Kada i kako presaditi anturijum osnovni vodič

Sve što treba da znate o presađivanju anturijuma kod kuće
Ako je vaša biljka anturijuma u ​​istoj saksiji nekoliko godina ili počinje da pokazuje znake borbe, verovatno je presađivanje na kartama. Na sreću, proces je jednostavan i daje vam malo vremena jedan na jedan sa vašim prelepim biljkama. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako presaditi biljke Anthurium kod kuće.


Presađivanje biljaka anturijuma – najvažnije
Biljkama anturijuma je potrebno presađivanje svake dve godine ili kada su vezane za koren i prerasle su sadašnju posudu za saksiju. Ovo najbolje doba godine za razmatranje presađivanja je proleće, koristeći saksiju približno 2 inča većeg prečnika od vaše trenutne.

Zašto je presađivanje biljaka anturijuma neophodno

Presađivanje vašeg anturijuma može izgledati kao još jedan zadatak nege koji treba označiti sa liste, ali proces je od suštinskog značaja za zdravlje vaše biljke i nastavak rasta.

Postoji mnogo razloga zašto je presađivanje neophodno, ali ova tri su najvažnija:

Rast
Biljke nisu dizajnirane da rastu u kontejnerima. Koreni nastavljaju da rastu i produžavaju se tokom vremena kako bi pomogli biljci da raste. Jednom kada zauzmu sav raspoloživi prostor u loncu, više nemaju gde da odu.

Anturijumi koji su vezani za koren će imati korenje koje kruži oko dna saksije ili raste kroz drenažne rupe. Nakon nekog vremena, biljka će potpuno prestati da raste.

Presađivanje daje vašem drvetu podsticaj rasta koji mu je potreban da dostigne svoj puni potencijal.

Zemljište
Kako korenje zauzima sve više i više prostora u zemljištu i koristi sve dostupne hranljive materije, kvalitet zemljišta počinje da se pogoršava. Struktura se polako raspada, nesposobna da zadrži dovoljno vlage ili hranljivih materija da bi nahranila biljku ili da zadrži korenje na mestu.

Pošto je anturijumu potrebno presađivanje svake dve godine, kvalitet zemljišta obično nije razlog za presađivanje jer je potrebno nekoliko godina da se raspadne. Međutim, ako ste neko vreme držali svoju biljku u istoj saksiji, na kraju će joj trebati osvežavanje tla.

Štetočine i bolesti
Presađivanje obično nije hitna aktivnost, ali može biti u slučaju problema sa štetočinama i bolestima anturijuma.

Mnoge štetočine i bolesti prenose se zemljom i kriju se oko korena vaše biljke, izazivajući pustoš. Najbrži i najefikasniji način da ih uklonite iz zemlje je presađivanje.

Koliko često je biljkama anturijuma potrebno presađivanje?

Većina vrsta biljaka Anthurium (uključujući ređe vrste kao što je Anthurium cristallinum) ne rastu brzo u zatvorenom prostoru, tako da im nije potrebno često presađivanje. Obično bi trebalo da presadite biljku anturijuma jednom u dve ili tri godine.

Međutim, stopa rasta vaše biljke Anthurium zavisi od nekoliko različitih okolnosti. Na primer, ako je vaša biljka izložena slabom svetlu, može sporije rasti.

Obratite pažnju na svoju biljku da biste utvrdili kada bi trebalo da je premestite u veći kontejner. Možda ćete morati češće da presađujete ako primetite sledeće:

Koreni guraju nagore kroz površinu tla
Koreni koji vire iz drenažnih rupa u kontejneru
Koreni postaju čvrsto povezani ili formiraju gustu prostirku
Sporiji od normalnog rasta, žuti ili smeđi listovi i klonu (ne zbog uslova okoline)
Problemi kao što su trulež korena, gljivične gljivice ili buđ
Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Najbolje vreme za presađivanje anturijuma je rano proleće (slično kao kod razmnožavanja ili obrezivanja biljaka anturijuma), baš kada počinje sezona rasta. Presađivanje može izazvati šok, tako da što brže vaša biljka može da se oporavi od bilo kakvog potencijalnog oštećenja, to bolje.

Ako morate hitno da presadite zbog zastoja u rastu ili problema sa štetočinama i bolestima, možete presaditi u bilo koje doba godine. U ovim slučajevima, presađivanje će biti bolje za zdravlje biljke nego čekanje. Međutim, uverite se da to radite pažljivo da biste kasnije ograničili probleme sa rastom.

Najbolja mešavina tla prilikom presađivanja anturijuma

Zemlja je osnova dobrog rasta. Nepravilne mešavine zemljišta mogu izazvati različite probleme sa vašim biljkama, od kojih su neki nepopravljivi. Vaša mešavina zemljišta mora biti prikladna za vaše biljke.

Biljke anturijuma su epifiti sa vazdušnim korenovim sistemom koji zahtevaju mešavinu za saksije koja se dobro drenira koja može da podrži njihove jedinstvene korene, istovremeno obezbeđujući adekvatne hranljive materije. Anthurijumi preferiraju bogato, blago kiselo zemljište (pH 5,5 do 6,5) koje uključuje kombinaciju borove kore, treseta i perlita.

Specijalizovano zemljište za kućne biljke dostupno je za kupovinu u vašem lokalnom rasadniku ili na mreži i trebalo bi da bude pogodno za anturijume. Međutim, ove mešavine mogu biti prilično skupe. U zavisnosti od veličine vaše biljke, verovatno će vam trebati mnogo zemlje prilikom presađivanja.

Daleko isplativija opcija je da napravite sopstvenu mešavinu zemljišta. Ne samo da je jeftinije na duži rok (možete koristiti isti kada presađujete druge sobne biljke), ali vam takođe omogućava da savršeno prilagodite mešavinu zemljišta potrebama biljke i uslovima životne sredine u vašem domu.

Mešavine zemljišta za kućne biljke su obično kombinacija ovih komponenti:

Tresetna mahovina: Zadržava vlagu i osvetljava smešu.
Kokosov kokos: Održiva alternativa tresetnoj mahovini sa istim svojstvima.
Perlit: Bele stene od ekspandiranog vulkanskog stakla koje poboljšavaju drenažu povećanjem prostora između čestica tla.
Kora: Veći komadi koji takođe poboljšavaju drenažu i strukturu tla.
Da biste kod kuće napravili sopstvenu bogatu i dobro drenirajuću mešavinu anturijuma, kombinujte jednake delove borove kore, tresetne mahovine i perlita.

Da biste pomešali zemlju za saksiju:

Kombinujte sve svoje sastojke u velikoj posudi.
Dodajte malo vode; dovoljno vlage će pomoći da se sve komponente povežu zajedno.
Pazite da ne dodate toliko vode, međutim, da mešavina postane vlažna.
Ako nemate sopstvene sastojke za saksiju ili jednostavno tražite alternativu bez nereda, nekoliko unapred pomešanih sorti je dostupno za kupovinu. Sledeće mešavine za saksije su pogodne za anturijume i spremne su za upotrebu odmah iz vreće:

Bloomscape Potting Soil
Soil Sunshine Anthurium Plant Plant Sadil Soil
Kreativna biljka Mama Anthurium Groving Medium
Miracle-Gro mešavina za zalivanje u zatvorenom prostoru

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke Anthurium.

Koji će mi alati trebati prilikom presađivanja anturijuma
U zavisnosti od veličine vašeg anturijuma, presađivanje može biti teško. Uverite se da ste pripremili ove alate pre nego što počnete:

Dovoljno mešavine zemlje da popunite ceo lonac.
Podna obloga za prikupljanje stare zemlje i sprečavanje nereda.
Nova saksija sa dosta drenažnih rupa.
Prijatelj će vam pomoći da podignete drvo ako je preveliko ili teško.
Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica i kada rukujete ovim biljkama.

Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Kada presađujete biljku anturijuma, važno je da ne koristite preveliku saksiju. Preporučena veličina za nadogradnju saksije vaše biljke je da koristite novu saksiju koja nije više od dva inča veća od prethodne.

U pogledu vrste saksije, posude od terakote, keramike, granita i plastike su sve pogodne za uzgoj anturijuma.

Kako presaditi biljku anturijuma

Evo kako da presadite svoju biljku Anthurium, korak po korak:

Prikupite svoje zalihe (novi kontejner, svežu mešavinu za saksije, nešto za pokrivanje vašeg radnog prostora, rukavice i makaze za biljke)
Rasprostrite ceradu ili novine preko radnog područja da biste zaštitili površine od zemlje
Čvrsto uhvatite svoju biljku Anthurium oko njene osnove (na liniji tla) i pažljivo izvucite biljku iz kontejnera
Lagano protresite biljku anturijuma da biste uklonili zgrudanu zemlju
Ako su koreni vezani, olabavite ih makazama
Dodajte nekoliko inča mešavine za saksije na dno nove posude
Postavite svoju biljku anturijuma na vrh zemlje i proverite da li je na pravom nivou; dodajte/uklonite zemlju dok ne dostignete odgovarajući nivo
Držeći svoju biljku anturijuma u ​​sredini kontejnera, napunite otvorene prostore oko korena zemljom sve dok biljka ne bude na istom nivou kao u originalnoj saksiji
Nežno tapkajte zemlju da biste stabilizovali biljku
Zalijte lagano

Nega posle presađivanja

Presađivanje može biti teško za biljke, čak i za tolerantne biljke kao što je anturijum. Dajte vašoj biljci dovoljno vremena da se oporavi od šoka zbog transplantacije.

Vratite svoju biljku anturijuma na mesto gde je bila pre nego što ste presađivali. Biti u istim uslovima okoline može pomoći u oporavku, pa pokušajte da minimizirate promene. Anthurium voli topla mesta u vašem domu sa puno svetle, indirektne svetlosti.

Ne gnojite nekoliko nedelja nakon presađivanja. Zalivajte svoju biljku Anthurium po svom redovnom rasporedu ili kada se zemlja osuši.

Česta pitanja o presađivanju biljaka anturijuma:

Da li treba da potopim svoj anturijum pre presađivanja?
Ne morate da natapate biljku anturijuma pre presađivanja. Biljke anturijuma ne vole zasićeno zemljište, a proces presađivanja je nešto jednostavniji sa suvijom osnovom tla za rad.

Treba li zaliti Anthurium odmah nakon presađivanja?
Da, zalijte biljke anturijuma odmah nakon presađivanja i zaustavite se kada višak vode počne da se raspršuje iz posude za saksiju u drenažnu ladicu ispod.

Da li Anthurium voli velike saksije?
Biljke anturijuma ne vole nužno velike saksije; kada su saksije prevelike, mogu zadržati previše vode, što biljke anturijuma ne vole. Umesto toga, izaberite novi lonac koji je samo malo veći od originalnog lonca.

Zašto je moj anturijum mlohav nakon presađivanja?
Presađivanje može dovesti do šoka, što može dovesti do mlohavosti lišća i stabljika. Ako je biljka u istoj uslovima i ima dovoljno vode, nema potrebe za brigom. Trebalo bi da se vrati u normalu nakon perioda prilagođavanja.

Da li treba da zamaglim svoj anturijum nakon presađivanja?
Zamagljivanje nije potrebno nakon presađivanja, ali može pomoći u čišćenju lišća i uklanjanju ostataka. Višak vlage takođe može pomoći da se biljka rastereti nakon izlaganja vazduhu, ali redovno zalivanje će takođe pomoći.

Da li treba da oplodim svoj anturijum nakon presađivanja?
Izbegavajte đubrenje nakon presađivanja jer to može izazvati probleme sa rastom i može sagoreti korenje dok se biljka još uvek pokušava oporaviti. Ako treba da đubrite svoj anturijum, sačekajte oko mesec dana pre nego što počnete da nanesete uravnoteženo tečno đubrivo u pola jačine.

Okončanje

Biljke anturijuma mogu izgledati kao puno posla, ali ove simbolične biljke su više nego vredne toga. Nemojte se uznemiravati ako vaš anturijum nekoliko dana nakon presađivanja izgleda slabo. Tek se navikava na novo okruženje i trebalo bi da se vrati u svoje živopisno biće za nekoliko dana.

Ako tražite biljku anturijuma u ​​saksiji i sastavljenu spremnu za isporuku, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka za Anthurium koje nude isporuku širom zemlje.