uobičajenih štetočina i bolesti biljaka ljiljana mira i kako se nositi sa njima

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa biljaka ljiljana

Ljiljan mira je uobičajeno ime za mnoge sobne biljke iz roda Spathiphillum. Bez obzira koju vrstu ljiljana mira imate, ove bogato simbolične i korisne biljke pate od sličnih napada štetočina i rizika od bolesti. Znati šta treba tražiti je ključno za Ljiljana Mira jer ove biljke možda neće pokazati nikakve očigledne znake infekcije ili zaraze dok se ne pojave ozbiljne štete. Rešite probleme sa štetočinama i bolestima Ljiljana Mira sa ovom popularnom kućnom biljkom.


Suočavanje sa štetočinama i bolestima biljaka ljiljana mira – najvažnije
Biljke ljiljana mira mogu biti pogođene truležom korena usled prekomernog zalivanja ili virusne mozaične bolesti na listovima. Uobičajene štetočine uključuju tripse, brašnaste bube, lisne uši i paukove grinje. Gljivične komarce su takođe česte zbog velike potražnje za vodom iz ove biljke.

Najčešće štetočine i bolesti ljiljana mira (i kako ih prepoznati)
Za razliku od nekih sobnih biljaka, biljke Ljiljana Mira su podložne samo nekoliko bolesti. To znači da samo treba da pazite na ozbiljne znake oštećenja da biste znali da li nešto zarazi vašu biljku. Za štetočine, problemi su malo rasprostranjeniji.

Mnoge štetočine koje često posećuju biljke Ljiljana Mira je lako prevideti zbog njihove male veličine ili navike da se kriju. Brisanjem lišća jednom mesečno uklonićete prašinu i pomoći vam da proverite da li ima štetočina i ranih znakova bolesti. Tretman je mnogo lakši kada se štetočine uhvate rano, a ne nakon što se šire na sve listove.

Glavna bolest koja pogađa biljke Ljiljana Mira je trulež korena. Može biti uzrokovan nizom različitih gljivičnih ili bakterijskih infekcija, ali ne morate da identifikujete konkretan uzrok da biste ga lečili.

Trulež korena se javlja kada je ljiljan mira previše vlažan. Zahtevaju stalno zalivanje, ali ne žele da se zalivaju svakodnevno i moraju da se osuše između nanošenja vode. Mnogi ljudi prave grešku da im prečesto daju vodu i ne dozvoljavaju da se zemlja na samom dnu saksije osuši.

Trulež korena uzrokuje simptome kao što su neuspeh u rastu, gubitak nasumičnih listova u biljci i žutilo u novim listovima. Kada podignete biljku iz saksije, možete videti crne ili smeđe korene koje su kašaste na dodir. Samo odsecanje trulog korena i puštanje zemlje da se osuši može rešiti problem. Takođe ćete morati da razmislite o presađivanju svog mirnog ljiljana u sveže tlo.

Ovo je relativno neuobičajena virusna infekcija koja se može širiti između biljaka Ljiljana Mira i drugih pogođenih vrsta. Kada se biljka zarazi, novi listovi mogu pokazati šareni uzorak svetle boje preko uobičajene tamnozelene nijanse.

Mnogi listovi mogu izrasti bez znakova infekcije. Nemoguće je lečiti biljku ovim virusom. Ako nemate druge sobne biljke, možete odlučiti da samo zadržite ljiljan mira i pustite ga da raste. Ako imate druge biljke, najbolje je uništiti biljku pre nego što može da proširi virus na ostale.

Neke od najmanjih štetočina koje napadaju biljke Ljiljana Mira su obične lisne uši. Nalaze se u pejzažima i baštama širom sveta, tako da im je lako da uđu unutra i nastanjuju se na vašim kućnim biljkama. Sićušni su i izgledaju kao bele, crvene ili sive tačke koje se kreću na donjoj strani lista.

Jedini način da iskreno kažete da li imate posla sa lisnim ušima ili drugom malom štetočinom je da proverite jednu od njih pomoću lupe. Lisne uši imaju dve male izbočine sa zadnjeg kraja koje izgledaju skoro kao velike antene.

Svi se tretiraju na sličan način, sa kombinacijom fizičkog uklanjanja i tretmana pesticidima koji nudi najbolju kontrolu štetočina za većinu vlasnika kućnih biljaka.

Mealibugs izgledaju nejasno ili skoro pahuljasto. To su mali insekti koji se kreću oko stabljika i ostavljaju na njima mase koje izgledaju kao pamuk. Možda ćete pronaći lepljive naslage medljike, bistre supstance koju insekti izbacuju.

Ova medna rosa može izazvati rast crnih naslaga poznatih kao čađava buđ. Lisne uši takođe mogu da izazovu probleme sa medljikom i čađavom buđi, pa proverite da li su brašnaste bube nejasne da biste utvrdili koja je štetočina problem.

Jedan od insekata koje je najteže primetiti je ljuska. Kao što mu ime sugeriše, ovi insekti podsećaju na vagu kakvu biste pronašli na leđima zmije. Možda izgledaju samo kao smeđa ili crna tačka na listu, ali zapravo su insekt koji sisa sok iz lista. Oblik i izgled vage su dizajnirani da pomognu da se ne detektuju i da je teško ukloniti. Potraga za novim tamnim mrljama kojih nije bilo prethodnih nedelja je ključ za hvatanje kamenca kada se usele.

Sićušne grinje koje puze po vašem Ljiljana Mira-u verovatno neće biti uočene samo okom. To je mreža tipa paučine koju ostavljaju preko površine zemlje i visi između stabljika. Možda ćete uhvatiti nekoliko sitnih grinja i pomisliti da su bebe pauka, ali to su zapravo grinje koje mogu oslabiti zdravlje biljke. Nemojte čekati da lišće požuti ili opadne da biste utvrdili da li imate posla sa ovom štetočinom ili ne. Lečite rano i često ako mislite da imate posla sa grinjama.

Tripsi nisu mnogo veći od brašnastih buba, ali ih je lakše uočiti nego paukove grinje ili lisne uši. Oni će skakati unaokolo kada su uznemireni kao mali cvrčak ili skakavac. Primetićete male mrlje oštećenja na listovima gde su tripsi grizli. Zreli listovi mogu se skupiti ili uvrnuti zbog oštećenja. Kada hranjenje pokrije ceo list, može izgubiti boju i početi da smeđi.

Gljivične gljivice u većini slučajeva ne ugrožavaju zdravlje biljke, ali su dosadne što vam lete oko kuće. Ostavite da se vrh zemlje više osuši između nanošenja vode je obično sve što treba da uradite da biste rešili problem.

Opcije i rešenja pesticida i insekticida

Za većinu štetočina koje pogađaju biljke Ljiljana Mira, možete birati između proizvoda kupljenih u prodavnici i domaćih rešenja. Sve gore navedene štetočine su podložne uklanjanju ručno. To je najorganskiji i najprirodniji način za kontrolu insekata, ali će zahtevati svakodnevnu posvećenost dok štetočine ne budu pod kontrolom. Ako ne možete da uočite insekte da biste ih uklonili ili čak niste sigurni sa kojom štetočinom imate posla, pokušaj tretmana pesticidima može biti bolji.

Hortikulturno ulje i ulje kanole
Ulje kanole iz prodavnice je jeftin i domaći lek za većinu insekata. Ugušiće male insekte poput tripsa, lisnih uši i još mnogo toga kada se primenjuje na dnevnoj bazi. Za ciljaniji pristup, probajte hortikulturno ulje iz prodavnice baštenskog materijala. Ova tanka ulja neće blokirati prenos svetlosti, ali dobro deluju na insekte.

Neka hortikulturna ulja mogu se koristiti za ometanje ciklusa uzgoja i polaganja jaja. Takva ulja mogu biti na bazi nafte ili na biljnoj bazi, kao što su kanola i nim.

Insekticidni sapun
Suprotan pristup je upotreba sapuna da se insekti pobegnu zbog pene koja se upija u zglobove njihovih egzoskeleta. Sapun za posuđe pomešan sa malo tople vode će raditi, ali je manje verovatno da će insekticidni sapun rizikovati da ošteti sam ljiljan mira. Takođe je malo efikasniji za većinu insekata koji ugrožavaju ovu biljku. Sapuni najbolje deluju na lisne uši, brašnaste bube i grinje. Neće mnogo pomoći sa skalom.

Insekticidni sapun nudi način za čišćenje pepelnice, čađave buđi i medljike sa lišća biljaka. Možete koristiti i sapun za suđe, ali on ne funkcioniše baš tako dobro.

Natria insekticidni sapun
Bezbedan insekticidni sapun za baštu
Pesticidi
Za obimne ili velike infestacije bilo kojih drugih štetočina, pesticidi su najbolje rešenje. Uverite se da proizvod nije samo naveden kao bezbedan za kućnu biljku i upotrebu u zatvorenom, već je i odobren za upotrebu na biljkama Ljiljana Mira. Biljke ljiljana mira mogu biti oštećene jakim pesticidima, ali postoji mnogo organskih proizvoda, posebno koji neće rizikovati oštećenje listova.

Kao opšte pravilo, najbolje je prvo isprobati nesintetičke metode kontrole štetočina – poput ručnog branja, vodenih sprejeva, ulja i sapuna. To je zato što pesticidi mogu oštetiti biljke, kućne ljubimce, pa čak i ljude ako se pogrešno ili preterano koriste.

Ali ako nesintetičke metode ne rade, postoji više klasa pesticida, uključujući karbamate, organofosfate i piretroide.

Lepljive zamke posebno pomažu u kontroli gljivičnih gljivica, ali mogu pomoći i kod grinja. Pokušajte da stavite žute lepljive kartone oko osnove biljke da biste sprečili da se insekti koji puze ne kreću od stabljike do stabljike.

Većina dolazi sa šiljcima tako da lepljivu zamku možete postaviti u tlo pored vašeg anturijuma.

Park Seme Žute lepljive zamke za insekte
Lepljive zamke za gljivice

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke ljiljana mira
Prskanje biljke Ljiljana Mira pesticidom ili insekticidom zahteva malo truda zbog broja stabljika i listova upakovanih u jedno područje. Odvojite lišće na četvrtine i fokusirajte se na namakanje ili prskanje jedan po deo. Nanesite u intervalima navedenim na proizvodu kako biste osigurali da se štetočine ne mogu vratiti tek tako kada dođe do prekida tretmana.

Takođe, vredi napomenuti da se biljke ljiljana smatraju toksičnim i za ljude i za kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Čuvanje biljaka ljiljana mira u zavisti ronjenja gde je vlažnost dovoljno visoka sprečiće mnoge probleme sa štetočinama. Nemojte preterano zalivati, čak i ako izgleda da se biljka bori da zadrži dovoljno vlage da spreči klonuće. Pobrinite se da svoju biljku ljiljana mira postavite na lokaciju koja takođe obezbeđuje dovoljno osvetljenja (nedavno razmnožene i raznolike biljke ljiljana mira mogu biti posebno osetljive na svetlost).

Pređite na bolju mešavinu tla za ljiljan mira koja zadržava malo vlage tako da uvenuće nije tako dramatično i povremeno đubrite i orezujte u proleće i leto. Manje je verovatno da će zdrave biljke privući štetočine, pa se fokusirajte na dobru negu, a ne na stalnu upotrebu pesticida.

Završna reč

Ljiljan mira može pružiti mnogo godina lepote sa minimalnim problemima sa štetočinama i bolestima. Delujte brzo ako sumnjate na problem kako biste izbegli oštećeno i izgubljeno lišće. Za više, pogledajte naš krajnji vodič za negu biljaka Ljiljana Mira kod kuće.

Ako tražite svoju sledeću biljku Ljiljana Mira, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Ljiljana Miraes širom zemlje.