neverovatnih prednosti kosmosovog cveca

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima Cosmos cveća
Cosmos cveće su izuzetno popularne i lepe jednogodišnje biljke koje mogu da dodaju mnogo boja u baštu. Ovo fantastično cveće takođe ima niz sjajnih upotreba i prednosti. Ne samo da ih je lako uzgajati, već ih možete koristiti i za privlačenje oprašivača ili kao rezano cveće. U ovom članku ćemo otkriti 14 neverovatnih upotreba i prednosti kosmosovog cveća.


O Cveću Kosmosa
Rod Cosmos je deo porodice astera ili marjetice (Asteraceae). Postoji oko 35 prihvaćenih vrsta kosmosa, kao i nekoliko različitih kosmos kultivara. Kosmos je dobio ime po grčkoj reči „kosmos“, što znači „lepota“ ili „harmonija“.

Kao i drugi članovi porodice tratinčica, cvetovi kosmosa imaju kompozitne cvetove koji se sastoje od centralnih cvetova okruženih šarenim laticama. Mogu biti jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke i dolaze u bojama poput roze, ljubičaste, narandžaste, crvene, žute i bele.

Cosmos cveće je poreklom iz Meksika i Centralne i Južne Amerike. U proseku, ovi cvetovi koji formiraju grudve mogu narasti do 5 stopa visoko i širiti se oko 2 do 3 stope. Većina cvetova kosmosa su jednogodišnje biljke, osim čokoladnog kosmosa (Cosmos atrosanguineus).

14 neverovatnih upotreba i prednosti kosmosovog cveća

1. Cveće kosmosa može privući oprašivače
Cvetovi kosmosa su neke od najboljih jednogodišnjih biljaka za privlačenje oprašivača. Ne samo da ovo može koristiti vašem kosmosu, već i drugim biljkama i usevima u vašoj bašti. Cveće kosmosa može pomoći u privlačenju oprašivača kao što su pčele, leptiri i letelice.

Cvetovi Kosmosa su idealni za oprašivače jer imaju velike, otvorene cvetne glave. Ovo omogućava lak pristup ovim korisnim insektima. Zapamtite da će se neki oprašivači boriti da pristupe kosmosovim cvetovima sa duplim ili polu-duplim cvetovima. Upotreba hemijskih ili sintetičkih đubriva ili pesticida takođe može da naškodi oprašivačima i drugim korisnim insektima, pa idite organski gde god je to moguće.

2. Ovo cveće je lako uzgajati
Cveće Kosmosa je jedno od najlakših jednogodišnjih biljaka za uzgoj. Ove fantastične jednogodišnje biljke su prilično niske za održavanje sve dok možete izbeći preterano zalivanje i dati im puno sunčeve svetlosti. Kosmos je idealna godišnja biljka za uzgoj ako ste neiskusni baštovan.

Iznad svega, kosmosovom cveću je potrebno mnogo sunčeve svetlosti – najmanje 6 do 8 sati punog sunca dnevno, gde god je to moguće. Zalijte cvetove kosmosa otprilike jednom nedeljno i posadite ih u dobro drenirajuće zemljište koje ne sadrži previše hranljivih materija. Mrtvo i odsečeno kosmos cveće tokom vegetacije kako bi se maksimalno povećalo njihovo lepo cvetanje.

3. Kosmos je odličan za rezano cveće
Zahvaljujući svom plodnom cvetanju i dugoj sezoni cvetanja, kosmos cveće je odličan usev za rezano cveće. Ovi cvetovi izgledaju sjajno u vazama ili kao deo buketa. Sveže rezano kosmos cveće može trajati između 7 i 10 dana.

Vaše biljke će proizvesti još više cveća ako koristite pristup seci i vrati. Dok berete cveće tokom cele sezone, kosmos će nastaviti da proizvodi novo sve do prvih jesenjih mrazeva. Štipanje mladih biljaka pomaže im da izgrade više cvetnih stabljika koje ćete moći da uberete.

4. Većina cvetova Kosmosa su jednogodišnje
Većina vrsta i tipova kosmosa su jednogodišnje biljke, što znači da svaka biljka traje samo jednu godinu. Jednogodišnje biljke su idealne za gajenje u saksijama ili popunjavanje praznih prostora u bordurama. Kao i mnoge jednogodišnje biljke, cvetovi kosmosa takođe brzo rastu i mogu biti veoma produktivni.

Kada posejete svoje kosmos seme u rano proleće, sadnice bi trebalo da se pojave za oko 7 do 10 dana. Sve dok imaju dovoljno toplote i sunčeve svetlosti, vaše biljke bi trebalo da cvetaju u roku od 7 do 12 nedelja od setve. Kosmos može nastaviti da cveta tokom celog leta sve dok prvi mraz ne udari u jesen.

5. Čokoladni kosmos cveće je višegodišnje
Iako je većina kosmos vrsta jednogodišnje biljke, čokoladni kosmos je izuzetak. Ova sorta raste kao gomoljasta višegodišnja biljka, pomalo kao dalija. Čokoladni kosmos ima divne crvenkasto-braon cvetove sa tamno smeđim ili crnim centralnim cvetovima.

Uz svoje bogate boje, čokoladni kosmos ima i divne mirisne latice koje mirišu na kakao ili vaniliju. Za razliku od godišnjeg kosmosa, ove bi trebalo da se iseku na zemlju nakon prvog mraza. Dok se vraćaju svake godine, čokoladni kosmos daju velike baštenske izjave.

6. Cveće Kosmosa uživa u dugoj sezoni cvetanja
Jedna od značajnih prednosti kosmos cveća je njihova duga sezona cvetanja. Cveće Kosmosa može da cveta od ranog leta do prvih mrazeva u jesen. Nekoliko meseci daju obilje raskošnog cveća i gozbu za baštenske oprašivače. Međutim, oni će brzo umrijeti nakon što ih pogodi prvi mraz.

7. Cveće kosmosa pravi promišljene poklone
Zbog svog lepog značenja i simbolike, kosmos cveće je odličan poklon za više navrata. Ovo cveće prvenstveno predstavlja red, harmoniju i lepotu, a takođe može da simbolizuje ljubav, mir, skromnost i spokoj.

Pošto kosmos cveće simbolizuje ljubav, može biti divan poklon za Dan zaljubljenih. Beli kosmos takođe pravi prelepo venčano cveće. Ovo cveće je oktobarski cvet, tako da je idealno kao rođendanski poklon prijateljima i porodici u ovom trenutku.

8. Cveće kosmosa može pomoći u smanjenju stresa
Dobro je poznata činjenica da priroda, baštovanstvo i cveće mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i anksioznosti. A pošto se kosmos cveće tako lako uzgaja, ove jednogodišnje biljke su idealno rešenje za ublažavanje stresa. Studije su pokazale da čak i baštovanstvo samo dva ili tri puta nedeljno može početi da ublažava stres. Vrtlarstvo se takođe računa kao vežbanje niskog do srednjeg intenziteta, što znači da je uzgoj ovih biljaka dobar i za vaše fizičko i mentalno blagostanje.

9. Kosmos se lako može uzgajati u saksijama
Prednost Cosmos cveća je u tome što se može lako uzgajati u saksijama
Kao i mnoge jednogodišnje biljke, kosmos cveće je idealno za uzgoj u saksijama. Pošto traju samo godinu dana, prave fantastične privremene izložbe u kontejnerima, posebno u maloj bašti. Kada uzgajate kosmos cveće u saksijama, zalivajte ih jednom nedeljno i đubrite ih jednom mesečno.

Ako rastete u saksiji, koristite dobro drenirajuće zemljište koje ne sadrži previše hranljivih materija. Koristite labave medije kao što su kreda ili peskovita tla.

10. Cveće kosmosa su fantastične ukrasne biljke
Bez obzira da li uzgajate kosmos cveće u kontejnerima ili na ivici bašte, ove jednogodišnje biljke daju dosta ukrasnog uticaja. Mnoge kosmos varijante mogu narasti do 5 stopa u visinu, tako da njihovo sađenje na zadnjoj strani granice u potpunosti iskorištava njihovu visinu.

Kao jednogodišnje biljke, mogu se koristiti i za popunjavanje praznina dramatičnim popom privremene, sezonske boje. Cvetaju u nekoliko boja, kao što su ružičasta, ljubičasta, narandžasta, žuta i bela. Ova paleta nijansi vam omogućava da lako unesete kosmos u šemu boja vaše bašte.

11. Cveće kosmosa je otporno na sušu
Cveće kosmosa je poreklom iz otvorenih ravnica i livada Meksika i drugih oblasti Centralne i Južne Amerike. Ovi uslovi nude mnogo izlaganja suncu i produžene periode suše. Srećom, ove biljke su dobro prilagođene ovim uslovima jer su otporne na sušu.

Jednom uspostavljeno, kosmos cveće treba zalivati samo jednom nedeljno. Mogu tolerisati većinu suša u USDA zonama od 2 do 11. Međutim, produženi periodi suše mogu oštetiti ove biljke osim ako ih ne zalivate češće.

12. Kosmos nema mnogo bolesti ili štetočina
Jedan od razloga zašto se kosmos cveće tako malo održava je taj što ne pate od previše iscrpljujućih bolesti ili štetočina. Iako lisne uši, biljne bube i paukove grinje mogu zaraziti ove biljke, s njima se može prilično lako nositi. Ovo cveće može da pati od bolesti kao što su botritis i pepelnica.

Međutim, dobra praksa nege može pomoći da se izbegnu ovi problemi. Sve dok izbegavate preterano zalivanje i obezbedite dovoljno sunčeve svetlosti, vaše kosmos cveće bi trebalo da ostane prilično zdravo.

13. Možete sušiti kosmos cveće
Osim što su odlično rezano cveće, kosmos cvetovi se mogu koristiti i kao sušeno cveće. Ovo pomaže da sačuvate svoje cvetove za vaze i bukete tokom cele godine. Mogu se sušiti jednostavnim okačenjem u hladnom, tamnom ormariću. Zatim ih možete dodati u cvetne prikaze za neku prelepu arhitektonsku strukturu i blago izbledelu boju.

14. Neki kosmos cveće može biti jestivo
Nekoliko vrsta kosmos cveća takođe može biti jestivo, uglavnom vrste koje potiču od žutog kosmosa (Cosmos sulphureus). Međutim, uvek dvaput proverite tačne vrste koje imate da biste bili sigurni da je bezbedna za jelo. Cveće kosmosa može da bude šareni ukras za salate, kolače ili pića.

Listovi žutog kosmosa takođe mogu biti jestivi i mogu se mešati u salate. U Indoneziji, Maleziji i drugim delovima jugoistočne Azije, kraljeva salata kosmos (Cosmos caudatus) se takođe jede u salatama. U ovim regionima je poznat i kao “ulam raja”. Listovi imaju ukus poput manga.

Prednosti kosmosovog cveća – završno

Pored svog lepog cveća i potreba za malim održavanjem, kosmos cveće takođe ima mnogo namena i prednosti. Ove zapanjujuće jednogodišnje biljke mogu privući oprašivače, tolerisati suše i podjednako dobro funkcionišu u kontejnerima ili baštenskim granicama kao ukrasne biljke. Cveće Kosmosa takođe je odlično rezano ili sušeno cveće za vaze i bukete.