Značenje i simbolika cveta hortenzije po boji

Značenje, simbolika, istorija, poreklo i kulturni značaj cveta hortenzije
Nije ni čudo zašto su različite kulture, religije i rečnici na jeziku cveća preneli bogatu istoriju simboličkog značenja voljenog cveta hortenzije. Ovaj prelepi cvet je omiljen među cvećarama i kućnim baštovanima svuda. U ovom članku ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolizmu cvetova hortenzije, uključujući njihovo poreklo i istoriju, upotrebu i koristi, kao i kulturno značenje i značaj širom sveta.


Značenje cveta hortenzije – najvažnije:
Hortenzije simbolizuju iskrene emocije, zahvalnost i duboko razumevanje.
Bele hortenzije posebno prenose i gracioznost i čistotu, pored negativnih osećanja, uključujući ponos, sujetu i hvalisavost.
Ružičaste hortenzije nose konotacije iskrenih emocija, romantike i istinskih osećanja.
Plave hortenzije imaju snažne veze sa osećanjem žaljenja.
Cvetovi ljubičaste hortenzije simbolizuju duboko razumevanje, a zeleni cvetovi hortenzije simbolizuju obnovu i ponovno rođenje.

Sve o cveću hortenzije
O cvetu hortenzije
Poreklom iz istočne Azije i Severne Amerike, Hortenzija, takođe nazvana Hortensia, je rod od više od 70 vrsta cvetnih biljaka. Samo oko šest od ovih sorti obično raste u Sjedinjenim Državama, dok se mnogo veća raznolikost može naći u Japanu, Koreji i Kini.

Većina hortenzija raste u obliku grmlja (oko tri do šest stopa visine). Druge hortenzije su klasifikovane kao mala stabla, a neke rastu u obliku drvenaste loze zvane lijane koje se penju na drveće do zapanjujućih visina (do oko 100 stopa!).

Kakav god oblik da imaju hortenzije, najistaknutije su po svojim upečatljivim cvetnim grozdovima. Oni cvetaju tokom tople, kišne sezone od maja do jula, u zavisnosti od klime. Cvetne glave hortenzije imaju i male grozdove cveća u sredini i velike, upadljive cvetove oko spoljnih ivica. U zavisnosti od toga da li imate kiselo ili alkalno zemljište, cvetovi hortenzije imaju boju od zelene i bele do ružičaste, ljubičaste i plave. Takođe će imati koristi od đubrenja nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenja ili presađivanja ako je potrebno na kraju sezone.

Svaka vrsta može imati malo drugačiji tip cveta. Postoje i posebno uzgajane sorte, kao što je Endless Summer, koje imaju mnogo da ponude baštovanima.

Popularne vrste hortenzije
Najčešće sorte hortenzije koje rastu širom Sjedinjenih Država proizvode sterilno cveće. Kao rezultat toga, oni ne nose mnogo polena niti nude mnogo hrane oprašivačima. Nekoliko sorti hortenzije su mnogo prihvatljivije za pčele. Ove hortenzije uključuju:

Hidrangea anomala petiolaris
Hidrangea arborescens
Hidrangea aspera
Hidrangea macrophilla (Hidrangea macrophilla)
Hidrangea paniculata (Panicle Hidrangea)
Hidrangea kuercifolia (Oakleaf Hidrangea)
Ako se nadate da ćete uživati u obilnom cvetanju i hraniti pčele u to vreme, nabavite jednu od ovih sorti hortenzije koje ćete rasti u svojoj bašti. Pronađite mesto sa puno svetle, indirektne svetlosti i oni će napredovati. Većina hortenzija je takođe relativno laka za razmnožavanje ako želite da proširite svoju kolekciju.

Istorija i poreklo hortenzije
Azija tvrdi da je najveća raznolikost autohtonih hortenzija. Međutim, fosilni zapisi stari 45 do 65 miliona godina dokazuju da su hortenzije takođe porijeklom iz Sjeverne Amerike. Hortenzije nisu stigle do Evrope sve dok ih kolonista nije vratio iz Severne Amerike u 18. veku. Danas, hortenzije rado ispunjavaju bašte širom Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Etimologija cveta hortenzije
Naziv hortenzija potiče od grčke reči hidros (voda) i angos (tegla ili posuda). Zajedno, ove dve reči opisuju hortenziju kao bokal za vodu. Neki veruju da je hortenzija dobila ovo ime da opiše oblik semena biljke. Drugi misle da je hortenzija dobila svoje ime jer je cvetu potrebno toliko vode da bi uspeo.

Upotreba i prednosti hortenzije
Hortenzije su najomiljenije zbog svoje ukrasne upotrebe. Sa velikom visinom i punoćom biljke, sjajne su u baštama na otvorenom. Takođe su omiljeni cvećari jer ljupki cvetovi dodaju boju, teksturu i volumen cvetnim aranžmanima.

Iako većina sorti hortenzija sadrži toksine, neki delovi biljaka imaju istoriju medicinske upotrebe. Na primer, rizom i koren hortenzije su naznačeni kao mogući tretmani za probleme koji se tiču urinarnog trakta. Ekstrakt korena hortenzije može povećati mokrenje, poboljšavajući sposobnost tela da očisti infekcije bubrega, bešike i urinarnog trakta. Takođe može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu.

Međutim, uvek treba da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što pokušate da sami ili pre nego što počnete da lečite neko zdravstveno stanje svaki novi dodatak vašem zdravstvenom režimu. Kao i drugi biljni lekovi, suplementi korena hortenzije imaju potencijalno opasne neželjene efekte i mogu da stupe u interakciju sa drugim lekovima.

I u Japanu i u Koreji, ljudi suše i kuvaju listove hortenzije serrata da bi napravili slatki, biljni čaj.

Značenje i simbolika boje cveta hortenzije
Sve boje hortenzija su podjednako lepe, ali simbolična značenja cveta ne nose jednako tople i nejasne konotacije.

U zavisnosti od različite boje, cveće može imati različito značenje. Kada poklanjate hortenzije, vodite računa o boji hortenzije i obavezno izaberite pravu za svog primaoca kako biste izbegli simbolično neugodnu situaciju.

Značenje cveta plave hortenzije:

Značenje i simbolika cveta plave hortenzije
Plave hortenzije predstavljaju osećaj kajanja i dugo su simbolizovali izvinjenje. Oni takođe označavaju osećanja razumevanja, duboke zahvalnosti i iskrene emocije. Dajte ih osobi kojoj ste počinili nepravdu ili nekome čiju važnost u svom životu ste možda previdjeli u prošlosti.

Značenje cveta crvene ili ružičaste hortenzije:

Značenje i simbolika cveta ružičaste hortenzije
Ovi delikatno rumeni cvetovi nose konotacije iskrenih emocija, romantike i istinskih osećanja. Izaberite ružičasto cveće na Dan zaljubljenih za neočekivano jedinstvenu alternativu crvenoj ruži.

Značenje cveta svetlo ili tamno ljubičaste hortenzije:
Značenje i simbolika cveta ljubičaste hortenzije
Poput plavih hortenzija, cvetovi ljubičaste hortenzije simbolizuju duboko razumevanje. Međutim, oni nose ovo značenje bez pojmova žaljenja ili izvinjenja. Umesto toga, dodatno značenje zahvalnosti čini ovaj ljubičasti cvet divnom opcijom za prijateljstvo ili trajnu vezu. Pored toga, ljubičasta je tradicionalno kraljevska nijansa. Kao rezultat, ljubičaste hortenzije takođe mogu da simbolizuju ponos, kraljevstvo i vođstvo.

Značenje cveta bele hortenzije:
Značenje i simbolika cveta bele hortenzije
Generalno, belo cveće može biti simbol čistoće i milosti, a to uključuje i hortenzije. Međutim, cvetovi bele hortenzije su takođe povezani sa pojmovima ponosa, sujete i hvalisavosti. Bela je takođe tradicionalni simbol simpatije. Iako se bele hortenzije mogu koristiti za popunjavanje buketa simpatija, one nisu tipičan izbor za saučešće.

Značenje cveta zelene hortenzije:
Značenje i simbolika cveta zelene hortenzije
Generalno, zeleno cveće simbolizuje obnovu i ponovno rođenje. Zelene hortenzije takođe mogu predstavljati prosperitet, sreću, dobro zdravlje, sreću i mladost. Dajte ih svima kojima je potreban novi početak ili injekcija pozitivne energije u svom životu.

Istorija značenja i simbolike hortenzije širom sveta
Istorija cveća hortenzije širom sveta
Istorija hortenzija u Japanu
Smatra se da je domovina azijskih hortenzija, Japan deli dugu istoriju sa cvetom. Prema legendi, jedan japanski car je jednom poklonio hortenzije porodici devojke koju je voleo, ali koju je zanemario zbog hitnih poslova. Nameravao je da cvetni poklon dočara koliko mu je stalo do devojke i koliko mu je žao što ju je zanemario.

U savremenom Japanu, hortenzije nastavljaju da prenose ista simbolička značenja pored osećanja jedinstva i zajedništva. Pošto su hortenzije jedno od najpopularnijih cveća u zemlji, posetioci mogu da im se dive kako rastu u izobilju u baštama hortenzija širom Japana.

Širom sveta danas, hortenzije još uvek simbolizuju iskrene i iskrene emocije, dela iscrpljenosti i iskreno izvinjenje.

Hortenzije i budizam

Značenje i značaj cveća hortenzije u budizmu
U budističkoj tradiciji, listovi hortenzije serata se suše i koriste za pravljenje ceremonijalnog slatkog čaja koji se zove nebeski čaj. Čaj se kuva za ceremoniju kupanja Bude 8. aprila, na dan koji je priznat kao Budin rođendan. Slavljenici kupaju statue Bude u čaju i takođe ga služe za piće.

Simbolika hortenzija u viktorijanskoj kulturi
Kao rezultat sklonosti hortenzije da proizvodi obilno cveće, ali malo semena, hortenzije su nosile prilično pežorativno simboličko značenje tokom viktorijanske ere u Evropi. To uključuje aroganciju, hvalisavost, oholost, sujetu i gordost.

Tokom ovog perioda, odbijeni muški prosci često su ih poklanjali, kao uvredu, ženama prema kojima su ranije gajili naklonost. Pored toga, smatralo se da žene koje su ih uzgajale u svojim baštama verovatno neće naći romantično društvo.

Popularnost tetovaža cveća hortenzije i šta one simbolizuju
Popularan izbor za cvetne tetovaže, cvetovi hortenzije u umetnosti tela obično simbolizuju osećanja zahvalnosti. Ponekad cveće može da simbolizuje zahvalnost za određenu osobu, događaj ili nešto drugo.

U skladu sa simboličkim značenjem cveta dubokog razumevanja i iskrenih emocija, tetovaže hortenzije ponekad biraju osobe koje sebe smatraju emocionalnom osobom ili nekim onaj koji oseća da je posebno u skladu sa svetom i drugima oko sebe.

5 najboljih prilika za poklone za cveće hortenzije

1. Izvinjavam se
Kada nekome dugujete iskreno izvinjenje, možete ga dostaviti sa aranžmanom plavih hortenzija kako biste preneli svoje razumevanje i žaljenje. Pošto su hortenzije nekada pomogle caru da zaradi oprost, verovatno mogu učiniti isto za vas.

2. Misleći na Tebe
Ljubičaste hortenzije prenose duboko razumevanje, što ih čini dobrim izborom za prijatelja koji prolazi kroz teško vreme. Ako želite da pokažete svoju podršku dok im dajete do znanja da razumete kroz šta prolaze, poklonite im hortenzije kraljevskih nijansi.

3. Rođendan bliskog prijatelja
Kao cveće iskrenih emocija i dubokog razumevanja, hortenzije su odgovarajući pokloni za svoje najbliže prijatelje. Zelene hortenzije, posebno, mogu da prenesu vašu zahvalnost za duboku vezu koju držite dok svom prijatelju želite dobro zdravlje i prosperitet.

4. Godišnjica venčanja
Hortenzije se ponekad povezuju sa 4. godišnjicom braka. Međutim, geranijumi zapravo nose zvaničnu titulu kao cveće na 4. godišnjicu braka. Iako oba cveta imaju okrugle grozdove cvetova, oni su prilično različiti.

Iako hortenzije zvanično nisu cvet nijedne godišnjice, ružičaste hortenzije su lep i jedinstven izbor za romantičnog partnera. Ako ste imali hortenzije na svom venčanju, još su bolje!

5. Bilo koji događaj u Alabami
Alabama je 1999. godine proglasila hortenziju državnim državnim cvetom. Ako prisustvujete nekom događaju, slavite posebnu priliku ili izražavate saučešće na mračnoj ceremoniji u Alabami, slobodno možete da date hortenzije.

Briga o reznim hortenzijama: 4 saveta za duže trajanje hortenzija
Kako se brinuti za rezano cveće hortenzije kod kuće

Prelepe su na živoj biljci, ali rezani cvetovi hortenzije su poznati po tome što brzo venu. Pratite ove korake da biste produžili lepotu i svežinu vaših isečenih hortenzija.

1. Držite stabljike hidratizovane
Kada sečete sopstvene hortenzije, nosite kantu vode i stavite svaki cvet direktno u vodu pre nego što ga unesete unutra.

2. Koristite toplu vodu
Kada unesete stabljike u kuću, prokuvajte lonac vode. Uklonite ga sa vatre, isecite stabljike hortenzije na dužinu i stavite ih u vodu na 30 sekundi. Zatim ih odmah poređajte u vodu sobne temperature.

3. Alum
Pronađena u odeljku za pečenje ili kiseljenje u prodavnici, pokazalo se da stipsa pomaže u očuvanju isečenih hortenzija. Kada sečete svoje stabljike na dužinu i aranžirate cvetove, uronite kraj svake stabljike u oko 1/2 inča praha stipse pre nego što ih stavite u vazu.

4. Oživite uvele hortenzije
Ako su vaše hortenzije već počele da venu, možete pokušati da ih oživite. Prvo, promenite vodu u cveću. Ponovo isecite stabljike hortenzije i koristite metodu ključale vode odozgo. Trebalo bi da vidite razliku za nekoliko sati ako cvetovi nisu prestari.

Vredi napomenuti da se hortenzije smatraju toksičnim, pa je mudro nositi par baštenskih rukavica tokom celog procesa.

Volite hortenzije sa nama ostalima
Iako vam neka značenja hortenzije možda neće učiniti da se osećate toplo i nejasno iznutra, mnoga poput zahvalnosti, iscrpljenosti i dubokog razumevanja su veoma pohvalni osećaji koje možete pronaći u cvetnom aranžmanu. Bez obzira da li odlučite da svojim najboljim prijateljima poklonite cvetajuće biljke hortenzije za njihove bašte ili poklonite buket nekome kome ste u prošlosti naneli nepravdu, vaš primalac će sigurno uživati diveći se briljantnim cvetovima hortenzije.

Česta pitanja o značenju i simbolizmu hortenzije:

Zašto se zove hortenzija?
Naziv hortenzija potiče od grčkih reči hidros (voda) i angos (tegla ili posuda). Zajedno, ove dve reči opisuju hortenziju kao bokal za vodu. Neki veruju da je hortenzija dobila ovo ime da opiše oblik semena biljke. Drugi misle da je hortenzija dobila svoje ime jer je cvetu potrebno toliko vode da bi uspeo.

Šta predstavlja hortenzija?
Sve boje hortenzija su podjednako lepe, ali simbolična značenja cveta ne nose jednako tople i nejasne konotacije. U zavisnosti od boje hortenzije pri ruci, simbolična značenja cveta mogu se drastično razlikovati.

Koje je simbolično značenje belih hortenzija?
Generalno, belo cveće može biti simbol čistoće i milosti, a to uključuje i hortenzije. Međutim, cvetovi bele hortenzije su takođe povezani sa pojmovima ponosa, sujete i hvalisavosti. Bela je takođe tradicionalni simbol simpatije. Iako se bele hortenzije mogu koristiti za popunjavanje buketa simpatija, one nisu tipičan izbor za saučešće.

Koje je simbolično značenje ružičastih hortenzija?
Ružičasti, crvenkasti cvetovi hortenzije nose konotacije iskrenih emocija, romantike i istinskih osećanja. Izaberite ružičaste hortenzije na Dan zaljubljenih za neočekivano jedinstvenu alternativu ružičastim ili crvenim ružama ili karanfilima.

Koje je simbolično značenje plave hortenzije?
Plave hortenzije predstavljaju osećaj kajanja i dugo su simbolizovali izvinjenje. Oni takođe označavaju osećanja razumevanja i duboke zahvalnosti. Dajte ih osobi kojoj ste počinili nepravdu ili nekome čiju važnost u svom životu ste možda previdjeli u prošlosti.

Koje je simbolično značenje ljubičastih hortenzija?
Poput plavih hortenzija, cvetovi ljubičaste hortenzije simbolizuju duboko razumevanje. Međutim, oni nose ovo značenje bez pojmova žaljenja ili izvinjenja. Umesto toga, dodatno značenje zahvalnosti čini ljubičaste hortenzije divnim cvetom za prijateljstvo ili trajnu vezu. Pored toga, ljubičasta je tradicionalno kraljevska nijansa. Kao rezultat, ljubičaste hortenzije takođe mogu da simbolizuju ponos, kraljevstvo i vođstvo.

Koje je simbolično značenje zelenih hortenzija?
Generalno, zeleno cveće simbolizuje obnovu i ponovno rođenje. Zelene hortenzije takođe mogu predstavljati prosperitet, sreću, dobro zdravlje i mladost. Dajte ih svima kojima je potreban novi početak ili injekcija pozitivne energije u svom životu.