Kako razmnožavati i podeliti biljke anturijuma kod kuće

Osnovni vodič za razmnožavanje i deljenje biljaka anturijuma
Anturijumi su jedna od najpopularnijih tropskih sobnih biljaka, omiljena zbog svojih zapanjujućih listova i simboličnog cveća. Da bi dodali njihovu dugačku listu prednosti, one su takođe biljke koje se lako razmnožavaju, bilo reznicama ili deljenjem. U ovom članku ćemo vas provesti kroz proces kada i kako razmnožavati biljke Anthurium kod kuće sa savetima šta da radite nakon podele i sadnje.

Kako razmnožavati biljke anturijuma

Anthurijumi se mogu razmnožavati reznicama stabljika ili podelom. Reznice se mogu ukoreniti u vodi ili zemlji i razviti koren za 4-6 nedelja. Podela daje trenutne rezultate jednostavnim povlačenjem dva dela biljke i presađivanjem. Toplo i vlažno područje daleko od direktnog sunca obezbediće najbolje uslove za rast korena.

Zašto razmnožavati anturijume?

Postoji mnogo razloga za razmnožavanje anturijuma. Najubedljiviji razlog je to što možete da uzgajate sve svoje postojeće biljke bez ikakvih troškova. Ako želite da popunite svoju zatvorenu baštu, ali nemate budžet za kupovinu novih biljaka svake nedelje, razmnožavanje je vaša sledeća najbolja opcija.

Ako imate sortu anturijuma koju apsolutno volite, ali ne možete da je nađete više u prodavnicama, onda razmnožavanje takođe može priskočiti u pomoć. Razmnožavanje reznicama ili podelama stvoriće replike matične biljke, zadržavajući boju u modifikovanim listovima i ukupnu veličinu.

Razmnožavanje takođe može biti korisno za zdravlje biljke. Anthurijumi se često mogu obrasti u malim saksijama, što zahteva dodatni prostor za proširenje. Umesto jednostavnog presađivanja, podela vam može pomoći da odvojite veći deo biljke, dajući vam dve potpuno nove biljke od jedne.

Konačno, razmnožavanje je takođe divan eksperiment i način da razvijete svoje baštovanske veštine. Kako su procesi razmnožavanja prilično slični između biljaka, poboljšanje u razmnožavanju jedne bi trebalo da vam pomogne da budete bolji u razmnožavanju drugih.

Ključna razmatranja pri razmnožavanju anturijuma

Nivo napora
Razmnožavanje anturijuma nije težak zadatak. Proces je pogodan za početnike i traje samo nekoliko minuta. Rezultati podele su trenutni, ali može potrajati malo duže sa reznicama stabljika. Međutim, ako odaberete pravu reznicu i pravilno je uklonite, biljci ne bi trebalo dugo da razvije korenje.

Mogu li biljke anturijuma rasti u vodi i zemljištu?
Kada razmnožavate iz reznica, možete izabrati da ukoreni u vodi ili zemlji.

Ukorjenjivanje u vodi omogućava vam da pazite na rast korena, ali ne pruža idealne uslove za razvoj korena. Ukorenjivanje u zemljištu je više misterija tokom rasta, ali svako korenje koje se razvije biće mnogo bolje prilagođeno uslovima tla nego da je u vodi.

Za dugoročno zdravlje, tlo je generalno bolje, ali oba mogu dati snažne rezultate.

Možete li razmnožavati biljke anturijuma iz jednog lista?
Nekoliko uobičajenih sobnih biljaka, kao što su afričke ljubičice i biljke od žada, mogu se razmnožavati iz samo jednog lista. Nažalost, to nije slučaj sa anturijumima. Deo stabljike treba da bude prisutan da bi biljka razvila korenje, tako da je moguće samo rezanje celih stabljika.

Očekivanja rasta anturijuma

Reznicama anturijuma će biti potrebno oko 1 do 2 meseca da razviju korenje, spremno za presađivanje.

Kada korenite u vodi, možete da posmatrate rast korena i presađivanje kada su koreni dugački jedan ili dva inča. Što pre biljka u tlu, to će se sečenje brže prilagoditi tim uslovima.

Kada trune u zemljištu, sačekajte dok ne vidite da novi rast iskoči iznad zemlje. Takođe možete povući rez da vidite da li ima otpora. Međutim, najbolje je da ne ometate sečenje ako možete da ga izbegnete.

Ako idete putem razdvajanja, rezultati su trenutni. Odeljenja mogu usporiti rast u narednih nekoliko nedelja dok se prilagode i oporave od bilo kakvog potencijalnog šoka, ali bi trebalo da se vrate u roku od mesec dana.

Kako razmnožavati anturijume

Razmnožavajte iz reznica
Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za kućne ljubimce i ljude, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete biljkom.

Razmnožavanje iz reznica najbolje je vršiti u proleće kada je rast najaktivniji. Pratite ove jednostavne korake da razmnožite svoj anturijum iz reznica:

Identifikujte stabljiku sa nekoliko vazdušnih korena u osnovi. Trebalo bi da ima najmanje jedan ili dva zdrava lista za održavanje rezanja dok se koreni nastavljaju razvijati.
Koristeći oštar nož ili par makaza za orezivanje, odrežite stabljiku na najnižoj tački, vodeći računa da pri tom ne oštetite ni jedno vazdušno korenje. Što je rez čistiji, to će se matična biljka brže oporaviti.
Ako želite da povećate svoje šanse za novi rast, potopiti kraj reznice u hormon za korenje. Ovaj korak je opcioni i nije potreban kada se korenje u vodi.

Ukoreniti reznicu. Da biste ukorenjeni u vodi, napunite čašu filtriranom vodom i stavite reznicu unutra dok se podloga ne pokrije. Držite sve listove potpuno van vode da biste sprečili truljenje. Da biste ukorenjeni u tlu, napunite saksiju mešavinom za saksiju koja prethodno vlaže i posadite u sredinu, držeći reznicu uspravno.
Pomerite saksiju na toplo i svetlo mesto da biste podstakli rast novog korena.

Propagirati po divizijama

Razmislite o razmnožavanju deljenjem kada vaša biljka preraste postojeći lonac. Pratite ove jednostavne korake da razmnožite svoj Anthurium podelom:

Lagano stisnite veličine saksije da biste oslobodili biljku, okrenite je na stranu i nežno izvucite iz saksije.
Zakačite sve zamršene korene i olabavite tlo oko biljke da biste bolje pogledali korenje.
Proverite bazu biljke da biste identifikovali potencijalna područja podele.
Uhvatite dva dela u podnožju i nežno protresite biljku da biste odvojili korenje. Nastavite nežno da ih razdvojite dok se svaki deo ne oslobodi.
Ako su koreni veoma dugački, malo ih odrežite da biste olakšali sadnju.
Svaku podelu presadite u novu saksiju sa dobro drenirajućom mešavinom za saksije za sobne biljke. Zalijte odmah nakon sadnje kako biste omogućili da se koreni slegnu i da se otarase velikih vazdušnih džepova.

Nega posle razmnožavanja i saveti za uspešno razmnožavanje

Najbolje doba godine za razmnožavanje anturijuma
Rano proleće je najbolje vreme za razmnožavanje anturijuma (takođe najbolje vreme za obrezivanje ili presađivanje anturijuma). Ovo će obezbediti najbrži oporavak matične biljke, kao i najbolje šanse za rast korena za vaše sečenje. Izbegavajte razmnožavanje u jesen i zimu kada se rast prirodno usporava.

Svetlost i temperatura
Vašim reznicama su potrebne tople temperature i visoka vlažnost da bi ponovili uslove u njihovim izvornim staništima. Ovo će vam dati najbolje šanse za rast korena u prvih nekoliko nedelja. Svetlost je takođe važna, ali ne bi trebalo da bude direktna da bi se izbeglo oštećenje ranjivih reznica ili podela. Ciljajte da svoje biljke anturijuma postavite na mesto sa celodnevnim jakim indirektnim svetlom i temperaturama oko 75 F za najbolje rezultate.

Ciklusi vlage i zalivanja
Pošto anturijumi vole vlagu, zemljište treba održavati lagano vlažnim, ali ne preplavljeno dok se ne razviju koreni. Kada korenite u vodi, obavezno ga menjajte svakih nekoliko dana i čistite staklo jednom nedeljno kako biste sprečili rast bakterija.

Da biste ukorenili reznice u tlu, potrebna vam je lagana mešavina za saksije koja dobro drenira kako biste izbegli truljenje. Kombinacija kokosovog kokosovog oraha (ili tresetne mahovine) i perlita pruža najmanju otpornost na rast korena i zadržava dovoljno vlage bez zalijevanja.

Prilikom deljenja ili presađivanja, ponovo posadite u mešavinu Anthurium sa dobrom drenažom radi dugotrajnog rasta. Mešavine su dostupne za kupovinu na mreži, ili možete napraviti sopstvenu kombinovanjem dva dela zemlje za saksije sa jednim delom kokosovog oraha i jednim delom perlita.

Znaci da vaš razmnoženi anturijum nije srećan
Ako primetite da truleži u podnožju reznice, rast korena je malo verovatan. Kada se korenje u vodi, prljava voda takođe nije dobar znak. Uz odgovarajuću negu i uslove, ovi problemi se mogu sprečiti kako biste imali najbolje šanse za rast korena.

Prilikom deljenja česti su usporen rast, nešto opušteno i blago žuto obojenje. To je zbog šoka procesa. Dajte biljci vremena da se prilagodi svom novom domu i rast bi trebalo da se vrati u normalu. Takođe ćete želeti da pazite na uobičajene štetočine i bolesti biljaka anturijuma.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka Anthurium.

Uobičajeni problemi sa razmnožavanjem anturijuma, pitanja i lekovi:

Koliko je potrebno anturijumu da se ukorijeni u vodi?
Anthurijumi bi trebalo da razviju korenje u vodi za oko 4-6 nedelja, ali mogu se pojaviti brže u pravim uslovima i uz pravo sečenje.

Može li anturijum da živi u vodi zauvek?
Anturijum možete trajno držati u vodi uz pravilno održavanje. Vodu je potrebno dopunjavati i često menjati. Pošto vodi nedostaju hranljive materije, takođe morate da dodate male količine tečnog đubriva anturijuma u ​​vodu da biste održali biljku dugotrajno u životu.

Da li je biljke anturijuma teške za razmnožavanje?
Anthurijume nije teško razmnožavati, posebno kada se razmnožavaju deobom. Proces je veoma sličan mnogim drugim uobičajenim tropskim sobnim biljkama.

Možete li uzgajati biljke Anthurium iz slomljenog lista?
Anthuriumi ne mogu rasti samo iz pojedinačnih listova. Mogu se razmnožavati samo sečenjem stabljike ili deljenjem jer listovima nedostaje tkiva za razvoj korena.

Kako razmnožavati biljke anturijuma – poslednja reč
Ako imate slobodnih nekoliko minuta i zadivljujući Anthurium, možete koristiti ove jednostavne trikove da ih uzgajate još više bez ikakvih troškova.

Ako tražite svoju sledeću biljku Anthurium koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte našu dubinski vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju anturijume širom zemlje.