Uobicajene stetocine bube i bolesti palmi Areca

Kako ukloniti bube, štetočine i bolesti sa Areca Palme

Sa njihovim bujnim, zakrivljenim listovima, lako je shvatiti zašto su areka palme (Dipsis lutescens) tako popularne kućne biljke. Ali kao i sve vrste palmi, palma Areca može biti pogođena štetočinama i bolestima. Na sreću, znanje kako da identifikujete i lečite ove probleme može vam pomoći da održite svoje dlanove srećnim i zdravim. Čitajte dalje da biste saznali o uobičajenim štetočinama, bubama i bolestima areka palmi.


Uobičajene štetočine i bolesti palmi Areca – najvažnije
Gusenice, brašnaste bube, grinje, krljušti, tripsi i gljivični problemi mogu uticati na vašu palmu areke. U većini slučajeva koristite insekticidni sapun ili ulje za uklanjanje štetočina. Gljivične bolesti se često mogu ublažiti presađivanjem. Sprečite probleme tako što ćete biljkama obezbediti optimalne uslove životne sredine.

Najčešće štetočine i bolesti palmi Areca i kako ih identifikovati
Evo nekih od najčešćih štetočina i bolesti koje mogu uticati na vašu areka palmu.

Gusenice

Ako primetite skeletizovane, mrlje, smeđe i smežurane listove, vaš dlan može imati infestaciju gusenice. Ovi crvi jedu lišće i vremenom mogu ubiti biljke. Često, ove štetočine ulaze u biljke kada se iznesu napolje. Moljci i leptiri polažu jaja ispod lišća, a zatim se biljke vraćaju u kuću. Kada se larve izlegu, počinju da se hrane lišćem.

Male crve je teško uočiti na prvi pogled. Neke gusenice vrte „svilene“ mreže, što ih čini lakšim za uočavanje. Oni takođe ostavljaju izmet na biljkama poznatim kao frass. Potražite ovaj izmet ako pokušavate da dijagnostikujete zarazu štetočinama palmi.

Mealibugs su mali insekti ovalnog oblika. Njihovo ime potiče od brašnastog, voštanog ostatka koji ostavljaju na lišću. Praškasta supstanca koju brašnaste bube ostavljaju može privući mrave. Kao i mnoge druge štetočine, brašnaste bube sišu biljni sok, oštećujući listove.

Mealibugs imaju tendenciju da se skupljaju duž stabljika biljaka. Često ćete ih naći u spojevima između lista i stabljike. Infestacije mogu izazvati žutilo i uvenuće listova. Vremenom, brašnaste bube mogu usporiti rast biljaka.

Grinje

Grinje se često nalaze kada se tlo vaše biljke previše osuši. To znači da su podvodne biljke posebno podložne grinjama. Grinje sišu biljne sokove iz lišća. Osušeni i opušteni ili opušteni listovi jedan su od simptoma zaraze grinjama.

Nažalost, jedan od najčešćih tipova – paukove grinje – veoma je teško videti golim okom. Ovi paučnjaci su sićušni, ali se lako mogu prepoznati po mrežama koje ostavljaju za sobom. Takođe možete pogledati ispod lišća da biste videli mrlje ili svetle tačke koje su ostale nakon hranjenja grinja.

Skala

Lupina može zaraziti areke palme. Ove sićušne insekte često pogrešno smatraju sporama pega, jer se njihova sićušna, oklopljena tela retko kreću. Obično ćete pronaći ove sive ili žute insekte koji se nalaze na lišću vašeg dlana, gde se naseljavaju i usisavaju vlagu iz lišća.

Skala se može lako propustiti. Znaci infestacije kamenca uključuju sjajne, lepljive listove uzrokovane „mednom rosom“. Ljuskavi insekti izlučuju ovu lepljivu gljivicu, koja može učiniti da lišće izgleda sjajno. Još jedan znak skale je obezbojeno deformisano lišće. Rast biljaka takođe može usporiti ili biti usporen.

Iako tripsi nisu tako česti kao druge štetočine, još uvek ih možete pronaći na dlanu Araca. Ovi žuti i crni insekti imaju providna, čipkasta krila. Imaju tendenciju da se skupljaju na lišću i u laticama cveća.

Znaci tripsa uključuju ispupčeno ili srebrnasto lišće, kao i opadanje listova. Tripsi su toliko sićušni da ih je teško videti golim okom. Ako sumnjate na infestaciju tripsa, duvanje na biljku može prouzrokovati da se tripsi pomeraju i postanu vidljivi.

Gljivični problemi

Araka palme su podložne nekoliko gljivičnih bolesti. To uključuje pegavost listova Helminthosporium, koje su crvene i crne lezije na listovima, koje se razvijaju u mrtve delove na vrhovima i ivicama listova. Obično je uzrokovano zalivanjem biljaka odozgo i izlaganjem dlanova uslovima punog sunca.

Ostala gljivična pitanja uključuju trulež korena. Koreni mogu postati kašasti i crni kada su palme prezalivene ili uzgajane u saksijama sa nedovoljnom drenažom. Lišće može požutjeti i uvenuti, a na kraju biljke umiru.

Konačno, palme areke mogu biti zahvaćene sklerotiniozom. Ova gljivična infekcija se može identifikovati po sivim i belim tragovima okruženim ivicom mokrog izgleda na listovima. Vremenom, tragovi postaju tamno smeđi. Ova mrlja obično je uzrokovana prenaseljenošću, pa se uverite da vaši dlanovi imaju adekvatan protok vazduha.

Opcije i rešenja za pesticide i insekticide

Hortikulturno ulje i ulje kanole
Ulja ubijaju štetočine tako što ih guše. Insekti mekog tela, poput grinja i brašnastih buba, dišu kroz male rupice u telu. Ulje oblaže štetočine tako da ne mogu da dišu. Neka ulja takođe zaustavljaju ciklus razmnožavanja.

Hortikulturni ulja mogu biti na bazi nafte ili biljnog porekla. Neem ulje i ulje kanole su primeri biljnih ulja. Neem ulje takođe sadrži pesticid koji se prirodno pojavljuje i može biti efikasan u teškim infestacijama.

Insekticidni sapun
Insekticidni sapuni mogu pomoći u kontroli štetočina kao što su kamenac, grinje i brašnaste bube. Sapuni sadrže kalijumove soli koje guše insekte mekog tela na isti način kao i hortikulturna ulja. Insekticidni sapuni su odličan način da očistite ostatke brašnaste bube i druge zagađivače sa lišća vašeg dlana.

Lepljive zamke su neinvazivan način ubijanja štetočina. Oni rade tako što privlače insekte jarkom bojom, kao što je žuta. Zatim kada štetočina kroči na zamku ili uleti u zamku, zaglavi se na lepljivoj površini. Lepljive zamke su odličan način za kontrolu sitnih štetočina kao što su gljivične gljivice ili lisne uši.

Pesticidi
Kada sve druge opcije ne uspeju, možete se obratiti pesticidima.

Ako nesintetičke metode ne rade, možete se obratiti pesticidima da biste ubili štetočine. Birajte između nekoliko klasa pesticida, koji mogu uključivati sastojke kao što su karbamati, organofosfati i piretroidi.

Svaka vrsta pesticida ima svoj način primene i ciljne vrste. Samo budite sigurni da striktno pratite uputstva na pakovanju. Zloupotreba pesticida može oštetiti druge vrste, kućne ljubimce i ljude dok povećava otpornost na štetočine.

Domaće opcije
Ako želite da uradite rutu uradi sam, postoji nekoliko opcija koje možete isprobati. Možete pomešati nekoliko kapi tečnosti za pranje sudova sa vodom, poprskati lišće ili koristiti za uklanjanje štetočina.

Ulje kanole je svakodnevna namirnica u ostavi i može efikasno tretirati štetočine mekog tela. Na kraju, možete koristiti alkohol za trljanje kako biste uklonili štetočine i očistili medljiku ili ostatke voska sa brašnastih buba.

Kako koristiti pesticide i insekticide za Areca Palms
U većini slučajeva, prvo bi trebalo da isprobate najmanje invazivni tretman – kao što su lepljive zamke, ulja ili insekticidni sapuni. Ali ako ovi tretmani ne rade, možda ćete želeti da probate pesticide.

Izaberite proizvod koji cilja na određenu štetočinu koja napada vaš dlan. Budite svesni drugih životinja na koje pesticid može uticati. Pažljivo pratite uputstva za proizvod. Ovo može uključivati primenu pesticida u temperaturnom opsegu, u određeno doba dana ili korišćenje specifične tehnike.

Budite spremni da tretmanu date malo vremena da deluje. Trenutni rezultati mogu zvučati dobro, ali većina proizvoda ne funkcioniše odmah. Ponovo primenite samo kada uputstva za proizvod ukazuju.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Najbolji način za upravljanje štetočinama i bolestima je pružanje optimalnih uslova za rast palmi areke. Ovo uključuje:

Postavite svoj areka dlan na mesto sa jakim, indirektnim svetlom, kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom .
Vlažno, dobro drenirajuće tlo
Blago kiseli pH od 6,1 do 6,5
Odgovarajući prostor između biljaka za protok vazduha
Zalivanje filtriranom ili kišnicom kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši
Kontejner sa odgovarajućim drenažnim otvorima
Čuvanje biljaka dalje od propuha ili toplotnih registara
Đubrenje otprilike jednom ili dva puta mesečno samo u proleće i leto
Temperature između 60 i 80 stepeni F
Srednja do visoka vlažnost

Okončanje
Areca palme su ljupke biljke koje trenutno dodaju bujne, simbolične biljke koje dodaju tropski osećaj svakoj prostoriji. Iako nisu posebno podložni štetočinama, mogu biti pogođeni grinjama, brašnastim bubama, tripsima, ljuskom ili gusenicama. Oni takođe mogu imati neke gljivične probleme. Izaberite odgovarajući metod lečenja, kao što su hortikulturna ulja ili sapuni. Najbolji način da održite svoju biljku zdravom i sprečite zarazu je da joj obezbedite optimalne uslove životne sredine. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici palmi.

Ako tražite svoju sledeću areka palmu koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju palme areke širom zemlje.