neverovatnih upotreba i prednosti cinije

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima cveća cinije
Cinije su jedna od najboljih biljaka za uzgoj ako želite zadivljujući letnji prikaz. Ove šarene članove porodice tratinčica može uzgajati svako, čak i neiskusni baštovani. U stvari, cinije imaju nekoliko upotreba i prednosti koje prevazilaze estetiku. Oni privlače oprašivače, mogu se koristiti kao rezano cveće i čak mogu pomoći u smanjenju stresa. U ovom članku ćemo istražiti 14 neverovatnih upotreba i prednosti cinije.


Rod Zinnia je grupa od 22 priznate vrste koje pripadaju porodici astera ili tratinčica (Asteraceae). Cinije su nazvane u čast Johana Gotfrida Zina – nemačkog botaničara iz 18. veka. Cinije su cvjetne jednogodišnje biljke koje obično rastu u grudvicama, ali ponekad mogu biti žbunje ili podgrmlje.

Cinije su prvobitno endemične za Meksiko, ali se sada mogu naći širom jugozapadnih Sjedinjenih Država. Neke vrste su takođe zabeležene u delovima Centralne i Južne Amerike, pa čak i Australije. Ovi prekrasni cvetovi su dovoljno čvrsti da uspevaju u suvim, sunčanim staništima kao što su prerije ili travnjaci.

Cinije proizvode šarene, upadljive kompozitne cveće koje dolaze u pojedinačnim, dvostrukim i polu-dvostrukim varijantama. Dostupne su stotine različitih sorti cinije. Cinije dolaze u nizu boja, uključujući ružičastu, ljubičastu, narandžastu, crvenu, zelenu i belu.

14 fantastičnih upotreba i prednosti cinije

1. Cinije se lako održavaju i lako se uzgajaju

Cinije su jedna od najlakših vrsta cveća za uzgoj, čak i za baštovane početnike. Ovim divnim jednogodišnjim biljkama je potrebno vrlo malo održavanja i uspevaju u USDA zonama od 2 do 11.

Cinijama je potrebno najmanje 6 sati punog sunca svakog dana i najbolje rastu na hranljivim zemljištima koja dobro dreniraju. Zalivajte ih jednom nedeljno ili kad god se gornjih 2 inča zemlje osuši. Tokom sezone cvetanja, đubrite jednom mesečno ili tako nešto i zagušite sve vene cvetove.

2. Cinije prave odlično rezano cveće
Jedan od glavnih razloga zašto su cinije popularne je taj što daju odlično rezano cveće. Cinije mogu da daju velike useve rezanog cveća koje mogu da izdrže otprilike 7 do 12 dana u vazi (ili mnogo duže ako ste zainteresovani za sušenje i čuvanje cinija). Možete ubirati cinije od ranog leta do početka jeseni koristeći pristup „reži i vrati se ponovo“.

Da biste dobili odličan rod cveća, pobrinite se da vaše cinije dobiju puno sunca, vode i hranljivih materija. Možete maksimizirati svoj rod strateškim obrezivanjem ili „štipanjem“ mladih biljaka cinije. Ovo ih podstiče da proizvode više cvetnih stabljika.

3. Cinije privlače korisne oprašivače
Cinije nisu samo dobre za baštovane, već su i fantastične za oprašivače. Cinije pomažu da privučete pčele, leptire, letelice i kolibrije u vašu baštu. Ova korisna stvorenja onda mogu pomoći u oprašivanju vašeg drugog cveća i useva.

Imajte na umu da duple i polu-dvostruke cinije ne daju oprašivačima lak pristup dragocenom nektaru u sebi. Ako želite da obezbedite banket za pčele i druge insekte, izaberite cinije sa otvorenim pojedinačnim cvetovima. Izbegavajte upotrebu hemikalija ili sintetičkih đubriva i pesticida u vašoj bašti, jer oni mogu naštetiti oprašivačima.

4. Cvjetovi cinije su jestivi
Cinije izgledaju tako dobro da ih zaista možete jesti. Cvetovi cinije su jestivi, ali imaju malo gorak ukus. Iako nisu ukusni kao glavni sastojak, cveće cinije čini fantastične ukrase za torte ili salate. Cinije su takođe netoksične za ljude i kućne ljubimce, tako da ih možete bezbedno uzgajati ako imate mačke ili pse.

5. Cinije su jednogodišnje
Cinije su jednogodišnje biljke koje cvetaju, što znači da svaka biljka traje samo godinu dana. Zbog svog kratkog životnog ciklusa, jednogodišnje biljke rastu veoma brzo. Nakon što ste posejali seme cinije, trebalo bi da dobijete sadnice u roku od 7 do 10 dana. Većina sorti cinije može da cveta u roku od 6 do 8 nedelja od setve.

Iako ćete svake godine morati ponovo da sejete cinije, možete ih lako premestiti po bašti. Cinije su odličan način za popunjavanje praznina oko višegodišnjih grmova i drugih dugotrajnih biljaka.

6. Cinije imaju dugu sezonu cvetanja
Kada cinije počnu da cvetaju, možete uživati u njima nekoliko meseci. Većina sorti cinije cveta od ranog leta do prvih jesenjih mrazeva. Svaka biljka može da proizvede nekoliko cvetova za to vreme, uglavnom ako ih stalno berete ili ih mršavite.

Cinije su odlične u letnjim cvetnim krevetima, stvarajući živahan, šaren prikaz pastelnih nijansi. Takođe možete da rasporedite svoje setve semena cinije tako da imate neprekidan prikaz.

7. Cinije su prelepe ukrasne biljke
Većina biljaka cinije raste u grudvama koje mogu porasti između 1 i 4 stope. Cinije se obično šire oko 1 do 2 stope širok. Ove grmolike jednogodišnje biljke proizvode obilje cveća, dajući vam dugotrajan prikaz prelepih boja.

Takođe možete nabaviti patuljaste sorte cinije. Ove sorte rastu između 6 i 12 inča u visinu i širinu, što ih čini idealnim za kontejnere. Kombinujte patuljaste sorte niskog rasta sa višim sortama cinije za slojevit prikaz.

8. Cinije mogu pomoći u smanjenju stresa
Briga o biljkama kao što su cinije je odličan način da smanjite nivo stresa i anksioznosti. Studije su pokazale da baštovanstvo može imati terapeutski efekat, pomažući u borbi protiv mentalnog zdravlja. Baštovanstvo je takođe fizička aktivnost i računa se kao vežba niskog do srednjeg intenziteta.

Čak i baštovanstvo dva ili tri puta nedeljno može doneti koristi za naše mentalno i fizičko zdravlje. Cinije su idealne za ovo jer im je potrebno zalivanje jednom nedeljno i redovno zalivanje tokom sezone cvetanja.

9. Cinije prave divne simbolične poklone
Bilo da se koriste kao rezano cveće u buketima ili daju kao biljke, cinije su sjajni pokloni za nekoliko prilika. Cinije simbolizuju i romantičnu i platonsku ljubav. To znači da su cinije odlični pokloni za vašeg supružnika ili bliske prijatelje.

Viktorijanci su verovali da su crvene ili magenta cinije moćni simboli naklonosti ili želje. Imajući ovo na umu, cinije mogu biti divan poklon za godišnjicu ili Dan zaljubljenih za vašeg supružnika ili partnera. Smatralo se da narandžaste cinije slave ponovno okupljanje sa prijateljima.

10. Cvijeće cinije se može sušiti
Ne zadovoljavajući se time što su odlično rezano cveće, cinije se takođe mogu koristiti kao lepo sušeno cveće. Cvetovi cinije se mogu osušiti za otprilike dve nedelje koristeći kartonsku kutiju i malo silika gela. Alternativno, možete ih okačiti na hladnom i tamnom mestu oko tri nedelje.

Osušene cinije odlično rade u buketima ili vazama, a mogu se dati i kao pokloni. Koristite sušene cinije da napravite šarmantne izložbe u zatvorenom prostoru kada sveže cinije nisu u sezoni.

11. Cinije se mogu uzgajati u saksijama
Iako cinije najbolje rastu u zemlji, one će takođe srećno rasti u kontejnerima i saksijama. Ovo vam omogućava da koristite cinije u dvorišnim baštama ili terasama i balkonima. Cinije nemaju posebno dugačko korenje, tako da čak i više sorte dobro rade u kontejnerima.

Ako uzgajate cinije u kontejnerima, vodite računa da ih redovno zalivate i hranite. Uverite se da je tlo dobro drenirano i da ima puno hranljivih materija mešanjem organske materije. Koristite ilovača ili glinena tla ako je moguće.

12. Cinije dobro rade kao prateće biljke
Čak i ako prvenstveno uzgajate povrće i druge useve, cinije su i dalje korisne biljke koje možete dodati na svoju parcelu. Cinije dobro rade kao prateće biljke, što znači da mogu namamiti štetočine od vaših ranjivih useva. Cinije su posebno dobre u zaštiti useva poput pasulja ili listova salate od lisnih uši, buba i belih mušica.

Cinije takođe mogu privući vitalne oprašivače kao što su pčele i leptiri na vaše useve. Ovo je od vitalnog značaja kada su vaši usevi u cvetu i pomaže da budu produktivniji. Kao dodatni bonus, cveće cinije čini fantastičan jestivi ukras za vaše domaće salate.

13. Cinije su otporne na sušu
Cinije će se i dalje dobro držati ako živite u vrućoj i suvoj klimi. Ovo cveće su jednogodišnje biljke otporne na sušu koje vole puno sunca, tople temperature i dobro drenirajuće zemljište. Cinije mogu da prežive visoke temperature ako ih zalivate najmanje jednom nedeljno.

Cinije su prvobitno potekle iz Meksika i sada se mogu naći širom jugozapadnih Sjedinjenih Država. Cinije su se prilagodile da prežive u sušnim staništima kao što su prerije ili šikari, tako da mogu lako da podnesu većinu uslova u bašti.

14. Cinije ne pate od mnogih štetočina i bolesti
Uprkos svojim lepim laticama, cinije su prilično robusne biljke koje ne pate od mnogih bolesti ili štetočina. Iako bolesti poput alternarije, pepelnice i štetočina poput lisnih ušiju mogu da utiču na cinije, sa njima se lako nosi. Hortikulturna ulja poput ulja neema i insekticidnih sapuna mogu se pobrinuti za većinu problema.

Ako vaše cinije imaju štetočine ili bolesti, pokušajte da ne koristite hemijske pesticide. Ovi proizvodi mogu ubiti štetočine, ali takođe mogu ubiti korisne oprašivače kao što su pčele i muhe. Neki hemijski pesticidi takođe mogu uzrokovati pogoršanje kvaliteta zemljišta, potencijalno oštetiti vaše cinije.

Okončanje

Iako je elegantna lepota cinija dovoljan razlog za njihovo uzgajanje, ove briljantne jednogodišnje biljke imaju i nekoliko drugih upotreba i prednosti. Cinije proizvode neverovatne useve rezanog cveća, a mogu se i sušiti. Cinije su odlične biljke za ishranu i privlače važne oprašivače. Cinije čak mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti tako što će vas izvući u baštu.