Kenterberijske price Zvona koja govore cvetnim jezikom

Kenterberijska zvona su omiljena zbog svojih jedinstvenih cvetova i dramatičnih, uspravnih stabljika. Poznata i kao šolja i tanjir ili zvona iz Koventrija, Campanula srednje cveta leti, donoseći bogate nijanse plave, ljubičaste, roze i bele u baštu. Na jeziku cveća, poklon Kenterberijskih zvona šalje poruku zahvalnosti. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o simbolici Canterburi Bell-a.

Canterburi Bells (Campanula medium) značenje cveća, vrste, upotreba i saveti za uzgoj

Pregled sadržaja:
Značenje i simbolika Kenterberijskih zvona
Kenterberijska zvona u floriografiji
Umetnost i književnost

Značenje i simbolika Kenterberijskih zvona
Lako je videti odakle Kenterberijska zvona dobijaju (barem deo) svog uobičajenog imena: od cveća u obliku zvona sa prašnikom nalik na klopku u sredini. Referenca „Kenterberi“ nije baš tako jasna.

Cveće je poreklom iz južne Evrope i smatra se da potiče iz regiona Pirineja u Francuskoj i Španiji. To znači da oni definitivno ne potiču iz Kenta, gde se nalazi Katedrala u Kenterberiju .

Umesto toga, botanički zapisi beleže da su biljke verovatno uvedene na Britanska ostrva krajem 16. veka. Cveće je bilo poznato kao „Koventri zvona“ tokom sledećeg veka pre nego što je 1800-ih poprimilo naziv Kenterberi. Da bi stvar dodatno zakomplikovala, hortikulturista iz 19. veka Džozef Brek napisao je da su biljke poznate i kao „Venerino ogledalo“.

Barem je naučno ime biljke lako razumeti. Campanula na latinskom znači „zvono“.

Značenje i simbolika Kenterberijskih zvona
Kenterberijska zvona u floriografiji
Na jeziku cveća , zvona iz Kenterberija imaju tendenciju da se povezuju sa različitim simboličkim značenjima. Poklon C. medija može poslati poruku zahvalnosti, podrške ili postojanosti. Oni su savršen način da nekome date do znanja da mislite na njih, da se zahvalite ili da priznate podršku.

Umetnost i književnost
Kenterberijska zvona su predmet umetnosti i književnosti. Slike američke umetnice Laure Kumbs Hils, britanske umetnice Meri Elizabet Stormont i australijskog umetnika Artura Stritona — od kojih su svi radili krajem 19. i početkom 20. veka — naslikale su Kenterberijska zvona. Kao i belgijski akvarelista iz 18. veka Pjer Žozef Redute .

Cveće se pojavljuje u delima Leticije Elizabet Lendon, pesnikinje iz 1800-ih. „Kenterberijsko zvono“, objavljeno 1837, koristi cveće kao metaforu za osuđenu ljubav.

Okončanje
Kenterberijska zvona su dugo bila omiljena zbog svojih metlica karakterističnih cvetova u obliku zvona na vrhu uspravnih stabljika. Ove letnje cvetajuće dvogodišnje biljke ispunjavaju baštu vikendice hladnim nijansama plave, ljubičaste, roze i bele i lako se održavaju. U floriografiji, poklon Canterburi zvona šalje poruku zahvalnosti i podrške.