dokazanih prednosti biljaka vodeće istraživačke studije

Mentalne, fizičke i ekološke prednosti biljaka

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz 18 dokazanih prednosti biljaka podržanih vodećim istraživačkim studijama iz celog sveta.

Svi volimo biljke iz različitih razloga. Neki ljudi uživaju u neprekidnom ciklusu brige o svojoj kolekciji, dok drugi mogu jednostavno uživati u biljkama iz estetskih razloga. Lako je shvatiti zašto je vlasništvo nad kućnim biljkama naglo poraslo poslednjih godina.

Bez obzira na to zašto volite biljke, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da vaša kolekcija nosi neke neočekivane prednosti.

Poslednjih godina bilo je nekoliko studija o prednostima biljaka. Nalazi ovih studija otkrili su impresivan niz prednosti za roditeljstvo biljaka. Ove prednosti se kreću od poboljšanja našeg zdravlja i sna do negovanja smirenog uma i srećnog srca.

U ovom postu ćemo istražiti nauku koja stoji iza ovih studija. Ispitaćemo 18 predloženih prednosti biljaka da vidimo da li imaju ikakve zasluge. Takođe ćemo istaći deset vrsta biljaka koje su dugo bile slavljene zbog svojih pozitivnih svojstava.

18 dokazanih prednosti biljaka

1. Biljke mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa
Nije tajna da naš savremeni svet postaje stresniji nego ikada ranije. Stalni pritisak rokova, ciljeva prodaje i društvenih očekivanja može brzo uzeti svoj danak. Srećom, ispostavilo se da bi biljke mogle da pomognu.

Nedavna studija detaljno opisana u BMC-ovom (BioMed Central) časopisu za fiziološku antropologiju testirala je da li biljke mogu da smanje nivo stresa. 24 mladića podeljena su u dve grupe i praćena u obavljanju dva zadatka – kompjuterski projekat i presađivanje peperomije.

Podaci su pokazali da je njihov odgovor na stres bio znatno manji kada su se učesnici angažovali u presađivanju biljke. Nasuprot tome, ispitanici su zabeležili povećan krvni pritisak i skokove u pulsu. Oni koji su komunicirali sa biljkom takođe su se osećali mirnije i udobnije.

Dakle, sledeći put kada budete poželeli da čupate kosu sa istekom roka, umesto toga provedite neko vreme radeći sa svojim biljkama!

2. Biljke mogu poboljšati kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru
Jedno od najpoznatijih studija o prednostima biljaka sprovela je NASA 1989. Studija je ispitivala da li biljke u zatvorenom prostoru mogu poboljšati kvalitet vazduha i filtrirati nečistoće – proces koji se naziva „fitoremedijacija“. Iako je u početku testirano imajući na umu Međunarodnu svemirsku stanicu, ovo je svakako relevantno za kućne biljke.

Takođe je sprovedeno nekoliko naknadnih studija, sa ukupno do 50 vrsta biljaka testiranih. Podaci su pokazali da nekoliko biljaka može da filtrira štetne hemikalije kao što su amonijak, benzol i formaldehid iz vazduha. Konkretno, skoro svaka testirana vrsta bila je u stanju da ukloni formaldehid, za koji se veruje da pogoršava rizik od određenih karcinoma.

Ovde postoji upozorenje – u stvarnosti, bio bi potreban ogroman broj sobnih biljaka da bi se postigle bilo kakve opipljive razlike u kvalitetu vazduha. To zvuči kao savršen izgovor za kupovinu više biljaka!

3. Biljke mogu izoštriti vašu pažnju i poboljšati pamćenje
Ovih dana, čak je lakše nego ikada da se omesti. Sa toliko lakih mogućnosti za odlaganje, naša pažnja može ponekad biti neverovatno ograničena. Ali prisustvo biljaka može vam pomoći da se vratite na zadatak.

Ovo je testirano u studiji objavljenoj u Međunarodnom časopisu za istraživanje životne sredine i javno zdravlje. Eksperiment je procenio 23 učenika osnovnih škola i njihovu pažnju. Učenici su odvojeno bili izloženi pravoj biljci, veštačkoj biljci, slici biljke i nijednoj biljci.

Učenici su pokazali najveći raspon pažnje i najmanju koncentraciju teta talasa sa živom biljkom u prostoriji. Ovi moždani talasi su povezani sa sanjarenjem i češći su kod dece nego kod odraslih. Učenici su se takođe osećali smirenije i opuštenije.

Da li se trudite da se koncentrišete na te kritičke izveštaje? Stavite biljku na svoj sto!

4. Biljke mogu biti terapeutske
Psihijatrijske klinike i bolnice vekovima su koristile biljke i bašte da pomognu pacijentima da se oporave. I sa dobrim razlogom. Provođenje vremena oko biljaka može biti neverovatno terapeutsko iskustvo, posebno za one koji pate od problema sa mentalnim zdravljem.

Nekoliko nedavnih studija pokazuje da lak pristup biljkama i zelenim površinama smanjuje rizik od mentalnog stresa. Što je lakše pristupiti biljkama, čini se da je ovaj efekat izraženiji. I kućne biljke su savršene za ovo.

Izlaganje biljkama takođe može pomoći u borbi protiv osećaja anksioznosti. Studija iz 2013. na Novom Zelandu otkrila je da što su ispitanici bili bliži zelenilu, to su bili manje uznemireni. Učesnici su takođe patili od manjeg efekta poremećaja raspoloženja.

Ako ste se borite sa anksioznošću ili depresijom, provođenje nekog vremena sa vašim biljkama može biti pravi tonik.

5. Biljke vam mogu pomoći da se brže oporavite od bolesti
Nakon povrede ili borbe sa bolešću, put do oporavka može biti dug i naporan. Ali ako imate biljke u blizini i gledate ih može vam pomoći da se brže oporavite. Godine 2002. sprovedena je studija koja je procenila kako bašte i biljke utiču na oporavak pacijenata u bolnicama.

Podaci su pokazali da pacijenti koji se oporavljaju i koji su mogli da gledaju biljke imaju kraće vreme oporavka. Tokom boravka u bolnici, ovim pacijentima je takođe bilo potrebno manje lekova za bol. Nasuprot tome, pacijentima koji su mogli da gledaju samo u četiri zida svoje bolničke sobe bilo je potrebno više vremena da se oporave.

U 2009. godini, studija Kanzas State Universiti istraživala je prisustvo saksijskih biljaka u bolničkim sobama. Otkrili su da su pacijenti koji su mogli da vide biljke bili optimističniji u pogledu svog oporavka i okoline.

Za one koji se bore da se vrate na pravi put nakon nesreće ili bolesti, biljke mogu pružiti prirodnu ruku pomoći.

6. Biljke mogu povećati vašu produktivnost
U savremenom svetu, čini se da je produktivnost kralj. Može biti izazovno držati korak sa rokovima i sastancima dok pokušavate da ignorišete ometanja. Ali iznenađujuće, biljke bi vam mogle pomoći da postanete elektrana produktivnosti.

Ova tvrdnja je bila predmet nekoliko studija poslednjih decenija. Studija iz 1996. objavljena u Journal of Environmental Horticulture postavila je neke biljke u radni prostor bez prozora. Radnici u prostoriji osećali su manje stresa i radili su 12% brže.

Američko društvo za hortikulturnu nauku je takođe objavilo studiju iz 2007. godine u kojoj se procenjuju efekti sobnih biljaka na radnom mestu. 385 norveških kancelarijskih radnika popunilo je anketu o biljkama u njihovoj kancelariji.

Podaci su pokazali da je više pogona blizu njihovih stolova dovelo do toga da manje zaposlenih uzima slobodno vreme. Bilo je i poboljšanja produktivnosti. To je savršen izgovor za podizanje biljaka na sastanku u ponedeljak.

7. Biljke mogu poboljšati zadovoljstvo poslom
Biljke mogu poboljšati zadovoljstvo poslom
Raspored od 9 do 5 lako vas je pregazio, što vas dovodi u pitanje o izboru karijere dok buljite u ekran. Biljke ne samo da mogu povećati vašu produktivnost, već vam mogu pomoći i da se osećate bolje u svom poslu.

Studija je objavljena 2006. godine koja je procenila uticaj prirodnih faktora kao što su kancelarijske biljke. Skoro 450 američkih i indijskih radnika Amazona ispitano je o njihovom kancelarijskom okruženju. Rezultati su pokazali da su veći nivo zadovoljstva poslom ispoljili radnici u čijim se kancelarijama nalaze neke biljke.

Ovi radnici su takođe pokazali jači osećaj lojalnosti svom radnom mestu – ispitanici čije okruženje nije sadržalo biljke su dobili niže rezultate na ovim poenima. Utvrđeno je da su nivoi anksioznosti i stresa vezani za posao niži u kancelarijama sa biljkama.

Dodavanje živih biljaka na vaš sto moglo bi pomoći da vaša radna nedelja postane malo podnošljivija.

8. Biljke mogu upotpuniti dizajn enterijera
Svi smo videli te postove o dizajnu enterijera na Instagramu – zadivljujući gradski stan sa potosom koji se vukla duž zidova. Istina je da biljke mogu biti neverovatno jedinstven način za promene u dizajnu enterijera.

Kućne biljke mogu svakom prostoru da daju prirodniji osećaj unošenjem spoljašnjosti. One su takođe isplativiji način da ulepšate prostor bez gubitka novca za novi nameštaj ili nameštaj.

Biljke mogu ubrizgati nešto preko potrebnog zelenila u zatvoreni prostor, što donosi nekoliko prednosti za mentalno i fizičko zdravlje. Takođe možete pronaći kućne biljke koje odgovaraju gotovo svakom stilu enterijera, što vam omogućava da stalno prilagođavate svoj izgled.

Prostrane bostonske paprati mogu da transformišu blage kupatila. Da li želite minimalističku atmosferu? Biljka zmija može dodati malo uticaja. Želite bujni zimski vrt? Zaokružite nekoliko čudovišta i filodendrona da biste stvorili živahnu atmosferu džungle. Izbor je na vama.

9. Biljke vas povezuju sa svetom prirode
U sve urbanijem svetu, može biti teže nego ikada uspostaviti vezu sa prirodom. Ekrani kompjutera i pametni telefoni zamenili su ono što je hiljadama godina bilo deo našeg svakodnevnog ritma.

Nekoliko psiholoških studija detaljno je opisalo pozitivne uticaje osećanja povezanosti sa prirodom. Ova studija iz 2014. pokazuje da vidimo nekoliko prednosti kada se identifikujemo kao „povezani“ sa prirodom. Ova veza rezultira pozitivnijim razmišljanjem i takođe nam pomaže da se osećamo srećnije.

Iako je moderna tehnologija promenila naš pogled, možemo ponovo da uspostavimo našu vezu sa prirodom unoseći sobne biljke u naše domove. Poslednjih godina, kućne biljke su postale sve popularnije među mlađim generacijama koje su odrasle uz tehnologiju.

Uzgoj sobnih biljaka vraća nas u praktičniji odnos sa prirodom umesto da je držimo na dohvat ruke. Ponovno uspostavljanje ovog odnosa može pomoći svima nama da se uhvatimo u koštac sa problemima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu.

10. Biljke vam mogu pomoći da zaspite
Neke stvari se osećaju gore nego da se borite sa svojim snom. Skoro jedna trećina svih odraslih u Americi je u nekom trenutku iskusila nesanicu.

Ali studija iz 2019. koju je sproveo Pekinški Univerzitet za aeronautiku i astronautiku otkriva da bi biljke mogle biti ključ za dobar san. Studija je prvenstveno bila fokusirana na to kako biljke mogu pomoći astronautima da spavaju u misijama dubokog svemira. Ali podaci su pokazali da ima koristi i za obične zemljane.

Studija pokazuje da je provođenje nekog vremena sa biljkama pre nego što se predaju rezultiralo boljim kvalitetom sna. Čini se da su boja i miris biljke važni. Subjekti su videli više pozitivnih efekata biljaka poput korijandera i jagode, uključujući i opuštenije.

Veruje se da je miris ovih biljaka pomogao ispitanicima da regulišu svoj nervni sistem, što je olakšalo san. Ovo je potvrđeno i prethodnim studijama.

11. Biljke mogu pomoći u stvaranju pozitivnog feng šuija
Bilo da to nazivate pozitivnim čijem ili samo dobrim vibracijama, pravi feng šui u vašem domu može napraviti veliku razliku. Jedan od najprirodnijih načina da se kultiviše dobar feng šui je kroz kućne biljke.

Kao živi organizmi, biljke su odličan način za podsticanje harmonije u vašem domu. Ovo takođe dovodi prirodu u kuću, povezujući se sa nečim sa čim su ljudi živeli milenijumima.

Neke biljke mogu imati veći uticaj u smislu feng šuija od drugih. Biljka žada, na primer, predstavlja sreću i prosperitet u feng šuiju. Postavljanje jednog pored vašeg stola može delovati kao pozitivno pojačanje koje će vam pomoći da se približite toj promociji.

Zdravstvene koristi koje mogu proizaći iz biljaka takođe doprinose feng šuiju. Ovi efekti mogu uključivati čistiji, čistiji vazduh ili opuštajuću atmosferu kada pokušavate da zaspite. Biljke ljiljana mira su idealne za ovo.

12. Davanje poklona za biljke može nekome ulepšati dan
Pošto biljke mogu doneti toliko koristi praktično svakom domu, one su odlični pokloni. Pokloniti prijatelju ili članu porodice živo biće kao što je biljka oseća se kao dublji i ličniji poklon.

Pokloni za biljke mogu predstavljati skoro svaki gest koji želite da pružite nekome koga poznajete ili volite. Možete kupiti jednom od svojih najboljih prijatelja biljku pauka kao poklon za useljenje. Ili biste mogli dati biljku ljiljana mira nekome ko je nedavno izgubio voljenu osobu.

Dobiti biljku na poklon nekome može mnogo značiti. Na neki način, to je kao da delite dar života. Za neke ljude koji možda dobijaju svoju prvu biljku, taj poklon bi mogao da otvori potpuno novi svet ili hobi.

Ljudi su bili fascinirani biljkama hiljadama godina. Nastavite tu tradiciju tako što ćete pokloniti sobnu biljku.

13. Biljke mogu da se odbiju od prehlade
Ljudi su se oduvek obraćali biljkama da pomognu u borbi protiv bolesti i infekcija. Vekovima se prihvaćeno medicinsko znanje vrtelo oko biljaka. Iako se ovo smanjilo u današnje vreme, mnogi ljudi i dalje koriste biljne lekove za bolesti poput prehlade.

Kao takvi, bilo je nekoliko studija o efikasnosti ovih lekova. Jedna od najpoznatijih biljaka protiv prehlade je ehinacea. Smatra se da ovaj član porodice tratinčica ublažava simptome prehlade.

Neke studije pokazuju da uzimanje ehinacee može smanjiti trajanje simptoma prehlade za otprilike 1 ½ dana. Studija je takođe pokazala da je ehinacea bila skoro 60% efikasna kao preventivna mera.

Druga studija koja je uključivala skoro 2500 ispitanika otkrila je da je ehinacea takođe imala određeni uspeh u smanjenju rizika od respiratornih infekcija.

Kada koristite tretmane na bazi biljaka za prehladu i grip, uvek se konsultujte sa svojim lekarom i pratite njihova uputstva.

14. Biljke filtriraju mirise u kući ili kancelariji
Biljke filtriraju mirise u kući ili kancelariji
Dok prečišćavaju vazduh u zatvorenom prostoru i filtriraju štetne hemikalije, sobne biljke mogu imati još jedan zgodan trik u rukavu. Kao nusproizvod uklanjanja nečistoća iz vazduha, sobne biljke bi takođe mogle da uklone neprijatne mirise.

U zatvorenim zatvorenim prostorima kao što su vaš dom ili kancelarija, mirisi mogu prilično lako da kruže. Od jakog mirisa sredstava za čišćenje do pljesnivog mirisa korpe za veš, ovi mirisi mogu da vam odvuku pažnju.

Različite inkarnacije NASA-ine studije o čistom vazduhu testirale su nekoliko vrsta biljaka na njihove mogućnosti filtracije vazduha. Mnoge od ovih biljaka izvlačile su hemikalije kao što je formaldehid iz vazduha, ali je postojala još jedna korist. Utvrđeno je da neke biljke uklanjaju ili smanjuju jake mirise.

Biljke sa većom površinom u pogledu lišća, kao što su biljke od livenog gvožđa, bile su efikasnije.

15. Biljke mogu poboljšati akustiku prostorija
Sećate se stare poslovice o drvetu koje pada u šumi i niko ga ne čuje? Možda ipak ima istine u tome. Ispostavilo se da biljke mogu da apsorbuju zvučne talase, delujući kao prirodna zvučna izolacija u vašem domu.

Južnokorejska studija iz 2005. procenjivala je efekte zvučne izolacije stabala majmunskih slagalica i biljaka mirnih ljiljana u poređenju sa papirnim basama zvučna izolacija. Podaci su pokazali da se biljke mnogo bolje ponašaju, prigušujući neke od zvukova u prostoriji. Ovo je funkcionisalo na nekoliko zvučnih frekvencija.

Biljke čine iznenađujuće efikasnu zvučnu izolaciju jer listovi i stabljike upijaju zvuk. Iako je ovo efikasnije kod velikih biljaka kao što su žive ograde, kućne biljke se mogu koristiti u manjem obimu u zatvorenom prostoru.

Pomažući u poboljšanju akustike u prostoriji, sobne biljke mogu učiniti prostor mnogo prijatnijim i udobnijim. Našim ušima zvuči kao muzika!

16. Biljke pomažu u povećanju vlažnosti
Iako često prilagođavamo temperaturu u našim domovima, nivoi vlažnosti često se mogu prevideti. Ali vlažnost je jednako ključna za udobnost i prirodan rad naših tela.

Dobra količina vlage nam pomaže da bolje regulišemo temperaturu, čineći nas ugodnijim. Suv vazduh može doprineti respiratornim problemima i takođe izaziva neprijatne smetnje kao što su ispucale usne i suva koža.

Zahvaljujući načinu na koji stupaju u interakciju sa vodom, sobne biljke su sjajan, prirodan način za povećanje vlažnosti u prostoriji. Kako biljke piju vodu iz svog tla, višak vlage zrači kroz njihovo lišće u vazduh. Ovo se zove transpiracija.

Ovaj proces se bori protiv suvog vazduha koji se brzo može razviti u našim zaštićenim domovima. Biljke kao što su palme, mirni ljiljani i filodendroni su posebno dobre u povećanju vlažnosti. Kućne biljke koje imaju veću površinu u pogledu lišća su takođe efikasnije.

17. Biljke mogu pomoći u ublažavanju alergija
Ako patite od alergija, posebno od polenske groznice, možda ćete biti u iskušenju da kućnim biljkama date široki položaj. Ali neke vrste kućnih biljaka mogu imati suprotan efekat, radeći umesto toga na ublažavanju alergija.

Ponovo se vraćamo na NASA-inu studiju o čistom vazduhu, koja je procenila nekoliko uobičajenih vrsta sobnih biljaka kako bi utvrdila da li poboljšavaju kvalitet vazduha. Pokazalo se da mnoge biljke uklanjaju štetne toksine iz vazduha, ali su sakupljale i stvari poput prašine i polena. Ove vrste čestica su katalizatori mnogih uobičajenih alergija.

Uklanjanjem ovih čestica iz vazduha, sobne biljke kao što su sobne palme i dracaene mogu smanjiti učestalost alergijskih reakcija. Štetne hemikalije koje ove biljke mogu filtrirati iz vazduha, kao što su benzol i trihloretilen, takođe mogu izazvati alergijske reakcije.

Dodavanjem biljaka za prečišćavanje u svoj dom, možda ćete moći da se borite sa svojim dosadnim alergijama.

18. Bilje je odlično za mnoge uobičajene bolesti
Ljudi su koristili biljne lekove za lečenje raznih zdravstvenih problema hiljadama godina. Ovi tretmani su se pokazali toliko efikasni da se neki ljudi i danas zaklinju u njih. Mnoge od ovih lekovitih biljaka ispitane su naučnim studijama kako bi se proverila njihova efikasnost.

Kamilica je jedno od najpoznatijih lekovitih biljaka koje se još uvek koriste. Ljudi obično uzimaju kamilicu kao biljni čaj, a veruje se da smanjuje upalu i ublažava polensku groznicu, između ostalih prednosti.

Pepermint se često koristi za ublažavanje probavne smetnje i drugih problema sa crevima. Ovo je potkrepljeno preliminarnim istraživanjem Nacionalnog centra za komplementarno i integrativno zdravlje. Lavanda je još jedna popularna lekovita biljka koja se uglavnom koristi za pomoć nervnom sistemu i smanjenje anksioznosti.

Lekovito bilje se obično koristi kao sastojci za specifične tretmane koji se mogu kupiti u apotekama. Alternativno, možda ćete moći da uzgajate i koristite svoje bilje u zatvorenom prostoru.

10 popularnih sobnih biljaka koje su dobro cenjene zbog svojih korisnih svojstava

1. Aloe Vera – posekotine i ujede
Aloe vera je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka. Njegov rashladni, umirujući sok je dobar melem za opekotine ili posekotine. Ovaj šiljasti sukulent se takođe može koristiti za smirivanje iritacije koja dolazi sa svrabom uboda insekata.

Aloe vera je autohtona na arapskom poluostrvu, ali se koristi širom sveta. Uzgajano u tropskim regionima, listovi biljke se obično pretvaraju u gelove ili kreme. Pokazalo se da aloe vera pokazuje antibakterijske i antifungalne karakteristike, što je čini neverovatno raznovrsnom biljkom.

2. Engleski bršljan – prečišćavanje vazduha
Engleski bršljan je bio jedan od istaknutih izvođača NASA-ine studije čistog vazduha. Pokazalo se da ova tradicionalna zatvorena biljka uklanja štetne hemikalije poput benzena, formaldehida, toluena i ksilena iz vazduha. Ovo čini Hedera helik jednom od najpreporučljivijih dostupnih postrojenja za prečišćavanje vazduha.

Dok je engleski bršljan invazivna biljka na otvorenom, ima trenutni uticaj kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Živo zeleno lišće takođe može da pokaže šarene ivice i izgleda odlično kada se vuče sa police.

Engleski bršljan je nastao u delovima Evrope i zapadnih regiona Azije pre nego što se proširio u Ameriku zahvaljujući doseljenicima.

3. Lavanda – anksioznost i stres
Umirujući miris lavande čini je jednom od najpopularnijih baštenskih biljaka. Lavanda raste u mnogim regionima Afrike, Azije i Evrope i koristi se kao lek bioskop u mnogim kulturama.

Lavanda se obično koristi kao eterično ulje u aromaterapiji i ima nekoliko neverovatnih prednosti. Može pomoći u poboljšanju sna, ali takođe može pomoći u ublažavanju stresa i anksioznosti. Nekoliko studija je sprovedeno na ovu temu, uključujući ovaj rad iz 2018.

Nalazi pokazuju da lavanda može biti efikasno sredstvo za smanjenje nivoa anksioznosti i stresa.

4. Gerbera Daisies – spavanje i kontrola benzena
Gerbera tratinčice su dugo bile hvaljene zbog svojih pozitivnih prednosti, posebno kada je u pitanju spavanje. Ovo zapanjujuće cveće je autohtono u tropima Afrike, Azije i Južne Amerike i dolazi u nekoliko šarenih varijanti.

Kao i mnoge biljke, Gerbera tratinčice se smatraju dobrim u filtriranju hemikalija i nečistoća iz vazduha. Ovo može pomoći ako se borite sa spavanjem, jer VOC (isparljiva organska jedinjenja) kao što je trihloretilen mogu biti štetni.

Gerbera tratinčice filtriraju ovu hemikaliju iz vazduha, oslobađajući više kiseonika u prostoriju dok spavamo.

5. Biljke na drvetu novca – Feng Shui
U kontekstu feng šuija, neke biljke mogu predstavljati specifične kvalitete koje praktičari žele da neguju. U slučaju biljaka novca, te osobine su bogatstvo i prosperitet. U praksi feng šuija, ove biljke takođe mogu smanjiti anksioznost i stres, podstičući pozitivnu energiju u vašem domu.

Da biste zaista iskoristili chi prednosti biljaka stabla novca, možda bi vam bilo najbolje da ih stavite na svoj sto ili radni prostor. Takođe je vredno identifikovati „ugao bogatstva“ svog doma i tamo pozicionirati svoju biljku stabla novca.

6. Biljke ljiljana mira – mir i harmonija
Kao što ime govori, biljke ljiljana mira stvaraju smirujuće prisustvo u vašem domu. Ovi aroidi su globalno priznati kao simbol mira i spokoja. Oni su takođe moderne kućne biljke i rado tolerišu različite svetlosne uslove u kući.

Jedan od razloga zašto bi se mirni ljiljani mogli smatrati smirujućim je zato što su one sa najboljim rezultatima u NASA-inoj studiji čistog vazduha. Pokazalo se da ove zimzelene trajnice filtriraju amonijak, benzol, formaldehid, toluen i ksilen iz okolnog vazduha.

Biljke ljiljana mira prirodno rastu u tropskoj Aziji i Južnoj Americi i takođe su uobičajen simbol simpatije.

7. Fiddle Leaf Smokve – Dramatični središnji delovi
Iako biljke imaju mnogo fantastičnih prednosti, ponekad je jednostavno voleti kako izgledaju. Smokve sa lišćem gusle predstavljaju zaustavljive tropske biljke koje su postale sinonim za najsavremeniji stil. Jednom postavljene na dobrom položaju, ove impresivne biljke mogu srećno da sede tamo godinama.

Smokve od listova gusle prirodno rastu u zapadnim regionima Afrike. Imaju velike kožne listove u obliku gusla i imaju karakteristične blede vene koje prolaze preko lišća. Kao kućne biljke, mogu narasti do više od šest stopa.

Dodavanje ovih fantastičnih biljaka može stvoriti dramatičan centar za svaku sobu.

8. Areca Palms – Povećanje vlažnosti
Suv vazduh u prostoriji može izazvati probleme u rasponu od suve kože do ozbiljnijih respiratornih problema. Srećom, neke biljke mogu povećati nivo vlažnosti kroz transpiraciju. Areka palma je jedna od najboljih u poslu za ovo.

Areka palme (i druge palme) imaju veliku površinu zbog svoje visine i širenja listova. Ovo im omogućava da ispuštaju više vlage u vazduh, pomažući vlažnosti u vašoj sobi. Rašireni listovi takođe izgledaju fantastično i dodaju živopisnu zelenu boju.

Napravite sopstvenu vlažnu džunglu u zatvorenom prostoru pomoću palme areke.

9. Biljke dracene – pomažu kod uobičajenih alergija
Kao što je ranije pomenuto, neke biljke mogu ograničiti uticaj uobičajenih alergija hvatanjem hemikalija i iritansa u svoje lišće. Ako se ostave da lebde, ovi iritanti mogu izazvati alergijske reakcije.

Dracene su velika grupa biljaka koje su odlične za ovo. U NASA-inoj znamenitoj studiji čistog vazduha, dracaene su se pokazale veoma dobro. Ove biljke su efikasno izvlačile benzen, formaldehid i trihloretilen iz vazduha.

Ova sposobnost pomaže u ublažavanju nekoliko uobičajenih alergija i potencijalno smanjenju rizika od bolesti izazvanih kancerogenom. Postoji nekoliko vrsta dracaena koje čine odlične sobne biljke, kao što je dracaena sa crvenim ivicama.

10. Lucki Bamboo – Slava i bogatstvo
Ako želite da podstaknete uspešan poslovni poduhvat ili samo povećate svoju sreću, Lucki bambus može pomoći. Član porodice dracaena, ova biljka zauzima istaknuto mesto u feng šuiju kao donosilac sreće.

Srećni bambus je poreklom iz centralnih regiona Afrike. Njegove vijugave stabljike podsećaju na stabljike bambusa, sa delikatnim zelenim listovima koji vire iz vrhova. Broj stabljika biljke Lucki bambusa može predstavljati različite simbole u ​​feng šuiju.

Lucki bambus se prodaje u mnogim prodavnicama biljaka i predstavlja odličan poklon za sreću za voljene osobe.

Upakovati
Od prečišćavanja vazduha do ublažavanja stresa, pa čak i smanjenja alergija, biljke mogu imati mnogo neverovatnih prednosti. Donošenje nekih sobnih biljaka u vaš dom može napraviti ogromnu razliku.

I ove prednosti nisu prisutne samo kod kuće. Čak i vaš radni prostor u kancelariji može imati koristi od prisustva biljaka. Oni čak mogu pomoći da se sloga od 9 do 5 učini malo podnošljivijom.

Ali prednosti kućnih biljaka su i dublje od samo fizičke udobnosti. Biljke su dobre i za naše mentalno zdravlje, posebno u smislu obnavljanja veze sa prirodom. A u našoj trenutnoj klimi, to je važnije nego ikad.

Česta pitanja o prednostima biljaka:

Zašto je dobro imati biljke u svom domu?
Studije su pokazale da biljke u vašem domu mogu podići raspoloženje, poboljšati koncentraciju, smanjiti stres i biti izvor kreativnosti i inovacija koje se pripisuju njihovoj boji i mirisu.

Koje su prednosti živih biljaka?
Pored svoje ukrasne vrednosti, žive biljke su takođe cenjene zbog svoje sposobnosti da filtriraju isparljiva organska jedinjenja i pomažu u prečišćavanju vazduha.

Zašto su biljke korisne u Feng Shuiju?
Biljke su povezane sa zelenom bojom za koju se u Feng Shuiju smatra da ima isceljujuću energiju. Oni su takođe povezani sa elementom drveta koji poziva suštinsku energiju aktivnosti i rasta u prostor.

Koje su najkorisnije vrste biljaka?
Neke od najpopularnijih vrsta biljaka koje su dobro cenjene zbog svojih korisnih svojstava uključuju lavandu, aloju, biljke novčića, dracenu, biljke ljiljana mira, palme Areca, smokve sa listovima fiddle i engleski bršljan.