Mogu li biljke aloje rasti u vodi

Biljke aloje se često uzgajaju u zatvorenom prostoru u posudama ispunjenim zemljom ili na otvorenom u toplim područjima. Ali da li ste ikada razmišljali o uzgoju ovih biljaka u vodi? Pridružite nam se dok istražujemo da li možete uzgajati biljke aloje u vodi.


Mogu li biljke aloje rasti u vodi?
Da, biljke aloje mogu rasti u vodi. Međutim, biće im potrebna posebna briga ako želite da ih uzgajate u vodi tokom dužeg vremenskog perioda.

Pošto biljke aloje vole svoje zemljište na sušoj strani, uzgajanje u vodi može ih učiniti podložnijim bakterijskim i gljivičnim bolestima. Zbog toga preporučujemo uzgoj biljaka aloje u zemljištu za saksije, a ne u vodi.

Kako uzgajati biljke aloje u vodi
Ako i dalje želite da uzgajate biljke aloje u vodi, imajte na umu nekoliko stvari.

Prvo, želite da budete sigurni da počinjete sa čistom teglom. Propuštanje posude kroz mašinu za pranje sudova ili pranje toplom vodom i sapunom dobar je način da se uveri da je posuda čista.

Zatim, uverite se da koristite vodu bez zagađivača ili velikih količina minerala. Voda iz slavine je generalno u redu za upotrebu, ali možete koristiti destilovanu vodu ili kišnicu ako želite da budete posebno oprezni.

Kada dođe vreme da biljku aloje stavite u vodu, poželećete da se uverite da je samo dno biljke potopljeno. Koreni bi trebalo da budu u vodi, ali većina lista ne bi trebalo da bude.

Postavite biljku na područje koje prima svetlo, ali indirektno sunce najmanje šest sati dnevno. Takođe treba da postavite biljku u prostoriju sa temperaturom vazduha između 65-85ºF.

Pratite vodu u posudi da biste proverili i nivo i kvalitet vode. Ako korenje više nije potopljeno, dodajte još vode. A ako voda postane mutna ili promeni boju, zamenite vodu.

Takođe je dobra praksa zameniti vodu otprilike svake dve nedelje. Ovo će pomoći u sprečavanju rasta bakterija i gljivica koje mogu izazvati bolesti biljaka.

Kako razmnožavati biljke Aloe Vere u vodi

Ako želite da razmnožite novu biljku aloje iz postojeće biljke, možete birati između više metoda. Jedna potencijalna metoda je razmnožavanje biljaka u vodi.

Da biste to uradili, sledite ove korake.

Počnite sa zdravom biljkom aloje. Možete razmnožavati preko zdravog lista ili biljke aloje, poznatog i kao pup.
Koristite oštar i dezinficiran nož da odsečete list ili mladunče sa biljke blizu osnove. Ostavite list/štene da odstoji nekoliko sati ili preko noći kako bi rana zarasla i sprečila truljenje.
Napunite čistu staklenu posudu filtriranom ili destilovanom vodom. Stavite rez u posudu, vodeći računa da je odsečeni kraj potopljen.
Stavite posudu na sunčano mesto, ali van direktne sunčeve svetlosti. Biljke aloje vole jarko, indirektno svetlo.
Promenite vodu svaka 2-3 dana (ili kada postane zamućena) da biste sprečili rast bakterija ili plesni.
Pazite na list kako biste bili sigurni da ne trune. Ako postane braon ili ljigav, izvadite ga iz vode i bacite.
Posle otprilike dve nedelje, koreni će početi da se formiraju. U ovom trenutku možete nastaviti da uzgajate biljku u vodi ili je premestite u posudu napunjenu zemljom.

Uživajte u biljkama aloje
Bez obzira da li želite da razmnožavate nove biljke aloje ili uzgajate veliku biljku kod kuće, biljke aloje možete uzgajati u vodi. Međutim, treba paziti na trulo tkivo i razvoj bolesti. Uz malo pažnje, vaše biljke aloje će uspevati godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uzgoju biljaka aloje kod kuće.