju razvoja bolesti.

Ako vaša biljka raste u zemljištu, želite da tlo ostane vlažno, ali ne i zasićeno. Kada se gornji centimetar zemlje osuši, ponovo zalijte.

Vreme između zalivanja zavisiće od temperature, vlažnosti i doba godine.

Moraćete da zalivate češće kada je vazduh vruć i suv. Pored toga, leti ćete morati da zalivate češće nego zimi.

Hranjenje i đubrenje srećnih biljaka bambusa
Srećne biljke bambusa zahtevaju vrlo malo đubriva. Vaše biljke treba da đubrite samo jednom mesečno od proleća do jeseni.

Izaberite tečno đubrivo za kućne biljke i razblažite ga do jedne petine preporučene jačine.

Biljke srećnog bambusa su izuzetno osetljive na višak đubriva, pa je važno da pravilno razblažite svoje đubrivo. Žuto lišće je češće znak previše đubriva nego nedovoljno.

Obrezivanje srećnih biljaka bambusa:
Kako vaš srećni bambus raste, možete ga orezati da bi zadržao oblik. Rezidba uključuje uklanjanje lisnatih izdanaka, a ne podrezivanje stabljika.

Upotrijebite oštar i čist par slojeva za orezivanje da biste uklonili izdanke. Izrežite izdanke što je moguće bliže stabljici.

Kasna jesen ili rana zima je najbolje vreme za obrezivanje srećnog bambusa, ali je u redu da se obrezujete tokom drugih perioda godine.

Kako razmnožiti srećnu biljku bambusa:

Ako želite da razmnožite novu srećnu biljku bambusa kod kuće, trebalo bi da koristite reznice izdanaka.

Svaka reznica treba da ima najmanje jedan listni čvor. Stavite kraj reza u destilovanu vodu tako da bude pokrivena samo osnova reza.

Menjajte vodu svake nedelje i pazite na korenje. Nakon formiranja korena, možete ukloniti rez i staviti ga u zemlju ili vodu.

Kako biljka raste, možete ukloniti lišće da biste dobili stabljiku koja izgleda kao bambus.

Kada i kako presaditi srećnu biljku bambusa:
Srećne biljke bambusa retko zahtevaju presađivanje. Međutim, kada postanu vezani za root, trebalo bi da ih presadite.

Kada presađujete, nabavite lonac ili vazu koja je jedan inč u prečniku šira od trenutnog kontejnera.

Kako uvrnuti srećne stabljike bambusa

Sa svim uvrnutim srećnim bambusom koji je danas dostupan, možda mislite da je postizanje ovog izgleda lak proces. Međutim, to zahteva praksu i strpljenje.

Uvrnute stabljike se uzgajaju koristeći prirodnu želju biljke da raste prema svetlosti. Rotirajući biljku ili izvor svetlosti, vaša biljka će razviti spiralne stabljike.

Najlakši način da postignete uvrnute stabljike kod kuće je korišćenje trostrane kutije. Ovo osigurava da biljka prima svetlost samo iz jedne tačke. Jednom kada vaša biljka bude u kutiji, moraćete da je pažljivo pratite i rotirate tokom vremena.

Pletenje srećnih stabljika bambusa oslanja se na sličan proces. Međutim, teže je od uvijanja stabljika.

Ako želite da pletete tri stabljike, moraćete da počnete sa tri različite stabljike. Okrenite stabljiku tako na jednu stranu okrenuta prema svetlosti, a rotirajte drugu stranu prema svetlosti. Ovo će dovesti do toga da stabljika raste napred-nazad.

Nakon što imate tri pletene stabljike, vreme je da ih pletete zajedno.

Drugi dizajni poput srca takođe se oslanjaju na okretanje stabljike dok raste prema svetlosti.

Uobičajeni problemi sa srećnim biljkama bambusa i kako ih lečiti

Srećne biljke bambusa su neke od najotpornijih kućnih biljaka. Na sreću, oni nemaju mnogo problema. Međutim, obratite pažnju na sledeće.

Iellov Leaves
Ako primetite da lišće postaje žuto na biljci Srećni Bamboo, može biti nekoliko uzroka.

Jedan od najčešćih uzroka je voda sa previše hlora ili hlorida. Ako primetite žutilo lišća, pokušajte da zalite biljku kišnicom ili destilovanom vodom.

Drugi uzrok žutog lišća je prekomerno đubrenje. Kada nanosite đubrivo, važno je da prvo razblažite đubrivo. Koristite vodu za mešanje đubriva do jedne petine preporučene jačine.

Da li Srećni Bambus zaista donosi sreću?
Prema Feng Shuiju, srećni bambus donosi sreću. Međutim, odgovor može zavisiti od toga koga pitate.

Ako se nadate da ćete nekome pokloniti biljku da im poželi dobro, srećni bambus je odličan izbor.

Da li Srećni Bambus bolje raste u tlu ili vodi?
Srećni bambus može dobro da raste i u zemlji i u vodi. Mnogi ljudi uspešno koriste obe metode. Međutim, neki ljudi veruju da će uzgoj u zemljištu proizvesti zdravije i dugovečne biljke.

Može li Srećni Bamboo preživjeti bez sunčeve svjetlosti?
Ne, srećnom bambusu je potrebna svetlost da bi preživeo. Međutim, možete koristiti veštačko svetlo ako nemate prirodnu sunčevu svetlost. Srećnim biljkama bambusa nije potrebna direktna sunčeva svetlost, ali im je potrebna indirektna svetlost.

Koliko dugo žive srećne biljke bambusa?
Ako svoju srećnu biljku bambusa držite u vodi, trebalo bi da živi nekoliko godina. Ako ga posadite u zemlju, može da živi više od pet godina.

Gde da postavim Srećni Bambus u svojoj kući?
Postavite svoju srećnu biljku bambusa na mesto gde prima svetlu, ali indirektnu sunčevu svetlost. Unutrašnjost svetle sobe ili mesto nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu su odlične lokacije. Lokacija vaše srećne biljke bambusa takođe može uticati na Feng Shui. Treba izbegavati postavljanje ove biljke u spavaću sobu jer jaka energija može sprečiti opuštanje. Ako stavite srećni bambus u kupatilo, to će vam pomoći da uravnotežite svaku negativnu energiju.