Gde postaviti biljke novca u kuci

Najbolje lokacije za biljke novca za optimalnu negu i feng šui prednosti
Biljke na drvetu novca (Pachira akuatica) imaju mnoga uobičajena imena, uključujući francuski kikiriki, malabarski kesten, gvajanski kesten, saba orah i stablo za snabdevanje. Imaju ljupka smeđa stabla koja su obično pletena i proizvode lepeze šiljastih listova ovalnog oblika u sjajnoj, atraktivnoj nijansi zelene. Ako odlučite da ga uzgajate u svom domu, od suštinskog je značaja da razmislite gde ćete ga postaviti u svom domu ili u svojoj bašti kako biste generisali najpovoljniji tok energije, a istovremeno stvorili optimalno okruženje za rast za biljku. Ovaj vodič će vas voditi kroz to gde da postavite biljke novčića u kući za optimalnu negu i feng šui prednosti.


Gde pozicionirati biljke novca u kući – najvažnije
Prema feng shui principima, stabla novca privlače prosperitet, čineći jugoistočni ugao kuće, kućne kancelarije ili stola najboljom lokacijom za podsticanje obilja u bogatstvu. Za zdravo stablo novca, postavite svoje na mesto sa puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti, umerenom do visokom vlažnošću i zaklonom od hladnog propuha.

O biljkama novca

Pachira akuatica je vrsta tropskog drveta koja pripada porodici biljaka Malvaceae (mallov). Njegov izvorni raspon obuhvata oblasti koje se protežu od severozapadnog Meksika preko Centralne Amerike i sve do Južne Amerike.

U svojim izvornim staništima, stabla novca uživaju u rastu u tropskim močvarama bez mraza gde dobijaju punu do delimičnu sunčevu svetlost. U ovim oblastima mogu narasti do oko 60 stopa. Uprkos vlazi i toplini u kojima se uživa u svom rodnom području, stabla novca mogu se uspešno uzgajati, a njihova veličina se može dobro upravljati u zatvorenom prostoru ili u bašti sa toplijom klimom.

Biljke novčića i feng šui

Feng shui je tradicionalna kineska praksa koja koristi određene principe dizajna u fizičkom prostoru kako bi stvorila harmoniju i optimalan protok energije.

U feng šuiju, biljke novčića simbolizuju sreću i veruje se da privlače pozitivnu energiju, bogatstvo, obilje, prosperitet i sreću u dom.

Gde postaviti biljke novca u kući

Gde postaviti stablo novca prema feng šuiju
Feng shui principi, koristite Bagua mapu da odredite koji delovi kuće ili pojedinačne sobe odgovaraju kojim oblastima života. Svaki deo karte Bagua povezan je sa kardinalnim pravcem. Položen iznad plana sprata, „sever“ na Bagua mapi je uvek poravnat sa ulazom u kuću ili pojedinačnu sobu. Stoga se zadnji deo kuće ili sobe smatra južnom stranom, istok je desna, a zapad leva strana.

Prema feng shui principima, stabla novca donose pozitivnu energiju, bogatstvo, obilje i prosperitet. Dakle, stablo novca bi bilo najprikladnije postavljeno u delove kuće ili sobe povezane sa oblastima Bagua mape gde biste najviše želeli da izvučete ove vrste energija.

Na primer, severni deo karte Bagua povezan je sa nečijom karijerom, a jugoistočni ugao je povezan sa bogatstvom. Postavljanje stabla novca u severni ili jugoistočni deo sobe ili kuće bilo bi posebno korisno.

Prema feng šuiju, biljka novca će biti najefikasnija za privlačenje prosperiteta kada se postavi u jugoistočni ugao kancelarije (soba u vašem domu koja je najjače povezana sa zarađivanjem novca). Takođe možete postaviti stablo novca na jugoistočni ugao kancelarijskog stola.

Gde postaviti stablo novca za optimalne uslove gajenja

Drveće novca najbolje raste na lokacijama u kući ili kancelariji koje primaju jaku i indirektnu sunčevu svetlost, imaju umerenu do visoku vlažnost i drže se na stabilnoj temperaturi iznad 65°F.

Da bi se postigli ovi uslovi okoline, stablo novca se može postaviti na lokaciju sa prozorom okrenutim prema jugu, jugozapadu ili jugoistoku. Ako je prozor nepokriven, biljku treba postaviti nekoliko stopa od prozora. Ako prozor ima prozirni pokrivač, biljka se može postaviti direktno ispred prozora.

Da bi se postigla odgovarajuća vlažnost, lokacija u kupatilu koje se često koristi ili blizu njega dobro funkcioniše. Takođe možete uključiti ovlaživač ili postaviti poslužavnik sa šljunkom blizu stabla novca. Ovo je posebno korisno ako živite u posebno sušnoj klimi.

Iako se većina domova i kancelarija uvek održava na temperaturi iznad 60 ° F, zaštita vaše biljke od propuha ili eksplozija hladnog vazduha je važna. Uverite se da je vaša biljka na lokaciji koja je zaštićena od ventilacionih otvora za klimatizaciju, vrata koja se otvaraju spolja i prozora od promaje.

Gde ne treba postavljati biljke novca u kući

U spavaćoj sobi nikada ne bi trebalo držati biljke – uključujući drveće novca. Iako stabla novca mogu privući pozitivnu energiju i prosperitet, energija je usmerena nagore i ne smatra se pogodnom za stvaranje mirnog okruženja koje želite u spavaćoj sobi. Pored toga, biljke takođe unose vodeni element (kada se zalijevaju) u prostor koji zauzimaju. U feng šuiju, voda gasi vatru, što takođe može ugasiti romantičnu energiju u spavaćoj sobi para.

Za zdravlje vašeg stabla novca, nikada ga ne biste trebali postavljati direktno ispred nepokrivenog prozora okrenutog prema jugu. Direktna sunčeva svetlost koju vaša biljka prima može da sprži njeno lišće, što rezultira negativnom feng šui energijom i manje zdravom biljkom.

Pored toga, stabla novca ne treba postavljati u prostorije sa slabom osvetljenošću. Mogu tolerisati malo senke, ali im je potrebna jaka indirektna sunčeva svetlost najmanje oko šest sati svakog dana. Konačno, nemojte postavljati svoje stablo novca tamo gde će biti izloženo hladnoj promaji sa vrata, prozora ili otvora za klimatizaciju.

Gde postaviti biljke novčića na otvorenom

U toploj, vlažnoj klimi, stabla novca mogu se uspešno uzgajati na otvorenom. Oni su divne biljke u smislu njihove ukrasne vrednosti i funkcije u feng šuiju.

Da biste optimizovali njihove feng šui prednosti za vaš dom, možete postaviti par stabala novca sa obe strane prednjeg ulaza u vaš dom. Ovo će privući pozitivnu energiju i prosperitet prema vašem domu i u njega. Kao i kod pozicioniranja stabala novca u zatvorenom prostoru, ako ćete ih izlagati na terasi ili u svojoj bašti, pokušajte da ih postavite u jugoistočni ugao.

Da biste obezbedili optimalno okruženje za rast, stavite svoje drvo na mesto gde ga neće spržiti direktna sunčeva svetlost ili udariti snažni vetrovi. Potražite donekle zaštićenu lokaciju koja ima delimičnu senku.

Svetlost
Drveće novca zahteva nekoliko sati jakog, indirektnog svetla dnevno.

Temperatura i vlažnost
Stabla novca uspevaju na temperaturama u rasponu od 65°F do 80°F i najmanje 50% vlažnosti.

Zemljište
Najbolje zemljište za stablo novca je ono koje dobro drenira. Zemljišta na bazi treseta pomešana sa peskom ili zemljištem formulisanim za kaktuse i palme dobro deluju.

Zalivanje
Biljke drveća novca preferiraju vlažno, ali nikad vlažno tlo. U proseku, biljke novčića treba temeljno zalivati jednom u jednu do dve nedelje. Uvek vodite računa da voda potpuno iscuri iz lonca.

Đubrenje
Tokom vegetacije, hranite svoje stablo novca mesečno koristeći razblaženo, dobro izbalansirano đubrivo 10-10-10.

Presađivanje
Stabla novca preferiraju da budu malo vezana za koren i treba ih presađivati samo svake dve do tri godine.

Obrezivanje
Odumrlo ili umiruće lišće treba orezati tokom cele godine. Možete smanjiti svoje stablo novca da biste kontrolisali rast i oblik biljke u proleće i leto. Napravite rezove strateški, imajući na umu da će mesta koja ste smanjili potpunije izrasti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za negu biljaka biljke novca.

Koja je soba najbolja za biljku novca?
Prema feng šuiju, kućna kancelarija je najbolja prostorija za biljku stabla novca. Kaže se da postavljanje stabla novca u jugoistočni ugao vaše kancelarije ili stola privlači pozitivnu energiju i prosperitet u oblast bogatstva vašeg života.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka novca?
Biljke drveća novca zahtevaju nekoliko sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Mogu se postaviti direktno ispred prozora sa providnim pokrivačem ili stopala dalje od nepokrivenog prozora.

Mogu li da stavim svoju biljku stabla novca u ugao?
Biljke drveća novca mogu dobro da rastu u uglu sve dok primaju nekoliko sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti na lokaciji svakog dana.

Da li biljke novca mogu uspevati u uslovima slabog osvetljenja?
Biljke drveća novca mogu da prežive u uslovima slabog osvetljenja ili delimičnoj senci, ali ovi uslovi nisu idealni. Stablo novca najbolje će se održati na lokaciji gde tokom dana prima jarku, indirektnu sunčevu svetlost.

Da li biljke novca mogu tolerisati propuh?
Biljke drveća novca su porijeklom iz tropskih sredina. Kao rezultat toga, zahtevaju temperature koje su stabilne iznad 65°F. Hladni promaji mogu šokirati biljku, štetiti njenom zdravlju i ometati njen rast.

Privucite bogatstvo i prosperitet dobro postavljenim stablom novca
Drveće novca pravi divne sobne biljke. Zabavno ih je uzgajati sami ili ih pokloniti prijateljima, porodici i kolegama. Bez obzira da li je vaša kuća uređena prema feng šui principima ili ne, sigurno ćete uživati u negovanju stabla novca i biti još srećniji što ćete imati prosperitet za koji se kaže da privlači.

Ako tražite svoju sledeću biljku biljke novca koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke novca širom zemlje.