Koliko svetla treba biljkama anturijuma

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje anturijuma kod kuće
Anthurium je izuzetno popularna i simbolična sobna biljka koja, ako se pravilno brine, može nastaviti da proizvodi spektakularno cvetanje tokom većeg dela godine. Zdravlje i sposobnost anturijuma da proizvodi cveće zavise od nekoliko uslova, od kojih su jedan od najvažnijih svetlosni uslovi.


Koliko svetla treba biljkama anturijuma?
Anthuriums se najbolje ponašaju na jakom, indirektnom svetlu. Previše svetlosti i biljka će postati spržena i dehidrirana. Premalo svetla i anturijum će se boriti da proizvede cveće i ima tanke, neravne listove. Prava količina indirektnog svetla obezbediće zdravu biljku tokom cele godine.

Kao i sve biljke, anturijumi najbolje rastu u uslovima koji su veoma slični njihovim prirodnim uslovima u kišnim šumama, gde se pretežno nalaze. Stoga je od vitalnog značaja da oponašate ove svetlosne uslove koliko god je to moguće u svom domu kako biste osigurali da biljka cveta neprekidno, iz sezone u sezonu.

Koliko svetla treba biljkama anturijuma?
Najbolje osvetljenje je jako, indirektno svetlo kada se anturijum uzgaja u zatvorenom prostoru. Biljka ne bi trebalo da dobija velike količine direktne sunčeve svetlosti tokom celog dana, tako da bi prozor okrenut prema istoku bio idealan. Smeštanje anturijuma u ​​prostoriju okrenutu prema jugu šest stopa od prozora obezbediće dovoljno indirektne svetlosti bez direktnog sunca.

Uloga svetlosti u rastu biljaka
Svetlost je jedna od bitnih komponenti za zdravlje skoro svake biljke na planeti. Svetlost omogućava biljkama da fotosintezuju, omogućavajući im da proizvode hranljive materije koje su im potrebne za preživljavanje.

Nekim biljkama je potrebno više svetlosti od drugih, a neke se oslanjaju na druga sredstva kako bi osigurale da zadrže dovoljno hranljivih materija. Ipak, svetlost daje biljkama sposobnost da stvaraju energiju i stoga im omogućava da rastu, ostanu zdrave i proizvode dalje lišće i cvetove.

Bez svetlosti, biljke ne bi fotosintetizovale, što znači da ne bi preživele.

Objašnjenje svetlosne terminologije:

Kada su u pitanju biljke, postoje različiti zahtevi za svetlošću, pa stoga postoji skup terminologije za razlikovanje drugih svetlosnih uslova.

Kao što ime govori, Bright Direct Light podrazumeva najviši nivo izloženosti suncu. Ove biljke uspevaju na sunčevoj svetlosti, pa što više direktne sunčeve svetlosti biljka prima, to bolje.

Jarko indirektno svetlo znači da biljka uživa u velikim količinama svetlosti, ali ne treba da bude stalno izložena direktnoj sunčevoj svetlosti, što će oštetiti biljku.

Mešano svetlo se generalno odnosi na kombinaciju sunčeve svetlosti i veštačke svetlosti koja pomaže biljci da raste.

Filtrirana svetlost podrazumeva da se svetlost sastoji od mekšeg sjaja, koji obično prolazi kroz prozirne zavese ili mat staklo pre nego što stigne do biljke.

Slabo osvetljenje jednostavno znači područje sa vrlo malo svetlosti, uglavnom udaljeno od bilo kakvih prozora ili aspekata okrenutih prema severu u vašem domu ili bašti.

Svetlosni uslovi anturijuma u ​​njihovom prirodnom staništu

U svom prirodnom staništu, biljke Anthurium najbolje rastu u toplim i vlažnim sredinama u senci gustih krošnji džungle koje se nalaze u ekvatorijalnim prašumama.

Svetlost koju biljka ovde prima uglavnom se filtrira kroz lišće drveća iznad, ili se reflektuje od stabala drveća pre nego što krene u Anthurium ispod.

Iako ovo može izgledati kao stanje slabog osvetljenja, važno je zapamtiti da se uslovi spoljašnjeg osvetljenja značajno razlikuju od uslova unutrašnjeg osvetljenja. Čak i najsvetlija prostorija u vašoj kući nije jednaka direktnom suncu u prirodi.

Stoga će anturijum koji živi u senci velikih stabala prašume i dalje dobijati više nego dovoljne količine sunčeve svetlosti dok ona sija kroz zaštitne slojeve iznad.

Znaci da vaš anturijum prima previše svetla
Ako anturijum dobije previše svetlosti, to će postati lako primetiti. Listovi počinju da blede do bledo žute nijanse, razvijajući bele i smeđe mrlje. Ove zakrpe se sastoje od mrtvog tkiva koje je nastalo usled dehidracije.

Previše sunca znači da biljka oslobađa više vode putem transpiracije, ali će ta voda uskoro nestati, što će rezultirati gore navedenim efektima. Cveće će takođe izbledeti kao rezultat previše izlaganja suncu.

Znakovi da vaš anturijum ne prima dovoljno svetla

Anthurijum koji ne dobija dovoljno svetla obično će pokazati zaostajanje ili opušten rast i nedostatak zdrave živahnosti. Cvetovi koji nastanu uglavnom će biti bledozelene boje, dok će listovi biti tanki i rastresiti i postati podložni uobičajenim anturijumskim bubama, štetočinama i bolestima. Takođe može biti da je vašoj biljci Anthurium potrebna presađivanje ili đubrenje.

Najbolja izloženost svetlu za anturijum koji se uzgaja u zatvorenom prostoru
Da biste postigli najbolje svetlo, indirektno svetlo za vaš anturijum, postoje dve opcije za postavljanje. Ili postavite biljku na prozor okrenut prema istoku kako biste ujutru dobili dovoljno svetla, a da pritom ne budete izloženi previše direktnom suncu.

Bolja alternativa bi bila da se Anthurium nalazi u prostoriji okrenutoj prema jugu na udaljenosti od četiri do šest stopa od prozora okrenutih prema jugu. Ovo će osigurati da biljka dobije dovoljnu količinu jarke, indirektne svetlosti, a istovremeno je čuva od oštrih direktnih sunčevih zraka.

Možda bi bilo dobro da biljku pomerite malo bliže prozoru u zimskim mesecima kako biste osigurali da i dalje dobija dovoljne količine svetlosti kada je sunce najslabije.

Pošto biljke imaju tendenciju da rastu prema svetlosti, periodično njihovo rotiranje obezbediće najzdraviji rast cele biljke tokom cele godine.

Nedavno presađene, orezane ili razmnožene biljke anturijuma zahtevaju malo dodatne nege i definitivno ne žele da budu izložene jakom, direktnom svetlu.

Vredi napomenuti da se biljke anturijuma smatraju donekle toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi par rukavica kada rukujete ovim biljkama ili ih pomerate.

Česta pitanja o zahtevima za osvetljenje anturijuma:

Da li biljke anturijuma mogu da žive pri slabom osvetljenju?
Biljke anturijuma mogu da žive pri slabom osvetljenju, ali će rasti veoma sporo i malo je verovatno da će cvetati.

Da li biljke anturijuma mogu da podnesu puno sunca?
Biljke anturijuma izložene punom suncu će postati dehidrirane i spržene.

Kakvo svetlo treba biljkama Anthurium?
Biljke anturijuma najbolje rastu na lokacijama koje primaju jako, indirektno svetlo tokom većeg dela dana.

Da li će biljke Anthurium srećno živeti u zatvorenom prostoru?
Biljke anturijuma će živeti srećno u zatvorenom prostoru, pod uslovom da im se da dovoljno svetlosti, vode, zemlje i hranljivih materija.

Kako znate da li vaš Anthurium dobija dovoljno svetlosti?
Ako vaš anturijum dobija dovoljno svetlosti, on će proizvoditi lišće zdravog izgleda, kao i cvetove jarkih boja.

Okončanje

Izlaganjem vašeg anturijuma pravoj količini jarke, indirektne sunčeve svetlosti, možete biti sigurni da će biljka ostati zdrava i proizvoditi sjajne, veličanstvene cvetove tokom svog života.

Ako tražite svoju sledeću biljku Anthurium, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Anthurium širom zemlje.