Tolerancije temperature i vlažnosti biljaka anturijuma

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za biljke anturijuma u ​​zatvorenom prostoru

Bilo da se radi o klasičnoj slikarskoj paleti ili otmjenijem cvetu flaminga, prelepa biljka Anthurium je omiljena zbog mnoštva upotreba, simbolične vrednosti, blistavog izgleda i prirode koja se lako održava. Da bi ove biljke zaista uspevale u zatvorenom prostoru, moraćete da obratite pažnju na najbolje temperature i vlažnosti za biljke Anthurium.

Anturijumi vole toplotu, a optimalna temperatura za unutrašnje anturijume je 65 F do 85 F. Oni favorizuju visoku vlažnost, optimalno rastu pri vlažnosti od oko 60 do 80 procenata. Međutim, oni su prilagodljivi i tolerisaće neka odstupanja od ovih uslova rasta u većini domova i kancelarija.

Ima dosta toga da se zna o anturijumima i kako da im obezbedite optimalne uslove za rast u vašem domu. Kao i kod svake biljke, ključ uspeha je davanje anturijuma uslova koji oponašaju one koje imaju u svom prirodnom staništu.


Prirodni uslovi gajenja anturijuma
Anthuriums su tropske biljke, deo velikog roda od oko 1.000 vrsta. Prirodno rastu u tropskim oblastima širom Centralne i Južne Amerike, sa nekoliko vrsta koje dolaze iz Zapadne Indije.

Mnoge vrste su epifitske, što znači da rastu na drveću. Druge vrste su epipetrični ili takozvani litofiti, koji rastu na stenama. U oba slučaja, ne treba im mnogo zemlje.

Znaci da je vaša biljka anturijum izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Većina vrsta biljaka Anthurium (uključujući ređe vrste kao što je Anthurium cristallinum) može biti osetljiva na vlagu i temperaturne fluktuacije. Iako previše svetla, loše drenirajuće zemljište, premalo vode ili nedostatak hranljivih materija takođe mogu da ometaju dobar rast ili boju ovih biljaka, oba su problema koja se relativno lako rešavaju.

Uobičajeni znaci problema sa temperaturom uključuju:

Mlohavi ili opušteni listovi anturijuma, problem takođe uzrokovan prekomernim ili nedovoljno zalivanjem
Gubitak boje ili uzorka
Sporo rast i nedostatak novih listova
Opadanje listova ako je pad temperature ozbiljan ili produžen.
Kada je problem nedostatak vlage, biljke Anthuriuma pokazuju probleme kao što su:
Hrskave braon ivice na starijim listovima ukazuju na nedovoljno zalivanje i nedostatak vlage u vazduhu
Uvelo lišće koje se ne oživljava od poboljšanja temperature
Brzo sušenje zemlje između zalivanja, što otežava održavanje odgovarajućeg nivoa vlage
Sporo rast
Bledo lišće sa nedostatkom boje ili uzorka.
Prekomerna vlažnost retko predstavlja problem za Anthurium, ali može dovesti do tamnih mrlja na listovima ili rasta sive plesni oko stabljika. Nakon podešavanja nivoa vlažnosti, jednostavno manje zalivajte i izbegavajte zamagljivanje neko vreme da biste podstakli biljku da se malo osuši.

Temperaturne tolerancije anturijuma u ​​zatvorenom prostoru

Biljke anturijuma obično donekle opraštaju i tolerišu različite temperature u zatvorenom prostoru. Međutim, najbolje će se snaći na temperaturama koje ostaju konstantno između 65 i 85 stepeni F.

Održavajte svoju biljku anturijuma udobnom tako što ćete je postaviti dalje od intenzivnog, direktnog izlaganja svetlosti, na primer pored prozora okrenutog prema jugu ili zapadu. Umesto toga, postavite biljke blizu prozora okrenutog prema istoku ili blizu izvora jakog indirektnog svetla, odnosno prozora okrenutog prema jugu ili zapadu koji je uvek prekriven providnom zavesom.

Izbegavajte postavljanje biljaka Anthuriuma blizu ventilacionih otvora, grejača, radijatora ili klima uređaja. Stalne fluktuacije temperature ispod 60 stepeni i iznad 85 stepeni F mogu sprečiti vašu biljku anturijuma da postigne optimalan rast.

Što se tiče vlažnosti, optimalan je raspon vlažnosti u zatvorenom prostoru između 40 i 60 procenata. Niža vlažnost neće nužno naštetiti vašoj biljci anturijuma, ali možda ćete morati da zalivate nešto češće ili da preduzmete korake da povećate vlažnost (pogledajte naš detaljni vodič za zalivanje biljaka anturijuma ovde).

Kao i mnoge druge sobne biljke, prekomerna vlažnost može izazvati uobičajene anturijumske bube, štetočine, bolesti i druge probleme. Ako je vlažnost veoma visoka tokom dužeg perioda, možete primetiti buđ ili trulež korena.

Lako je pratiti vlažnost okoline u celom domu. Jednostavno koristite higrometar. Ovaj prenosivi, jeftin alat je jednostavan za upotrebu i takođe meri temperaturu.

Povećanje vlažnosti u zatvorenom prostoru pomoću ovlaživača

Postoji nekoliko metoda za povećanje nivoa vlažnosti u domaćinstvu oko biljaka Anthurium u zatvorenom prostoru:

Zamagljivanje biljaka anturijuma
Najjednostavniji način da svojim biljkama date dodatni nivo vlažnosti u vašem domu bio bi da koristite fini raspršivač za zamagljivanje biljaka. To možete raditi svaki dan ili svakih nekoliko dana. Za najbolje rezultate koristite vodu sobne temperature u svom misteru. Izbegavajte upotrebu hladne vode dok ne želite da šokirate svoje biljke.

Pored toga, pokušajte da ne zasitite lišće biljke što može dovesti do problema sa plesni, štetočinama i bolestima.

Još jedan jednostavan metod bi bio da svoje biljke postavite na poslužavnik za vlažnost koji sadrži šljunak i vodu. Kada koristite ovu metodu, morate da se uverite da gornja polovina kamenčića viri iz vode i da su ivice poslužavnika suve jer vaša biljka anturijuma ne sme da sedi u vodi jer ne vole „mokre noge“.

Voda će ispariti iz posude i stvoriti vlažnije okruženje za vašu biljku. Ova metoda je takođe odlična za zalivanje vaše biljke jer nećete morati da brinete o pražnjenju posude ili tanjira kada voda iscuri.

Ovlaživači u prostoriji
Drugi metod bi bio da kupite ovlaživač vazduha za prostoriju u kojoj smestite svoju biljku. U zavisnosti od budžeta i zahteva prostorije, ovlaživači će vam pomoći da regulišete vlažnost oko vašeg anturijuma i često se mogu podesiti da rade automatski.

Briga o biljkama anturijuma u ​​proleće i leto

U sezoni rasta, obično toplim prolećnim i letnjim mesecima, ne dozvolite da se vaša biljka anturijuma pregreje. Izbegavajte da ga postavljate blizu otvora za grejanje ili radijatora. Sada je takođe najbolja sezona da razmislite o rezidbi, razmnožavanju ili presađivanju vaše biljke Anthurium ako je potrebno.

Ako koristite klima uređaj u svom domu, takođe ćete morati da pazite na previše niske temperature. Tokom leta, biljke Anthurium držite dalje od klima uređaja i ventilacionih otvora za klimatizaciju, jer udari klimatizovanog vazduha mogu naglo sniziti temperaturu.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama i pomerate ih.

Nega biljaka anturijuma tokom zime

Tokom zimskih meseci, nastavite da biljke Anthuriuma držite dalje od grejnih ploča, radijatora i ventilacionih otvora. Izbegavajte hladne propuhe sa prozora ili vrata. Ako primetite opadanje listova, vaša biljka je možda previše hladna. Biljke anturijuma ne rastu dobro kada temperatura padne ispod 45 stepeni F.

Iako biljke anturijuma preferiraju sušnije uslove, pazite da se vaša biljka ne osuši previše. Ako primetite da vrhovi listova porumene, povećajte vlažnost. Takođe – najbolje je da odložite đubrenje vaše biljke Anthurium u ovo doba godine.

Okončanje

Biljke anturijuma su urođenici u tropskim šumama i najbolje uspevaju na temperaturama u rasponu od 65 do 85 ° F tokom cele godine. Takođe preferiraju visok nivo vlažnosti od najmanje 40%, ali će se nositi sa nižim nivoima vlažnosti u domaćinstvu. Ako živite u relativno suvim regionima, možda ćete morati da razmislite o posudama za vlažnost, zamagljivanju ili ovlaživačima u prostoriji da biste povećali sadržaj vlage ui oko vaše biljke Anthurium.

Ako tražite svoju sledeću biljku Anthurium, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Anthurium širom zemlje.