Kada i kako orezati biljke bromelije osnovni saveti

Sa preko 3.500 vrsta rascvetanih biljaka, bromelije su šarmantan izbor za ukrašavanje bilo kog enterijera doma ili kancelarije. Osim toga, bromelije nude niz prednosti , uključujući laku negu i ne zahtevaju previše rezidbe tokom svog života. Kao rezultat toga, oni su savršen izbor za svakoga ko traži kućnu biljku koja ima veliki uticaj uz minimalan napor. Ovde ćemo vas provesti kroz naše osnovne savete o tome kada i kako da orezujete biljke bromelije kod kuće.


Kada, kako i zašto orezati biljke bromelije

Obrezivanje biljaka bromelije — najvažnije

Iako bromelije ne zahtevaju redovno orezivanje, nezdravo lišće uklonite oštrim, sterilnim makazama za rezidbu. Bromelija cveta samo jednom, stvarajući izdanke (mladunčad) nakon što se cvet potroši. Da biste podstakli zdrave štenad, odrežite mrtve cvetne stabljike što je moguće bliže centralnoj čaši.

Uloga rezidbe u zdravlju, rastu, održavanju i nezi biljaka
Uloga rezidbe u zdravlju biljaka bromelija

Generalno, obrezivanje pomaže u promovisanju zdravlja i rasta biljaka. Obrezivanje uklanja umiruće, mrtve ili bolesne delove biljke. Ovo pomaže u očuvanju energije biljke za zdrav rast, uz sprečavanje da se zarazi štetočinama ili bakterijama. Većina biljaka će niknuti u pravcu u kojem su orezane.

Kod bromelija, prednosti rezidbe su malo drugačije. Smeđe, mrtve ili nezdrave listove treba ukloniti kako biste sprečili bolest i održali vašu bromeliju zdravom.

Međutim, bromelije inače ne treba da se orezuju dok ne procvetaju. Mrtvu cvetnu stabljiku bromelije tada treba ukloniti kako bi se energija biljke preusmerila na mladunčad koje će sada početi da se razvija.
Očekivanja rasta — Koliko će brzo, visoke i ekspanzivne biljke bromelije rasti u zatvorenom prostoru?

Sobne bromelije dostižu različite veličine, u zavisnosti od roda i vrste biljke. Na primer, najmanje vazdušne biljke iz roda Tillandsia mogu biti visoke i široke od 1 do 2 inča u zrelosti, a najveće bromelije iz roda Vriesa mogu dostići do 2 ili 3 stope visoke i široke u zrelosti.
Koliko dugo cvet bromelije obično traje?

Cvetovi bromelije traju zapanjujuće dugo – od 3 do 6 meseci!
Koji su osnovni alati za obrezivanje biljaka bromelija?

Da biste obrezali bromelije, trebaće vam oštre makaze ili makaze za rezidbu. Ako ih nemate, možete koristiti i oštar nož.

Kojim god alatom odaberete da obrezujete bromelije, uverite se da je temeljno očišćen i sterilisan pre sečenja biljke. Ovo će vas sprečiti da u svoju umiruću bromeliju unesete bakterije koje bi mogle uticati na zdravlje njenih štenaca.
Koje je najbolje doba godine za obrezivanje biljaka bromelija?

Biljke bromelije imaju jedan reproduktivni životni ciklus, što znači da rastu, cvetaju i stvaraju mladunčad jednom tokom svog života. Nemaju određenu sezonu rasta ili cvetanja.

To znači da se vaša bromelija može uspešno orezati u bilo koje doba godine. Uklonite smeđe lišće kad god se pojavi i odsecite prvoklasni cvet čim ugine ili postane braon.
Kada obrezujem bromelije, da li treba da planiram da obrezujem i cveće i lišće?

Kada obrezujete bromelije, ne morate da planirate orezivanje i lišća i cveća. U stvari, zdravo, neoštećeno lišće biljke bromelije uopšte neće morati da se obrezuje. Jednostavno planirajte da obrezujete stari cvet vaše bromelije kada postane braon i kada prvobitna biljka počne da daje mladunčad.

Kako, kada i gde da odsečem cvet bromelije sa biljke?

Kada cvet bromelije postane smeđi i/ili kada matična biljka počne da proizvodi mlade, možete ukloniti njen istrošeni cvet.

Sterilizujte svoje makaze ili makaze za rezidbu.
Odrežite prvoklasni cvet u njegovoj osnovi. Možete ili da odsečete cvet na dnu njegove smeđe stabljike ili odmah ispod zelenog lišća gde je cvet još uvek pričvršćen.
Odbacite istrošeni cvet.
Nastavite da brinete o bromeliji sve dok njeno lišće ne počne da postaje smeđe.
Uklonite i presadite mladence matične biljke.

Obrezivanje i rezanje listova smeđe bromelije

Ako bromelija razvije braon ili slomljen list, može se orezati. Pored toga, smeđe lišće se može ukloniti dok vaša biljka umire da bi se sačuvao svoj izgled i preusmerilo više energije na mladunčad u razvoju.

Sterilizujte svoje makaze ili makaze za rezidbu.
Odrežite smeđi list od bromelije tako što ćete ga iseći što bliže dnu biljke bez oštećenja drugih zdravih listova.
Nastavite da brinete o svojoj bromeliji kao i obično.

Briga o biljci bromelije nakon orezivanja

Nakon što je vaš cvet bromelije uklonjen, možete nastaviti da se brinete o originalnoj biljci kao i pre nego što je procvetala kako biste bili sigurni da proizvodi zdrave mladunce.

Nastavite sa zalivanjem po sličnom rasporedu kao i ranije dodavanjem filtrirane ili destilovane vode u centralnu šolju biljke. Tokom proleća i leta, takođe možete dodati 1/2 ili 1/4 jačine, dobro izbalansirano, u vodi rastvorljivo đubrivo u centralnu šolju biljke svakih nekoliko nedelja. Zapamtite, bromelije vole toplo i vlažno okruženje , pa pokušajte da pronađete odgovarajuću lokaciju u svom domu.

Ovo će pomoći vašoj biljci da prikupi puno hranljivih materija i energije za svoje izdanke.
Zabavite se uz svoje bromelije koje se lako održavaju i koje se lako uzgajaju

Iako su mnogi ljudi razočarani kada saznaju da će njihova nova bromelija procvetati samo jednom, mnoge vrste ovih ljupkih biljaka koje ne zahtevaju mnogo održavanja mogu se uživati godinama! Sa dugotrajnim cvetanjem i malom potrebom za rezidbom, svideće vam se da imate kolekciju bromelija kako biste stvorili šarmantnu atmosferu kod kuće ili u kancelariji.