Tolerancije temperature i vlaznosti biljaka Aloe

Biljke aloje su dugo bile popularne kućne biljke zbog svojih zapanjujućih sočnih stabljika, simbolične vrednosti i navike koja se lako održava. Ako imate jednu od ovih biljaka u svom domu, jedan od kritičnih delova pravilne brige o njima je obezbeđivanje odgovarajuće temperature i vlažnosti. Kao i mnoge kućne biljke, biljke aloje vole tople temperature. Ali za razliku od mnogih sobnih biljaka, aloe vera uspeva na suvom vazduhu. Čitajte dalje da biste saznali više o idealnim rasponima temperature i vlažnosti za biljke Aloe u kući.


Tolerancije temperature i vlažnosti biljke aloje – najvažnije
Biljke aloje preferiraju tople temperature, između 65-85ºF. Mogu da tolerišu temperature izvan ovog opsega, ali mogu da se bore ako su izložene dugim periodima ispod 50ºF. Biljke aloe preferiraju nisku vlažnost, u rasponu od 20-30%.

Temperatura i vlažnost u izvornim staništima biljaka aloje

Biljke aloje su porijeklom iz suvih područja u Africi i prilagođene su preživljavanju u vrućim, suvim klimama sa niskom vlažnošću. U njihovim izvornim staništima, temperature mogu da variraju od veoma vrućih tokom dana (iznad 100ºF) do prilično hladnih noću (ispod 50ºF).

Vlažnost vazduha je obično niska u njihovim izvornim staništima, sa prosečnom vlažnošću u rasponu od 10-30%.

Na sreću, prilično je lako oponašati ove uslove u zatvorenom prostoru.

Znaci da je vaša biljka aloje izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Znaci da je vaša biljka aloje izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti
Brojni znaci mogu ukazivati na to da je vaša biljka aloje izložena pogrešnoj temperaturi i/ili vlažnosti. Obratite pažnju na sledeće i još jednom proverite temperaturu i vlažnost ako primetite bilo koji od ovih znakova.

Žuti ili smeđi listovi
Mnogi faktori (kao što su uobičajene štetočine i bolesti aloje ili neodgovarajući svetlosni uslovi) mogu dovesti do toga da listovi aloje postanu žuti ili smeđi, uključujući nepravilnu temperaturu i/ili vlažnost.

Produženi periodi niskih temperatura (ispod 50ºF) ili kratka, ali iznenadna izloženost hladnoći (ispod 40ºF) mogu uzrokovati stres kod biljke aloje. Ovaj stres se može manifestovati kao promenjeno lišće biljke.

Visoka vlažnost takođe može izazvati stres kod biljke aloje. Visoka vlažnost vazduha povećava verovatnoću da će aloja razviti gljivične probleme, što može dovesti do žutih i/ili smeđih listova.

Hrskave ivice lista
Ako primetite da su ivice vaših listova aloe postale debele i zelene u hrskave i smeđe, temperatura je možda previsoka. Uverite se da temperatura ne prelazi 90ºF i držite biljke dalje od vrućih propuha. Takođe je pametno proveriti nivo vlage u zemljištu aloe.

Idealna temperatura i vlažnost za biljke aloje

Ako želite da vaša biljka aloje bude srećna i zdrava, imajte na umu ova pitanja o temperaturi i vlažnosti.

Idealna temperatura za biljke aloje
Biljke aloje mogu tolerisati relativno širok temperaturni opseg, ali preferiraju temperature između 65-85ºF.

Mogu tolerisati temperature do 50ºF, ali produženo izlaganje temperaturama ispod 50ºF može biti štetno. Pored toga, čak i kratko izlaganje temperaturama ispod nule (ispod 32ºF) može izazvati ozbiljna oštećenja ili čak smrt.

Što se tiče visokih temperatura, biljke aloje mogu izdržati temperature do 100ºF. Međutim, iznenadno izlaganje visokim temperaturama može izazvati stres za biljku i stvoriti probleme.

Idealna vlažnost za biljke aloje
Pošto biljke aloje potiču iz sušnih regiona, više vole suv vazduh. To znači da preferiraju nisku vlažnost, između 20-30%.

Dok će biljke aloje verovatno biti dobre u prosečnoj vlažnosti u domaćinstvu od 30-50%. Međutim, ove biljke mogu patiti ako je vlažnost iznad 50%.

Kako pratiti temperaturu i vlažnost
Ako niste sigurni da li su vaša temperatura i vlažnost u odgovarajućim rasponima za vaše biljke aloje, možete izmeriti oba faktora.

Za merenje temperature može se koristiti jednostavan termometar, a za merenje vlažnosti može se koristiti higrometar. Međutim, ako vam se temperatura i vlažnost osećaju prijatno, verovatno su u redu za vašu biljku aloje.

Vodite računa o nacrtima i uslovima koji se menjaju
Pored toga što ćete svojim biljkama aloje obezbediti odgovarajuću temperaturu i vlažnost, takođe ćete želeti da izbegnete iznenadne promene životne sredine.

Izbegavajte da svoje biljke aloe postavljate u blizini područja sa promajem kao što su spoljašnja vrata, ventilacioni otvori za klimatizaciju i peći. Ove oblasti mogu stvoriti nagle promene u temperaturi, što može izazvati stres na vašoj biljci aloje. Ovo je posebno tačno ako ćete svoju biljku premeštati iz zatvorenog u spoljašnju ili obrnuto.

Kada dođe vreme da premestite biljku, obezbedite da dve oblasti imaju slične temperature i nivoe vlažnosti kako biste izbegli stres.

Kako smanjiti vlažnost u vašem domu

Dok mnoge sobne biljke vole visoku vlažnost, biljke aloje ne vole. To znači da ćete tražiti načine da smanjite, a ne da povećate vlažnost.

Generalno, vlažnost u domaćinstvu pada između 30-50%, što je dobro za biljke aloje. Međutim, vlažnost može biti iznad ovog opsega ako živite u vlažnoj klimi i ne zagrevate ili hladite svoj dom.

Ako je vlažnost iznad 50%, vaše biljke aloje mogu patiti. Najbolji način za smanjenje vlažnosti je odvlaživač. Obično možete da podesite svoj ovlaživač tako da snizi vlažnost na zadatu količinu.

Ne samo da će ovlaživač spustiti vlažnost do optimalnog opsega, već će vam takođe obezbediti vodu koju možete koristiti za zalivanje biljaka aloje.

Briga o biljkama aloje tokom cele sezone

Tokom proleća i leta, vlažnost može biti veća nego zimi. Pazite na vlagu u vazduhu i primenite odvlaživač ako je potrebno.

Obavezno držite biljke aloe dalje od otvora za klimatizaciju. Hladno vreme koje se oslobađa iz ovih otvora može oštetiti vaše biljke aloje.

Kada dođe zima, vlažnost u zatvorenom prostoru obično opada zbog upotrebe uređaja za grejanje. Ova niska vlažnost je tipično idealna za biljke aloje, ali možda nije sjajna za druge sobne biljke.

Što se tiče temperature, držite biljke aloje dalje od otvora za grejanje, kamina i peći. Iako ove biljke vole tople temperature, neće uspevati na direktnoj toploti ili promenama temperature.

Česta pitanja o toleranciji temperature i vlažnosti biljke aloje:
Koja je temperatura prehladna za biljke aloje?
Biljke aloje mogu da prežive temperature i do 50ºF sve dok je bilo kakvo smanjenje temperature postepeno. Ove biljke se mogu boriti na temperaturama ispod 50ºF i umrijet će na 32ºF.

Koja je temperatura prevruća za biljke aloje?
Biljke aloje mogu izdržati temperature do 100ºF. Nagli porast temperature može naškoditi biljkama, a temperature iznad 110ºF mogu biti štetne.

Da li su biljke aloje osetljive na toplotu?
Ne, biljke aloje nisu posebno osetljive na toplotu. Oni mogu da podnesu visoke temperature sve dok su adekvatno aklimatizovani na bilo kakve promene temperature.

Mogu li ostaviti svoju biljku aloe napolju?
Možete ostaviti svoju biljku aloe napolju sve dok su uslovi okoline pogodni. Trebalo bi da unesete svoju biljku unutra ako se očekuje da temperatura padne ispod 50ºF ili ako je vlažnost veoma visoka.

Kako da znam da li je moja biljka aloje zdrava?
Ako su listovi vaše biljke aloe debeli i živo zeleni, vaša biljka je verovatno zdrava. Kontinuirani rast takođe ukazuje na zdravu biljku aloje.

Okončanje
Da bi vaše biljke aloje bile srećne, trudite se da temperatura bude topla, a vlažnost niska. Snabdevanje ovih uslova omogućiće vašoj biljci aloje da napreduje. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati i brinuti o biljkama Aloe kod kuće.