neverovatnih prednosti biljaka Ficus Ginseng

Upotreba i prednosti fikusa ginsenga podržane vodećim istraživačkim studijama

Biljke fikus ginsenga su tropsko drveće u zatvorenom prostoru cenjeno zbog svojih prelepih voštano zelenih listova i karakterističnih trbušastih stabala. Takođe su laki za održavanje i laki za obuku, što ih čini jednim od najboljih bonsai stabala za početnike. Biljke Ficus ginsenga takođe imaju druge prednosti, uključujući mogućnost prečišćavanja vazduha u našim domovima. U ovom članku ćemo istražiti 12 zanimljivih upotreba i prednosti biljaka Ficus ginsenga uz podršku vodećih istraživačkih studija iz celog sveta.

O biljkama Ficus Ginseng
Biljke Ficus ginsenga (Ficus microcarpa) jedna su od 850 vrsta u rodu Ficus. Kao i druga stabla fikusa, biljke Ficus ginsenga pripadaju porodici dudova (Moraceae). Stabla Ficus microcarpa se često mešaju sa Ficus retusa.

Drveće fikusa ginsenga potiče iz tropskih regiona jugoistočne Azije, Australije i ostrva u zapadnom Pacifiku. Oni naseljavaju topla, vlažna okruženja kao što su prašume i močvare. Međutim, ova izdržljiva stabla mogu da prežive i na nižim temperaturama do 32ºF (0ºC).

Na otvorenom, stabla Ficus ginsenga rastu do prosečne visine od oko 40 stopa, pokazujući atraktivne zelene listove ovalnog oblika i glatka siva trbušasta debla. U visoko vlažnim područjima, ovo drveće takođe može proizvesti vazdušno korenje.

12 Upotreba i prednosti biljaka Ficus Ginseng

1. Biljke Ficus Ginseng su odlične za bonsai

Biljke Ficus ginsenga su popularna bonsai stabla i sa dobrim razlogom. Ovim stablima u zatvorenom prostoru je lako upravljati i održavati ih, što ih čini savršenim za sve koji počinju sa bonsaijem. Drveće fikusa ginsenga može narasti između 1 i 2 stope u zatvorenom prostoru.

Koristite mešavinu pješčane zemlje ili već pripremljenu mešavinu bonsaija kao medijum za uzgoj. Ako želite da to jedinstveno trbušasto deblo raste, uzdržite se od rezidbe 1 ili 2 godine. Zatim možete da ga obrezujete, trenirate i ožičite po želji.

2. Biljke fikusa ginsenga mogu pomoći u prečišćavanju vazduha
Biljke Ficus ginsenga takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u našim domovima. Od NASA-ine studije čistog vazduha, znamo da sobne biljke imaju pozitivne efekte na kvalitet vazduha.

Biljke fikus ginsenga apsorbuju štetne VOC (isparljiva organska jedinjenja) kao što su benzol i formaldehid iz okolnog vazduha. Proizvode ih različiti proizvodi za domaćinstvo kao što su lepkovi, tepisi, proizvodi za čišćenje i boje.

Štaviše, VOC mogu predstavljati brojne zdravstvene rizike, uključujući veći rizik od određenih karcinoma. VOC takođe mogu izazvati alergijske reakcije i simptome kod ljudi koji pate od stanja poput astme.

3. Biljke fikusa ginsenga mogu poboljšati naš san
Biljka Ficus ginsenga u vašoj spavaćoj sobi takođe može poboljšati kvalitet vašeg sna. Prema kineskoj studiji, sobne biljke su imale pozitivan uticaj na obrasce spavanja astronauta. Učesnici su bolje spavali i mogli su bolje da regulišu svoj centralni nervni sistem kada vide ili pomirišu biljke.

Biljke fikus ginsenga nam takođe mogu pomoći da bolje spavamo tako što pročišćavaju vazduh u našim spavaćim sobama. Ove biljke mogu pomoći u uklanjanju VOC-a dok spavamo. Ovo takođe može smanjiti simptome alergija kao što je astma.

4. Biljke Ficus Ginseng mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti
Ako se redovno osećate stresno ili anksiozno, posedovanje biljaka Ficus ginsenga u vašem domu može pomoći. Razne studije su pokazale da boravak u blizini biljaka može smanjiti nivo stresa.

Korejska studija je procenila reakcije na stres dve grupe od 12 mladića. Učesnici su praćeni dok su radili na računaru i ponovo prilikom presađivanja sobne biljke. Rezultati su pokazali da su učesnici bili srećniji i manje pod stresom kada su presađivali biljku.

Druge studije su pokazale da sobne biljke mogu promovisati pozitivnu aktivnost mozga i poboljšati kvalitet našeg života.

5. Biljke Ficus Ginseng mogu povećati produktivnost i pamćenje
Biljke fikus ginsenga takođe mogu povećati vašu produktivnost i zadržavanje pamćenja, posebno ako radite od kuće. Prema studiji Univerziteta u Mičigenu, čak i samo gledanje slika biljaka može povećati zadržavanje pamćenja do 20%.

Zajednička studija Velike Britanije i Holandije istraživala je uticaj sobnih biljaka na produktivnost kancelarije. Podaci su pokazali da se produktivnost povećala za 15% kada su biljke bile prisutne u kancelariji. Radnici koji su učestvovali u istraživanju takođe su rekli da se osećaju manje stresno i srećnije na poslu.

6. Biljke Ficus Ginseng mogu dugo da žive
Mnoga bonsai stabla, uključujući primerke Ficus ginsenga, mogu da žive dugo vremena. Uz odgovarajuću negu, biljke Ficus ginsenga mogu da žive oko 50 do 100 godina. Međutim, najstarije poznato drvo Ficus ginsenga je staro oko 1000 godina.

Sa tako dugim životnim vekom, imaćete dovoljno vremena da požnjete prednosti posedovanja biljke Ficus ginsenga. Održavanje dobre prakse nege može zaštititi vaš Ficus ginseng od štetočina i bolesti koje mogu skratiti njegov životni vek.

7. Biljke Ficus Ginseng mogu smanjiti uticaj alergija
Sposobnost Ficus ginsenga da prečisti vazduh je dobra za većinu ljudi. Međutim, to je još korisnije za sve koji imaju alergije poput astme. VOC u vazduhu mogu pogoršati simptome astme, pa čak i izazvati napade astme.

Pomažući u uklanjanju VOC iz vazduha, biljke Ficus ginsenga mogu smanjiti simptome alergije. Ovo se takođe odnosi na jake mirise, koji takođe mogu izazvati simptome astme. Drveće fikusa ginsenga obično ne cveta u zatvorenom prostoru, što je dobra vest za sve koji pate od polenske groznice.

8. Biljke Ficus Ginseng mogu biti dobre za Feng Shui
Biljke fikusa su neke od najboljih feng šui biljaka za vaš dom. Kao žive biljke, biljke Ficus ginsenga mogu apsorbovati negativnu energiju ili či i proizvoditi pozitivnu energiju. Postavite stabla Ficus ginsenga u oštre uglove ili prazne prostore da biste maksimizirali ove efekte.

Kao i druge vrste fikusa, Ficus ginseng je povezan sa elementom drveta, koji je povezan sa rastom, prosperitetom i obnavljanjem. Element Drvo je najjači u istočnim ili jugoistočnim oblastima karte Bagua, koje upravljaju porodicom i prosperitetom.

9. Biljke fikusa ginsenga ne zahtevaju malo održavanja
Biljke fikus ginsenga čine odlično drveće u zatvorenom prostoru zahvaljujući zahtevima za negu sa malim održavanjem. Najveća briga pri uzgoju biljaka Ficus ginsenga je obezbeđivanje dovoljno vode. Ovim drvećem je potrebno blago vlažno tlo, tako da zalivajte kad god se gornji inč zemlje oseti suvim.

Drveće fikusa ginsenga takođe treba tople, stabilne temperature između 60 i 75ºF tokom većeg dela godine. Zimi, biljke Ficus ginsenga mogu tolerisati temperature i do 54ºF. Drveće fikusa ginsenga takođe zahteva umerene do visoke nivoe vlažnosti od najmanje 50%, što možete postići korišćenjem ovlaživača.

10. Biljke fikusa ginsenga mogu da rastu u različitim uslovima osvetljenja
Biljke fikus ginsenga je lako postaviti u vašem domu jer mogu da podnesu različite uslove osvetljenja. Najbolje rade sa otprilike 8 sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti svakog dana. Prozori okrenuti prema istoku ili jugoistoku pružaju odgovarajuću količinu svetlosti.

Iako biljke Ficus ginsenga mogu tolerisati filtriranu svetlost ili delimičnu senku, one će se boriti u punoj senci. Biljke Ficus ginsenga treba zaštititi od jakog, direktnog svetla, posebno leti. Previše direktne sunčeve svetlosti može da spali njihove listove i smanji vlažnost u okolini.

11. Biljke Ficus Ginseng mogu pružiti prirodnu zvučnu izolaciju
Stabla u zatvorenom prostoru kao što su biljke Ficus ginsenga takođe mogu pružiti prirodni oblik zvučne izolacije. Biljke mogu da apsorbuju ili odbijaju zvučne talase koristeći svoje lišće i stabla, blago smanjujući ambijentalnu buku. A zahvaljujući svojim trbušastim stablima, biljke Ficus ginsenga su idealne za ovo.

Studija koju je sproveo korejski tim otkrila je da biljke rade bolje od metoda zvučne izolacije na papiru. Što je biljka veća, to više zvučnih talasa može da upije ili odbije. Kućne biljke takođe mogu da apsorbuju neke zvučne talase kroz svoje tlo i saksije.

12. Biljke Ficus Ginseng mogu povećati nivo vlažnosti u domaćinstvu
Kao i kućne biljke, ljudima je potrebna određena količina vlage da bi ostali zdravi. Prema Australijskom Nacionalnom savetu za astmu, ljudima je potreban prosečni nivo vlažnosti u domaćinstvu između 30 i 50%. Biljkama Ficus ginsenga je potreban minimalni nivo vlažnosti od 50%.

Ako je vlažnost u vašem domu niska, kućne biljke poput stabala Ficus ginsenga mogu povećati vlažnost okoline. Korišćenje ovlaživača za povećanje vlažnosti vašeg Ficus ginsenga može pružiti dodatni podsticaj vlažnosti u domaćinstvu. Biljke Ficus ginsenga takođe povećavaju vlažnost kada višak vode ispari iz njihovih listova.

Okončanje
Drveće fikusa ginsenga su fantastične ukrasne biljke zahvaljujući svojim zabavnim trbušastim stablima. Međutim, ove tropske biljke takođe pružaju nekoliko drugih neverovatnih prednosti. Drveće fikusa ginsenga može pomoći u prečišćavanju vazduha, smanjenju stresa, poboljšanju sna i povećanju produktivnosti. Biljke Ficus ginsenga takođe čine odlična bonsai stabla za početnike. Oni čak mogu smanjiti simptome alergija kao što je astma.