Zasto moj karanfil ne cveta najcescih razloga

Kada posadite karanfil u svojoj bašti, očekujete da će biljka iskočiti sa šarenim naboranim cvetovima. Ali ponekad vam ostane zeleno lišće i razočaravajući nedostatak cveća! U ovom vodiču ću podeliti svoje iskustvo o tome zašto vaš karanfil ne cveta i kako to popraviti.

Ako vaše biljke karanfila ne cvetaju (ili daju samo nekoliko cvetova), pogledajte da li je kriv neki od ovih uzroka.

1) Nije dovoljno sunca
Sve vrste karanfila najbolje rastu na punom suncu. Ako ove biljke dobijaju manje od osam sati direktnog sunca svakog dana, mogu izgledati zakržljale i neće uspeti da cvetaju.

Zapamtite da je proizvodnja cveća energetski intenzivan proces, a biljke dobijaju energiju od sunca! To znači da je nedostatak sunca čest uzrok nedostatka cveća.

2) Nepravilno đubrenje
Nepravilno đubrenje karanfila ili potpuno odustajanje od đubrenja može dovesti do nedostatka cvetanja. Kao i sve biljke, karanfili zahtevaju 18 različitih hranljivih materija da bi uspeli.

Pored snabdevanja vašeg karanfila svim ovim hranljivim materijama, moraćete da obezbedite odgovarajuću ravnotežu hranljivih materija.

Jedan od najčešćih uzroka nedostatka cveća je previše azota i premalo fosfora. Iako je azot neophodan za zeleni rast i proizvodnju proteina, on nije jedini hranljivi sastojak koji je potreban biljkama.

Fosfor podstiče biljke karanfila da proizvode cveće, tako da je od suštinskog značaja ako želite zdrav prikaz naboranih cvetova.

Imajući na umu ove informacije, preporučujem da svoje biljke karanfila đubrite proizvodom dizajniranim za cvetne biljke. Neka dobra đubriva za isprobavanje uključuju mešavinu ruža i cveća Dovn to Earth i Jobe’s Organics ​​Rose & Flover Food .

3) Nepravilna vlažnost zemljišta
Karanfili će najbolje rasti kada je njihova zemlja stalno vlažna, ali ne mokra.

Previše vlage može dovesti do stresa biljaka karanfila, pa čak i do truljenja korena. A premalo vlage takođe može izazvati stres i sprečiti biljke da usvoje neophodne hranljive materije.

Trebalo bi da zalivate zemlju oko vaših karanfila kada se gornji centimetar ili dva zemlje osuši.

4) Slabo drenirajuće zemljište
Dok vaš raspored zalivanja utiče na nivo vlage u tlu, tako i tip zemljišta. Zbijena tla, kao i tla sa visokim sadržajem gline, često imaju lošu drenažu.

Ako je vaša zemlja slabo drenirana, koreni vaše biljke karanfila mogu stalno da sede u vlazi, što otežava biljkama da uzimaju vodu i hranljive materije. Osim toga, koreni karanfila mogu početi da razvijaju trulež korena ako je zemlja uvek vlažna.

Najbolje vreme za rešavanje problema sa zemljištem je pre nego što posadite svoje karanfile. Ako imate zbijeno tlo, koristite viljušku za kopanje ili lopatu da biste otpustili tlo.

Još jedna stvar na koju treba paziti je teška glinena zemlja. Ako znate da je vaša zemlja bogata glinom, pomešajte nekoliko šaka gotovog komposta ili tresetne mahovine u zemlju da biste poboljšali teksturu.

Ako sadite svoje karanfile u saksiju, izaberite zemlju za saksiju koja nudi dobru drenažu. Jedna pogodna opcija je mešavina za zalivanje okeanske šume Fok Farm .

5) Biljke su premlade
Drugi razlog zašto vaši karanfili možda ne cvetaju je taj što su premladi! Većina karanfila traje oko četiri meseca od transplantacije do proizvodnje cveća.

To znači da ako ste samo posadili karanfile napolju pre dva meseca, biljkama je potrebno još neko vreme da sazre pre nego što počnu da proizvode cveće.

Na sreću, ovaj uzrok ima lako rešenje: strpljenje! Sve dok nastavite da svojim mladim biljkama obezbeđujete vodu, sunce i hranljive materije, one bi trebalo da daju cveće kada postanu malo starije.

Zašto moj karanfil ne cveta Česta pitanja:

Koliko dugo karanfilima treba da cvetaju?
Većina vrsta karanfila traje između 120-140 dana između transplantacije i prvog cveta. Međutim, neki karanfili mogu početi da proizvode cveće za samo šest nedelja nakon što posadite njihovo seme.

Zašto moj karanfil ne cveta?
Simbolična biljka karanfila možda neće uspeti da proizvede cveće ako ne dobije dovoljno sunca, ako sedi u vlažnom tlu, ne dobije dovoljno vode ili dobije nepravilno đubrenje.

Koliko dugo traju karanfili?
Karanfili mogu trajati jednu do dve nedelje nakon što se preseku. Držite ih podalje od direktne svetlosti i redovno menjajte vodu kako biste im pomogli da ostanu sveži.

Karanfili ne cvetaju – zamotavanje
Ako vaš karanfil ne cveta, mogu biti krivi faktori kao što su premalo sunca, nepravilno đubrenje i vlažno zemljište. Rešavanjem ovih problema možete podstaći svoje biljke karanfila da daju prelepe cvetove.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zonama uzgoja karanfila i autohtonim rasponima i o tome kako razmnožavati i presađivati cveće karanfila u svojoj bašti.