neverovatnih prednosti nervnih biljaka fitonija

Upotreba i prednosti nervnih biljaka podržane vodećim istraživačkim studijama

Nervne biljke mogu pomoći da unesete opuštajuće vibracije tropske džungle u vaš dom. Ove biljke sa šarenim venama potiču iz prašuma Perua i drugih delova Južne Amerike. Međutim, nervne biljke nisu samo zapanjujuće ukrasne biljke; oni takođe nude niz upotreba i pogodnosti.


O nervnim biljkama
Nervne biljke pripadaju rodu Fittonia u okviru porodice akantusa (Acanthaceae). Poznate su i kao mozaične biljke zbog živopisnih ružičastih, crvenih ili belih vena koje pokrivaju njihovo lišće. Nervne biljke su višegodišnje zimzelene tropske biljke koje dobro rade kao kućne biljke.

Nervne biljke su autohtone u Peruu i drugim delovima Južne Amerike. Rastu kao pokrivač na šumskom tlu i imaju naviku širenja. Nervne biljke se mogu širiti od 12 do 18 inča i narasti do 6 inča u visinu i mogu da žive godinama uz odgovarajuću negu.

Rod Fitonija je nazvan po Elizabeti i Sari Fiton, koje su bile vodeći botanički pisci tokom 19. veka. Nervne biljke se obično dele u dve grupe; ružičaste ili crvene nervne biljke (Verschaffeltii grupa) i nervne biljke sa belim venama (Argironeura Group).

12 upotreba i prednosti nervnih biljaka:

1. Nervne biljke su savršene za terarijume
Zbog svoje kompaktne veličine i preferencije toplih, vlažnih uslova, nervne biljke su idealne za terarijume. Stakleni terarijumi su odličan način za negovanje i prikazivanje tropskih biljaka kojima je potrebna veća vlažnost nego što naši domovi obično mogu da obezbede.

Nervne biljke retko prelaze 6 inča visine, što ih čini pogodnim za širok spektar veličina terarijuma. Uzgajanje nervnih biljaka u zatvorenom terarijumu stvara mikroklimu koja replicira uslove tropske prašume. Samo zapamtite da terarijum treba držati podalje od jarke, direktne sunčeve svetlosti; u suprotnom, vaša nervna biljka može da se opeče.

2. Nervne biljke mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti
Nervne biljke takođe mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti u našim užurbanim životima. Brojne studije su istraživale umirujuće efekte biljaka, uključujući studiju iz 2015. koju su sproveli korejski i japanski naučnici.

Dve grupe od po 12 mladića pratili su nivo stresa dok su obavljali dva različita zadatka. Jedan zadatak je uključivao rad na računaru, dok je drugi naterao učesnike da presađuju sobnu biljku. Podaci su pokazali da su učesnici iskusili niži nivo stresa prilikom presađivanja biljke.

Druge studije su otkrile da možemo smanjiti nivo stresa posmatranjem biljaka i prirodnih područja. Neki stručnjaci su takođe otkrili da boravak u prisustvu biljaka može poboljšati zdravlje srca i smanjiti napetost mišića.

3. Nervne biljke mogu pomoći da pročistite vazduh u vašem domu
Nervne biljke mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu
Jedna od najpoznatijih prednosti sobnih biljaka je da mogu poboljšati kvalitet vazduha u našim domovima. Godine 1989. NASA je sprovela svoju značajnu studiju čistog vazduha kako bi procenila ovaj efekat. Ovo prevazilazi jednostavno apsorbovanje ugljen-dioksida i oslobađanje kiseonika.

NASA-ino istraživanje je pokazalo da je nekoliko sobnih biljaka vešto u uklanjanju štetnih isparljivih organskih jedinjenja (VOC) iz vazduha. Materijali kao što su tepisi, boje i drugi proizvodi na bazi hemikalija mogu emitovati VOC u našim domovima. Veruje se da VOC predstavljaju brojne zdravstvene rizike, uključujući pogoršanje alergija poput astme i povećanje rizika od raka.

Nervne biljke su dobre u uklanjanju tri VOC posebno; benzen, toluen i trihloretilen.

4. Nervne biljke mogu vam pomoći da povećate svoju produktivnost
Prisustvo sobnih biljaka, kao što su nervne biljke, takođe može pomoći u povećanju produktivnosti. A zahvaljujući svojoj kompaktnoj veličini, nervne biljke su idealne kućne biljke koje možete dodati skoro svakoj kućnoj kancelariji.

Studija iz 2014. ispitivala je promene u produktivnosti kada su zatvorene biljke dodane u kancelarije u Holandiji i Velikoj Britaniji. Rezultati su pokazali da su se učesnici osećali manje stresno i srećnije u svojim kancelarijama kada su biljke bile prisutne. Studija je takođe otkrila da je došlo do povećanja produktivnosti za 15%.

5. Nervne biljke mogu poboljšati kvalitet vašeg sna
Pošto biljke mogu smanjiti nivo stresa i anksioznosti, nervne biljke mogu vam pomoći da bolje spavate. Dodavanje nervnih biljaka u vašu spavaću sobu takođe može poboljšati kvalitet vazduha, što će vam pomoći da budete još opušteniji.

Kineski naučnici su 2019. testirali uticaj biljaka na obrasce spavanja grupe astronauta. Naučnici su otkrili da su astronauti bili manje pod stresom kada su videli ili pomirisali biljke. Ovaj umirujući efekat je takođe pomogao u regulisanju njihovog centralnog nervnog sistema i poboljšao kvalitet njihovog sna.

6. Nervne biljke dolaze u nizu prekrasnih boja
Poznate i kao mozaične biljke, nervne biljke su poznate po živim, šarenim venama na listovima.

Ove vene su obično ružičaste, crvene ili bele, u zavisnosti od vrste ili sorte. A zahvaljujući njihovoj kompaktnoj veličini, možete koristiti nervne biljke da dodate boju skoro svakom prostoru.

Nervne biljke takođe dolaze u raznim nijansama, tako da je na raspolaganju mnogo izbora. Na primer, Fittonia albivenis ‘Black Star’ ima tamnozelene listove sa tamnocrvenim venama. Fittonia verschaffeltii ‘Pink Angel’ ima tamnozeleno lišće sa svetlo ružičastim venama.

7. Nervne biljke su kompaktne sobne biljke
Deo šarma nervnih biljaka je njihova kompaktna veličina. Iako se nervne biljke mogu širiti do 18 inča, možete kontrolisati njihovo širenje tako što ćete ih držati u saksiji. Nervne biljke rastu samo do oko 6 inča visine, tako da ne zauzimaju mnogo prostora i savršene su biljke za male stanove. To znači da se nervne biljke mogu postaviti gotovo bilo gde u vašem domu, a da ne postanu smetnje.

8. Nervne biljke se mogu koristiti kao spoljni pokrivač zemlje
Nervnim biljkama su potrebni topli, vlažni uslovi slični njihovom autohtonom staništu u tropskim kišnim šumama. Iako to znači da se ne mogu uzgajati napolju u većini područja Sjedinjenih Država, postoje izuzeci. Nervne biljke se mogu uzgajati na otvorenom u USDA zonama 11 i 12.

Nervne biljke imaju naviku širenja i uspevaju na podu prašume, što ih čini dobrim biljkama koje pokrivaju tlo. Možete ih uzgajati na senovitim mestima ispod većih biljaka da biste svom dvorištu dodali više izgleda džungle.

9. Nervne biljke mogu tolerisati različite vrste izlaganja svetlosti
Nervne biljke mogu uspevati u većini svetlosnih uslova u zatvorenom prostoru, uključujući jako, indirektno svetlo, filtrirano svetlo ili delimičnu senku. Prostorije okrenute prema istoku ili severu pružaju idealne svetlosne uslove za nervne biljke, ali mogu da rastu i u drugim oblastima.

Međutim, nervne biljke ne mogu dugo tolerisati jaku, direktnu sunčevu svetlost ili punu senku. Previše direktne sunčeve svetlosti može da spali njihove nežne listove, dok previše senke može izazvati probleme u rastu.

10. Nervne biljke nisu toksične za ljude ili kućne ljubimce
Neke kućne biljke mogu biti toksične za kućne ljubimce i ljude, što ih čini neprikladnim za neke domove. Srećom, Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA) kategoriše nervne biljke kao netoksične. To znači da su nervne biljke bezbedne za mačke, pse i druge kućne ljubimce.

Ako vaš ljubimac slučajno pojede nekoliko listova Fitonije, ne bi trebalo da ima zdravstvenih problema. Međutim, izbegavajte da ovo postane navika, jer prekomerna konzumacija može dovesti do problema.

11. Nervne biljke mogu pomoći u ublažavanju alergija
Nervne biljke mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim domovima tako što apsorbuju štetne VOC kao što su benzol i toluen. Ovo može pružiti dodatne prednosti ljudima koji pate od respiratornih alergija kao što je astma. Prisustvo VOC može pogoršati ova stanja. Pošto nervne biljke mogu da apsorbuju ova jedinjenja, ona takođe mogu pomoći u smanjenju neprijatnih hemijskih mirisa.

12. Nervne biljke mogu pomoći da se poveća vlažnost u vašem domu
Nervnim biljkama je potreban visok nivo vlažnosti u rasponu od 60 do 90%. Koristeći ovlaživače ili posude sa šljunkom da biste to postigli, mogli biste poboljšati svoje zdravlje. Našim telima je potrebna određena količina vlage, sa preporučenim nivoima vlažnosti za naše domove u rasponu od 30 do 50%.

Nervne biljke se oslobađaju viška vode kroz isparavanje, što malo povećava nivo vlažnosti u vašem domu. Ovo može pomoći u borbi protiv problema kao što su astma, suva koža i ekcem. Uverite se da koristite mešavinu zemljišta koja dobro drenira kako bi nervne biljke uspevale.

Upotreba i prednosti nervnih biljaka – Završavanje
Nervne biljke mogu doneti dobrodošle prskanje boja u naše domove. Međutim, nervne biljke takođe imaju niz iznenađujućih prednosti. Nervne biljke mogu pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju kvaliteta vazduha, povećanju produktivnosti i uklanjanju štetnih hemikalija iz vazduha. Nervne biljke su takođe kompaktne, što olakšava njihovo dodavanje u vaš dom.