Mogu li orhideje rasti u zatvorenom prostoru

Orhideje su fascinantna grupa biljaka koje proizvode prelepo, upadljivo cveće. Iako su označene kao teške biljke, orhideje se prilično lako uzgajaju u zatvorenom prostoru. U ovom članku ćemo istražiti kako uspešno uzgajati orhideje u zatvorenom prostoru.


Orhideje su grupa od hiljada vrsta koje čine porodicu Orchidaceae. Sa preko 760 različitih rodova, porodica orhideja je jedna od najvećih biljnih grupa na svetu. Orhideje se generalno dele na dva glavna tipa; epifitske orhideje i kopnene orhideje.

Epifitskim orhidejima nije potrebno mnogo zemlje i vežu se za veće biljke domaćine, dok kopnene orhideje rastu u zemljištu. Epifitske orhideje se obično lakše uzgajaju u zatvorenom prostoru, dok je kopnene lakše uzgajati napolju u pogodnim klimatskim uslovima. Neke vrste orhideja mogu čak i da rastu direktno u vodi.

Orhideje mogu prilično srećno da rastu u zatvorenom prostoru, a nekoliko vrsta orhideja se često prodaju kao kućne biljke. Neke od popularnijih epifitskih orhideja uključuju orhideje Dendrobium, orhideje Phalaenopsis i orhideje Vanda. Popularne kopnene orhideje uključuju dragulj orhideje i orhideje ženskih papuča.

Orhideje se često označavaju kao kućne biljke koje je teško brinuti. Ali uz odgovarajuća razmatranja, briga o orhidejima može biti prilično jednostavna. Uvek ne zaboravite da obratite pažnju na specifične potrebe svake vrste orhideja.

Saveti za uzgoj orhideja u zatvorenom prostoru

Nega orhideja može malo da varira u zavisnosti od tačne vrste, ali osnovni principi su obično isti. Većina orhideja koje se obično prodaju kao kućne biljke dolazi iz tropskih područja. Kao takvima, potrebni su im topli, vlažni uslovi i borba na niskim temperaturama.

Većina vrsta orhideja zahteva puno jakog, indirektnog svetla. Najbolja pozicija za orhideje je otprilike 3 metra udaljena od prozora okrenutog prema istoku ili zapadu. Orhideje će patiti na jakom, direktnom svetlu, jer to može da im sprži lišće. Mnoge orhideje će se takođe boriti da pravilno rastu u punoj senci.

Orhidejama su potrebna vlažna tla, pa ih zalivajte kad god se podloga za rast malo osuši. Ako su koreni još uvek zeleni, sačekajte dok ne postanu blago srebrnasti pre zalivanja. Neki ljudi se zaklinju da koriste kockice leda za zalivanje biljaka orhideja, ali pazite da ne preterate sa zalivanjem ako je ovo vaš preferirani metod koji može dovesti do žutog lišća orhideja.

Idealni uslovi životne sredine za orhideje u zatvorenom prostoru
Većina orhideja zahteva toplo, vlažno okruženje da bi uspevalo u zatvorenom prostoru. Orhideje preferiraju stabilne temperature između 65 i 85ºF (18 do 30ºC). Orhideje takođe trebaju umerene do visoke nivoe vlažnosti između 40 i 70%. Koristite ovlaživače ili posude sa šljunkom da povećate vlažnost uz redovno zamagljivanje.

ovlaživači ili posude sa šljunkom
Orhideje zahtevaju labave sredine za uzgoj koje pružaju obilje aeracije i drenaže. Većina medijuma za orhideje koristi sastojke kao što su kora, treset ili sfagnum mahovina, kokosov kokos i perlit. Orhideje su osetljive na prekomerno zalivanje i natopljeno zemljište, tako da ovi labavi, krupni medijumi pomažu da se to spreči.

Iako orhideje nisu teške hranilice, ipak im je potrebno malo đubriva da bi proizvele najbolje cvetove. Većinu orhideja treba đubriti jednom mesečno tokom prolećne i letnje sezone rasta. Alternativno, neki uzgajivači orhideja hrane svoje biljke nedeljno izuzetno malim dozama. Uvek koristite razređena tečna đubriva za orhideje. Takođe je pametno pratiti uobičajene štetočine, bube i bolesti orhideja.

Ako planirate odmor ili radno putovanje, pogledajte naše osnovne savete o brizi za orhideje dok ste odsutni.

Okončanje
Orhideje su popularne sobne biljke zahvaljujući neverovatnom upadljivom cveću i bogatoj simboličkoj vrednosti. Većini orhideja je potrebna jarka, indirektna sunčeva svetlost i topli, vlažni uslovi. Koristite specijalizovanu podlogu za uzgoj orhideja i zalivajte kad god se medij za uzgoj oseti suvo. Oploditi orhideje jednom mesečno.

Ako tražite sledeću biljku orhideja koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš vodič za najbolje usluge isporuke orhideja.